Sačuvaj nas od zla i ne uvedi nas u napast!

subota, 04.08.2007.

Obrazovani za SDP???

„Dobivamo gotovo sve gradove“ M. Lugarić
„Za SDP u pravilu glasaju visokoobrazovani“ D. Vidović

Gledajući rezultate izbora, uistinu se čini tako jer SDP dobiva Zagreb, Rijeku i još neke veće gradove i neupućenom se promatraču (čitaj prosječnom Hrvatu) nameću te bombastične izjave sdpeovaca kao jedine valjane. Međutim ništa ne volim promatrati bez uzročno posljedične veze, tako ni ove konstatacije, pa me ponukalo da pokušam pronaći uzroke tome stanju! Ovdje neću iznositi globalno viđenje situacije, već ću govoriti o nekoliko slučajeva u mom gradu (koje osobno poznajem), a s kojima se mogu povući brojne paralele i u drugim gradovima u Lijepoj nam našoj.

Prije 62 godine, ili u poratnom razdoblju 1945. dvojica boraca NOB-a, jedan rodom iz jednog banijskog sela, jedan s papučkih obronaka ponad Požege dolaze s makedonskih jezera gdje su prali krvave ruke i pokušavali zaliječiti bolesnu psihu nakon događaja u kasno proljeće i ljeto iste godine. Useljavaju se u kuće ubijenih civila u centru grada, onih koji su tobože surađivali s okupatorima te su stoga morali biti pogubljeni, jer nijedan izdajica ne zaslužuje i nema pravo na vlastiti život. Oba su bila istaknuti partijski članovi, završili po ubrzanom programu osnovnu školu (jer su kad su se priključili u rat sa 19 godina bili nepismeni) a ubrzo potom završili fakultete, kroz 45 godina stjecali sebi i svojima, mahom nelegalno. Djeca su im završila ugledne fakultete i zaposlili se u državnim tvrtkama, koje su bile toliku uspješne da su 90-e dočekale sa zaduženjima nekoliko puta većim od vlastita temeljnog kapitala te neminovno nestale u vihoru privatizacije. Potom ti „direktori“ pokreću vlastite poslove, u to doba, enormnim kapitalom kojeg su zaradili „uspješnim“ poslovanjem koji ubrzo nestaju, također zbog iznimno „uspješna“ vođenja…
Zašto uopće govorim o ovim događajima i kakve veze oni uopće imaju s temom? Pa itekakve, ta gospoda direktori danas su istaknuti članovi socijaldemokratske partije, intelektualci i ugledni članovi društva. Kad uzmemo u obzir i brojne druge NOB-ovce koji se doseljavaju u gradove(izuzev Istre i Primorja), a uglavnom je riječ o polupismenoj populaciji (osim određenog postotka lijevih intelektualaca) iz nerazvijenih područja cijele bivše Juge i njihovu djecu i unuke, ne začuđuju rezultati koji se dobivaju. Jer parafrazirat ću izrjeku dr. Ive Banca koji kaže da SDP nije stranka programa i čak ukoliko se njihovi tradicionalni birači ne slažu s njihovim postupcima glasat će za nju jer je to „obiteljska“ stranka (doduše, mogla bi se povući paralela i s nekim drugim strankama, ali u ovom trenutku neću o tome). A kad samo malo promozgamo i pogledamo statistike koje će potkrijepiti rezultate našeg mozganja, situacije je sasvim drukčija, jer ne može se poistovjećivati gradska populacija s intelektualcima, niti intelektualci s ideologijom. Samo 7% ukupne populacije je visokoobrazovano, s tim da je u gradovima prosjek visokoobrazovanih oko 10%, dakle nije puno veći od prosjeka države, a još je zanimljivija činjenica da 60% visokoobrazovanih dolazi iz ruralnih sredina…
Čini mi se da ovim podatcima tvrdnje istaknutih članova partije padaju u vodi, te je prevlast u gradovima zasigurno posljedica nekog drugog uzroka, ako ne i onog kojeg sam naveo.

04.08.2007. u 16:06 • 15 KomentaraPrint#

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.

< kolovoz, 2007 >
P U S Č P S N
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    

Svibanj 2008 (1)
Travanj 2008 (2)
Ožujak 2008 (1)
Veljača 2008 (1)
Prosinac 2007 (1)
Studeni 2007 (3)
Listopad 2007 (2)
Rujan 2007 (1)
Kolovoz 2007 (3)
Srpanj 2007 (1)

Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
Novaplus.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv

Opis bloga

"Teško je govoriti istinu, kad je laž svuda oko nas, sve dok laž ne postane istina, a moja istina laž (...) Gospode snage mi daj da pero moje ne vidi laži, a iz njega istina ostavlja trag, istina koja će nadječati laž(...)"

Linkovi

Blog.hr

Prijašnji postovi:
Zoran Milanović najpozitivniji
Obrazovani za SDP???
Branko Perica
SDP i obrazovanje
Crkva po mjeri!
Hrvatskoj trebaju promjene!
Vukovar, to smo mi!
Velika Srbija iliti Malena zemlja Raška!
Pošast današnjice ili neviđeno licemjerje!

Preporučeni blogovi (po abecednom redu):

BibBlog
blago meni
Hrvatska, ljubavi moja
inspektor clouseau1
lionqueen
markolinho
odmak
Savezna BiH
Sapienti Sat
voice_of_truth

Free Counter
Free Counter



Zadržavam diskrecijsko pravo brisanja komentara s vrijeđajućim sadržajem i onih koji nemaju veze s postom!


Korisni linkovi za neupućene:

Zoran Milanović Nemam pojma