< svibanj, 2007 >
P U S Č P S N
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31      

Svibanj 2008 (1)
Travanj 2008 (6)
Ožujak 2008 (6)
Veljača 2008 (6)
Siječanj 2008 (6)
Prosinac 2007 (6)
Studeni 2007 (7)
Listopad 2007 (1)
Rujan 2007 (8)
Kolovoz 2007 (7)
Srpanj 2007 (10)
Lipanj 2007 (10)
Svibanj 2007 (12)
Travanj 2007 (4)

Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
OYO.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv


 RSS | Komentari da/ne?






Tekstovi na blogu sadrže moja osobna mišljenja i ne izražavaju stajališta Glasa Amerike, ustanove u kojoj sam zaposlen kao novinar i producent.

Bojan Klima
Novinar sam i producent na Glasu Amerike u Washingtonu. Od 1993., radim na programima VOA na hrvatskom jeziku.

Pišem za web stranicu www.glasamerike.com. Intervjuirao sam niz američkih i hrvatskih političara koji su bili angažirani na okončavanju ratnog sukoba u RH i BiH, kao i mnoge američke stručnjake za Balkan.

U Sjedinjenim Državama živim od 1986. Magistrirao sam kriminologiju i sociologiju prava na Kent State University, te kao asistent radio na KSU i na Sveučilištu Akron u saveznoj državi Ohio. Diplomirao sam na Pravnom fakultetu u Zagrebu.


Linkovi

Misionari u Virginiji

18.05.2007., petak


Naš nedavni razgovor o ‘odljevu mozgova’ – koji se u komentarima, kako vidim, nastavlja – podsjetio me je na ponešto bizaran događaj iz Virginije koji upućuje da je u današnjem svijetu u tijeku ne samo odljev mozgova nego i ‘odljev crkvene pastve’.

Dvije episkopalne župe u saveznoj državi Virginija izdvojile su se krajem prošle godine iz američke Episkopalne crkve, u znak prosvjeda zbog toga što je 2003. godine za biskupa izabran jedan homoseksualac.

Obje su osnovane u 18. stoljeću. George Washington, prvi predsjednik Sjedinjenih Država, bio je član jedne od njih.

Vjernici u te dvije župe, kojima se do sada pridružilo još desetak širom Amerike, očito su zaključili da više zajedničkog imaju s Anglikanskom crkvom u Nigeriji, koja je konzervativnija od američke Episkopalne crkve. Nadbiskup nigerijske Anglikanske crkve Peter Akinola izjavio je u prosincu da otvoreniji odnos prema homoseksualcima predstavlja 'napad Sotone na crkvu'. Prije nekoliko dana, Akinola je došao u Virginiju i zaredio novog, ‘svog’ biskupa.

Vrh američke Episkopalne crkve molio je nigerijskog biskupa da to ne čini. U pozivu mu se pridružio i nadbiskup Canterburyja Rowan Williams, duhovni čelnik svih anglikanaca. Čelnica Američke episkopalne crkve, biskup Katherine Jefferts Schori osudila je ‘otimanje vjernika’ jer je u suprotnosti s ‘drevnim običajima naše crkve’. Nigerijski je biskup odgovorio, parafraziram, ‘od kada je vama toliko stalo do drevnih običaja?’.

Episkopalna crkva krilo je Anglikanske crkve, koja u svijetu ima oko 77 milijuna vjernika. Anglikanci u Britaniji i episkopalni vjernici u Americi znatno su liberalniji od većine anglikanaca koji danas žive u zemljama u razvoju.

Očito ne svi. Michael Gerson, bivši speechwriter Bijele kuće, u nedavnom članku u Washington Postu opisuje transformaciju njegove crkve u Woodbridgeu, koja je postala ‘nigerijska’. Služba božja ponekad uključuje goste odjevene u halje živih boja, koji misu doživljavaju mnogo ‘intenzivnije’ od nas – piše Gerson te nastavlja: ‘Još se navikavamo na činjenicu da smo partner-junior. Iako nas povezuje konzervativizam u etičkom smislu, naši suvjernici iz Afrike su drugačiji od nas - snažnije naglašavaju važnost socijalne pravde, ne smeta im miješanje države u ekonomiju, i sumnjičavi su prema prema gospodarskoj i vojnoj snazi Amerike.’

Međutim, piše Gerson, ‘vjera s Juga ima jednu ogromnu prednost – ona je živa'. ‘Majci koja u rukama drži dijete oboljelo od malarije ili AIDS-a nisu potrebne prodike. Potrebna joj je izravna prisutnost Boga, što ‘biblijsko’ kršćanstvo nudi’.

Najveće prilagođavanje očekuje američku ‘vjersku ljevicu’ – piše Michael Gerson. Ona već desetljećima slavi multikulturalizam, no sada kada se izbliza upoznala sa drugim kulturama – shvatila je da joj se one baš ne sviđaju. Nisu dovoljno ‘progresivne’. Gerson navodi riječi jednog aktivista episkopalnog ‘liberalnog mainstrema’ koji je afričkim svećenicima poručio da se ‘vrate u džunglu iz koje su došli’.

Povijest se često 'odmata' na ironičan način. Church of England je u predjele Afrike koje danas zauzima Nigerija poslala prve misionare 1842. godine, da 'promiču Evanđelje među nevjernicima'. 2007., nigerijski misonari dolaze na plodna polja Virginije.

Domoroci se na tu činjenicu tek privikavaju, a mnogi se su počeli i nelagodno vrpoljiti.

objavljeno: petak - 18.05.2007. - 19:00 - Komentari (10) - Ispis - #

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje - Bez prerada