Jamala pokorila Europu!

nedjelja, 15.05.2016.

Kako sam i predviđao, Ukrajina je u samom finišu glasovanja osvojila Eurosong 2016.! Stoga se i ona moja desetka od popodne sjaji zlatnim sjajem. sretan
Unatoč nedostižnim bodovima Australije od žirija, koji je po meni ispao veoma neprofesionalan i previše je nejasnog ocjenjivanja, tj. bolje su ocjenjivane pjesme koje su lošije odradile nastupe, Ukrajina drugim mjestom kod publike prelazi u vodsto te je ni pobjednički Ruski 361 bod od publike nije uspio stići. U konačnom poretku Australija je druga, Rusija treća, Bugarska četvrta, a Švedska peta.




Ukupni rezultati:



Naša Nina Kraljić je, po mome skromnom mišljenu, nezasluženo završila na tek 23. mjestu. No bez obzira na loše ocjene žirija, koji se je na balkanu međusobno susjedski ignorirao, dok su skandinavci očekivano redom častili Švedsku 12-icama, Nina ni kod publike nije bolje prošla - tamo je bila također oko 20.og mjesta. tuzan



Hoće li večerašnji epilog natjerati HRT da ponovno odustane od sudjelovanja ili čemo kao i Britanci slati štošta pa baš nas briga, vidjet ćemo dogodine. Ja predlažem da krenemo redom, od Jelene Rozge, Nives Celzijus, Lidije Bačić i tako dalje pa što bude. Možda nas konačno guzice, sise i lake note dopeljaju do dobrog eurovizijskog plasmana. smijeh

Na kraju krajeva, zadovoljan sam raspletom ovogodišnjih događaja - iako mi ostaje gorak okus međususjedskog ignoriranja. Sva sreća pa je publika po tom pitanju bila na razini zadatka. I da, jako sam sretan i zbog Bugarskog četvrtog mjesta, i više su nego zaslužili.

wave

Oznake: eurosong

Zagreb Calling

subota, 14.05.2016.

Hello, Europe! It's Zagreb calling. This are the results of Croatian jury. sretan

Upravo ovako će, nakon 16 godina, ponovno zvučati javljanje spikera iz svih zemalja koje će večeras glasovati u finalu Eurosonga. Naime, od ove godine javlja se drastična promjena u prezentaciji glasova. Svi znamo da je žiri, radi povečanja kvalitete natjecanja ponovno oformljen od 2009. Pa kako su se do sada glasovi žirija i publike oformljavali u jednu cjelinu i tako prezentirali, od ove godine će se glasovi prezentirati odvojeno. Najprije će spikeri iz svake zemlje pročitati glasove žirija uživo u finalu natjecanja, dok će ukupan zbir glasova publike voditelji pročitati na kraju, od zemlje koja je skupila najmanji broj do zemlje s najvećim brojem glasova. Ukupan zbroj svih glasova dat će pobjednika. Od ove godine napetost će biti na vrhuncu jer se nakon dugo vremena pobjednik neće znati sve do samog kraja! yes

Ako Vam nešto oko glasovanja nije jasno, predlažem da se večeras od 21:00 zavalite duboko u naslonjače, fotelje, krevete ili što već i popratite finale 61. Eurosonga.

A ja sam si dao zadatak ocijeniti sve večerašnje finaliste te ću Vam rezultate prezentirati kao da sam ja davao glasove u ime Hrvatskog žirija. Povučen tom činjenicu nisam ocjenjivao našu predstavnicu jer to i na samom Eurosongu nije dozvoljeno.

Žiri ove godine ocjenjuje 4 kategorije:

1. Vokalni kapacitet;
2. Nastup na pozornici;
3. Kompozicija i originalnost pjesme (ova kategorija objašnjava relativno nizak plasman favorita Rusije wink);
4. Cjelokupni dojam.

Zemlje sam rasporedio od one s najlošijm ocjenom do onih s najvišom. Spotove ću postaviti za samo one koje će dobiti bodove od 1-8, te 10 i 12. sretan

Od 25. do 11. mjesta je poredak sljedeći:


25. ŠVEDSKA 25,2
24. AZERBAIJAN 28,8
23. POLJSKA 31
22. NIZOZEMSKA 32,1
21. LITVA 32,4
20. BELGIJA 32,5
19. ŠPANJOLSKA 33,3
18. RUSIJA 33,4
17. GRUZIJA 34,2
16. VELIKA BRITANIJA 34,2
15. MALTA 34,9
14. NJEMAČKA 35,3
13. CIPAR 35,5
12. MAĐARSKA 35,6
11. AUSTRIJA 36,2

10. IZRAEL - 1 bod


Ocjene: 8,7 / 8,9 / 9 / 9,7
Ukupno 36,3



9. ČEŠKA - 2 boda

Ocjene: 9,8 / 8,7 / 9 / 9
Ukupno 36,5



8. BUGARSKA - 3 boda


Ocjene: 8,9 / 10 / 8 / 9,7
Ukupno: 36,6





7. AUSTRALIJA - 4 boda

Ocjene: 10 / 10 / 8,7 / 9
Ukupno: 37,7



6. SRBIJA - 5 bodova

Ocjene : 10 / 8,8 / 10 / 9
Ukupno: 37,8



5. FRANCUSKA - 6 bodova

Ocjene: 9,2 / 8,8 / 10 / 10
Ukupno: 38




4. ITALIJA - 7 bodova

Ocjene: 9,6 / 8,9 / 10 / 10
Ukupno: 38,5




3. LATVIJA - 8 bodova

Ocjene: 10 / 9,6 / 10 / 10
Ukupno: 39,6



2. UKRAJINA - 10 bodova


Ocjene: 10 / 10 / 10 / 10
Ukupno: 40




1. ARMENIJA - 12 bodova

Ocjene: 10 / 10 / 10 / 10
Ukupno: 40





I to je ukratko moj sud. Samo da napomenem kako mi je svejedno koja će od prve dvije zapravo pobijediti, koja god da uzme pehar neće mi biti žao. sretan

Sad nam samo fali ubiti još dva i pol sata do početka pa da vidimo da li sam imalo u pravu. smijeh

wave

Oznake: eurosong

Šokovi drugog polufinala

petak, 13.05.2016.

Šok je mala riječ za ono što se jučer odvilo u Globe Areni u Stockholmu. Naravno, što se rezultata tiče. Pa kako je Azerbaijan iznenadio svojim ulaskom u završnicu u prvom polufinalu, tako su sinoć na neobjašnjiv način Poljska i Gruzija, totalni autsajderi ovogodišnjeg Eurosonga i glavni favoriti za posljednja mjesta drugog polufinala, uspjeli uzeti mjesto favoriziranima i meni ove godine jako dragima Norveškoj i Makedoniji. No i to je Eurosong, svake godine barem jedan od favorita izvisi. A činjenica je da se Kaliopi u Balkanskim krugovima nikada neće prežaliti.

Rezultate drugog polufinala ću postaviti također redom kako su pročitani:

1. LATVIJA

Prvi nastupili i prvi prozvani za finale. I više nego zasluženo. yes



2. GRUZIJA

Kako? Zašto? Otkuda? Gdje? Molim??? Ma fučkaš sve, po meni dečki su zbilja zaslužili. sretan



3. BUGARSKA

Hvala Bogu da su se i oni potrudili nakon 9 godina! Zasluženo finale, pogotovo nakon nepravde koju je Poli doživjela 2011. kada je također predstavljala Bugarsku.



4. AUSTRALIJA

Australija je ponovno favorit za pobjedu. Ne znam kako vama, ali meni nije baš za trijumf...



5. UKRAJINA

Dame i gospodo, dragi blogeri i blogerice, mislim da upravo gledate pobjednički nastup Eurosonga 2016! sretan



6. SRBIJA

Naviknut na savršenu Sanjinu interpretaciju nisam bio zadovoljan njezinom sinoćnjom interpretacijom. Ali bez obzira, zaslužila je finale.



7. POLJSKA

Grof Drakula u svojoj gay verziji je ustao iz mrtvih. Samo da napomenem kako su mi se Poljaci ove godine zamjerili organiziranim hejtom na našu Ninu iz puke ljubomore. Tako mi je njihova pjesma od prvotnog simpatiziranja vrlo brzo stigla na listu za odstrijel. Žao mi je što je ovo izbacilo s liste prolaznika meni jako dragu Kaliopi. Nikada im to neću oprostiti.



8. IZRAEL

I evo pjesme koja me osvojila bez obzira na odbojnost njenog pjevača. Sve je urađeno kako treba, izvedba, nastup, sve.



9. LITVA



10. BELGIJA

Meni najsimpatičnija djevojčica ovog Eurosonga je uspjela. Bilo je tijesno ali je. sretan




Evo i dvije najveće gubitnice večeri:

MAKEDONIJA

Kaliopi unatoč izvrsnoj interpretaciji nije ušla u finale. Zašto Europa nikada ne prepozna Makedoniju?



NORVEŠKA

Izvrsna pjesma i nastup očito nisu bili dovoljni. Inače Agnete boluje od bipolarnosti radi čega je otkazala apsolutno sve aktivnosti vezane uz boravak u Stockholmu (odradila je samo probe i nastup). Nakon ispadanja, Norveška ekipa ju je dva sata smirivala u green roomu.




Ono što mi zadnje dvije godine nije bilo bitno sinoć sam s nestrpljenjem iščekivao - redosljed nastupanja u finalu. Nina je izvukla nastup u drugoj polovici večeri, što znači da je mogla nastupiti od rednih brojeva 14. - 26. Popis je objavljen oko 3 sata iza ponoći, a u zadnjih nekoliko godina redosljed određuju redatelji nastupa tako da dvije slične pjesme ne budu izvedene jedna za drugom i da se svakoj omogući da zasja. Naravno, budući da favoriti uvijek izvuku deblji kraj i dobiju bolje brojeve postoje i mnoge špekulacije na koji način se određuje redosljed finalista, ali to nije tema današnjeg posta. Uglavnom, redosljed nastupanja u finalu je sljedeći:

1. Belgija
2. Češka
3. Nizozemska
4. Azerbajdžan
5. Mađarska
6. Italija
7. Izrael
8. Bugarska
9. Švedska
10. Njemačka
11. Francuska
12. Poljska
13. Australija
14. Cipar
15. Srbija
16. Litva

17. Hrvatska
18. Rusija
19. Španjolska
20. Latvija
21. Ukrajina
22. Malta
23. Gruzija
24. Austrija
25. Ujedinjeno Kraljevstvo
26. Armenija

Sutra ću ocijeniti sve pjesme finaliste po principu glasanja žirija i objaviti svojih deset favorita, točnije, dodjeliti ću eurovizijske bodove od 1-8, te 10 i 12 zemljama za koje ja smatram da ih zaslužuju.

wave

Oznake: eurosong

Nina Kraljić se vinula u nebo!

srijeda, 11.05.2016.

Sinoć je održano prvo polufinale 61. Eurosonga. I sve što nakon njega mogu reči je - svaka čast Skandinavcima! yes Još su jednom pokazali kako se pravi šou. Pa iako mi je stage tako tako, definitivno mi je bio ljepši onaj iz Kopenhagena, sve je jučer bilo vrhunski i svjetski napravljeno. Nastupi su se toliko razvili da je samo pitanje vremena kada će izvođači pjevati iz fotelje dok će se naprijed vrtiti njihova projekcija. Režija perfektna i više nego na razini zadataka. Za razliku od Austrijanaca od prošle godine, Šveđani vjerojatno zbog svog nacionalnog izbora Melodifestivalena, koje je produkcijski najjače u cijeloj europi i šire, znaju kako se radi dobra i efektna režija. Kadrovi su vanserijski, font slova svake zemlje pri najavi inovativan i najzanimljiviji do sada, a puna dvorana odiše onom posebnom navijačkom energijom. I ove godine izvođači show prate iz dvorane pa je green room izgrađen unutar same arene, što također izgleda savršeno. Sve u svemu i više nego odlično. Voditeljski par, Petra Mede, koja je vodila Eurosong 2013. u Malmo-u, i Mans Zelmerlow, koji je prošle godine doveo Eurosong ponovno u Švedsku, je i više nego na razini zadatka. Volim kad su voditelji tako opušteni i kada ne fali zafrkancije, za razliku od Austrijanki od prošle godine koje su izgledale i zvučale skroz ukočeno i prestravljeno.

No, krenimo mi po glavnom, a to su jučerašnji nastupi. Nina Kraljić je nakon dugih i sušnih 7 godina DOVELA HRVATSKU U FINALE! Nastup i režija bili su najbolji otkad se natječemo, odisao je jednostavnošću i mistikom, a pojačan refren na kraju umalo je srušio dvoranu. Više smo nego sretni i ponosni. Za napomenuti je da je BiH po prvi puta otkad postoje polufinala u istom i ostala, što je najviše zahvaljujući loše osmišljenom nastupu, iako su vokalno bili najbolji do sada. Ispala je i Grčka, također po prvi puta, ali isto tako zasluženo. Ovo je moje mišljenje te ga uzmite s rezervom. sretan

Finaliste ću postaviti redom kako su prozivani. A oni su:


1. AZERBAIJAN

Nezasluženo finale. Nikom nije jasno kako jer je vokalno bila očajna. Nažalost, prošla je umjesto fantastične Islanđanke Grete koje nam je svima žao. no



2. RUSIJA



3. NIZOZEMSKA



4. MAĐARSKA



5. HRVATSKA



6. AUSTRIJA



7. ARMENIJA

Nakon ovog nastupa mnogima je postala najveći favorit. Idemo li iduće godine u Erevan?



8. ČEŠKA

Napokon su uspjeli! Češka je zasluženo u finalu!



9. CIPAR



10. MALTA




Najveća gubitnica prvog polufinala koja je nezasluženo ispala, ISLAND - Greta Salome. no



Sutra nas čeka novih 18 zemalja koje se bore za finale. Čitamo se! sretan

wave

Oznake: eurosong

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>