Ulične transformacije

srijeda, 28.02.2018.
Papagajski genijeGlazbeni genije

subota, 24.02.2018.

Vrana s mišem dijeli kruh

petak, 23.02.2018.Prave riječi na pravom mjestu

četvrtak, 22.02.2018.Vnutri cionističko pitanje

srijeda, 21.02.2018.


Narkolepsija i katapleksija - UZPNježni dodir zvijeri

ponedjeljak, 19.02.2018.Ludi za kinder-jajima?

četvrtak, 15.02.2018.Smisao života

subota, 10.02.2018.

S jedne strane kaže se, da nebrojene duše čekaju u redu da bi se inkarnirale na Zemlji, jer je ovdje najbolja ili čak jedina prilika za Prosvjetljenje. U tom bismo smislu svi mi trebali biti jako sretni što smo nekom srećom ili neznanom zaslugom završili baš ovdje, u ovom sranju. S druge strane znamo, da ponad ove naše grubotvarne sfere postoje i druge, suptilnije, najprije finotvarna ili eterička, a potom astralne i mentalne sfere, sve do kauzalne koja predstavlja svojevrsni plafon Kreacije/Projekcije. Osim najnižeg astrala koji vjerojatno jest ono što se u Bibliji naziva Paklom i tek neznatno višeg astrala koji je poznat kao Čistilište, sve su ostale suptilne sfere Projekcije mjesta sreće i zaokruženog, ispunjenog života nebrojenih bića na mnogim, mnogim hijerarhijama. Kako razriješiti kontradikciju u činjenici da je najjadnija sfera, svojevrsno rasadište Pakla, učinkovit staklenik za uzgoj demona, tj. ova grubotvarna Zemlja, ujedno i sfera jedinstvene kozmičke mogućnosti i šanse?

Da bismo razriješili tu kontradikciju, moramo se okrenuti tantričkoj filozofiji, tj. naučavanju o ontološkom dualitetu Puruše i Prakrti. Puruša je muškog ili pozitivnog pola, on je Duh ili kozmička Duša, Svijest onkraj čulnih ili perceptivnih modaliteta, u Rozenkrojcera poznat kao Statično Kraljevstvo. Prakrti je ženskog ili negativnog pola, ona je kozmička Majka ili Kolijevka svih bića, u Njoj sva bića nastaju, razvijaju se, opažaju i doživljavaju, zatim umiru i rastvaraju se u elementarnost Pramaterije. Prakrti je individualna svjesnost na ovoj ili onoj, gruboj, suptilnoj ili supersuptilnoj čulnoj razini. Intuicija ili bilo kakvo partikularno znanje bića također je samo čulno znanje, jer je pojam čula ili osjetila vrlo širok i rastezljiv u svojemu značenju. Radost je poklon božanske Majke, ona je poput maslaca na kraju procesa ukiseljavanja kozmičkog mlijeka i mućkanja kozmičkog vrhnja uz pomoć kozmičkog zakona karme. No, radost nije izraz Prosvijetljenosti, radost je još uvijek sastavnim dijelom Prakrti. Prakrti je uvijek, po defaultu, iluzija ili Maya. Što je Prakrti suptilnija, što je više rafiniranih i uzvišenih osjećaja u njoj, što su finije i „duhovnije“ percepcije koje Prakrti omogućuje, to je kozmička Iluzija dublja i tvrdokornija, tj. neproničnija, jer tko bi i pomislio na Sedmom Nebu (tj. na sedmoj i najvišoj astralnoj podrazini, na podrazini s koje nam, primjerice, dolazi Reiki), ili čak na još suptilnijim mentalnim ravnima, da nešto s tim svijetom ne valja, da je on iluzija, da iz njega valja pobjeći?! Bićima je tamo odlično, ni na što se ne žale, ništa im ne fali, sretna su i zadovoljna.

Na Zemlji je kozmička vibracija najgrublja, mineralna u svojoj osnovi. Ovdje Prakrti ili kozmička Majka nerijetko puno više nalikuje Zloj Maćehi. Tu su činjenicu kao ključnu za svoje naučavanje uzeli upravo Rozenkrojceri i drugi povijesni gnostici. Oni kažu: Bog ovog svemira nije dobar Bog, on je jedan zao dijalektički Bog koji nudi samo vječno kruženje istoga ciklusa nastajanja, razvoja, procvata, degeneracije i rasapa, u vječnome ponavljanju iluzije. Klanjanje takvome Bogu, u svojoj osnovi svjetovnom i magijskom, samo je - po gnosticima - sve dublje upetljavanje u dijalektičku prirodu svijeta, čime se sve više smanjuju šanse za Izbavljenje. Gnostici kažu: krštenje i primanje drugih sakramenata dijalektičke Crkve magijsko je vezanje čovječanstva uz onostrane, astralne dijalektičke hijerarhije, kojima se pojedinac nakon smrti pojačano magnetski pridružuje i time si za sljedeći život stvara jednu prepariranu i već dovršenu sudbinu još jače i tješnje sveze s Crkvom, iz koje će mu biti gotovo nemoguće pobjeći. Naš bi život u ovom grubotvarnom tijelu na ovoj grubotvarnoj Zemlji trebao biti život proziranja Prevare, život Razuma koji vazda nastoji objektivno i nepristrano sagledavati svijet i svoju ulogu u njemu, a ne život upetljavanja u osjećajni imaginarij prepun tlapnji i lažnih obećanja. Prakrti je ovdje najgrublja, stoga je i njezin iluzionizam ovdje najgrublji i najlakši za raskrinkavanje – to je sva poanta. Stoga se u ovom i ovakvom svijetu smisao života mora postulirati kao imperativ Prosvjetljenja ili Izbavljenja iz zrcaleće i repetitivne sfere Prakrti ili Pramaterije. Na drugim se, suptilnijim svjetovima takav smisao života ne može postaviti kao osnovna pretpostavka ili propozicija, no ovdje ne samo da se može, nego se i mora. Dakle, smisao čovjekovog rođenja jest Prosvjetljenje ili spoznaja Boga kao apsolutnog Duha onkraj dualiteta. Ne postoji nikakav drugi smisao. Ljudi fantaziraju pa kažu da je njihov smisao života da čovječanstvu pomognu kroz umjetnost ili znanost ili služenje ili religijske aktivnosti itd. Ne, netočno. Jedini razlog, zašto se čovjek ovdje rodio, jest Izbavljenje, potpuno i totalno, izbavljenje iz magijskih ralja dijalektike. Sve drugo, što kao smisao života uzima neke manje, partikularne zamisli ili motivacije, u osnovi je laž i udovoljavanje svojim romantičnim željama i maštanjima. Najgrublja razina Prakrti jedino je mjesto na kojem se Ona može sagledati objektivno i samim tim jedino mjesto s kojeg biće može skočiti u ponor Slobode.

Propeler

petak, 09.02.2018.

Propeler je isključen, ali mu treba još koja godina da sasvim stane. Sada smo došli u fazu kada se elise usporavajućeg propelera počinju vidjeti. Kali Yuga se počinje vidjeti. Čovjekova gruba zemaljska priroda, koju smo navikli smatrati različitim modalitetima sebičnosti, ostaje nasukana na obalu same sebe. Duh se privremeno povlači jer Kali Yuga doseže krajnju granicu svojega uzemljenja i pretvaranja u tvar. Na kraju će biti: prah prahu. Duh će se vratiti nakon svršetka procesa razdjeljivanja. Tada će oni koji mogu prebivati u Duhu nasljedovati Duh, a ostali će morati nestati s planeta. Valja izdržati ovu fazu krajnjeg uzemljenja sebičnosti, nepostojanja stvarnih putokaza, otkazivanja svih letova, plinjenja svih stvarnih motivacija i svakog zbiljskog entuzijazma. Kada tvar ostane samo tvar, ona će se početi skrozirati, kroz nju će se početi vidjeti Druga Strana. Tek tada, ne prije.

Nevjerojatan momenat

četvrtak, 08.02.2018.Srećko i Rade

utorak, 06.02.2018.

Nevidljivi prijatelj

ponedjeljak, 05.02.2018.Kako zbuniti mačku

petak, 02.02.2018.<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Nekomercijalno-Bez prerada.