Aurum Potabile

četvrtak, 21.06.2018.


Zato što ovih dana svi stalno hodaju nekakvim putevima revolucije, evo još malo puteljaka...
Dobro je imati arhivu... pa evo nešto iz one napisane.
Svojevremeno je post prošao skoro nezapažen, a šteta jer je od onih korisnijih
Originalan post - Aurum Potabile - 08.10.2015.


I još zato što je Mela rekla kako trebamo trenirati za utakmicu, i zato što je Fresh izgurao moj post s desne strane, prematam još malo unatrag burninmad
Slow motion neurosis - 29.05.2015.

_____________________________________________________________________________________________Malo sam se bavila alkemijom. I uspjelo mi je, od prve, stvoriti "eliksir života" - "pitko zlato".
Zaista ne znam zašto se stoljećima diže tolika prašina oko ovako lagane stvari...kao i obično, rješenja su nam uvijek ispred nosa:)

Da ne bih komplicirala previše, za svoj "eliksir dugovječnosti", primijenila sam već otprije poznatu alkemičarsku tehniku:

1. zacrnjivanje (grč. Melanosis; lat. Nigredo)

2. izbjeljivanje (grč. Lukosis; lat. Albedo)

3. žućenje (grč. Xanthosis; lat. Cintrinitas)

4. crvenjenje (grč. Losis; lat. Rubedo)


Razlika je jedino u tome što ovu tehniku nisam primijenila na kamenu, nego na nježom cvjetiću - Lonicera caprifolium (lat.), poznatom još kao; kozja krv, orlovi nokti, božje drvce...
O.K. malo sam varala. Biljka je već otprije poznata kao ljekovita, ja sam je samo "zapakirala u proizvod jednostavniji za konzumiranje".

Iako sam tekst započela u malo šaljivom tonu, zbog svih svojih poznatih ljekovitih osobina ova biljka izapravo i zaslužuje da je tretiramo kao "izvor dugovječnosti".
Postoji nekoliko načina pretvaranja ove biljke u "čisto zlato". Od nje se rade kreme, losioni, čajevi, sirupi...a za njihovu izradu se iskorištavaju; cvijet, list i kora biljke.
Blagotvorno djeluje na bubrege i jetru, koristi se za liječenje plućnih i kožnih bolesti, te još mnogih drugih...

***

Iako mi je plan bio sakupiti što više cvjetova za čaj, ljenčina kakva već jesam, ja sam cijelo ljeto uživala samo u mirisu, te u pogledu na raskošne grmove u mom dvorištu. Nešto cvjetića sam uspjela sakupiti tek nedavno, u zadnji tren - na izmaku cvjetanja. ..

"Klackajući" se u nedoumici da li da sakupljene biljčice spremim za čaj ili nešto drugo, ovaj put je "za cvjetić" pobijedila optimistica u meni, tvrdnjom kako mi ove zime neće trebati nikakvo liječenje, i založila se za čisti hedonizam. Presuda je pala u korist slatkog sirupa kojeg namjeravam upotrijebiti za izradu kolača (ali,pssst, naravno, kako se ona praktična "ja" uvijek smuca negdje u blizini, ovaj sirup bi isto tako (zlunetrebalo) mogao poslužiti i kao lijek).
Zbog tog svog dvoumljenja, jedan dio cvjetova je osušen, a za sirup se koriste svježi... ipak, nisam dala da to bude velika prepreka mom naumu :)
Za ovaj sirup nam je potrebno

- 2 šalice cvjetića kozje krvi

- 1 šalica šećera

- 1 šalica prokuhane vode

- 1/2 limuna


Vodu i šećer miješati dok se sav šećer ne otopi. U staklenu posudu staviti kozju krv i kriške imuna, te poklopljeno ostaviti 24 sata. Po isteku vrema, sirup procijediti i držati ga u hladnjaku do upotrebe.
Sirup se može piti razrijeđen kao sok, dodavati u čaj, koristiti u izradi slastica...

Oznake: Live long and prosper :)

Mene su kao malu oteli Alieni

utorak, 19.06.2018.

... odgojili su me s puno ljubavi i pažnje kakva se rijetko gdje sreće, no, nakon `˛˛°˛˘^^zvvvrrrr godina, uz pomoć policije pronašli su me moji biološki roditelji koji su `˛˛°˛˘^^zvvvrrrr godina posvetili potrazi za mnom, ne gubeći i niti jednog trena svog života nadu kako će me jednom pronaći.
Sud je, ne osvrćući se na moje molbe i zapomaganja, donio presudu u korist mojih bioloških roditelja, koje ja ne poznajem i ne prepoznajem kao roditelje, i i osudio Aliene - moje 'prave' roditelje koji su se cijelog života skrbili za mene, pod izgovorom kako s ucjenjivačima i otmičarima, bili oni zlonamjerni ili samo sebični i manipulativni, nema nikakvog dogovora, jer da se takve stvari vrlo lako otmu kontroli, pa onda svi misle kako imaju pravo na otimačine i ucjene i fućka im se za poštivanje zakona.
Mene su ovršili k'o krugove u žitu, i ja sam jako nesretna.

Što vi mislite o svemu tome?

Nemam pojma...
Sad sam otvorila bocu vina, nasula 'dva prsta' (a ručala još nisam... pa ni doručkovala.... ups :)) i cerekam se k'o šašava... ali ne zato što je Domenico preveo vic .)))
Ha, ako Anči ništa ne zna, pa svejedno stalno nešto priča, mogu i ja ovako... duge su te godine bile kad nisam mogla.... :)<< Arhiva >>