Torta 'Francuska veza'

ponedjeljak, 13.02.2017.








Da je išlo po planu, ova torta bi se zvala 'Smočnica', po poznatoj tehnici spravljanja kolača - odi u smoćnicu/spremište/ostavu/špajz (lijep li nam je naš jezik hrvatski), pokupi tamo sve što pronađeš, i onda nešto ispeci.... Bilo što.
Ali, od onoga što je preostalo nakon Božića, mogla sam napraviti jedino klin-čorbu, no, čak i zbog nje bih morala otići u kupovinu po ostale sastojke... pa sam otišla.

Na putu do, i natrag, rodila se Ideja o torti koja bi okusom podsjećalo na moje omiljene praline - s konjakom.
Takve volim (no, ne morate se za mene brinuti, daleko sam još od ovisnosti o alkoholnim pralinama :O (znam, svaki ovisnik prolazi kroz fazu negiranje problema, ali jaa stvarnooo...:I))

Elem, osmislila i napravila, ali bolje da nisam :D... pa zbog toga ide važno upozorenje:

RODITELJI, NEMOJTE OVU TORTU PRAVITI KOD KUĆE, VAŠA DJECA BI JE MOGLA PRONAĆI I AKTIVIRATI :I

Dakle, radi se o jednoj pravoj 'muškoj' torti, 'cigli'... 'Debeloj Berti' među tortama... tako je barem gledano s mog stajališta - valjda jer ne pijem konjak (al'... nikad se ne zna... :O).
Shvatili ste, nisam baš zadovoljna (pa nikome ne ide baš uvijek sve 'od ruke' :D), ali sad znam što bih trebala izmijeniti, pa je možda uskoro ponovim :I


A evo i repcetić:
(pitate se zašto je onda nisam zakopala u zemlju kad je tako loša, nego se još idem blamirati pisanjem recepta? Pa eto, pisao mi se post:DD)


Biskvit:

- 2 jaja
- 1 šalica šećera
- 1 šalica ulja
- 1 1/4 šalice mlaćenice
- 2 3/4 šalice brašna
- 4 žlice kakaa
- 1 prašak za pecivo
- 1/4 žličice soli
- 200g tamne čokolade u sitnim komadićima

Za zalijevanje biskvita:

- oko 1dl konjaka (ili konjak i amaretto u omjeru 1,5:1 - cocktail 'Francuska veza')

Krema:

- 1/2l slatkog vrhnja
- 500g tamne čokolade
- 100g maslaca
- 3 žlice konjaka
- 2 žlice amaretta


Za biskvit pomiješati jaja i šećer, a zatim u smjesu naizmjenično dodavati suhe i mokre sastojke.
Na kraju dodati čokoladu, izručiti smjesu u okrugli kalup za tortu i peći oko 40min na 180 °C.


Čokoladu za kremu izlomite u zdjeli, dodajte narezani maslac a zatim i vrhnje koje ste na vatri ugrijali skoro do vrenja.
Dodajte i alkohol pa miješajte kuhačom dok se čokolada i maslac ne otope.
Kremu ohladite do gustoće i mazhivosti koja vam odgovara.

Tortu prerežite vodoravno na tri dijela, svaki dio poprskajte s 2-3 žlice konjaka i spajajte kremom.
Cijelu tortu premažite i izvana te prelijte čokoladnom glazurom (da ne bi slučajno bilo premalo čokolade :D)





Evo je, lagana k'o perce :D





E, da... ja sam koristila originalan Badelov Brandy, ali mogu ići i obični; Courvoisier, Hennessy, Martell... :)
















<< Arhiva >>

Blog.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice Blog.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice Blog.hr kliknite na gumb "Slažem se".Slažem se