Obožavate kućne ljubimce, ali svaki put kada ih pomazite nekoliko dana ne možete normalno živjeti zbog kihanja i otečenih očiju? Američka tvrtka Allerca ima rješenje - hipoalergijske kućne ljubimce. Naime, znanstvenici iz navedene tvrtke prije nekoliko godina promjenama u RNK mačaka uspjeli su "utišati" gen koji kontrolira proizvodnju proteina koji se smatra odgovornim za izazivanje alergijskih reakcija, a nalazi se u slini ili u koži. Allecra testira svaku mačku, a garancija na njih traje godinu dana. U ponudi su tri vrste: Allerca, Chakan i Ashera.
Chakan mačićAllerca je standardna hipoalergijska mačka, u prodaji je od 2006. godine, a navodno je druželjubiva i zaigrana. Dolazi u svim bojama i uzorcima, a krzno joj je srednje dužine. U prosjeku budu teške od 4 do 8 kilograma, a imaju i dug životni vijek. Chakan je nastala križanjem Allerce i sijamske mačke, a ujedno je i najnovija vrsta hipoalergijskih mačaka. Krzno joj je bež boje s tamnijim vrhovima ušiju, šapa, repa i njuške, imaju svijetlo-plave oči i kratko krzno. Riječ je o inteligentnoj mački koja uživa biti u druątvu ljudi. Ova je vrsta neąto lakša - u prosjeku je teška od 2.5 do 3.5 kilograma. Posljednja je u ponudi egzotična vrsta Ashera čiji pripadnici imaju uzorak krzna sličan leopardovom, a naraste i do 14 kilograma težine!
AsheraTimes je hipoalergijske mačke proglasio izumom godine (2007.), a ukoliko i sami želite jednu ovako slatku mačkicu, pripremite se za čekanje i do 12 mjeseci. Osim toga, niti cijena nije zanemariva - Allerca košta 5,950 dolara, Chakan 10,900, a Ashera čak 31.000 dolara!



TitanMeđutim, kontroverzna tvrtka nije tu stala - nedavno su se na tržištu pojavili i hipoalergijski psi! Kako stoji na stranici www.lifestylepets.com, osobe koje su zbog alergije bile osuđene na život bez psa sada mogu bez troškova liječenja alergija i mogućih zdravstvenih rizika uživati u društvu čovjekova najboljeg prijatelja. Nude se dvije vrste hipoalergijskih pasa – Jabari, koji košta oko 15.000 dolara, i Titan, čija se cijena popela na vrtoglavih 85.000 do 120.000 dolara!
Jabari je manja vrsta psa, prosječne težine od 4,5 kilograma. Prijateljski je nastrojen, a kako je kratkodlak, malo se linja. U cijenu su uključeni psić star 12 tjedana, cjepivo, dostava, potvrda veterinara i jednogodišnje jamstvo. Boja i spol psa mogu se birati.
Drugi je hipoalergijski pas pravi zaštitnik obitelji – Titan je zapravo njemački ovčar, koji, osim prijatelja i ljubimca, može biti i učinkovit detektor nepoželjnih osoba na privatnom posjedu. Titani se uzgajaju i treniraju u Njemačkoj, a u obitelj ulaze samo najbolji primjerci: pas mora proći evaulaciju, imati dobru krvnu liniju i imati zdrave kukove. Ponosni vlasnik dobiva istreniranog instant-psa u dobi od 3 do 6 mjeseci, plativo u ratama.

MiB
Fotografije preuzete s: www.allerca.com i www.lifestylepets.com
15.10.2008. u 14:29 • 5 KomentaraPrint#