MARAMICA RAZDORA

utorak , 26.10.2010.
Margarita Bajrami, 18. godišnja Puljanka, odlična učenica 4. razreda Strukovne škole u Puli, položila je nedavno vozački ispit. Kada je podnijela zahtjev za vozačku dozvolu, djelatnica u Policijskoj upravi u Puli joj je kazala da fotografije koje je donijela NISU prihvatljive. Naime, na njima Margarita ima maramu na glavi - hidžab.
Kad se fotografirala, Margarita Bajrami je obratila pozornost na to da joj se vidi cijelo lice, čelo i obrve.
Pravilnikom o izdavanju vozačke dozvole u članku šest propisano kako fotografije moraju biti bez pokrivala. No u istom se članku navodi i da starije osobe koje prema narodnim običajima nose maramu ili kapu kao sastavni dio nošnje, mogu priložiti fotografije s njima.

Ono što mene zbunjuje jeste da se u članku navodi da Margarita na osobnoj, dokumentu kojim se dokazuje identitet, ima fotografiju na kojoj je raspuštene duge, tamne, kovrčave kose. I na spornoj fotografiji vidi se lice.
Zašto onda vozačka dozvola postaje problem u takvoj mjeri da se na jednu mladu osobu skeće ovolika pozornost po medijima i forumima?

Poštujem svaku vjeru dok ne prelazi u fanatizam, međutim ne moramo li poštivati zakone drževe u kojoj živimo ili boravimo?

Ja sam osoba koja bi rekla - ma fućka mi se hoće li imati maramu ili ne, međutim zaintrigirao me komentar jednog prijatelja koji je rekao - Moja je religija da poslije ručka popijem jedno pivo, a u muslimanskoj zemlji to ne mogu.
Useljenici drugih vjeroispovjesti "moraju poštivati tradiciju, simbole, kulturu i vjeru zemalja u koje useljavaju", rekao je kardinal Renato Martino, čelnik vatikanske Komisije "Iustitia et Pax", odgovarajući na novinarsko pitanje o korištenja vela.

Jesu li zakoni tu da za nekoga vrijede a za nekoga ne, i uklapa li se ovaj slučaj u članak 6 Pravilnika o izdavanju vozačke dozvole?
Islamska teologinja Lamija Alili kaže kako je bez poteškoća u Zagrebu dobila i putovnicu i osobnu i vozačku, a na svim je fotografijama s hadžibom.
Koja je policijska uprava onda pogriješila?

Nema li svatko pravo na svoj izbor i slobodu vjeroispovjesti?
U poslednjih nekoliko godina, europske političke pozornice su ozbiljno poljuljane politikama koje zahtijevaju uskraćivanje slobode ispoljavanja muslimanske vjere, posebno u Francuskoj koja sebe naziva domovinom ljudskih prava.S druge strane, ako žena muslimanka nosi hidžab pod pritiskom oca ili muža, a u srcu ga prezire ili ga doživljava kao nepravdu, što je s njenim ljudskim pravima?
Pitam se ne bi li i djevojčica iz gornjeg snimka željela izgledati kao njene vršnjakinje s kojima ide u školu? Ne radi li se tu samo o ograničenju diktiranom od strane roditelja? I da li je takav slučaj i kod Margarite Bajrami?

Rita Bauer, znanstvenica koja se bavi proučavanjem islama i njegova utjecaja na društvo, u svom tekstu navodi primjere na koje je uvijek iznova nailazila prilikom istraživanja ponašanja djevojčica i djevojaka na njemačkim školama. „ One koje nose marame stavljaju pod pritisak one druge, također muslimanske vjere ali koje ne nose slična pokrivala i to izjavama tipa - želiš li izgledati kao Njemica? Maramom izražavamo našu čast, zar je ti nemaš?" Kako kaže Bauer, ovakvi stavovi koji u pravilu svoje korijene imaju u propagandi raznih islamista, ne propagiraju samo „strast prema islamskom načinu odijevanja kao jedinom pravom izrazu dostojanstva i zaštite već istodobno govore o zapadnjačkim alternativama kao štetnim i negativnim".

Moram priznati da i sama imam averziju od pokrivala.
Da u mraku sama sretnem tako zakarabuljenu ženu, prvo bih premrla od straha, pa bi se zapitala tko je stvarno pokriven i ima li ispod haljinetine kakav šmajser. Predrasude, blago onom tko ih nema.

Uvijek u ovakvim slučajevima dvojim da li je u pitanju vjerska ili spolna, ljudska diskriminacija. Ili je sve, kao i obično, samo (i uvijek) politika?!!<< Arhiva >>

Blog.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice Blog.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice Blog.hr kliknite na gumb "Slažem se".Slažem se