Zakaj

& jos nesto

srijeda, 25.01.2006.

Globalizacija?

Kao prvo: htjeli ili ne - ona je tu. Mozemo umisljati da se borimo protiv nje poput naivaca na konferencijama G7 (ili G8?) zemalja, no to je proces koji je krenuo vec odavno, mozemo se samo nauciti plivati u toj bujici.
A da li je dobra ili ne - opet mozemo razglabati. Za neke je stvari jako dobra: smanjenje cijena npr. Ono na sto je nas jadni mali i napaceni narod jeko osjetljiv. Zahvaljujuci globalizaciji, mozemo npr. za Bozic kupiti hrpe nakoko kvalitetnih igracaka renomiranih europskih proizvodjaca - proizvedenih, naravno, u Kini. No, za neke je i losa - utrka za zaradom dovodi do masovne proizvodnje koja dovodi do neminovnog pada kvalitete, a to dovodi do upitne pouzdanosti nekih proizvoda. Naravno, ako mi se hlace raspadnu za godinu dana mozda i nije bed jer ce ionako izaci iz mode, no ako se isto desi aparatu za dijalizu... hm.
No, bilo kako bilo, ja ne shvacam tu istu globalizaciju pretjerano tragicnom, nego sam se samo sa nostalgijom prisjetio nekih ne tako davnih sindikalnih skijanja u Sloveniji kada smo odsjedali u pitoresknim hotelcicima ili privatnim kucama, na radiju konstantno slusali njihove jodlere pracene harmonikom, dok su nas posluzivale konobarice i konobari u borosanama, narodnim nosnjama ili cemu vec govoreci slovensko-hrvatsku ekavicu (ajd, bar su se trudili,... ponekad). Danas je situacija drugacija. Naoko pitoreskno seoce u austrijskim Alpama izgleda na prvi pogled... alpski. Kicaste kucice, ljudi u narodnim nosnjama (ok, konobari uglavnom), snijeg, planine, kravice,... no kad malo "zagrebemo" pod povrsinu (udjemo npr. u jednu gostionu) skuzimo da u narodnim nosnjama susjedne i prijateljske austrije ne konobare vise austrijanci nego madjari i (e, to nisam htio pitati da ne ispadnem nekorektan, no doticni mladic je recimo - ne-europskog porijekla), sobarice su tete iz nasih krajeva, kuhari su sudeci po specijalitetima iz nekih juznijih krajeva, a na radiju umjesto jodlera prasti: sirtaki.
Srecom, snijega jos uvijek ima (made in heaven), zicare rade besprijekorno (made in who cares), skije dobro klize (navodno jos uvijek made in Austria, but who cares), a kome se ne svidja sirtaki, neka si nabavi iPod (made in guess where) i slusa kaj hoce (platiti autorska prava, molim).
I nemojte se boriti protiv vjetrenjaca, kaj god da vam vele. Nema koristi.

25.01.2006. u 19:51 • 2 KomentaraPrint#

<< Arhiva >>

< siječanj, 2006 >
P U S Č P S N
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          

Opis bloga


Mentalne vratolomije iliti sto na umu to na tastaturi.


Link mjeseca


Tu dodje ono od Rode.


Proud member of


Borg i ostalo


Linkovi na putopise


1
2
3


<$NaslovBoxa$>


<$TekstBoxa$>