Banneri za vaše blogove.







Za one koji ne znaju kako, u polju ispod bannera kliknite desnim mišem pa označite sve u tom polju, kliknite copy i na vašem blogu gdje bi stavili moj banner kliknite paste. Hvala svima koji se odluče staviti. Javite mi se kako bi ja vas mogao staviti na popis za posjete drugih blogova:
brncic@gmail.com


Park Zrinjevac - Zagreb

Koliko vas zna o povijesti Zrinjevca? Pretpostavljam da nije neka velika brojka tj postotak. Ali nema veze, u ovom postu ću vam reći ponešto o parku u samom centru grada. Park koji je nezaobilazan dio turističke posjete, kako ljeti tako i zimi.


Zrinski trg je dobio današnje ime 1866.godine gdje se prije toga zvao Novi terg. Park na Zrinskom trgu je svečano otvoren 14. lipnja 1873.mjestu na kojem se nekad povremeno održavao stočni sajam (1870. je preseljen na Sajmišni trg tj na današnji Trg maršala Tita). Mjesto prije ovog parka je bilo blatnjavo i neuređeno zemljište. Tadašnji gradski oci su odlučili urediti ovaj dio Zagreba povodom 300. obljetnice pobjede u obrani Sigeta i povodom obljetnice smrti hrvatskog velikana Nikole Zrinskog. Tako je od blatnog i neuglednog zemljišta ovaj dio Zagreb postalo omiljeno šetalište i nakon više od 100 godina je ostalo omiljen dio grada gdje se mogu građani i turisti sjesti i odmoriti. Zrinjevac je inače dio tzv "Zelene potkove" ili kako još ljudi zovu - "Lenucijeva potkova" (uz Zrinjevac tu su: Trg Josipa Jurja Strossmayera, Trg kralja Tomislava, Trg Ante Starčevića, Botanički vrt, Trg Marka Marulića, Trg Mažuranića i Trg maršala Tita - pisat ćemo i o njima).

1884. Adolf Holzer, vojni liječnik, je poklonio meteorloški stup koji se nalazi na sjevernoj strani parka, Herman Bolle je izradio nacrt za njegovo postavljanje a izrađen je od istarskog mramora. Tko prođe Zrinjevcem, navrati do stupa kako bi vidio kolika je temperatura i vlaga zaraka. I danas, nakon skoro 130 godina, stup je i dalje u funkciji ali kako nije građen po današnjim propisima Svjetske meteorološke organizacije (DHMZ je dio te organizacije) ne koriste se podaci kao službeni podaci pa je stup samo dio turističke naravi. Za održavanje ovog stupa i njegovo funkcioniranje je zadužen poznati (vjerojatno i najpoznatiji) zagrebački urar Lebarović koji se brine o još nekoliko satova po Zagrebu i okolici (i onaj na Jelačićevom trgu) sa svojim sinom.


Najveća atrakcija i najprepoznatljiviji dio ovog parka je glazbeni paviljon koji je 1890. poklonio gradu Zagrebu bogati trgovac Eduard Prister. Postavljen je 6.2.1891. na središnji dio parka gdje je bio planiran veliki spomenik Zrinskome. U tom se paviljonu i danas održavaju koncerti tijekom ljeta ali i zimi u doba adventa.


Još jedna atrakcija ovog parka su - vodoskoci. Tko nije prošao kraj njih i divio im se? Malo tko će reć da nije, hoćete li za "blizance" ili za "gljivu". Ajmo prvo o "gljivi". Zašto se zove gljiva? Kada je Herman Bolle izradio ovu fontanu i 1893. postavio na današnje mjesto, mnogi zagrepčani su mu se smijali i izrugivali te fontanu nazvali "Bolleova gljiva" (još su ga zvali i vrganj). Ova je fontana proglašena kao neuspjelo djelo jer se voda izljevala iz bazena te je dio parka bio poplavljen. "Gljiva" je 1975 došla na red u restauratorski zavod te je napravljena fontana od granita (Bolle je izradio od kamena) pa su popravljeni nedostaci i popravljena funcionalnost. Osim ove fontane, postavljena su na južnom djelu i dva bazena sa vodoskocima. Postavljeni su 1894.


Na samom južnom djelu, postavljene su biste hrvatskih velikana Klovića(1879.), Medulića (1879.), Frankopanu(1884.), Jurišiću(1886.), Kukuljevića(1911.), Mažuranića (1911.)

Klikni na sliku za povećanje


1872. posađeno je 220 platana koje su i danas dio posebnosti ovog parka.

I za kraj, jedna pjesma o Zrinjevcu

Nadam se da vam je bio zanimljiv ovaj post i da ste ponešto naučili. Ostajte mi dobro i čitamo se :) Slobodno ostavite i koji komentar. Kritika, pohvala i savjet su uvijek dobro došli.



Kaj velite (0) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>


Slike koje navedem mojim imenom - Ivan Brnčić, su autorske fotografije te ih se ne smije tiskati i umnožavati i sl bez predhodnog dogovora samnom. Kada kopirate neki tekst - molio bi da se stavi link na blog Već sam naišao na moje tekstove bez navođenja izvora ili autora. Tekst koji je ukošen - je citiran te će bit naveden izvor. Fotografije koje nemaju moje ime, treba djeliti na isti način, imenovati autora koji se nalazi ispod fotografije. Fala.



Kaj pratim
• Zagrebački kutak
• Zg-magazin
• Nepoznati Zagreb.blog.hr
• Časopis "Zagreb moj grad"
• Zdenko's corner
• GP-zagrebancije
• From Zagreb with love
• sekasmith2.blog.hr
• Prikriveni simboli grada Zagreba
• Portal Zagreb online
• ZGportal
• Zagrebačke mažoretkinje blog



Ako vam se sviđa neki post, slobodno kliknite da vam se sviđa (LIKE) :) niš ne košta a možete pokazati svojim frendovima ovaj blog :) Fala




Na današnji dan - Zagreb


Ovaj blog uređuje i vodi

Create Your Badge



eXTReMe Tracker
Brnčić Ivan (C) Zmay
Ovaj blog nema nikakve veze sa Zagrebancija TV i Zagrebancija portalom