srijeda, 30.11.2011.

DVD STRMEC VEĆ U EUROPSKOJ UNIJI

GAJEVCI PLACEROVCI

Dugogodišnje prijateljstvo dobrovoljnog vatrogasnog društva Strmec i prostovoljno gasilskog društva Gajevci Placerovci iz Slovenije zapečaćeno je svečanim činom potpisivanjem Povelje o bratimljenju u subotu 26. studenog u društvenom domu Gajevci Placerovci. Dvorana koja može primiti tri stotine ljudi bila je ispunjena do zadnjeg mjesta.Potpisima na Povelju o bratimljenju, koje su stavili predsjednici dva dobrovoljna vatrogasna društva – predsjednik DVD Strmec Ivica Petravić i predsjednik PGD-a Gajevci Placerovci Slavko Rižnar, okrunjeno je višegodišnje prijateljstvo i dobra suradnja ta dva društva. U prostorijama PGD-a, u nazočnosti brojnih gostiju, razmijenjeni su i prigodni pokloni te pozdravne riječi.Predsjednik DVD-a Strmec Ivica Petravić istaknuo je kako je ovo kruna suradnje započete prije nekoliko godina. Kako se je iz godinu u godinu suradnja pojačavala ovom Poveljom postavljen je čvrst temelj za još bolju suradnju ova dva društva u budućnosti.

Kako je istaknuo Slavko Rižnar, predsjednik PGD-a Gajevci Placerovci koje djeluje od 1928. godine, a zajedničko je vatrogasno društvo dvaju sela iz opčine Gorišnice pored Ptuja, ova Povelja je potvrda prijateljstva vatrogasaca koji ne poznaju granice.
Zapovjednik VZG-a Sveta Nedelja, Nevenko Čižmešija, dao je punu podršku DVD-u Strmec. Ovaj čin koji ste napravili večeras ostat će trajna vrijednost u oba vaša društva, rekao je Čižmešija pozdravljajući nazočne.Koliko mnogo ova Povelja znači za oba društva pokazali su domačini iz Slovenije koji su u velikom broju prisustvovali ovom događaju, a predstavnici DVD-a Strmec su bili oduševljeni atmosferom i načinom na koji su bili ugoščeni.Nakon službenog dijela u opuštenijoj atmosferi druženje je nastavljeno uz sastav KUD-a Strmec koje je predvodio prof. Miroslav Hriberski.…. dvd strmec

- 15:05 - Komentari (0) - Isprintaj - #

ponedjeljak, 28.11.2011.

POTRAGA ZA NESTALOM OSOBOM U STUPNIKU

STUPNIK
Piše: Damir Marenić

Pierce CAFS. /klikni na foto/

U nedjelju 27.studenog krenula je sveopća potraga za nestalom osobom u Stupniku. Naime prije tri dana nestala je gđa. Dragica Kučenjak (78) koja je iz svoje kuće u Drobilinoj ulici krenula u nepoznatom pravcu. Kako boluje od demencije te ima problema snalaženja u prostoru i vremenu logično njeno kretanje nije bila smjernica za pretragu.

Zato se prišlo pregledavanju velikih površina livada, oranica, šikara, napuštenih objekata te kanala. Osim Dobrovoljnog vatrogasnog društva Stupnik u akciji su sudjelovali lokalno lovačko društvo, HGSS sa psima te 19 članova VZG Sveta Nedelja. Podijeljeni u nekoliko grupa pročešljali su zadane rute ali bez rezultata. Sama potraga po relativno hladnom vremenu trajala je do sumraka.

- 14:09 - Komentari (0) - Isprintaj - #

nedjelja, 20.11.2011.

DAN OTVORENIH VRATA DVD-a SVETA NEDELJA

SVETA NEDELJA
Piše: Damir Marenić

Pierce CAFS. /klikni na foto/

Zimsko vrijeme i niska temperatura nisu omeli svetonedeljske vatrogasce da danas pokažu opremu i vozila sa čime raspolažu a ujedno pokažu svoje znanje u određenim intervencijama. Bila je to prigoda da se građanstvo upozna s vatrogasnom opremom, vatrogascima i svim onim što dobrovoljno vatrogastvo čini tako plemenitim. Niska temperatura te magla koja se nadvila na Svetu Nedelju nisu išle na ruku današnjem događaju „Dani otvorenih vrata“ u smjeru velikog posjeta mještana. Točno u 10 sati započela je prezentacija vatrogasne opreme i vozila a u pola jedanaest i prva pokazna vježba. U toj simulaciji došlo je do prevrtanja osobnog vozila te ozljede vozača. Uz pomoć hidrauličkog alata te otvaranje krova prišlo se ozlijeđenoj osobi te njeno izvlačenje iz vozila. U drugoj vježbi simulirana je prometna nesreća u kojoj je došlo do požara na jednom vozilu gdje je vozač uspio izaći te drugog vozila iz kojeg je trebalo izvući ozlijeđenu osobu. Obje današnje vježbe izvedene su korektno te izmamile pljesak prisutnih za odrađeno. Djeca su s veseljem pregledavala vatrogasnu opremu, a poneku poput vatrogasnih kaciga za mladež s posebnim ushićenjem su stavljala na sebe. Najposjećenija je bila zadimljena prostorija koju su posjetili i djeca i odrasli, iako je prostorija bila ispunjena umjetnim dimom htjelo se dočarati vidljivost u takvoj prostoriji te postupak izlaska iz nje. Nadalje djeci je pojašnjeno kako postupiti u slučaju požara i čemu služi i kako se koristi vatrogasna oprema. Sve u svemu usprkos zimskim uvjetima ovaj događaj je uspio, na vatrogascima ostaju daljnja uvježbavanja i edukacije.

- 16:37 - Komentari (0) - Isprintaj - #

petak, 18.11.2011.

U ORGANIZACIJI VZZŽ-a ODRŽAN SEMINAR "STUDENI 2011"

ZAGREB
Piše: Tea Sabljić

U četvrtak 17. studenog 2011. u dvorani Hotela"I" održan je stručni seminar za članice Vatrogasne zajednice Zagrebačke županije. Uvodni govor održao je županijski zapovjednik g. Josip Novosel koji je prisutne upoznao sa osnovnom tematikom seminara, a nakon njega gostima se prigodnim govorom obratio načelnik Hrvatske vatrogasne zajednice g. Željko Popović.
Seminar je obuhvatio tri teme:
1. Unos podataka u „Vatrogasnu mrežu", obavijest
2. Kontrola provedbe propisanih mjera ZOP-a koju provode vatrogasne postrojbe/vatrogasne zajednice, obavijest
3. Razmjena vatrogasaca – Francuska, prezentacija
O prvoj temi govorio je g. Darko Piškor iz Hrvatske vatrogasne zajednice. Na samome početku objasnio je osnovno polazište i ciljeve „Vatrogasne mreže" , kao što je vođenje evidencije o ljudstvu i članstvu, pomoć funkcioniranju organizacije, evidencija i analiza intervencija i sl. Napomenimo da su iz naše Zajednice seminaru nazočili predsjednik Damir Marenić, zapovjednik Nevenko Čižmešija te Dario Marenić.
…. pročitaj više

- 15:31 - Komentari (0) - Isprintaj - #

ponedjeljak, 07.11.2011.

POKAZNA VJEŽBA „STUPNIK 2011“

STUPNIK
Piše/Foto: Damir Marenić

Pierce CAFS. /klikni na foto/

Dana 06.studenog 2011.godine u 17.50 sati domar nogometnog kluba Stupnik prilikom dolaska na sportski centar Stupnik zamijetio je veliki dim i otvoreni plamen na objektu nogometnog kluba. Obavještava centar 112 koji putem telefona alarmira dežurnog vatrogasca u DVD-u Stupnik. Ubrzo na intervenciju izlazi zapovjedno, navalno i autocisterna te 13 vatrogasaca .Dolaskom na mjesto intervencije, procjenom situacije te započetim gašenjem zapovjednik DVD-a Stupnik potražuje pomoć preko glavnog zapovjednika VZG Sveta Nedelja. U pomoć je poslat DVD Kerestinec koji ubrzo izlazi na intervenciju sa kombi vozilom te navalnim vozilom te 10 vatrogasaca. Voditelj intervencije i voditelj odjeljenja pregledom situacije donose odluku da se požar gasi kombiniranom navalom a od sredstava za gašenje koristiti vodu i pjenu.

Ovo je bio scenarij današnje pokazne vježbe pod nazivom „Stupnik 2011“ koju su zajedničkom snagom izveli članovi DVD-a Stupnik i DVD-a Kerestinec uz potporu Centra 112 te VI policijske postaje Zagreb. U ovoj vježbi koja je simulirala gašenje požara i spašavanje osoba iz objekta u noćnim uvjetima uzete su u obzir i razne opasnosti pa tako opasnost od gušenja i trovanja produktima izgaranja, opasnostima od mehaničkih ozljeda te opasnosti od urušavanja krovne konstrukcije. Da bi se to otklonilo vatrogasci su ovoj vježbi koristili kompletnu zaštitnu odjeću i obuću te aparate za zaštitu dišnih organa.

„Ova vježba pokazala je vašu osposobljenost. Zadovoljan sam onim što ste danas prikazali i želim Vam poručiti da nastavite sa daljnjim uvježbavanjem .Također pozdravljam ovakve međususjedske akcije i mogu biti samo primjer ostalima“- rekao je dozapovjednik zagrebačke županije Vlado Domin. „Suradnja dvaju susjednih društava kao što je naša sa Kerestincem kroz ovakve pokazne vježbe postalo je tradicionalno, zajedničkim uvježbavanjem želi se postići što bolji i snažniji efekt prilikom možebitne situacije a tko će prvi doći ako ne najbliži susjed“ – rekao je u pozdravnom govoru predsjednik DVD-a Stupnik Ivica Klemenčić te dodao kako je ovo vrijeme vježbe izabrano zbog toga što se 70% intervencija događa u noćnim satima . Na kraju se zahvalio svim sudionicima te gostima među kojima su bili županijski dozapovjednik Vlado Domin, donačelnik općine Stupnik Josip Pipić, predsjednik Vijeća grada Sveta Nedelja Stjepan Bošnjak te predstavnici VZG Sveta Nedelja, predsjednik Damir Marenić, dopredsjednik Ivan Čleković, zapovjednik Nevenko Čižmešija i dozapovjednik Ivo Skopljak . U prostorima prekrasnog vatrogasnog doma Stupnik za sve goste upriličen je svečani domjenak.


- 14:29 - Komentari (0) - Isprintaj - #

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Nekomercijalno-Dijeli pod istim uvjetima.

Blog.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice Blog.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice Blog.hr kliknite na gumb "Slažem se".Slažem se

design by RANGER