Hot Water Rediscovering

utorak, 20.10.2009.

"kurva" nije prosta riječ!!!

Otkrila sam danas novi bend koji mi je super. Nije novi, već je meni novi. Zove se Smoke City. Blaženi Jango.
Slušam album...i uživam već u prvom slušanju.
Pogled mi padne na prozorčić iTunesa na kojem piše ime pjesme koja se upravo vrti: Mr. Gorgeous (and Miss Curvaceous).

Miss Curvaceous.

"Curvaceous", zakrivljen, dolazi od "curve", što znači krivulja, krivina, savinuti se, zavijati, svinuti, a znači i ženske obline. Žena koja ima obline je kurva? Jest. Doslovce, zar ne?
Kako se to dogodilo, da jedna riječ koja zapravo opisuje poželjno žensko tijelo postane negativna i pogrdna, i na kraju nepoželjna psovka?
Nije jadna riječ ništa kriva, kriv je kontekst. Neću istraživati, napisat ću kako mislim da jest. I čini mi se da sam u pravu.
Kontekst vuče korijene u kršćanstvu, zar ne? Vjernik treba biti bogobojazan. Seks je grijeh ako nije usmjeren isključivo na reprodukciju. Vjernost supružniku, i to jednoj osobi, zapečačena je od osnutka veze do smrti. Pred Bogom. Nevjera je također grijeh. Zato žena treba biti smjerna, i ne izazivati druge muškarce da zgriješe s njom. Ne smije pokazivati svoje "kurve" da ne bi neki za njom izgubio glavu, te da oboje ne počine grijeh. A muškarci, kakvi su, vizualni tipovi, čini im se da žena želi čak i ono što možda ne želi.
I tako, ako neka žena namjerno ističe svoje obline, onda ona znači namjerno poziva na grijeh. A takva je žena grešnica i društveno nepoželjna. A pojam "kurva" opisuje krajnji ekstrem, gdje žena na kraju unovčuje taj grijeh, i njene obline postaju njezin kruh.

Da se ništa takvog i sličnog ne bi dogodilo, pobrinule su se neke druge vjere koje cijelu ženu prekriju takvim haljama da u ekstremnim slučajevima ne vidiš niti oči, samo hrpu hodajućeg materijala, na sveopće zgražanje zapadne civilizacije. Ali oni dobro znaju kako se čovjek lako slomi gledajući kurve lijepe žene. Daleko od očiju, daleko......hm?

U našem zapadnjačkom društvu, gdje cice i guzice ispadaju sa svakog kioska, taj temeljni kršćanski korijen zapravo je samo prividno potisnut. Neke su žene upravo zbog toga materijal za ženit', a neke nisu. Ove posljednje su "prekurvaste". Fenomen seksualne privlačnosti ili ženinog apetita za seks otišao je korak dalje. Logika koju slijedi je jednostavan. Pre-privlačna žena nosi sa sobom preveliku vjerojatnost da će pred njom kad tad pokleknuti neki nepoželjnik, rival, i u najgorem slučaju dati nasljednika kojeg će prvi jadnik odgajati, a da ni ne zna da nije njegov. Dakle, neće ispuniti svoju temeljnu funkciju prenošenja vlastitog genetskog koda.
Zato treba ženit' ženu koja će sjedit' doma, rađat', čuvat' djecu. Treba izgledat' ok, da mu se ne gadi kad radi djecu ili ima potrebe, ali sve više od toga je - previše. Uh, znam da zvučim zločesto. I nisu svi takvi. Ali to je ogoljeni temelj, oko kojeg se svija Gaussova krivulja.
Kurva je žena koja nije pouzdana za širenje genetskog materijala. Te postaje smeće društva, nepoželjna.

Kurvaste žene vode borbu i na javnom nivou. Otkad je manekeniranja i modnih pista, i ovdje su ispale iz mode. Ne znam kad ste zadnji put gledali neki film s Marylin Monroe. Jeste li vidjeli kako je debelaaaaa???? Koliko dupe imaaa??? Da, ona je pravi predstavnik žena s oblinama.

Photobucket

Sjećam se tog otkrovenja nakon nedavnog gledanja filma "Neki to vole vruće". Prvi put sam taj film gledala negdje u osnovnoj školi. Merlinka mi je bila nešto naprosto očaravajuće. Prekrasna. Divna. Takav komad. Prava žena. Tko ne bi poludio za njom?
A onda, nedavno, pri ponovnom gledanju - majko mila? Pa nisam znala da je žena tako debela? Što, uvijek je bila tolika? Nemoguće. Mora da se krivo sjećam.

Razmak od ciglih 20 godina. Pomak u doživljaju ženskog tijela - totalan. Poražavajuće. U samo jednoj generaciji postali smo totalni dei. Sad se divimo vješalicama bez cica i guzica i patimo što ne izgledamo kao one.

Mala digresija: imam nekoliko "cicatih" prijateljica. Onako, po njihovom mišljenju, preobdarenih. I te prijateljica imaju jako velikih problema s današnjom modom. Naći košulju ili jaknu koju mogu normalno zakopčati preko prsa njima je opaki projekt. Tako da je trend definitivno raširen posvuda. Da ne kažem da postoje trgovine u gradu koje prodaju odjeću u koju ni Marylin ne bi stala. Napuhane trgovkinje (ajme, da, žene!) otpilile bi je da nemaju tako velikih brojeva. Znate koji je to šamar za žensko samopouzdanje?

Ah, dobro, malo sam se odmakla od teme.

Zakrivljena je žena, jadna, na margini društva. Potisnuta od muškaraca.
Jeste li primijetili da se u krivulji i krivini krije i riječ "kriv".
Kurva, i kriva. Ne mislim da je to slučajno.

S pravom se danas sve više čuje kako se čovjek odalečio od svoje prave prirode.
Ne želim zlo nikome, ali želim ukazati na to da su neka "pravila" za koja mislimo da su nepromjenjiva i zbog kojih dapače osjećamo grizodušje, samo tekovina naše civilizacije. Nije istina da je nevjera grijeh, sama po sebi. Ona je grijeh jer je tako netko rekao, a drugi su prihvatili, jer grijeh ima svoje društvene posljedice.
Isto tako ne mislim da je čovjek po svojoj prirodi monogaman. I pod tim mislim kako na muškarce tako i na žene. Promatrajući logički, to nema smisla. I žena i muškarac po svojoj su prirodi stalno su u potrazi za "boljim" genetskim materijalom s kojim će produžiti svoj genetski kod, pokušat će "najbolju" kombinaciju ostaviti budućnosti. Ali to nije ekonomski opravdano jer netko te genetske kodove aka djecu treba podignuti na noge. A za to treba mnogo sredstava, vremena i živaca.

Pitam se, pri kraju, nije li sve ovo pravi uzrok "gađenja" društva prema ženama koje se financiraju na temelju svojeg izgleda, odlazeći korak dalje, s drutveno prihvaćenog "gledanja"? Gledajući iz ovog rakursa, pa to je čista ekonomija, a te žene samo nemaju 158 kočnica u glavi koje imaju sve one ostale. Ne provociram ovime samo vas, nego i sebe. Pitanja, pitanja...



Eto, tako je riječ "kurva" postala "kriva" riječ. A ja sam to tek danas prvi put otkrila.
Bolje ikad nego nikad :).



Da se vratimo pjesmi čiji me naslov potaknuo na razmišljanje, i vidimo što se dogodilo s Miss Curvaceous...

Cool and calm, mr gorgeous
Walks up to the bar and orders and
As he passes by, they all sigh - ah...

When he moves just like a panther,
The fins obeys, the bones etch

He wont dare a smile
cause its really not his style
Oh

Aie, aie, aie, aie, aie
Aie, aie, aie, aie, aie ....

Shes so slick and so curvaceous
The way she walks is quite contagious
Eager eyes follow her thighs and go, hmmm

The way she moves strikes her crowd
Hits the groove
But she ignores them
Hopefully advances
No, she dont give no chances at all

Aie, aie, aie, aie, aie
Aie, aie, aie, aie, aie ....

All alone our miss curvaceous
Back at her place finds her bed too spacious
And as she passes her own reflection, sighs
Ooh..

Mr gorgeous is feeling lonely
He wishes that if he could only
Smile, once a while, ah
So lonely, poor thing

Aie, aie, aie, aie, aie
Aie, aie, aie, aie, aie ....

Underwater Love


Mr. Gorgeous (and Miss Curvaceous)



- 17:19 - Daj si oduška (32) - Ubij drvo - #

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Nekomercijalno-Bez prerada.