advanced web statistics

WSA Hrvatska

Dobrodošli na blog WSA Hrvatska! :-)

Opis bloga
Blog o aktivnostima vezanim uz WSA Hrvatska nagradu. Ujedno i rasadnik novih ideja i prijedloga...

Uključite se kao...

WSA kategorije


22.09.2005., četvrtak

Oba su pala!!! ;-)

E da... dočekali smo i taj dan. Danas je i službeno je potvrđeno ono o čemu se šuška već neko vrijeme, a to je lista od 40 najboljih svjetskih projekata WSA 05. Među njima su i dva hrvatska projekta. Ho-ka-heeej! Kopački rit u kategoriji e-učenje i Fauna.hr u e-znanost su ovogodišnji dobitnici globalne WSA nagrade. Pitao me je netko na našem proglašenju za očekivanja u ovom krugu, obzirom da je Plavi svijet pobijedio u 2003. Ja rekoh da se vraćam barem s jednom nagradom i ove godine. E pa prevario sam se i to slatko. :-) Najteže je zapravo bilo kad sam dobio mail od Green studija (autori projekta Kopački rit) u Bahrain 10 minuta nakon što smo izglasali da su pobjednici, a nisam to mogao tada reći. Sorry Akoš, ali fakat kao da si slutio što se zbiva. :-) Iskrene čestitke pobjednicima koji su zaslužili nagrade jer su im radovi vrlo visoko kotirali kod svih članova žirija. Velika zahvala članovima žirija WSA Hrvatska koji su bili dovoljno otvorenog duha da između 137 prijava pronađu dva svjetska pobjednika. Respekt. Ujedno bih se zahvalio svim ovogodišnjim učesnicima koji su poslali svoje prijave i stavili članove žirija na muke. :-) Svi oni koji nisu sudjelovali imati će priliku za dvije godine obzirom da smo definitivno odlučili da je WSA dvogodišnji proces. Stoga, miševe u ruke i bacite se na posao jer se nekako tri nazire kao logičan slijed u sljedećem krugu. :-)

Popis svih pobjednika nalazi se na stranicama WSA Hrvatska, a prvi nalet fotki sa žiriranja nalazi se na www.wsa.hr/photos/bahrain. Ukoliko je potrebno, sve te fotke je moguće dobiti i u većoj rezoluciji. Pustite nam u mejl ime fotke koja vas zanima.

Planova ima hrpa, INFO se približava, uskoro više detalja o tome što tek tamo pripremamo.

- 15:47 - Komentari (4) - Isprintaj - #


05.07.2005., utorak

Suradnja sa ATI tvrtkom

Jeste li ikad razmišljali kako je raditi s razvojnim timom ATI tvrtke? Vjerujem da je to jedno totalno kreativno okruženje u kojem ideje sijevaju samo tako. Mislite li da je to nemoguće? E pa baš i nije. Ima način i to ne pretjerano težak. Sve što morate imati jest kreativnost u obliku vlastitog multimedijalnog projekta i manje od 30 godina. I time ste korak do suradnje. Evo malo više detalja... Postoji nešto što se zove Top Talent Award, a to je europska nagrada za multimediju. Crta-mrta (deadline) za prijavu je 15. srpnja, a svoje radove možete predati u ovih osam kategorija:

Broadband / Online
Offline / DVD
Mobile Contents
Interactive TV & Video
Games Platforms
Interactive Computer Graphics
Content Tools and Interface Design
Cross-Media


Svi sudionici (u svim kategorijama) mogu osvojiti posebne nagrade poput: Content Fusion Award, Thesis Award ili ta-daaaam... ATI Special Award. Onaj koji osvoji potonju, imati će priliku raditi sa ATI razvojnim timom na zajedničkom projektu jer je ATI je jedan od sponzora nagrade. Osim jedinstvene prilike za pravi pravcati networking i suradnju s vrhunskim tvrtkama i mladim kreativcima širom Europe, kao i za promociju nagrađenih projekata, TTA dodjeljuje i više desetaka tisuća EUR u novcu i proizvodima. Uz to, svim finalistima [tri projekta iz svake kategorije] organizator pokriva troškove odlaska u Beč na Top Talent Festival. Samo mala napomena da je prošle godine na Top Talent Festivalu bio Hillman Curtis. Onima koji nisu čuli za to ime samo napomena da je to najveća faca na Globusu za Flash animaciju.

Ne možete reći da nije primamljivo. Evo malo linkova na najbolje projekte TTA 04 od prošle godine:

Broadband / Online
Offline / DVD
Mobile Contents
Interactive TV & Video
Games Platforms
Interactive Computer Graphics
Content Tools and Interface Design
Cross-Media

Detaljnije informacije možete dobiti na TTA sajtu i ne čekajte, prijavite se već danas.

- 18:12 - Komentari (0) - Isprintaj - #


03.07.2005., nedjelja

Bahrujan :-)

Došla je u petak i službena pozivnica. Ide se žiririat u Bahrain od 03. do 10. rujna. Dakle nekakvih dva mjeseca i imati ćemo globalne WSA pobjednike. Naime, ljude dosta buni Tunis u studenome. U Tunisu je WSIS i proglašenje pobjednika. Veliki se žiri sastaje ranije i odlučuje, dok se u sklopu WSIS-a na gala večeri u Tunisu samo službeno proglašavaju najbolji u WSA 05. Mogli bismo neku internu kladionicu organizirat da malo dignemo tenzije... :-) Mislim da idemo tamo s odličnim sajtovima, a usudio bih se reći i mrvicu boljim (u totalu) nego 2003. Nadam se da će i rezultati biti u tom ruhu. Vjerujem da je do sada većina lokalnih WSA izabrala svoje favorite, budem ovih dana malo škicnuo okolo pa da vidimo kako stoje stvari. Dobio sam mail iz Makedonije da tamo nisu uspjeli organizirati WSA natjecanje. Detalje oko toga čekam. Osim toga, bilo je nekih pregovora da organiziramo regionalni WSA hub za SEE, to bi moglo pomoći promociji WSA, no nismo došli dalje od preliminarnih dogovora. Možda te vruće noći i hladni kokteli na Bahrainu iznjedre nešto suvislo. :-)

- 22:48 - Komentari (0) - Isprintaj - #


29.06.2005., srijeda

Fotke s proglašenja

Ovdje možete pogledati fotke sa nedjeljnog proglašenja pobjednika WSA Hrvatska 05: galerija1, galerija2, galerija3, galerija4. Ko što rekoh, ako netko ima svoje fotke s proglašenja, pliz šilijnite ih da ih stavimo na web.

- 03:23 - Komentari (0) - Isprintaj - #


27.06.2005., ponedjeljak

Jagode i šampanjac

Bilo nam je super danas na proglašenju najboljih. Malo vruće, istinabog, ali sasvim ok. Krenut ću od kraja. Kad smo se pakirali i izlazili iz Muzeja reče teta gospođa koja tamo radi:
"Jooooj kak je to sve bilo super, vi ste svi tak pristojni. Da samo znate kakvi sve znaju doć sim, a pogotovo oni umjetnici, znate kakvi su umjetnici, to je sve tak neodgojeno."

:-) Nisam se prestao smijat sve do doma. Definitivno postoji taj paralelni svemir tu negdje oko nas. Dakle, služile su se jagode i šampanjac, bilo je nektarina, dinja, hrpa hladnih sokova, Limeta vodka i, naravno, Mirko Ilić, glavom i bradom. U trapericama. Da se ne bi zavaravali. I to je sasvim oke. Dakle kako od tog čovjeka zna bolit vilica, to je jednostavno nehumano. Priče o tome kako je krepanog morskog psa, kojeg je usput našao na plaži, stavio cimeru u bungalovu u kadu vam pričam prvom prilikom iako mi se sad teško otet izazovu da to ne učinim. Ali zato samo da spomenem najbitniji detalj, a to je da je to bilo na vrlo "hoch" golf prijemu priređenom za najbolje svjetske designere. :-)
No, daklem, proglašenje smo odradili u trenu jer je bilo strašno vruće i nije stvarno imalo smisla da nas hladni šampanjac čeka. Dr. Aganović iz ureda Predsjednika je podijelio medalje (na slici) pobjednicima, a radovi koje smo izžirirali su od svih prijavljenih najbolji, a kako će proći u Bahrainu, vidjet ćemo. Fotke su u pripremi, bilo je više fotića, pa kad prikupim i posložim puknem na net. Ako netko od vas ima svoje fotke s partya, nek prži ili šalje na ured mejlom.
Izuzetno mi je drago da je poesy.blog.hr dobio javnu pohvalu žirija (kao i Agrest 3D). Cijela priča je dodatno zanimljiva jer smo bili podijeljeni u dva tabora, što se tiče blogova. Jedan ih je tabor smatrao ravnopravnim, neovisno o njihovoj tehničkoj nesavršenosti, te druga strana koja je smatrala (doslovno) da blogovi ne bi trebali sudjelovati. Ja osobno mislim da izražajna forma ne znači skoro pa ništa nego da je bitan sadržaj. No, očito je da sve pionirske inicijative moraju imati svoje zagovornike i protivnike. Tu se valjda negdje provlači i granica između (pre)zrelosti i adolescencije. Ne mislim na dobnu. :-X

Elem, da ne duljim, evo popisa nagrada WSA Hrvatska 05 (da ne ispadne traktat, opisi projekata nalaze se na www.wsa.hr)

e-Učenje
Prirodni park Kopački rit
[ www.kopacki-rit.com ]

e-Kultura
Bembelembe
[ www.bembelembe.com ]

e-Znanost
fauna.hr
[ www.fauna.hr ]

e-Vlada
Odvjetnički zbor Osijek
[ www.ozos.org ]

e-Zdravlje
Coolinarika
[ www.coolinarika.com ]

e-Poduzetništvo
Stranice teniskog turnira Novi
[ www.classics.hr ]

e-Zabava
Splitski portal
[ www.split.com.hr ]

e-Uključenost
Projekt Youth.hr
[ www.youth.hr ]

Javne pohvale
AGREST3D-DVD magazin za kulturu, umjetnost i znanost
[ Agrest 3D ]

poesy.blog.hr
[ poesy.blog.hr ]

Obzirom da je sve bilo ekspresno, nisam stigao niti čestitati pobjednicima, stoga to činim ovom prilikom, a onima koji svoje ime nisu našli na listi podsjetio bih na riječi iz govora Mirka Ilića:
Korak koji morate učiniti je da tim stranicama (projektima) kreirate dušu, osobnost.

Bez toga ne ide.
P.S. Bio je Danči. A kaj je s ostalima?

- 01:22 - Komentari (20) - Isprintaj - #


17.06.2005., petak

Neizvjesnost...

Evo nakon male stanke da istresem što je novoga... ovolikoj pauzi je uzrok bio TTA – Top Talent Award, Europska nagrada za multimediju za mlade profesionalce (do 30 godina). Digli smo sajt na www.tta.hr, bacite pogled i proširite glas. Nagrade su primamljive, participacija nije pretjerano skupa, ako ima pitanja javite nam se. Pustim kasnije detaljniji post na tu temu...

WSA
Pitanja su krenula... sa googlea je isto došlo par hitova s pitanjem "wsa pobjednici". Neka neka... :-) Žiri radi punom parom, gledaju se sajtovi i CD-ovi, ima odličnih prijava, ali ništa neće biti poznato sve do 24-og popodne kada se sastaje žiri. Ja vjerujem da ćemo taj dan imati pobjednike, no nije nemoguće da se žiriranje oduži. Sigurno je jedino da će do nedjelje osam odabranih biti predstavljeni javnosti. A do onda evo niskozemskih nominacija, kad već drvim po njima od početka... :-)

e-Learning
Naslov: Frequentie 1550
URL: http://freq1550.waag.org/
Tvrtka: De Waag

e-Culture
Naslov: Timespots Amsterdam
URL: www.timespots.nl
Tvrtka: Timespots

e-Science
Naslov: Zap
URL: http://zap.edte.utwente.nl/index.html ili http://www.wwnorton.com/zaps/
Tvrtka: Technical University of Twente

e-Government
Naslov: Raad in Beeld
URL: http://www.eindhoven.nl/
Tvrtka: Municipality of Eindhoven/Noterik

e-Health
Naslov: 3vision
URL: http://www.3mensio.com/downloads/3viseon.pdf
Tvrtka: 3mensio

e-Business
Naslov: Olaf & Otto
URL: www.qi-ideas.nl/
Tvrtka: Heineken/Qi

e-Entertainment
Naslov: 2GOTV
URL: www.2gotv.nl
Tvrtka: Media Republic

e-Inclusion
Naslov: First8
URL: www.first8.org
Tvrtka: Clockwork

- 01:58 - Komentari (8) - Isprintaj - #


18.05.2005., srijeda

MUO

Evo definitivno smo se odlučili za mjesto i načelno dogovorili sa domaćinima. Proglašenje najboljih za WSA Hrvatska 05 biti će 26.lipnja (nedjelja) u Muzeju za umjetnost i obrt. Taj će događaj biti organiziran ljubaznošću gospođe Vesne Jurić Bulatović koja je direktorica marketinga MUO-a, te joj ovom prilikom zahvaljujem na razumijevanju i nesebičnoj potpori projektima i inicijativama Instituta. Više o eventu nakon dogovora sa MUO-m.

- 15:28 - Komentari (2) - Isprintaj - #


16.05.2005., ponedjeljak

Rifljača

Ne mogu ne početi s paralelama kao i kad smo startali s prijavama za WSA. Definitivno smo u nekakvom sinkronicitetu sa okolnostima iako se prema njima nismo ravnali. Izbori su za nama, rezultati se zbrajaju, no ono što je već sada zasigurno dobitak jesu neka nova lica. I to lica ispred politike koje se službeno naziva neovisnima, iako je to danas gotovo pa izumrla vrsta. Mislim da treba respektirati njihovu odluku da se eksponiraju, da stave svoju privatnost na rifljaču i time postanu neka vrsta javnog dobra dok im traje mandat. Razlog iz kojeg ih spominjem na ovom mjestu i u ovom kontekstu jest za njih novi i alternativni kanal kojim su se obratili biračima: njegovo veličanstvo blog. Ili da ogolimo stvari do srži, njegova najjača osobina – interaktivnost koju u stopu prati i jednostavnost upotrebe. Definitivno stvari od danas više neće biti iste i definitivno se možemo bez sustezanja svrstati u društvo koje je prepoznalo prednosti informacijskih tehnologija. I ne samo prepoznalo, nego četveroručke prihvatilo primjenu istih na svim frontovima.

Vjerujem da bi bilo jako zanimljivo kad bismo mogli razlučiti koliko je u toj masi glasova bilo onih blogerskih ili blogom potaknutih. A sigurno ih je bio nemali broj, ma šta god hatepogodak mislio o toj temi. Stoga i ovom prilikom kapa dole blogerici Tatjani na postignućima. Vjerujem da je pao i kakav dobar šampanjac u to ime. Sad će imati prilike i poraditi na svemu o čemu smo pričali na jednom davnom sastanku, a ne me samo citirati po cajtungima. :-)

Zatvorenim su se biralištima pridružile i prijave za WSA kojih je on line došlo – tadaaam - stotridesetisedam. Sto trideset i sedam. 137. Rešpekt dame i gospodo, REEEEŠPEKT!!! Niti u najoptimističnijim procjenama ne bih toliko očekivao. Stoga jedno veliko hvala svima koji su sudjelovali, a gigantsko hvala svim blogerima koji su se prijavili. E da, papagajim sad malo, ali je nemoguće oteti se tom porivu: imamo više nego DUPLO prijava od Nizozemske. Jupi-ja-jeeee...

Držim svima fige da rifljača od žirija kroz koju će vaši sajtovi proći bude milostiva i naklona. Čeka nas prilično posla, obzirom na broj prijava, no vjerujem da će rezultat biti barem jedan svjetski prvak i za ovu godinu. Sve su prijave on line, bacite pogled i slobodno prokomentirajte kakvima vam se čine.

- 00:56 - Komentari (0) - Isprintaj - #


12.05.2005., četvrtak

Stotka je pala...

Kakav dan... emailovi nisu prestajali stizati. Rezultat toga je da smo danas prešli sto prijava. Nisam očekivao, moram priznat, ali mi je neizmjerno drago. Bolji smo od Niskozemaca, a možda do nedjelje i duplo. :-) Kao podsjetnik, radi se o zemlji s preko 16 milijuna ljudi i internet penetracijom od preko 70%.

Imamo i novog medijskog promotora, ovaj put Internet radio: www.radiodeejay.hr. Javio nam se i Zagrebački radio, a ovo je ujedno i prilika da ih se nariba za stranicu u izradi. Pa mislim stvarno... najgore je kad piše stranica u izradi. Ko da gradite kuću i sad godinu prije puf tablu u zemlju i na nju luxalom: kuća u izradi. I još onda za razbijanje monotonije, onako u kutu, jedan mali oblačić. Nek se nađe...

Napokon je cjelokupna priča oko žirija sjela na mjesto, svi su datumi usklađeni, sve su procedure odrađene, prikupljaju se životopisi i fotke, idu na web čim kompletiramo. Ovo je finalni popis žirija WSA Hrvatska 05:

Mirko Ilić, designer Mirko Ilic corp.
Miroslav Kovačić, državni tajnik ureda e-Hrvatska,
Ladislav Galeta, profesor na Akademiji likovnih umjetnosti,
Zdravko Galić, ured Predsjednika Republike,
Kresimir Lugarić, predsjednik Internet instituta (voditelj žirija),
Miroslav Rosandić, glavni urednik časopisa BUG,
Zvonimir Stanić, ravnatelj CARNet-a.


- 23:21 - Komentari (1) - Isprintaj - #


10.05.2005., utorak

nula nula četiri

Još je samo četiri dana preostalo do zatvaranja prijava. Prošla su ova dva mjeseca dok si rek'o keks. Finalizirali smo žiri, čekamo samo potvrdu još jednog člana pa nakon toga idemo u javnost s finalnom listom. Vjerujem da će to biti još danas. Odužilo nam se malo dok smo uskladili datume jer Mirko Ilić ima otvorenje izložbe u New Yorku početkom lipnja, pa smo se trebali malo duže usuglašavati da nam se stvari ne poklope. A naravno da smo htjeli da ostane nešto duže kako bi bio prisutan i na proglašenju pobjednika koje će biti u nedjelju 26. lipnja. Jedino što je još ostalo za odlučiti je mjesto. Ima nekoliko opcija, ali se još nismo čvrsto odlučili. Ima da se pojavite hrpimice. Možda uspijem nagovoriti buraza da dofura bend i da opale live svirku. Ke vidume. Ne, neću reći koji. Dok ga ne pitam. Svirali su u Saxu. Samo toliko. :-)
Priključio nam se i T-portal kao medijski promotor, dogovorili smo čvenk s jednom renomiranom izdavačkom kućom što bi moglo bi uroditi nekakvim dobrim promo CD-om. Sve u svemu, bio je to jedan sadržajan ponedjeljak.

A sad jedna molba... Ne mogu nikako doći do nekoga u vezi Agrest 3D DVD-a za kulturu na koji mi je Rubber skrenuo pažnju. Telefon koji je naveden na sajtu je mrtav, a na e-mail ne odgovaraju. Ako netko ima kakav kanal prema tamo, neka im dojavi da prijave taj proizvod na WSA prije nego se zatvore prijave. Ili ako imate nečiji telefon, pustite mi ovdje. Pliz...

- 02:29 - Komentari (2) - Isprintaj - #


< rujan, 2005  
P U S Č P S N
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30    


Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
OYO.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv
Što je WSA?
WSA je kratica za World Summit Award, odnosno Nagradu svjetskog summita. To je globalna inicijativa izbora najboljeg svjetskog e-sadržaja i aplikacija u osam kategorija. Njena je namjera među pojedincima, tvrtkama, vladama i općenito svim društvenim skupinama povećati svijest o važnosti kvalitetnog elektroničkog sadržaja.

Osobitost koja WSA razlikuje od sličnih inicijativa je naglasak na kulturnu raznolikost i identitet, stvaranje raznovrsnog sadržaja i digitalizaciju obrazovnog, znanstvenog i kulturnog nasljeđa.

WSA obuhvaća 168 zemalja i održava se u okviru i u suradnji sa Svjetskim summitom o informacijskom društvu [WSIS].

Što je WSIS?
WSIS je skraćenica za World Summit on the Information Society, tj. Svjetski summit o informacijskom društvu.

Summit okuplja svjetske lidere koji su prepoznali važnost digitalne revolucije za oblikovanje društva budućnosti i ostvarivanje razvojnih ciljeva zadanih Milenijskom deklaracijom. Nastao je kao potreba za globalnom vizijom i dijalogom kako bi se postavio okvir uključivog i pravičnog društva informacija.

Svrha je Summita osigurati pristup prednostima informacijskog društva na globalnoj razini, te u isto vrijeme promicati teme poput e-strategije, e-trgovina, e-vlada, e-zdravlje, obrazovanje, pismenost, kulturna raznolikost, jednakost spolova, održivi razvoj i zaštita okoliša.

Summit se odvija u dvije etape: Prva etapa bio je WSIS u Genevi od 10. do 12. prosinca 2003. , a nastavak je u Tunisu od 16. do 18. studenoga 2005. godine.

SPONZORI:
www.biznet.hr      www.micrososft.com www.mros.hr
MEDIJSKI POKROVITELJI:
www.blog.hr www.bug.hr www.monitor.hr www.novilist.hr www.radiodeejay.hr www.tportal.hr www.vecernji-list.hr
©2005 Internet institut

Free Web Counter
Free Hit Counter