nedjelja, 20.05.2012.

VIŠE OD 2000 VATROGASACA HODOČASTILO U MARIJU BISTRICU

MARIJA BISTRICA

U nacionalnom svetištu Majke Božje Bistričke danas se na tradicionalnom 13. hodočašću u organizaciji Hrvatske vatrogasne zajednice okupilo više od dvije tisuće vatrogasaca iz 13 hrvatskih županija među kojima i 18 vatrogasaca i vatrogaskinja iz sastava VZG Sveta Nedelja,te gosti iz Austrije i Slovenije. Uz Vatrogasnu zajednicu Krapinsko-zagorske županije i Marije Bistrice te DVD Marija Bistrica, gost suorganizator ovogodišnjeg hodočašća je Vatrogasna zajednica Splitsko-dalmatinske županije.

Image and video hosting by TinyPic

Na hodočašću su još bili načelnik Hrvatske vatrogasne zajednice Željko Popović i zamjenica župana Krapinsko-zagorske županije Sanja Borovčak.Glavni organizator hodočašća je Hrvatska vatrogasna zajednica, a stalni suorganizatori su VZ KZŽ-e VZO Marija Bistrica i DVD Marija Bistrica.Gost suorganizator ovogodišnjeg hodočašće je Vatrogasna zajednica Splitsko-dalmatinske županije. Načelnik Hrvatske vatrogasne zajednice Željko Popović istaknuo je poveznicu između Majke Božje i vatrogasaca:- Mi danas zazivamo Mariju u pomoć, kao što građani pozivaju u pomoć vatrogasce kada su im ugroženi imovina i životi. Zazvat ćemo sv. Florijana da nas štiti, da se više nikada ne dogodi tragedija kao na Kornatima – rekao je Popović.Dobre želje i pozdrave vatrogascima su uputili i županica Krapinsko-zagorske županije Sonja Borovčak i zamjenik župana Splitsko-dalmatinske županije Visko Haladić. Kako su u Mariju Bistricu hodočastili i Isusovci, propovijedao je pater Antun Volenik, a misu je predvodio biskup skopski mons. dr. Kiro Stojanov.

- 18:05 - Komentari (0) - Isprintaj - #

subota, 19.05.2012.

STIŽE VELIKI VODENI VAL IZ SLOVENIJE!

RAKITJE
Piše / Foto: Damir Marenić

14 poginulih i 45 nestalih u poplavama u okolici Zagreba! Bez brige, riječ je samo o simulaciji velike poplave, slične onoj iz 2010, kojom će čak 500 pripadnika za zaštitu i spašavanje, pripadnika civilne zaštite i stručnjaka iz čak 10 europskih država pet dana na nekoliko lokacija oko Zagreba prikazati kako treba izgledati međunarodna pomoć u slučaju velikih prirodnih katastrofa. Vježbu u sklopu programa IPA u potpunosti financira Europska unija, a budžet je 300 tisuća eura. Vježbe će se od 21. do 25 svibnja održavati na čak sedam lokacija u Zagrebačkoj županiji, a stožer u kojem će biti organiziran smještaj sudionika bit će u vojarni Vitez Damir Martić u Rakitju. U vježbama koje će simulirati veliku poplavu bit će prikazano spašavanje na vodi, pružanje medicinske pomoći, ispumpavanje vode, prevencija klizišta, gradnja pontona, pročišćavanje vode te izgradnja šatorskog naselja.

Image and video hosting by TinyPic

Na jezeru Rakitje bit će postavljene čak i lažne poplavljene kuće kako bi vježba što vjerodostojnije prikazala realnu situaciju. Vježba će se održavati i na jezeru Čiče kod Velike Grice, na ušću rijeke Krapine u Savu, kod skele Medsave, na jezeru Zajarki kod Zaprešića i na jezeru Orešje. U vježbi sudjeluje i oko 50 vatrogasaca iz VZG Sveta Nedelja ali ovaj puta kao markiranti i logistika.

- 17:02 - Komentari (0) - Isprintaj - #

ŽUPAN KOŽIĆ ZADOVOLJAN RADOM VATROGASACA ZAGREBAČKE ŽUPANIJE

CELINE
Piše: Damir Marenić

Pierce CAFS. /klikni na foto/

Jučer je u Celinama vrbovečkim održana 19.izvještajna skupština Vatrogasne zajednice zagrebačke županije. S pravom je odabran upravo vrbovečki kraj ,jer se ove godine proslavlja 130 godina vatrogastva u Vrbovcu. U nazočnost 61 od 74 delegata skupštinu je otvorio predsjednik VZZŽ-a g. Stjepan Ptiček koji je pozdravio uvažene goste među kojima spomenimo načelnika HVZ-a g.Željka Popovića, župana zagrebačke županije g. Stjepana Kožića, počasnog predsjednika HVZ-a g.Teodora Fritzkog, zamjenik glavnog vatrogasnog zapovjednika g. Željka Sutlara, gradonačelnika grada Vrbovca g. Vladimira Bregovića te ostale drage goste i delegate Zajednica.

Izvješće o radu županijske Zajednice podnjela je tajnica gđica.Tea Sabljić među kojima je spomenula nekoliko velikih projekata kako od strane županije tako i od strane HVZ-a i MUP, uz veliku potporu zagrebačke županije a koji su odrađeni na veliko zadovoljstvo županijske organizacije i njenog vodstva. O operativnom dijelu te financijsko izvješće podnio je zapovjednik g. Josip Novosel dok je rad županijske organizacije ocjenjen visokom ocjenom od strane Nadzornog odbora koji je podnio g.Miroslav Abramović. Po prvi puta se skupštinarima obratio i predsjednik Časnog suda g. Josip Gerjević koji je obavijestio o suspenziji vatrogasnog suca zagrebačke županije od strane županijske organizacije zbog nedoličnog ponašanja. Sva spomenuta izvješća prihvaćena su jednoglasno. U ovoj godini nastavlja se istim tempom i nadaju se stopostotnoj realizaciji jer kako je naglasio predsjednik Ptiček veliku potporu i prepoznavanje vatrogastva imaju u županu Kožiću koji do sada nikada nije rekao nećemo,nemožemo ili nedamo nego upravo obrnuto.

U pozdravnoj riječi gostiju dojmljiv govor je ostavio upravo župan zagrebačke županije g. Kožić koji je pohvalio rad vatrogasne zajednice županija, gradova i općina, požrtvovnost vatrogasaca kako profesionalnih tako i dobrovoljnih i da svaka lipa uložena u njih je isplativa. Uprkos kriznom vremenu u cijeloj državi nada se realizaciji svih projekata koje se odnose na županiju. g.Teodor Fritzki osvrnuo se na početak djelovanja županijske organizacije koja je izrasla u jednu važnu kariku sigurnosti u očuvanja ljudskih života i imovine.Načelnik Popović obavjestio skupštinare o radu HVZ-a za poboljšanje vatrogastva dok je g.Sutlar napomenuo da će DUZS uprkos teškim vremenima nastojati financijski pomoći vatrogasce kako u nabavci opreme tako i u radu na dislokacijama. Gradonačelnik Vrbovca g. Vladimir Bregović ponosan je na svoje vatrogasce , na njihovom radu te da će ih Grad i dalje pratiti u njihovom djelovanju. Na kraju spomenimo i splet pjesama vrbovečkog kraja koji je izveo ženski vokalni sastav Lera iz Vrbovca i za to su nagrađene velikim pljeskom svih nazočnih a ovom prilikom im čestitamo na 100.godina HKUD-a Petar Zrinski koji je upravo svoj prvi nastup imao na 30.godišnjici DVD-a Vrbovec prije sto godina.

- 13:01 - Komentari (0) - Isprintaj - #

petak, 18.05.2012.

ODRŽANA POKAZNA VJEŽBA „OFFERTISSIMA 2012“

NOVAKI
Piše: Damir Marenić

Halo vatrogasci, ovdje u Offertissimi ,Franje Tuđmana 33 u Novakima dimi se iz gornjeg kata.Izgleda da je došlo do požara, dođite hitno“ . Dolaskom na mjesto događaja utvrđeno je da je prilikom postavljanja centralnog grijanja u prostoru buduće kancelarije došlo do zapaljenja iste. Putem sistema Alarm uzbunjeni su DVD-i Strmec, Sveta Nedelja, Rakitje i Kerestinec koji su u sastavu VZG Sveta Nedelja te upučena prema Offertissimi. Ovako je tekao scenarij ovogodišnje pokazne vježbe VZG-a Sveta Nedelja u sklopu mjeseca zaštite od požara pod nazivom „OFFERTISSIMA 2012“.

Sama vježba pokazala je dobru obučenost i spretnost vatrogasaca grada Sveta Nedelja a o njezinoj težini glavni zapovjednik Nevenko Čižmešija rekao je: „ Kod gašenja požara u halama naročitu pažnju treba posvetiti spašavanju eventualno ugroženih osoba, a naročito djelatnika u drugim prostorima koji nisu usljed buke ili sl. mogli čuti što se događa u nekom dijelu zgrade“. Zašto je izabran baš ovakov tip zgrade za vježbu. Požar u hali ovakove vrste sa ovakvom specifikacijom uskladištene robe može imati katastrofalne posljedice. Zato je bitna taktika kako se nebi doveli u opasnost vatrogasci koji vrše samo gašenje. Treba obratiti pažnju u ovako zadimljenim prostorima na rampe za utovar i istovar robe jer postoji mogučnost pada sa visine. Također postoji niz opasnosti za vatrogasce i okolinu a to su prije svega opasnosti od gušenja i trovanja produktima izgaranja, opasnost od topline isijavanja, eksplozije plinova, para tekućina ili posuda pod tlakom.Također opasnost od urušavanja regalnog skladišta, mehaničkih ozljeda.

Vježbi su uz brojne kupce koji su se zatekli u kupovini i začuđeno gledali što se to događa prisustvovali županijska viječnica gđica Željka Šabarić, gradonačelnik g. Drago Prahin, dogradonačelnik g. Ivica Pavlić, načelnik županijskog centra 112 Zagreb g.Davor Spevec, predsjednik VZG-a g.Damir Marenić sa suradnicima koji su se i sami mogli uvjeriti u osposobljenost vatrogasaca za ovakove vrste intervencija. Nakon završetka vježbe u svom obračanju garadonačelnik Prahin pohvalio je rad vatrogasaca i zaželio da do ovakovih situacija nikada ne dođe. Nakon toga predano je priznanje g. Petru Mikinu vatrogascu DVD-a Sveta Nedelja kao vatrogascu godine u 2011. Domačin ovogodišnje vježbe pripremio je za sve sudionike domjenak u ugostiteljskom dijelu objekta.

- 10:36 - Komentari (0) - Isprintaj - #

subota, 05.05.2012.

PROSLAVLJEN SVETI FLORIJAN UZ MISU I INTERVENCIJE

SVETA NEDELJA
Piše: Damir Marenić

Vatrogasci VZG Sveta Nedelja jučer su svećano proslavili dan Svetog Florijana. U 16 sati u gradskoj Viječnici delegacije četiriju društava te čelnici Zajednice susreli su se sa gradonačelnikom Drago Prahinom te ga upoznali sa radom u prvih 5 mjeseci ove godine. Tom prilikom dodjeljena su priznanja za vatrogasca godine te društvo godine. Gradonačelnik Prahin predao je priznanje predsjedniku DVD-a Sveta Nedelja Mariju Švigiru za društvo godine dok je vatrogasac godine Petar Mikin član DVD-a Sveta Nedelja, ali zbog opravdanog izostanka priznanje će mu se uručiti na pokaznoj vježbi 12.ovaj mjesec.Sveta misa održana je u samostanskoj kapeli Srca Isusovog u Strmcu, gdje je misu vodio prečasni Dragutin Bubnjar, a misi je uz 50 vatrogasaca nazočilo i lokalno stanovništvo koji je došlo usprkos velikom pljusku. Nakon mise vatrogasci su krenuli na intervencije ispumpavanja vode iz garažnih prostora u Hoto naselju.

- 22:25 - Komentari (0) - Isprintaj - #

nedjelja, 15.04.2012.

GRADONAČELNIK PRAHIN: "RADITE KAO PROFESIONALCI ALI ZA BADAVA"

SVETA NEDELJA
Piše: Damir Marenić

Gradska vatrogasna organizacija održala je u subotu 14.04. svoju 19. izvještajnu godišnju skupštinu. Iz izvješća je vidljivo da je u protekloj 2011.godini na području grada bilo 115 intervencija od kojih su 81 odradili vatrogasci VZG-a a ostalo JVP Samobor. Također aktivnosti su bile usmjerene i prema osposobljavanju kako vatrogasne mladeži tako i za zvanja vatrogasac i vatrogasac 1.klase.Po prvi puta Zajednica ima predstavnike na prestižnom natjecanju u Fire combatu u Rijeci gdje nastupaju Petar Mikin i Valentino Špehar iz DVD-a Sveta Nedelja. U sklopu mjeseca zaštite od požara održana je pokazna vježba "Radin 2011" dok ostala ruštva sudjeljuju u međudruštvenim vježbama "Martinela 2011" u Stupniku te tradicionalnoj vježbi u Lasinji.Pridodaje se velika pažnja u radu sa mladima a ekipa DVD Sveta Nedelje sudjeljuje u kampu Fažana. Tradicionalno se održavaju kup Kerestinca, memorijal Pavla Ivanca, kup Strmca te kup Rakitja. Svojih prvih 20 godina rada i postojanja obilježili su članovi DVD-a Rakitje.

U kapitalnom dijelu naglasak je stavljen na nabavke osobne vatrogasne opreme pa je tako kupljeno 26 interventnih odijela, sudjeljuje se u županijskom programu 200+200=400%. Veliki dobitak ne samo za grad Sveta Nedelja nego i ovaj dio županije je nabavka auto ljestve dok je za vatrogasnu mladež uz pomoć županije nabavljena natjecateljska oprema. U mjesecu svibnju upriličen je tradicionalni prijem kod Gradonačelnika gdje je za vatrogasca godine proglašen Marko Matijević iz DVD Strmec a za društvo godine DVD Strmec. Vrše se edukacije po školama i vrtićima te se nabavlja kombi vozilo za potrebe DVD-a Kerestinec. Sudjeljuje se na "Sajmu mogučnosti" u Brezju te održavaju Dani otvorenih vrata u Svetoj Nedelji. Rad vatrogasaca grada Svete Nedelje pohvalili su županijska viječnica Željka Šabarić, predsjednik VZZŽ Stjepan Ptiček, gradonačelnik Drago Prahin, predsjednik vijeća Stjepan Bošnjak, predstavnici VZG Dugo Selo, Ivanić-Grad, VZO Pisarovina , Brdovec te PGD Gornja Radgona iz susjedne Slovenije.

- 20:33 - Komentari (0) - Isprintaj - #

utorak, 07.02.2012.

POTPISANA POVELJA IZMEĐU DVD-a STRMEC I PGD-a GAJEVCI PLACEROVCI

STRMEC
Piše: Damir Marenić

Pierce CAFS. /klikni na foto/

Dobrovoljno vatrogasno društvo Strmec održalo je 04.veljaće svoju 23. redovnu godišnju skupštinu na kojem je prezentiran rad u 2011.godini. Rad društva baziran je na planu rada koji su zacrtali na početku prošle godine a kojega je Skupština usvojila. Na početku Skupštine sve nazočne je pozdravio predsjednik društva g. Ivica Petravić te predložio Radno predsjedništvo. Iz izvješća Upravnog odbora koje je bilo bogato događajima izdvojimo da su održana 48 sastanka Upravnog odbora te 5 sastanaka cjelokupnog društva, sudjelovalo se na 15 skupština prijateljskih društava te su redovno sudjelovali u radu tijela VZG Sveta Nedelja. Odrađena je 31 intervencija sa prosječnim odazivom od 4 vatrogasca po intervenciji. Od nešto zahtjevnijih intervencija spomenimo tehničku intervenciju izvlačenja unesrećene osobe iz automobila u siječnju, te dvije intervencije gašenja požara stambenog prostora u ožujku i svibnju, na kojima su strmečki vatrogasci još jednom pokazali svoju požrtvovnost i spremnost u dobrovoljnom i nesebičnom pružanju pomoći.

Posebno je za njih bio značajan mjesec zaštite od požara ,koji je započeo druženjem sa gradskim čelnicima a tom prilikom je njihov član, dozapovjednik društva, Marko Matijević proglašen vatrogascem godine, a ujedno je za najbolje vatrogasno društvo u prošloj godini izabrano DVD Strmec. Istog je mjeseca održana i združena pokazna vježbi VZG-a „Radin 2011“. To je zamišljena situacija pokazne vježbe koja se odvijala u organizaciji Vatrogasne zajednice grada Sveta Nedelja, a u kojoj je sudjelovalo 4 navalna vozila, dvije autocisterne, jedne autoljestve te 35 vatrogasca. Sam događaj odvijao se na objektu tvrtke Radin, Gospodarska ulica 9 u Svetoj Nedelji, koja se bavi proizvodnjom papirnatih i grafičkih materijala. Aktivno sudjeluju u većini društvenih događaja njihovog mjesta. Pa tako pomažu u organizaciji fašničke povorke, sudjeluju u organizaciji Memorijala „Željko Vlašić – Prčo“, vrše protupožarnu zaštitu manifestacija „Dragi naš Kaj“ i „Vikend sa zvijezdama“, vrše osiguranje povorke „Strmečke jeseni“, te u suradnji sa svim ostalim udrugama Strmca sudjeluju u proslavi Sv. Lucije i kite bor ispred društvenog doma.

Za zaključiti je da zbog recesije i dosta teške financijske situacije, nije ispunjena nabavka adekvatne opreme koja im je više nego neophodna, ali ipak se našlo dobre volje te su dovršili radove na vatrogasnom spremištu gdje je uređena unutrašnjost garaža, koje su ožbukane i obojene, te je obnovljena kompleta instalacija strujne mreže. - „Intervencije iz godine u godinu postaju sve zahtjevnije, ali usprkos tome sve obveze vezane za redovnu djelatnost Strmečkih vatrogasaca su odrađene kvalitetno i na visini. Pa čak i više od očekivanog“ – istakao je zapovjednik društva Marko Domitrović.

Kako su učinjene neke promjene unutar strukture vođenja društva starom Upravnom i Nadzornom odboru dana je razrješnica a u novi su izabrani: Ivica Petravić-predsjednik, Drago Francetić- dopredsjednik, Dean Katušić –tajnik, Mateja Gvozdanović- blagajnik, Marko Domitrović- zapovjednik, Marko Matijević- dozapovjednik, Matej Vlašić- dozapovjednik, Marijo Grofelnik- spremištar dok je predsjednik Nadzornog odbora postao dosadašnji dozapovjednik Hrvoje Francetić.

Planovi za ovu godinu nisu nimalo manji nego prijašnjih godina. Stoga još jednom apeliraju nadležnim institucijama, da im na vrijeme i u cjelini pomognu u nabavci svega potrebnoga, kako bi se pravovremeno i kvalitetno pripremili za nadolazeće zadatke.- „Uz sve navedeno što smo učinili u prošloj godini još jednom se od svega srca želimo zahvaliti svim dobrovoljnim vatrogascima koji su dali svoje učešće u tome, kao i svim sponzorima i dobrim ljudima koji nam nesebično pomažu. Zahvaljujemo im na potpori i razumijevanju za vatrogasce i vatrogasnu djelatnost.“ – naglasio je predsjednik Petravić.

Dugogodišnje prijateljstvo dobrovoljnog vatrogasnog društva Strmec i prostovoljno gasilskog društva Gajevci Placerovci iz Slovenije zapečaćeno je svečanim činom potpisivanjem Povelje o bratimljenju u subotu 26. studenog u vatrogasno-društvenom domu Gajevci Placerovci, drugi dio tog čina potpisivanja učinjen je u sklopu same skupštine. Povelju o bratimljenju, svojim potpisima potvrdili su predsjednici društva – predsjednik DVD-a Strmec Ivica Petravić i predsjednik PGD-a Gajevci Placerovci Slavko Rižnar, te je tako okrunjeno višegodišnje prijateljstvo i dobra suradnja ova dva društva. Tom su prilikom razmijenjeni prigodni pokloni te pozdravne riječi.

U svečanom dijelu podijeljena su svjedodžbe i diplome za polaznike školovanje za vatrogasna zvanja. Brončanim plamenicama nagrađeni su:Josip Božičko, Darko Kralj, Dean Katušić i Antonio Gec, dok su srebrne plamenice dobili Drago Francetić, Marko Matijević, Matej Vlašić i Josip Katušić. Spomenimo da su brojni gosti prisustvovali ovoj skupštini od gradonačelnika grada Sveta Nedelja g. Drago Prahin, dogradonačelnik g. Drago Pentek Vinovrški, predsjednik VZG-a Damir Marenić, zapovjednik VZG-a Nevenko Čižmešija, tajnik VZG-a Goran Škarić, županijski vijećnik Damir Halužan ,predstavnici DVD-a Sveta Nedelja, Rakitje, Kerestinec, Molvice, bratsko društvo Mače te brojna delegacija PGD-a Gajevci Placerovci.

- 16:15 - Komentari (0) - Isprintaj - #

nedjelja, 05.02.2012.

SVETONEDELJŠĆANI NA SKUPŠTINI U KLANJCU

KLANJEC

Image and video hosting by TinyPic
DVD Klanjec održalo je redovitu godišnju izvještajnu skupštinu na kojoj su nazočili predstavnici okolnih vatrogasnih društava, iz Slovenije, te DVD-a Svete Nedelje (Vedrana Dutković, Dario Marenić i Ivo Skopljak). U ime Vatrogasne zajednice KZŽ na skupštini je bio predsjednik Ivica Glas, grad Klanjec predstavljao je predsjednik Gradskog vijeća Miro Lunko, a župu Klanjec kapelan Danijel Maljur. Kako se na skupštini moglo čuti, prošla godina bila je jedna od najsiromašnijih po investicijama, ali jedna od aktivnijih po raznim vatrogasnim i društvenim događanjima, nažalost i po intervencijama. Kao poseban događaj koji je obilježio prošlu godinu je bratimljenje je sa vatrogasnim društvom Radvanje iz Maribora. Skupština je također prihvatila predloženi plan rada za 2012. godinu, a petero mladih vatrogasaca položilo je svečanu prisegu i postali su punopravni članovi Društva.

- 18:57 - Komentari (0) - Isprintaj - #

subota, 28.01.2012.

POKAZNA VJEŽBA „GENERA 2012“

KALINOVICA
Piše: Damir Marenić

Sa stogodišnjom poviješću i tradicijom, GENERA d.d. vodeći je proizvođač proizvoda za zaštitu zdravlja životinja u Hrvatskoj i na susjednim tržištima. Svojim kupcima nude široki raspon proizvoda za prevenciju i liječenje bolesti životinja, uključujući i biološke i kemofarmaceutske pripravke. Zbog specifikacija materijala i supstanci sa kojima se susreću veliku pažnju pridodaju i protupožarnoj zaštiti. Stoga je u petak 27.siječnja 2012. godine
održana pokazna vježba pod radnim nazivom „Genera 2012“ u kojoj su sudjelovali članovi DVD-a Kerestinec, društvo koje se nalazi neposredno uz samu Generu d.d. i samim time najbliži na možebitnoj intervenciji. Uz pretpostavku da je došlo do požara na zgradi Genera Vitamedera a u sklopu koje se nalazi i zgrada Financije u 13 sati dana je uzbuna u samoj Generi gdje su radnici polako napuštali svoja radna mjesta i izašli na krug tvornice. Dok su radnici izlazili iz tvorničkih prostora operativni dispečer 112 dao je uzbunu glavnom vatrogasnom zapovjedniku Nevenku Čižmešija koji putem Alarm sustava diže interventnu postrojbu DVD-a Kerestinec. U vrlo kratkom vremenu na intervenciju izlazi autocisterna, autoljestva i kombi vozilo te deset vatrogasaca.

Dolaskom na mjesto intervencije i u razgovoru sa dežurnim vatrogascem doznaje se da je do požara došlo zbog zapaljenja sirovina u proizvodnji dezinficijensa. Vatrogasac je još obavijestio voditelja službe Zaštite na radu da je došlo do ozljeđivanja radnika te se poziva služba Hitne medicinske pomoći. U koordinaciju glavnog zapovjednika VZG-a te zapovjednika DVD-a pristupa se gašenju požara na Genera Vitamedera .Vodna grupa polaže „B“ cijevnu prugu do razdjelnice i polaže „C“ cijevnu prugu za prvi mlaz. Za to vrijeme navalna grupa oprema se izolacijskim aparatima i pristupa gašenju sa unutrašnjom navalom u prostoru dezinficijensa. Vodna grupa se oprema izolacionim aparatima i postavlja C prugu te preko ljestava ulazi u prostor 1. Kata i pristupa gašenju. U istom momentu uz pomoć autoljestvi vrši se evakuacija djelatnika sa zgrade Financija koji su ostali na prvom katu. Uz vatrogasce na vježbi su sudjelovali djelatnici Hitne medicinske pomoći Samobor te policija PP Samobor.

Cilj ove vježbe je bio uvježbati načine i postupke kod gašenja požara i spašavanje osoba, u i iz poslovnih objekata Genere d.d..Voditi računa o ne izazivanju nepotrebne štete na samom objektu kao i o predmetima u njemu. Uvježbati koordiniranost rada više vatrogasnih postrojbi na jednoj intervenciji.

Uz prisutnost predsjednika Uprave Genera d.d. g. Marka Smetiška, izvršne direktorice Korporativnog poslovanja gđe. Ane Bagarić, izvršnog direktora Financijskog poslovanja g. Janka Štefaneka, direktorice Pravnih poslova gđa. Zorice Vitez, gradonačelnika Grada Sveta Nedelja g. Drage Prahina, glavnog županijskog zapovjednika g.Josipa Novosela, predsjednika VZG-a Sveta Nedelja g.Damira Marenića te gđe. Željke Špoljar i g. Gorana Škarića koji su zaduženi za protupožarnu preventivu u samoj Generi d.d. prezentirana je brzina dolaska vatrogasaca na intervenciju, odrađenost same intervencije a ujedno i rad sa autoljestvom koju je vatrogasna zajednica Grada Svete Nedelje kupila krajem prošle godine. Prikazanom vježbom kerestinečkih vatrogasaca zadovoljstvo nisu krili vodeći ljudi Genere d.d. te se nadaju da do stvarnih intervencija neće doći.
- 21:24 - Komentari (0) - Isprintaj - #

subota, 31.12.2011.

GRAD ZADOVOLJAN SVOJIM VATROGASCIMA

SVETA NEDELJA
Piše: Robert Radošević/ Svetonedeljski list

Po prvi puta od postanka lokalne samouprave održana je tematska sjednica Gradskog vijeća na kojoj se raspravljalo o financijskom poslovanju ustanove u vlasništvu grada, Dječjeg vrtića Slavuj i neprofitnih udruga u 2010.godini , te programima rada za 2012.godinu. Gradskom vijeću su svoja izvješća podnijeli ravnateljica vrtića Katarina Mlinar-Gjopar (DV Slavuj), Goran Rožek predsjednik Sportskog saveza, damir Marenić predsjednik vatrogasne zajednice, Vera Glas predsjednica Zajednice kulturno-umjetničkih udruga te Josip Jakopać predsjednik Udruge umirovljenika grada Sveta Nedjelja.

Damir Marenić,čelnik Vatrogasne zajednice predočio je je aktivnosti svetonedeljskih vatrogasnih dobrovoljaca, ali neke potrebe i probleme. „Trebalo bi pronaći neki način stimulacije dobrovoljnih vatrogasaca na području grada,npr. oslobađanjem od komunalnih naknada. Imamo problema kod intervencija u jutarnjim satima kada većina vatrogasaca radi. Potrebno je uvesti 24 satno dežurstvo , već ranije je pokrenuta inicijativa za osnivanjem Javne vatrogasne postrojbe, usprkos svim urednim papirima te napravljenom procjenom ugroženosti od požara nismo dobili suglasnost na državnoj razini za njenim osnivanjem. Opremljenost društva je dobra, dobna granica starosti vatrogasnih vozila je smanjena,upravo je kupljena autoljestva, posebna pažnja provodi se u edukaciju vatrogasaca,u tijeku su osposobljavanja za vatrogasna zvanja vatrogasac i vatrogasac 1.klase , 7 vatrogasaca su polaznici auto škole za vozaća "C" kategorije te rad sa najmlađim uzrastima“ – napomenuo je Marenić. Uz neka manja pojašnjenja,vijećnici su izrazili zadovoljstvo radom vatrogasaca na području grada te se postigao dogovor oko sazivanja sastanka čelnika vatrogasne zajednice sa gradskim vijećem i Gradonačelnikom samo sa jednom temom unapređivanje vatrogastva na području Grada.
…. pročitaj više
Image and video hosting by TinyPic

- 11:08 - Komentari (0) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Nekomercijalno-Dijeli pod istim uvjetima.

Blog.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice Blog.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice Blog.hr kliknite na gumb "Slažem se".Slažem se

design by RANGER