Noć vješticaUgasite svjetla i zapalite svijeću, opustite se i jedino što još trebate napraviti je pustiti glazbu, glasno, glasnije, jer ćete samo na taj način doživjeti jezivo stanje vašeg tijela i straha koji se poigrava s granicom vašeg (ne)razuma... A sada budimo ozbiljni, nakon filmova, kostima i gadgeterija i svega ostalog za Noć vještica, ostalo je samo da izaberemo i glazbu koju smatramo najprikladnijom za ovaj najsablasniji dan u godini. Poslušajte ako se usudite...Jerry Goldsmith je zaslužan za glazbu iz kultnog filma Poltergeist, a njegova uznemiravajuća glazba svakako navodi na razmišljanje, ne samo o filmu, nego i o velikoj tragediji koja se dogodila četvero glumaca iz istoimenog filma. Naime, Dominuque Dune, koja je glumila stariju kći u filmu, ubijena je u 22. godini, a preminula je mlađa kći Carol Ana koju je glumila Heather O'Rourke. Umrli su i još dvoje glumaca - Will Sampson i Juliana Beck, a i sam Jerry Goldsmith umro je prije nekoliko godina, doduše, zbog starosti. Međutim, je li to samo slučajnost ili nekakva kletva?



Sjećate li se filma u kojemu djeca ubijaju odrasle i tu se još spominje neki kukuruz? Da, riječ je o filmu Djeca kukuruza. No, bez obzira je li nekome ovaj film strašan, ipak mora se priznati da je glazba ta koja budi osjećaj napetosti i nelagode i natjera vas da se pitate je li vam netko iza leđa... Bolje provjerite!



Ako nešto predstavlja jezivost u kombinaciji s klasikom onda je to i Johann Sebastian Bach te njegove skladbe Toccata i Fugue in D Minor, koje asociraju na stare filmove s pomahnitalim orguljašama koji sviraju u mračnom podrumu u ponoć. Poslušajte skladbu Bacha iz filma Fantom iz Opere.



Ako pak želite pravo gotičko raspoloženje sa zastrašujećim efektima, tu su Midnight Syndicate koji su napravili niz dobrih tema za film kao što je Born of the Night. Naravno, kad je riječ o strahu i napetosti neizostavan je Hitchcockov Psiho, za čiju je glazbu zaslužan Bernard Hermann. O njegovoj se glazbi nema mnogo reći, nego ju samo treba poslušati i pogledati (sjetite se samo slavne scene pod tušem, brrr...).

Da ne bude sve tako crno i mračno, jer je ipak Noć vještica vrijeme dobrog provoda i još boljih kostima, svakako poslušajte Thriller od Michaela Jacksona, zaplešite uz njega i napravite dobru atmosferu!



Ako želite nastaviti u dobrom raspoloženju, onda svakako poslušajte glazbu iz filma Ghostbusters - iako je komercijalnijeg zvuka, uz nju ćete se svakako opustiti i dobro nasmijati. Za sami kraj izdvajamo Alicea Coopera i njegovu pjesmu Feed my Frankenstein. Iako Alice Cooper pokušava izgledati nemoguće strašno, još je strašnija činjenica da pjesma je zapravo podsjetnik njegovoj majci da nahrani njegovog ljubimca pitona Frankesteina. Zar to nije strašno?


NN
31.10.2008. u 16:00 • 3 KomentaraPrint#