Zavarivanje i obrada metala

ponedjeljak, 18.08.2008.

Elektro zavarivanje

Osnovna podjela :

REL - ručno-elektro-lučno zavarivanje, tj. zavarivanje koje je najraširenije. Uređaj - izvor struje ima pozitivan pol i negativan pol. Na jedan od njih se u držač elektrode stavlja klasična obložena elektroda, a drugi pomoću takozvane stezaljke mase se pričvršćuje na materijal. Kratkim spojem između polova razvija se električni luk koji omogučuje taljenje osnovnog materijala i elektrode.
Elektroda se odabire prema vrsti materijala koji zavarujemo, idealno, ali ne i nužno onog sastava kao i materijal kojeg zavarujemo. Elektroda ima svoj plašt koji omogućuje bolju kontrolu el.luka, zaštitu zavara i razvoj određene temperature...
REL zavarivanje koristi se pretežno na materijalima debljima od 1,5 mm zbog velike temperature i mogučnosti deformiranja osnovnog materijala... te kod konstrukcijskih zavara
REL postupkom može se zavarivati gotovo sve vrste materijala : crno željezo, prokrom, gus, aluminij ... Naravno ne sa običnim transformatorima, već sa novom tehnologijom aparata : INVERTERIMA ili starim rotacionim aparatima odnosno ispravljačima.
Elektrode - osim prema sastavu materijala, dijele se na rutilne i bazične...

MIG / MAG ili popularno nazvano CO2 zavarivanje- priča je slična ... osim što umjesto elektrode se koristi žica na kolutu promjera od 0,6 do 1,6 mm i umjesto obloge elektrode se koristi zaštitni plin iz boce. Također žica kada dodirne predmet zavarivanja uspostavi se električni luk i počinje taljenje materijala. Žica se kao i elektrode izabire prema predmetu koji zavarujemo. Međutim što se tiće plina postoji par opcija koji se ne treba strogo držati, ali moja preporuka je:
željezo - čisti CO2
ili mješavinu 80 tak% CO2 i
20tak% argona
prokrom - mješavina 80tak% argona i
20tak% CO2
aluminij - čisti argon

Izvor struje kod mig/mag zavarivanja... je nešto manje bitan, nego kod REL-a jer bez rotacionog ili inverter aparata zavarivanje aluminija ne dolazi u obzir, kod CO2 je malo drugačije, ali slično. s klasičnim aparatom je moguće zavarivati aluminij, ali u kratkim zavarima cca 5-10 cm, za duže zavare ipak je potreban digitalni aparat, a idealan je impulsni aparat.
Postoji i opcija zavarivanja CO2 postupkom sa specijalnom žicom koja je punjena prahom i ne zahtjeva bocu s plinom - laički objašnjeno sadrži plin u prahu u sebi kao i elektroda u oblozi... no međutim, aparat mora imati promjenjive polove pištolja i stezaljke mase.

TIG ili po njemački WIG zavarivanje - je nešto sličnija plinskom zavarivanju, osim što se umjesto vrha plamena dobivenog iz mješanja plinova, zavaruje električnim lukom koji kreće s TIG pištlja, odnosno volfram elektrode koja se nalazi u njemu. Vrh volfram elektrode i predmet koji se zavaruje međusobno naprave električni luk i s obzirom na veliku otpornost volframa na temperaturu, osnovni materijal se počinje taliti, dobiva se žitka kupka materijala kojom se pomicanjem tig pištolja, odnosno volfram elektrode, lagano upravlja i usmjerava. U slučaju potrebe tj. nedostatka osnovnog materijala dodaju se šipke (standard 1m dugačke) promjera 1,0 - 5,0 mm kako bi popunile nedostatak materijala. Šipke se također biraju prema sastavu predmeta zavarivanja - idealno jednakog sastava.
TIG postupkom moguće je zavarivate sve vrste metala, osim mesinga - mesing se isključivo tvrdo lemi. Također treba obratiti pozornost na uređaji s kojim se zavaruje. Svi aparati posjeduju oznaku DC ili AC/DC. Ovo AC je jako bitno - izmjenična AC struja omogučuje TIG aparatu da zavaruje aluminij, a 99,99% AC aparata je i DC. DC aparati mogu zavarivati: crno željezo, prokrom, mjed, bakar i njegove legure, ali ne aluminij.

Evo toliko za danas ....

18.08.2008. u 15:14 • 0 KomentaraPrint#

Što je zavarivanje (welding)

Pa ajmo laički rečeno kako će biti i pisan ovaj blog ...

Grijanje metala (po mogućnosti jednake strukture) do taline koja će se međusobno spojiti ...

Dvije osnovne vrste zavarivanja:

Elektro zavarivanje - korištenje uređaja kojima je izvor energije struja...

Plinsko zavarivanje - korištenje plinova kao izvor energije ...

Za početak dosta .... ?

18.08.2008. u 14:56 • 0 KomentaraPrint#

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.

  kolovoz, 2008  
P U S Č P S N
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Kolovoz 2008 (2)

Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
OYO.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv

Opis bloga

Pomoć i savjeti oko zavarivanja i obrade metala

Linkovi

Dnevnik.hr
Video news portal Nove TV

Blog.hr
Blog servis

Korisno

telwin.com


gloor.ch


Ako te zanima nešto što ne piše :
metal-ing@metal-ing.hr

Blog.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice Blog.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice Blog.hr kliknite na gumb "Slažem se".Slažem se