Natali

srijeda, 31.01.2018.Ja, izumitelj


Za danas sam priredio tri izuma.

Prvi izum: želite li otvoriti katolički restoran, morate imati zanimljiva i prigodna imena za jela iz ponude a la carte. Smislio sam ime za jedno jelo: lignje na žalu.

Drugi izum: smislio sam novi padež; zove se jebativ, a odgovara na pitanja: tko koga? Pitanja se za taj padež pojavljuju u skupnom obliku, dakle oba pitanja zajebno. Taj se padež treba koristiti unutar svih vrsta političkog diskursa.

Treći izum: postoje razne vrste seksualnih fetiša, a ja sam smislio fetiš koji označava seksualnu privlačnost prema osobi koja je na bolovanju, neovisno o seksualnoj orijentaciji.

Dodatak gratis: kralj estrogena i progesterona.

Je li usud ili volja?Religiozna svijest

utorak, 30.01.2018.

Odgledao sam danas ovonedjeljnu emisiju Nedjeljom u 2 u kojoj je gostovao riječki vjeroučitelj u sušačkoj gimnaziji i novinar, također i katolički skaut Marin Miletić. Svojim je nastupom kod Ace pobrao mnogo simpatija, neki ga čak uspoređuju i s glavnim likom filma Društvo mrtvih pjesnika, no u meni je otprve izazvao podozrenje. Dakako, na momente ga je bilo lijepo slušati, zvučao je toplo i otvoreno, suosjećajno i mudro, pa ipak...

Moj je problem - uvjetno rečeno - s religioznim osobama u tome, što iz njih vazda izviruje fundamentalistička svijest bazirana na vjerovanju u dogme i gotove pakete kvazičinjenica. Kod razvijenijih religionida ta je svijest naravno ispresijecana mnogim vrlinama, koje nerijetko znatno prevladavaju nad ružnoćom dogmatske svijesti, ali bi se ipak moglo reći da se netko uopće ne bi ni smatrao kršćaninom kad u sebi i dalje aktivno ne bi gajio tu dogmatsku svijest. Dakle, nema kršćanina koji nije dogmatičan i u osnovi uskogrudan, ma koliko dobro on to prikrivao ili kamuflirao lijepim frazama ograničenog konteksta.

OVDJE i OVDJE možete pročitati dva prilično gruba i ultrakonzervativna teksta tog tako dragog momka iz Acine emisije. On u tim tekstovima, doduše, svako malo pokušava uravnotežiti svoju misao, no pažljivijem čitatelju ne može promaknuti gomila isključivosti i ružnih predrasuda. On je - kao što možemo vidjeti u emisiji Nedjeljom u 2 - izrazito ekumenski nastrojen, ali pritom umjesto Srbi kaže pravoslavci, a o sebi na jednom mjestu kaže Hrvat katolik, kao da su to istoznačnice. Iz njega progovara klasični nazadni katolički svjetonazor, kupio ga je u trgovini religijskih svjetonazora kao puni paket sa svim dodacima, i kao takav se savršeno uklapa u markić-košić-hasanbegovićevski klerofašizam, kojemu u konačnici daje vjetar u leđa i onda kada to deklarativno ne priznaje. Odaje ga precizna navigacija njegove svijesti oko izbora koje čini kada promišlja društvene teme - to su navlas oni isti izbori koje čine Željka Markić, biskup Košić, Hasanbegović ili Bujanec. Otkuda takva sličnost u izborima? To je sličnost ljudi ukalupljenih fundamentalističkom svijesti roda i krvi, kojoj su nadodali privjesak Isusa, Isus-ekstenziju koja služi kao savršeni tapecirung za sva bestidna i skaredna mjesta njihova atavističkog svjetonazora.


Šok

ponedjeljak, 22.01.2018.


Gđica Ana Filaktički udala se za Josipa Šoka iz Strizivojne i sada se zove Ana Filaktički Šok.

Aparat

utorak, 16.01.2018.

Kao što postoji aparat za kavu, tako postoji i aparat za konzumiranje života. Kroz taj se aparat konzumira lijepo i ružno, dobro i zlo, komično i tragično, užitak i bol. Što se događa kad se taj aparat istroši, kad mu istekne vijek trajanja? Što se događa kad se sav vanjski, a onda s njim i sav unutarnji svijet izliže do neprepoznatljivosti, poput starih ofucanih traperica? Događa se smak svijeta, kraj vremena, moja mala privatna apokalipsa.

Dodatak:
Indija/bicikl

petak, 12.01.2018.

Zanimljiv članak o čarima Indije možete pročitati OVDJE. Sve što piše spisateljica osobno sam provjerio - zaista je tako. :))

Na zagrebačkoj Trešnjevci postoji kafić u vlasništvu Zvonka Špišića, ondje na podmetačima piše: "Idi u vražju mater i ti i tvoj bicikl, požderi si ga!" :)Dodatak: odličan RAZGOVOR s Oliverom Frljićem.

A gde je pečat?

četvrtak, 11.01.2018.Šapčanka Šabac mešana marmelada

srijeda, 10.01.2018.Čovjekopas

ponedjeljak, 08.01.2018.
Dijete

Kad se dijete zatekne u zadimljenoj prostoriji, ono ne zna da nešto s njom nije u redu, ono osjeća da nešto s njim nije u redu.

Bratoljubilački vic

petak, 05.01.2018.

U vrijeme rata u Bosni i Hercegovini, Armija BiH saznala je preko svojih doušnika da će je Srbi napasti na određenom mjestu, određenog dana, točno u tri po ponoći. Ondje je napravila zasjedu i čekala zakazano vrijeme. Došlo je tri sata, a srpske vojske nema. Došlo je i pola četiri, a ovih i dalje nema. U četiri po ponoći Srbi se još uvijek nisu pojavili. U pola pet Mujo uzdahne: „Bože, da im se nije što dogodilo?“

Sljedeći mjesec >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Nekomercijalno-Bez prerada.