Dylan dog

utorak, 17.01.2006.

"Dok vas smrt ne rastavi"

Jedan od Dylan Dogova sa jako razvijenom ljubavnom pričom.Veliki obožavatelji ovog broja baš su ženska populacija(inače za Dylan Dog se zna da je to strip u čijem čitanju najviše sudjeluje ženska populacija za razliku od drugih stripova)Glavni likovi u stripovi su Dylan i Irkinja po imenu Lillie.Razlika između njih dvoje je ogromna.On je inače policajac-ateista dok je ona teroriskinja-irkinja.Lillie je pripadnica već spomenute IRE(oružane terorističke irske jedinice),nesretna kob sudbine je vremenski period u kojem se strip odvija.Radnja se vraća nekoliko godina unatrag i Dylan je sad policajac koji radi u Scotlan Yaru.Bloch je ovdje vise nego ikad Dylanu drugi otac, najbolji prijatelj i saucesnik u ludorijama koje Dylan prolazi zbog Lillie.Ovdje Sclavi ustvari postaje Bloch - on sanja o tome da ima sina poput Dylana kojeg voditi kroz zivot, pomagati mu, davati mu savjete pa makar ih ovaj nikad ne slijedio i, bez obzira kakvu gresku napravio, biti tu da mu pruzi podrsku ma kakvu zrtvu to iziskivalo. Isto tako, Bloch je i idealni otac kakvog Sclavi, vjerovatno, nije imao, otac na kojeg sin uvijek moze da racuna. Ovo je posve validna pretpostavka ako uzmemo u obzir cinjenicu da je Sclavi u djetinjstvu imao izrazen Edipov kompleks.


Image Hosting by PicsPlace.to


"U ratu svi imaju krivo, a ovo je rat."

No vratimo se Dylan i Lillie.Oni se zaljubljuju(koje čudo).Lillie posve neočekivano Dylan poželi uvaliti torbu u kojoj je bomba da je odnese u Scotland Yar(pomno smišljen teroristički napad),no plan ne uspijeva i Lillie sama odnosi bombu u Scotland Yar.Bomba eksplodira i nikome se ništa ne dogodi,jer je bomba male razorne moći.Lillie je stavljena u zatvor u najgori blok,blok H,gdje je bila izložena nevjerovatno prljavim mučenjima.Dylan je posvećiva u zatvoru i tamo se odvija nekoliko dirljivih scena.Lillie započme rat glađu te umre u zatvoru,kraj jedne tužne ljubavi?


Lillie: "Gdje je završila sloboda vjerskih uvjerenja?"
Dylan: "Mozda ispod neke bombe."


Image Hosting by PicsPlace.to


Nismo krivi zbog nacije, vjere ili rase. Krivi smo zbog onog sto cinimo u njihovo ime. "Mrznja izmedju pripadnika razlicitih vjera je samo jedna od bezbroj gluposti na svijetu"

U cemu je poenta produzavanja stripa? Indikativna je cinjenica da "prvo Dylanovo putovanje u paralelan svijet" pocinje od 96 stranice, dakle, nakon sto je strip vec trebao da zavrsi. Lillie je vjerovatno umrla od gladi no Dylan je otisao tako daleko u ceprkanje po svojoj proslosti da je iskopao novi "tunel", novo "sjecanje" u kojem se ozenio sa Lillie. Mozda je Sclavi htio dati Dylanu alibi za njegov alkoholizam i sa tom malom lazi opravdati sebe/svog sina za nesto sto je neprilicno za jednog junaka. Mozda je Sclavi koristeci i gorespomenutu ideju neizbjeznosti smrti, htio ismijati strip-junake i same citaoce - ljude koji citaju stripove makar znaju da ce na kraju glavni junak srediti negativce ne pitajuci se pritom nije li realno ocekivati da ce jednom i taj strip-junak umrijeti.

A mozda je to samo


"...neka druga prica."


Image Hosting by PicsPlace.to


ZANIMLJIVOSTI:
-Dylan iz običnog policajca postaje dektektiv
-prvi susret Dylana i Groucha,
-doznajemo da je Dylan stripofil i obozavalac Fantoma,
-prije Craven Roada 7, Dylan je zivio u To Let Rooms 17.
-Dylan se ozenio...ili nije?
-u SD su napravili gresku na prvoj stranici pa su napisali Sve dok vas Smrt ne rastavi,
-neki detalji ukazuju na to da je scenaristicki duet bio inspirisan filmom "U ime oca".

- 11:48 - Komentari (20) - Isprintaj - #