Daj babi kunu

23 rujan 2012

Stavila mi kćer na fejs video s jubitua i napisala:"Evo ti frendice".



"Daj babi kunu" je živuća riječka legenda. Ako ste ikad bili u Rijeci i ako vas je jedna onako blago rečeno živopisna bakica pitala da joj date kunu onda ste imali čast sresti jednog od najvećih riječkih selebritija. Tko je uopće ta baba? Malo se zna o njoj, a kolaju svakakve priče. Za početak, zna li itko kako se zapravo zove? Svi je zovu "Daj Babi Kunu", netko je zove Brena, a kad sam počela raditi na riječkom kolodvoru zvali smo je Gertruda. Prvo što će vam riječani reći za nju je to da je bila najpozatija riječka prostitutka. Kažu da je kao mlada bila prava ljepotica. I kažu da je prva u Rijeci imala škodu. Za usporedbu, tada megapopularan Vinko Cetinski imao je tek - fiću. Kažu da je i dan danas krcata k'o brod, da kupuje meso kod Smrekara (poznati riječki mesar) i da je viđena da na riječkoj placi kupuje tikvice usred zime kad im je cijena negdje u rangu s teletinom. Ako to nije dokaz bogatstva onda ne znam što je.


Mogu se pohvaliti da sam ja s Kunom na "ti". Kad bolje razmislim, nije mi taj izraz baš prikladan jer ona je i ovako i onako sa svima na "ti". Ali znate što sam htjela reći. Kad sam prije sedamnaest godina počela raditi na riječkom autobusnom kolodvoru Kuna nas je svakodnevno zabavljala svojim provalama i pričama. O prošlosti nerado govori. Ali jednom je bila izuzetno dobre volje pa nam je ispričala neke stvari o sebi. Ako nam je rekla istinu onda priča o legendi ide ovako.....

...Kuna je radila kao tajnica ili daktilografkinja u jednom riječkom poduzeću. Pa su onda išli na sindikalni izlet ni manje ni više nego u Pariz. Tamo su ona i neke njene jednako živahne kolegice upoznale nekakve mužjake s kojima su se nekoliko dana zabavljale na sve mile načine i po svoj prilici za to bile i materijalno nagrađene. Kuna je doživjela prosvjetljenje i sinulo joj je kako će namlatiti silnu lovu. Pa se ekipa vratila sa sindikalca bez nje. I tako je počelo.....

Tko zna kakve sve priče bi nam ispričala da joj naš ondašnji šef nije zabranio ulazak u biljetarnicu jer mu je počela između ostalog i vrbovati osoblje. Točnije, počela nam je držati predavanja na temu kako odabrati najunosniju karijeru. To je zvučalo doslovno ovako: "Vi niste normalne. Tu crnčite i rmbačite za malu paru a možete da zaradite grdnu lovu. Ali ko vam je kriv kad ne znate za šta imate pičku!"



Kažu da je Kuna i dan danas puna love i da ima ogromnu kuću na Vežici. Druga pak priča kaže da nema kuću, ali da ima fanjsku stančinu. Kažu i da ima sina i da mu je kupila neki bijesan auto. Drugi pak tvrde da su i ona i sin siromašni i da žive od onog što Kuna nažica, ali da je istina da imaju velik stan. Kuna ima sedamdeset i sedam godina. O, napravit će začas klauna od sebe, ali inteligentna je ona. Mozak joj radi sto na sat. A pazi na sebe, nemojte da vas njen klošarski imidž zavara. Jako pazi što jede i pije. S obzirom na naše "prijateljstvo" često mi daje razne savjete. Tako mi je jednom prilikom rekla neka ne pijem "onu kafu s penu" jer "pravi kolesterol". "Pij kafu s malo mleka". Čak mi je dala i bon za besplatnu konzumaciju kave u "Milmanu" (platit ćeš mi šefe iz "Milmana" za ovu reklamu). Tako da nitko ne može reći da Kuna samo uzima i da nikad nikome ništa nije dala.



Dakle, Kuna je prosjakinja. Žicarošica. Kako hoćete. Ali ima neka pravila u svom poslovanju kojih se čvrsto drži. Na primjer, poznaje svo osoblje na kolodvoru i nikad neće žicati kunu od naše djece, muževa, braće, sestara. Isto tako kad ide na plažu ne bavi se žicanjem (što vrlo slikovito objašnjava u video klipu s početka posta).

Kuna i policija

Koliko je samo batina Kuna dobila od "pandura" kako ih voli nazivati. Osobito od "Brke" ilitiga "Žutog". Znam, treba biti reda, ipak nije lijep prizor kad netko prosjači ili žica. Ipak, zar je moraju tući?

Image and video hosting by TinyPic

Sram te bilo Kuna

Image and video hosting by TinyPic

Babina je specijalnost - pokazivanje (ocvalih) atributa. Ta će bez beda za sitne pare pokazati ono što je ostalo od cica,a koliko smo imali prilike vidjeti ostalo je još uvijek poprilično samo su sve bliže zemlji. No, ne zaboravimo da žena ima skoro osamdeset godina! Meni osobno (a barem sam ja liberalna osoba) to je prilično degutantno i vulgarno, ali to je Kuna, što ćete. Koliko puta su joj šoferi platili da se zaleti i zgrabi nekog njihovog kolegu za jaja....

Image and video hosting by TinyPic

Ova fotka me oduševila, točnije njezin naziv OBERBABA!!! Hahahahahaha!

Image and video hosting by TinyPic

Ovo je već naučna fantastika....

Image and video hosting by TinyPic

I ovo je naučna fantastika........

Image and video hosting by TinyPic

....ili možda i nije?

Oznake: život

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Bez prerada.