Svojom aktivnošću mijenjajte stvari na bolje.
KRATKO, NAJKRAĆE:


U središtu Zemlje gravitacija je jednaka nuli.
Arhiva


zackoljice
et yahoo
dot comsadržaj © začkoljica
(ako nije drugačije naznačeno)


podešeno za mozilla firefox.

~ jeste li znali... ~

21.10.2010., četvrtak

... kako bi izgledala povijest zemlje od njenog nastanka pa sve do danas, kad bi se sažela u film dug jednu godinu?

danas je uobičajeno pričati o sve većoj brzini života i nostalgično se prisjećati opuštenog života naših predaka. međutim, kratak uvid u povijest evolucije otkriva da sve veće ubrzanje nije novina; ono postoji otkada i svemir, već nekih 15 milijardi godina. s obzirom na to da nismo u stanju doživjeti period od nekoliko milijardi godina, veoma nam je teško osjetiti ovo ubrzanje. opipljiviji doživljaj možemo osigurati ukoliko stisnemo ovih 15 milijardi godina u film koji bi trajao godinu dana i predstavljao vrhunski ep!

„veliki prasak", s početka filma, traje samo djelić sekunde - svemir je „kreiran" u prvoj sekundi prvog dana ove Nove godine! prvi atomi su formirani nekih 25 minuta nakon što ste otpjevali pjesmu „stara dobra vremena"! do kraja prvog dana ne događaju se nikakve druge značajnije promjene, niti do kraja mjeseca siječnja (biti će vam potrebno mnogo kokica): sve što film u tom periodu prikazuje jest oblak plina koji se širi. oko veljače i ožujka, oblaci plina počinju se polako kondenzirati u skupine galaksija i zvijezda. kako tjedni i mjeseci prolaze, zvijezde povremeno eksplodiraju u supernove, nove zvijezde kondenziraju se od njihovih ruševina.

naše sunce i solarni sustav konačno su formirani početkom rujna - tek nakon osam mjeseci filma. nakon što se zemlja formirala, stvari se počinju odvijati nešto brže kako se kompleksne molekule počinju oblikovati. za dva tjedna, početkom listopada, pojavljuju se jednostavne alge i bakterije. potom slijedi relativno zatišje (i opet kokice dolaze u prvi plan!) dok bakterije sporo evoluiraju, da bi se tjedan dana kasnije razvila fotosinteza.

sredinom studenog evoluiraju kompleksne stanice s dobro definiranom jezgrom, što omogućava seksualnu reprodukciju i, nakon dosezanja ovog stadija, evolucija se ponovno ubrzava.

sada je kraj studenog, i najveći dio filma ste već odgledali. evolucija života je, međutim, tek počela. prvi jednostavni višestanični organizmi javljaju se početkom prosinca. prvi kralježnjaci puzajući izlaze iz mora na kopno otprilike tjedan dana kasnije. dinosaurusi vladaju kopnom najvećim dijelom posljednjeg tjedna filma, od 25. prosinca do 30. prosinca u podne - kakva duga i plemenita vladavina!

naši rani majmunoliki (ili delfinoliki?) preci pojavljuju se oko podneva posljednjeg dana, ali ne uzdižu se na dvije noge prije jedanaest sati navečer. sada, pred doček nove godine i nakon 365 dana i noći trajanja filma, dolazimo do najfascinantnijih događaja. ljudski jezik počinje se razvijati minutu i pol prije ponoći. u posljednjih pola minute čovjek počinje obrađivati zemlju. buda dostiže prosvjetljenje pet i pol sekundi prije kraja filma, a krist se pojavljuje sekundu kasnije. industrijska revolucija javlja se u posljednjih pola sekunde, a drugi svjetski rat manje od desetinke prije ponoći.

došli smo do posljednjeg kadra, poslednjeg milimetra filma dugog 160 tisuća kilometara. ostatak moderne povijesti događa se u bljesku koji ne traje ništa duže od bljeska sa početka filma. uz to, evolucija se nastvlja ubrzavati, i to rapidno ubrzanje ne pokazuje nikakve znake stišavanja.


citat iz knjige:
tony buzan - brzo čitanje

20:22 - Komentari (1) - Ispis - #

04.10.2010., ponedjeljak

... da u havajskoj abecedi postoji samo 12 slova?

havajci sve do dolaska prvih kolonizatora nisu imali službeno pismo. koristili su samo određene petrografske simbole za crtanje po stijenama.

moderno havajsko pismo, ka piapa hawaii, varijacija je latinice. prema redosljedu u abecedi, samoglasnici dolaze prije suglasnika, a čitava havajska abeceda sastoji se od ovih slova:

A, E, I, O, U, H, K, L, M, N, P, W.

pismo su razvili američki protestantski misionari tijekom prve polovice 19. stoljeća (1820. - 1826.). u originalu je sadržavalo i suglasnike B, D, R, T i V te dodatno F, G, S i Y za pisanje nehavajskih riječi. također je sadržavalo i dodatne kratke diftonge: AE, AI, AO, EI, EU i OU.

tiskanje prve havajske abecede, 7. siječnja 1822. godine, bilo je prvi ikada napisani tekst na havajskom.

četiri godine kasnije, 1826., izglasano je da se neka od prvotno navedenih slova izbace iz pisma jer se uspostavilo da su višak, tj. da ih je bilo moguće zamijentii nekim od do danas zadržanih slova. time se pisani havajski jezik približio onome da jedan zvuk bude zabilježen samo jednim simbolom, što je značilo i lakše učenje i lakše čitanje istog.

postoji i posebni pisani simbol za 'okinu, zvuk koji se (ne) čuje kao glotalna stanka u riječi, a bilježi se kao apostrof ( ' ). 'okina se smatra suglasnikom.

inače, u havajskom jeziku sve riječi završavaju samoglasnicima, a nakon svakog suglasnika u riječi također mora doći samoglasnik.

12:36 - Komentari (5) - Ispis - #

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>

< listopad, 2010 >
P U S Č P S N
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31


Izdvajamo:Jeste li znali kakva je povijest piva?
Opis bloga:

sve što bi možda nekoga moglo zanimati, a nikada mu nije palo na pamet da pita...

Free Hit Counter


Blog.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice Blog.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice Blog.hr kliknite na gumb "Slažem se".Slažem se