Zona sumraka by Young

22.11.2006., srijeda

Igra

Napetih mišića, izoštrenih čula i naoružana strpljenjem čekala je svoj plijen. Mrak je nije smetao. Njene oči, pripremljene tisućljećima evolucije vidjele su sve. Jedan jedva čujan šušanj, jedan jedva oku vidljiv skok i lovina je ulovljena. Miš se koprcao između njenih očnjaka. Glad je bila jaka ali iza te gladi skrivao se jedan još jači nagon. Nagon za igrom. Oprezno se osvrnula u potrazi za mirnim mjestom. Do njenih naćuljenih ušiju dolazio je zvuk koraka i tiho pijano pjevušenje. Smetali su je ti koraci. Većinom bi bili vezani uz bol, bilo od cipele ili kamena. Miš se koprcao i pojačavao njen nagon. Koraci su bili sve bliži. Napustila je sigurnost grmlja. Koraci su je pratili. Stigla je do mjesta gdje prolaze one bučne mašine i gdje je stradalo toliko pripadnica njene vrste. Bila je nesigurna. Oni koraci zaustavili su se nedaleko od nje. Poznavala je teritorij. Na drugoj strani ulice nalazilo se mirno i prostrano mjesto kao stvoreno za igru.
Koraci su krenuli i krenula je i ona.
Iznenadna škripa., prasak i buka trgnuli su je. Nešto veliko i tamno padalo je prema njoj.
Instinktivno je frknula i miš je ispao. U trenu je našao spas ispod onog tamnog tijela na asfaltu. Iznenadno mnoštvo koraka, ljudskih glasova i vika, natjerali su je da se udalji.
Ubrzanog bila, miš se šćućurio. Ostao je u toj sigurnosti sve dok tijelo nije bilo podignuto a potom je nestao u mraku. Nitko ga nije ni primijetio. S rukama na glavi, vozač je obilazio oko automobila i psovao « Jebem ti Sudbinu!»
A što je Sudbina u stvari htjela?
Kazniti pijanca, upozoriti vozača, našaliti se sa mačkom…ili jednostavno, samo spasiti miša.

- 12:30 - Komentari (4) - Isprintaj - #

21.11.2006., utorak

Počasni krug

~ 41210 , 41211, 41212 … ~ brojio sam u sebi. Ti brojevi poklapali su se sa brojem metara, koraka, sekundi, udisaja…nekih mjernih jedinica.
Broj na prsima sad mi je već potpuno nečitak, razliven i natopljen znojem, dok je onaj na boku otpao davno, još na početku utrke, tamo prije trideset i nešto.
Na tom, četrdeset jednu tisuću i nešto mjernih jedinica dugom Putu, bilo je raznih zamki. Onih vidljivih i onih nevidljivih. Rupa na putu, kamenja spoticanja, pogrešnih smjerova i loše označenih staza. Na tom Putu bilo je previše prečaca za one koji bi me pretrčali bez žmigavca i premalo sudaca da bi to vidjeli. Bilo je i premalo osvježenja, tek poneka kap odnekud odozgo. Na tom Putu bilo je pogleda prolaznika, onih usputnih i onih namjernih. Neki od tih pogleda davali su mi poticaj, neki su bili potpuno flegmatični, neki pak podrugljivi. Nisam obraćao pažnju na njih. Nisam slušao poklike, nisam slušao usputne savjete i upozorenja. Vidio sam samo jedno; otvorena vrata stadiona, stazu, i taj posljednji, počasni krug.
Napokon, stadion je tu. Ulazim raširenih ruku, ali nema huka i žamora. Nema publike. Nema nikog!
~ Gdje su ?~ pitam se.
Jesam li stigao prerano pa još nisu stigli ili toliko kasnim da su već svi otišli? Ostali su samo redovi praznih stolica, kao groblje vojnika iz nekog zaboravljenog rata . Između njih, nekoliko papirića nošenih lahorom. Obično smeće ili otkinuti dijelovi davno ispričane priče, tko zna.
Pobjedu ne tražim. Na tronu bih ružno izgledao. Sijede kose, pognutih leđa, tamnih podočnjaka i izranjavanih koljena od posrtaja i padova.
Ne želim ni ovacije jer bole u ušima, a potpisa sam ionako previše olako podijelio.
Ne, ne treba mi komad metala oko vrata, još jedan teret umornim leđima.
A na koju bi se stranu okrenuo i stavio ruku na prsa? Kad mi je himna tišina, a tri kubna metra žute ilovače – jedini preostali teritorij, bez zastave.
Sve što sam želio, samo je jedan tihi pljesak.
~ 42050, 42051,…~
Zašto je korak sve teži, zašto je dah sve plići, i zašto se odjednom tako rano mrači?
Bože, daj mi snage za taj jedan, samo jedan, posljednji…počasni krug.


- 09:14 - Komentari (2) - Isprintaj - #

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>

< studeni, 2006 >
P U S Č P S N
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      


Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
Novaplus.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv

Opis bloga

Priče i razmišljanja sa dodirom mističnog, neobičnog i okultnog, namjenjene onima koji vole razmišljati i drugačije.

Linkovi

Papir

Svjetlo u rupi - Karlovacki tjednik
Muk - Karlovacki tjednik
No Nomen - Kameleon, Svetonedeljska panorama
Tramvajska prica - Kameleon
Miris vanilije - Svetonedeljska panorama
Okicka legenda - Predstava, CD izdanje
Prosjak - Veritas

Preporuke i kolege