Jedrenje na dasci na podravskom moru - Šoderici

23.09.2017.

Kad zapuše jak vjetar, ljudi bježe s Šoderice, no dolazi Srećko (CRO 1967) i drugi wind surferi. Punim jedrom i daskom kroti valove.



Jezero Šoderica, zbog same blizine gradu, idealan je spot za malo vježbe i kondicije. Za razliku od morskih uvjeta gdje nas u većini dočeka konstantan vjetar, ovdje na jezeru su relativno veliki skokovi, pogotovo na sjever. Sjever kao i njegovi smjerovi NW i NE nisi pogodni za windsurfing, jer su prevelike razlike u refulima, a i puše off shore, znači nije ni za učenje, jer nosi na kontra stranu.

Najbolji smjer za windsurfing je WSW ili SW koji puše side on shore i takvi jugozapadnjaci znaju potegnut i do 40 čvorova snage. Mjeseci koji su najbolji na jezeru su početak godine čim se odledi (ako je zaleđeno) pa do cca lipnja, te onda sezona koja nama paše ide od rujna do snijega ili zaleđivanja. Na šoderici se surfa ozbiljno od 2009. godine, uvijek na istom lokaciji, desno od Lazina. Ruta koja se da povuče na SW je cca 450metara, no prije je bila dulja, zaklanjaju umjetni poluotoci desno, a i drveće je ipak naraslo u 10 godina. Od 2010 uredovno vodimo brzinske tablice jezera prateći rezultate preko gps-ova, pa je najbrži krug na dasci napravljen od famoznih 32,93 čvora, te najbolji prosjek na 100 metara preko 31 čvor. U nautici, to su strahovito brze i opasne vožnje, ako se tome doda širina jezera, akceleracija od 0-32 je strahovita. Jezero je i zanimljivo za trening iz razloga jer je voda puno rjeđa od morske, pa nam oprema puno više tone i teže je ulovit balans s daskom, razlika u tonjenju u volumenu daske, jezero/more je cca 15-ak litara volumena, što je puno za opremu.

Oznake: windsurf, Šoderica, jezero, SPORT, vjetar, valovi, adrenalin, brzina

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.