Oporbeno djelovanje - ludom radovanje

subota , 12.07.2008.

Smisao oporbenog statusa je, ukratko, biti pain in the ass. Vladajuća stranka(e) nešto rade ili ne rade, a ti samo grintaš sa strane i govoriš kako to ne valja. Ne bi trebalo biti previše teško, barem taj dio. U idealnom slučaju, oporbena stranka, a pogotovo najjača bi trebala imati paralelan sustav (Vladu u sjeni) gdje bi razrađivala i smišljala bolje poteze od trenutne vlasti i pripremala se za dolazak na vlast. U nedostatku poluga vlasti, najjači saveznik oporbenih stranaka je javni govor - konferencije za tisak, saborska govornica, televizijske emisije i svi ostali mediji putem kojih bi nas birače oporbenjaci trebali uvjeriti da smo se onomad u studenom grdno prevarili i da ima boljih rješenja od statusa quo.

U režiji naše najjače oporbene stranke, SDP-a, to izgleda ovako... Predsjednika Milanovića već mjesecima nema nigdje, a onda se probudi iz hibernacije i podnese nam izvješće koliko je što poskupilo otkad je HDZ na vlasti. Pa saznamo da je eurosuper poskupio 50%, dizel 80%, a plavi dizel 14%. Hvala Zorane, tko zna bi li bez tebe uopće to primijetili. I to sve otkad je HDZ na vlasti pa će logičan um zaključiti da je to sigurno njihovo ruku djelo. Naime, da je SDP na vlasti, benzin bi bio sigurno koštao 5 kuna, a dizel 3.5 kune, jer bi svjetske burze gdje nafta doseže rekordne cijene po barelu sigurno uvažile činjenicu da je u Hrvatskoj na vlasti SDP. Rat u Iraku bi prestao, zemlje OPEC-a bi povećale proizvodnju, a špekulanti bi od samog Milanovićevog premijerskog pogleda smanjili cijene tog trena. U SAD-u bi prestala kriza na tržištu nekretnina, a blaga recesija svjetskog gospodarstva bi se poništila efektima Jurčićeve industrijalizacije Hrvatske.

No, da se ne zajebavamo više... Ekonomska vremena u svijetu su teška i treba se snalaziti kako tko zna i umije. Istinabog, Sanaderova Vlada nije pokazala previše da bi nas uvjerila da radi na ublažavanju učinaka svjetske krize na Hrvatsku. Ako ne vjerujete meni, SDP-ovci su dobri statističari, dat će vam sve podatke dok kažete recesija. Ono što je mene zanimalo i što sam očajnički tražio po članku o Milanovićevom istupu u Saboru (nadam se da su prepone bolje...) je što SDP predlaže i što bi napravio da je na vlasti. Štoviše, nekidan sam gledao i istup SDP-ovaca o obrazovanju gdje su nešto prigovarali Primorcu, svejednako se nadajući spasonosnom rješenju, ali opet ćorak. Ukratko, SDP je vrlo dobro usvojio onaj dio o kritici vlasti, predlaganje alternativnih rješenja im još malo šteka. I to šteka kao ideja, jer mi se čini da još nisu ni svjesni da bi to mogli ponuditi. Samo da preduhitrim one koji će me uputiti na SDP-ove programe - uštedite si trud, ne da mi se to čitati, kao ni većini birača. Dobra komunikacija s biračima i predizborna kampanja počinje dan nakon izbora, a posebno je efektno kontriranje lošim potezima Vlade, a ne samo puko zapisničarstvo što je sve HDZ zbrljao... Fala bogu, oči i uši imamo pa vidimo i sami.

Jalove interpelacije, glasanja o povjerenju, ad hominem napadi na ministre, afere i aferice... sve je to lijepo na jednoj nižoj razini oporbenog djelovanja. Zbog toga je i lako ministrima i Sanaderu od toga se obraniti odmahnuvši rukom kao na dosadnu pčelu koja oblijeće oko glave, puno zuji, a malo meda daje. Kad sve to vidim dođe mi da zaključim - blago HDZ-u s ovom oporbom i ajme nama sa svima skupa.

<< Arhiva >>