< studeni, 2007 >
P U S Č P S N
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30    

Svibanj 2008 (1)
Travanj 2008 (6)
Ožujak 2008 (6)
Veljača 2008 (6)
Siječanj 2008 (6)
Prosinac 2007 (6)
Studeni 2007 (7)
Listopad 2007 (1)
Rujan 2007 (8)
Kolovoz 2007 (7)
Srpanj 2007 (10)
Lipanj 2007 (10)
Svibanj 2007 (12)
Travanj 2007 (4)

Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
Novaplus.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv


 RSS | Komentari da/ne?






Tekstovi na blogu sadrže moja osobna mišljenja i ne izražavaju stajališta Glasa Amerike, ustanove u kojoj sam zaposlen kao novinar i producent.

Bojan Klima
Novinar sam i producent na Glasu Amerike u Washingtonu. Od 1993., radim na programima VOA na hrvatskom jeziku.

Pišem za web stranicu www.glasamerike.com. Intervjuirao sam niz američkih i hrvatskih političara koji su bili angažirani na okončavanju ratnog sukoba u RH i BiH, kao i mnoge američke stručnjake za Balkan.

U Sjedinjenim Državama živim od 1986. Magistrirao sam kriminologiju i sociologiju prava na Kent State University, te kao asistent radio na KSU i na Sveučilištu Akron u saveznoj državi Ohio. Diplomirao sam na Pravnom fakultetu u Zagrebu.


Linkovi

Nije Tampa, nego Moskva ('baš šteta')

15.11.2007., četvrtak


Veljko Kadijević je u Moskvi.

Znači, nije u Tampi, na Floridi?!

Ne znam sjećate li se, dragi čitatelji, s koliko su gušta u ožujku ove godine hrvatski mediji par tjedana okretali očito netočnu 'vijest' da posljednji ministar obrane bivše SFRJ – za kojeg se tvrdilo da je 'pitomac West Pointa' – 'mirno živi na Floridi', da je od Amerike 'dobio imunitet od progona za ratne zločine', te da je čak bio konzultant američke vojske kojoj je 'pomogao da pobijedi Sadamovu vojsku'.

Prvi kriterij za objavu 'informacije' – 'Sounds Good!'. Drugi kriterij - ako se ukaže prilika, opali po Americi.

Što bi ovdje, u Americi, rekli – 'nemoj me zbunjivati činjenicama, ja već ionako znam što mislim'.

Priznajem, u tekstovima o 'Kadijeviću u Americi' mogla se na par mjesta primjetiti i za razumnog čitatelja ključna riječ - 'navodno'. Međutim, što taj famozni, bjelosvjetski, 'allegedly' znači kada mi, bez bilo kakve provjere, znamo da je Veljko Kadijević u Americi i gotovo. (Treba pročitati komentare čitatelja ispod tih članaka. Tu se vidi da su autori zaista pogodili raspoloženje javnosti.)

Uostalom, sam je Kadijević izjavio da je bio američki vojni savjetnik (što bi ih to on njih mogao savjetovati, o metodama ubeđivanja? – izgleda da se to nitko nije upitao).

Uglavnom, kad je to sam Kadijević priznao, e onda, zaista, mora da je to istina.

Osim toga, 'vijest' je prvi objavio beogradski 'Blic', kojeg hrvatski mediji smatraju – kako se čini – vjerodostojnijim izvorom informacija o Americi nego što je to, recimo, američki veleposlanik u Zagrebu, koji je izjavio da Kadijević 'nikad nije bio američki savjetnik u Iraku, nema imunitet i u Washingtonu nema ni prijatelja ni zaštitnika.' Državno tajništvo SAD priopćilo je da Kadijević nije u Sjedinjenim Državama – ali što je 'šturo priopćenje' u usporedbi sa sočnom senzacijom koja dolazi iz beogradskog bulevarskog lista?

Pustimo sad dosta tužnu činjenicu da o Kadijevićevom prebivalištu u Hrvatskoj, kako se čini, jedino nešto 'znaju' novinari. Mene ovdje najviše zanima mehanika medijskog objavljivanja (što 'objavljivanja', njegovanja!) ovakve neprovjerene 'informacije' koja – po mom mišljenju - već na prvi pogled 'ratuje' sa zdravim razumom i logikom.

Naime, Veljko Kadijević nije Wernher Von Braun.

Gledajmo to ovako.

1) Komunistički general koji se pred kraj života priklonio veliko-srpskoj opciji. Osobni prijatelj ruskih generala koji su kovali zavjeru protiv Gorbačova. General čiju je vojsku Rusija za vrijeme ratova u bivšoj Jugoslaviji pomagala. General čiju je vojsku na kraju dva puta, u Bosni i na Kosovu, izbombardiralo američko ratno zrakoplovstvo. General čiju je vojsku, uz američku pomoć, porazila HV. Čovjek koji smatra da su za razbijanje njegove zemlje odgovorni Amerika, Njemačka i Vatikan.

2) S druge strane, tu je tvrdnja da se Kadijević 'školovao u Americi'. Ne znam kakav je značaj te činjenice. Prvo, Kadijević nije 'pitomac West Pointa', već je – koliko mi se čini - u Stožernoj školi američke vojske u Leavenworthu u Kansasu prije pedesetak godina pohađao neke tečajeve. Međutim, u Americi su na studiju bili milijuni ljudi. Sama činjenica da je netko ovdje bio na fakultetu ne čini ga automatski pro-američki opredjeljenima u političkom smislu. Studentske vize su imali i neki od otmičara aviona koji se obrušio u Svjetski trgovinski centar.

Nakon 1) i 2), moram postaviti naoko naivno pitanje: Da li bi vi gore opisanog čovjeka tražili u Americi ili u Rusiji?

Ne znam, možda ja predugo živim izvan regije, ali meni se čini da se na ovo pitanje moglo sa izvjesnom sigurnošću odgovoriti nakon tri sekunde:

Bit će vjerojatno tamo gdje se osjeća sigurnijim, gdje se osjeća 'doma'. U Rusiji. U Putinovoj Rusiji.

Ali ne. Kod nas ništa nije onako kako se čini na prvi pogled.

Zdrav razum, izgleda, još nije pobijedio 'dijalektiku'.

Sjećam se kada nam je u gimnaziji – bilo je to prije nekih tridesetak godina - na satu Općenarodne obrane i društvene samozaštite profesor samozatajno rekao da 'ne pada snijeg da prekrije brijeg, već da svaka zvjerka otkrije svoj trag'. Kada je jedan moj prijatelj mudro primjetio da je snijeg rezultat prirodnih procesa, da pada zato što se temperatura snizila te se 'negdje gore' kiša zbog hladnoće pretvara u snijeg, a ne zbog nekakve 'zvjerke', ONO DSZ-guy ga je pažljivo promotrio i nakon pet-šest sekundi procijedio 'strašno si pametan'.

Ovakav je dril teško prevladati, teže nego što se činilo prije dvadesetak godina. Šteta, jer je život s njim mnogo teži.

A što se tiče zemlje koja Hrvatskoj nudi 'Družbu Adrija' (smrzneš se od samog imena), sa zanimanjem čekam očitovanje njezina veleposlanika u Zagrebu, o statusu Veljka Kadijevića.

Baš me zanima, hoće li sada, nakon što je Kadijević lociran u Rusiji, hrvatski novinari i internet-komentatori svaliti drvlje i kamenje na tu zemlju, istom onom žestinom kao što su to u ožujku učinili kada je u pitanju bila, navodno, Amerika?

Čisto sumnjam.
objavljeno: četvrtak - 15.11.2007. - 20:45 - Komentari (25) - Ispis - #

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje - Bez prerada