< kolovoz, 2007 >
P U S Č P S N
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    

Svibanj 2008 (1)
Travanj 2008 (6)
Ožujak 2008 (6)
Veljača 2008 (6)
Siječanj 2008 (6)
Prosinac 2007 (6)
Studeni 2007 (7)
Listopad 2007 (1)
Rujan 2007 (8)
Kolovoz 2007 (7)
Srpanj 2007 (10)
Lipanj 2007 (10)
Svibanj 2007 (12)
Travanj 2007 (4)

Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
Novaplus.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv


 RSS | Komentari da/ne?






Tekstovi na blogu sadrže moja osobna mišljenja i ne izražavaju stajališta Glasa Amerike, ustanove u kojoj sam zaposlen kao novinar i producent.

Bojan Klima
Novinar sam i producent na Glasu Amerike u Washingtonu. Od 1993., radim na programima VOA na hrvatskom jeziku.

Pišem za web stranicu www.glasamerike.com. Intervjuirao sam niz američkih i hrvatskih političara koji su bili angažirani na okončavanju ratnog sukoba u RH i BiH, kao i mnoge američke stručnjake za Balkan.

U Sjedinjenim Državama živim od 1986. Magistrirao sam kriminologiju i sociologiju prava na Kent State University, te kao asistent radio na KSU i na Sveučilištu Akron u saveznoj državi Ohio. Diplomirao sam na Pravnom fakultetu u Zagrebu.


Linkovi

Toalet Brokeback - još jedan 'lascivni' skandal

29.08.2007., srijeda


Naslovna stranica Washington Posta pokazuje da je ljeto gotovo. Članke o suši, duhanu iz Marylanda i pandama zamijenile su 'ozbiljne' teme. Ostavka ministra pravosuđa. Nerazjašnjena serija manjih požara u washingtonskoj podzemnoj željeznici. Nestašica metaka u policiji.

Na dnu naslovnice je ipak nađeno mjesta za člančić frivolnijeg sadržaja, o najnovijem političkom skandalu u Washingtonu. Konzervativni senator iz Idahoa, republikanac Larry Craig, jedan od prominentnih protivnika homoseksualne zajednice, uhićen je prije tri mjeseca u javnom zahodu na aerodromu u Minneapolisu, zbog toga što je policajcu u civilu predložio homoseksualni quicky-e, oralni seks u klozetskoj kabini.

Incident poput ovog predstavlja 'bread and butter' televizije i novina, a pogotovo blogosfere.

List Roll Call, koji isključivo prati Kongres, piše da je senator – inače, jedan od revnijih promicatelja 'obiteljskih vrijednosti' - uhapšen u sklopu istrage 'lascivnog ponašanja' u javnim zahodima zračne luke Minneapolisa.

Larry Craig je 11. lipnja, navodno, nekoliko minuta stajao ispred kabine u kojoj se nalazio policajac u civilu. Nakon toga je ušao u susjednu kabinu. Pregrade između kabina ne dotiču pod. Prema policajcu, Larry Craig mu je počeo 'davati signale' – pokretima ruke i pomicanjem stopala prema njegovoj nozi. (Inscenacija incidenta prikazana je na jednoj lokalnoj televizijskoj mreži).

Kada je uhićen i priveden u aerodromsku policijsku postaju, Larry Craig je pokazao svoju vizit-kartu, upitavši narednika 'What do you think about that?' - očito uvjeren da će se policajac prestrašiti što pred njim stoji senator.

Početkom ovog mjeseca, Larry Craig je u Minneapolisu priznao odgovornost za prekršaj - remećenje javnog reda - te je platio globu od 500 dolara. Dobio je i deset dana zatvora, no to je odmah pretvoreno u uvjetnu kaznu zatvora. Na ročištu se nije pojavio u pratnji odvjetnika, želeći da se sve brzo završi, bez mnogo buke.

Međutim, nakon što su o incidentu s priličnim zakašnjenjem prekjučer počeli pisati mediji, senator iz Idahoa je 'okrenuo ploču'. Izjavio je da se radilo o nesporazumu, jer je policajac 'krivo protumačio njegovo ponašanje'. Sinoć je Larry Craig pred kamerama, u pratnji svoje supruge, izjavio da 'nije homoseksualac'. U potpunosti je negirao sadržaj policijske prijave – gotovo kao da je zaboravio da je prije par tjedana već priznao odgovornost za prekršaj.

Za senatora Larryja Craiga već se barem 25 godina govorka da je homoseksualac. List Idaho Statesman godinu je dana provjeravao glasine koje sežu do 1967. godine. Potrošio je na to više stotina tisuća dolara, razgovarao s više od 300 osoba. Kako se čini, glasine su utemeljene. S druge strane, kao i u prošlogodišnjem razotrkivanju jednog konzervativnog republikanaca homoseksualnih sklonosti (Mark Foley), glavnu ulogu u 'obavještavanju javnosti' imaju homoseksualni aktivisti. Oni već par godina najavljuju da će 'odati' političare koji se u javnosti zalažu protiv istospolnog braka, a u privatnosti svog doma ili na skrivenijem javnom mjestu poput kolodvorskog toaleta upražnjavaju homoseksualne sklonosti.

Činjenica da je senator Larry Craig homoseksualac nije ni tragedija, ni sramota. U posljednjih 25 godina, Amerika je – i to od New Yorka pa do Idahoa - postala prilično tolerantna kada su u pitanju istospolni odnosi. Problem je u tome što je Larry Craig istaknuti član stranke koja, smatraju mnogi, filistarski paradira s 'obiteljskim vrijednostima', praveći se da je 'moralnija' od protivničke Demokratske stranke.

Ne znam koliko je to fer, ali činjenica jest da javnost i mediji sude strože konzervativnim političarima koji, inspirirani svojom vjerom, drugima 'drže prodike'. Političaru koji manje moralizira u ovakvom bi se slučaju 'sudilo' blaže, ako uopće. 'Glasači su spremni oprostiti grešniku, ali ne i licemjeru' – ovako je situaciju sažeo jedan novinar mreže Christian Broadcasting Network.

A zašto ne oprostiti i licemjeru? Konačno, ima različitih licemjera. Ako netko 'hvata' muškarce po javnim zahodima, mora li on biti istovremeno i pristaša istospolnog braka? Treba li zbog gore opisanog incidenta završiti tri desetljeća duga politička karijera?

(Kao nacija, Amerikanci su u pravilu strašno šokirani 'nekonzistentnim' ponašanjem i razmišljanjem, što je, kako se meni barem čini, i u politici a i uopće u životu - česta pojava. Imam dojam da se od svake kategorije – žena, bijelaca, homoseksualaca, muslimana i tako unedogled - očekuje da razmišlja na 'određen način', jer drugačije razmišljanje nije u skladu s 'objektivnim' interesima te grupe. Od toga posebno boluje ovdašnja ljevica, kojoj niti danas nije jasno kako to da dobar dio siromašnijeg svijeta glasa za republikance, dok su najveća uporišta Demokratske stranke u sveučilišnim centrima.)

Reakcije na otužni incident sa senatorom Larryjem Craigom tek stižu. Zanimljivu je opservaciju ponudio časopis Nation, koji piše da će ovakvih skandala u Americi biti sve dok na političkoj sceni postoji 'fetiš savršene obitelji'. Povezanost 'javne funkcije i tradicionalnog, heteroseksualnog domaćinstva' očita je u svakoj američkoj izbornoj kampanji, u kojoj kandidata svuda prate supruga i djeca. 'Ovaj fetiš prikladnog, društveno prihvatljivog ponašanja hrani i moralističku kampanju protiv homoseksualaca' – piše u uredničkom komentaru magazina Nation. Po ovom najstarijem američkom političkom časopisu, Amerika bi trebala s tim prekinuti i postati nalik Zapadnoj Europi, gdje seksualne preference političara nisu tako važno pitanje.

A nije baš niti bitno čija je obitelj 'savršena', a čija nije.

S tim bi se složili i Rudy Giuliani i Hillary Clinton.
objavljeno: srijeda - 29.08.2007. - 02:30 - Komentari (7) - Ispis - #

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje - Bez prerada