28.12.2006., četvrtak

Privremeni Marko Radačić niže biser do bisera


"Dekan Radačić 'prekrstio' R. Ivasa "

(ah taj Šibenski list, nikako da si utuve u glavu da je Privremeni Marko - Privremeni)

"Na svečanosti veliki gaf dogodio se M.R., dekanu šibenskog Veleučilišta koje je, inače, ove godine preuzelo vodički Nastavni centar od splitskog Sveučilišta. Naime, pozdravljajući saborskog zastupnika Radu Ivasa, dekan Radačić ga je oslovio sa Ivo Radas."

thumbup

roflrofl

Opet, bravo Marko!
- 13:08 - Komentari (20) - Isprintaj - #

27.12.2006., srijeda

Privremeni Marko "uopće nije upućen"

Naime, o čemu se radi. U današnjem izdanju Slobodne je izašao članak "Uskoro se prazni Krešimirov dom";

"...I sa predstavnicima Studija pomorstva Pomorskog fakulteta u Splitu koji "stanuje" u Krešimirovu domu još od vremena županovanja Paška Bubala, obavljeni su razgovori o preseljenju u drugi prostor. Dekan pomorskog fakulteta Ante Munitić i voditelj studija Marko Tomašević suglasili su se sa prijedlogom da tridesetak studenata, koliko ih trenutačno pohađa taj sveučilišni studij, predavanja sluša u jednoj od predavaonica Veleučilišta u Šibeniku. Obojica su bili oduševljena tom zamisli - pojasnio je Jukić. (zamjenik gradonačelnice, op. Admina) Zanimljivo je, međutim, da o skorom dolasku kolega sa Splitskog sveučilišta u veleučilišnu zgradu, Marko Radačić, privremeni dekan Veleučilišta u Šibeniku, uopće nije upućen.

- To mi je prvi glas. Zaista ne znam ništa o tome
- kratko nam je kazao dekan
."

(M. Jurković)

eek

Dakle, kad vidite tridesetak studenata koji slušaju kolegije sa Pomorskog fakulteta i ne bude vam jasno zašto, kako, kad i dokad nemojte pitati privremenog dekana. On o tome "zaista ništa ne zna"!

Bravo, Marko!

thumbup


- 14:45 - Komentari (6) - Isprintaj - #

24.12.2006., nedjelja

:)

Blagoslovljen Božić svim studenticama, studentima, profesorima i prijateljima studenata!


party

mah


- 20:20 - Komentari (10) - Isprintaj - #

21.12.2006., četvrtak

Privremeno prošireno Stručno vijeće i ostale idiotarije

Dakle, kao što je već Mušketir spomenuo kroz komentare, privremeni dekan umjesto da napokon oformi pravo Stručno vijeće u kojem bi sjedili profesori koji su stalni zaposlenici na ovoj ustanovi i predstavnici studenata, odlučio je kupovati vrijeme i dalje na način da je osnovao prošireno privremeno Stručno vijeće - što zvuči zaista smiješno, odnosno u ovoj situaciji žalosno. Taj termin proširenog privremenog Stručnog vijeća je upitan sa zakonske strane jer je sad zaista ponašanje vodstva prešlo svaku granicu. Izmišljotine se gomilaju iz dana u dan. U privremeno - nelegalno - Stručno vijeće ukomponirana su još tri asistenta (po jedan sa svakog odjela) i tri studenta (također po jedan sa svakog odjela). 90% tih članova nemaju imaju izbor u zvanje niti su stalno zaposleni. Jedna od osoba, poznata sudionicima sastanka, nema čak niti ugovor o radu odnosno NIKAKAV dokument koji ju vezuje uz Veleučilište. Jednako tako su vaši roditelji mogli sjesti u to privremeno prošireno Stručno vijeće. Vjerujem da znaju više od onih koji tamo sjede.

Sjednica proširenog privremenog Stručnog vijeća trajala je više od dva sata no nemojte niti pomišljati da se razgovaralo o bitnim stvarima. Pretresale su se kojekakve sitnice, logo Veleučilišta i sl. jer je to od krucijalne važnosti u ovom trenutku.rolleyes

Znači, nastavlja se sa samovoljom vodstva, unatoč jasnoj direktivi iz Ministarstva da se oformi Stručno vijeće bez izmišljenih naziva, osoba, titula i sl.

Napomena:

Predavanja iz kolegija Inovacije i tehnološke strategije održava Mili Razović eek. Taj čovjek je tek nedavno doktorirao iz područja koje nema nikakve veze s tematikom iz toga kolegija i nema nikakav izbor, a to znači DA NE SMIJE DRŽATI PREDAVANJA.

To što se dešava u Veleučilištu neviđena je praksa u nas. Dovode se i povjerava se nastava osobama koje nemaju kompetencije ni formalne ni stvarne, dakle sve suprotno Zakonu.
Sukladno tome, prof. Ratko Dobre će putem upravnoga postupka, zatražiti da se studentima poništi odslušanost toga kolegija kao i položeni ispiti koji su položeni kod toga nastavnika iz toga kolegija. Student, temeljem Zakona isti ispit može polagati na drugom visokom učilištu, ali kako se taj kolegij u nas predaje samo u Veleučilištu u Šibeniku, znači da taj kolegij, dok je u studijskom programu, kolegij može predavati i studente ispitivati samo prof. Ratko Dobre.

Još jedan u nizu primjera je i Zlatko Ćesić a dokaz tome možete vidjeti ovdje gdje pod točkom 9 piše:
"Dr. sc. Zlatko Ćesić, ne ispunjava propisane uvjete za izbor u znanstveno zvanje znanstvenog suradnika i uvjete Rektorskog zbora za izbor u znanstveno-nastavno zvanje docenta." (Izvadak iz zapisnika sjednice Vijeća Pravnog fakulteta u Zagrebu akad. god. 2005/2006)

A na Veleučilištu ispunjava uvjete? Baš divno. Božić je, poklone očito dijeli i Veleučilište... Treba vam diploma a tek ste upisali studij? Pa zatražite kod privremenog dekana!

- 00:02 - Komentari (38) - Isprintaj - #

20.12.2006., srijeda

Pismo prof. Ratka Dobre

Ovo pismo napisao je prof. Ratko Dobre uredništvu Šibenskog lista kao odgovor na sramotni članak zadnjeg broja tog tjednika. Dodat ćemo još da je novinarka bila krajnje neprofesionalna, subjektivna i ima sindrom kojeg dijele privremeni pročelnik i privremeni dekan: skretanje pažnje na besmislice kako bi se izbjegla jedna jedina istina - da je za sve krivo vodstvo Veleučilišta i da se studente sustavno uništava. Ali ništa čudno, kad novinarka ispija kave i ugodno ćaska s gorenavedenima.


Poštovani gospodine uredniče,

U Vašem cijenjenom listu, br. 2240, od 9. prosinca 2006, god., na drugoj stranci , objavljen je prilog pod naslovom " Ugovori za poslijediplomske studije bez obveze"", u kojem se, u određenom kontekstu odnosa u Veleučilištu, odnosno u bivšoj Visokoj školi za turistički menadžment u Šibeniku, a iz razgovora Vaše novinarke s privremenim dekanom Veleučilišta dr.sc. Markom Radačićem, diplomiranim veterinarom, spominje i moje ime, nalazim za potrebno, i pozivom na Zakon o medijima, osvrnuti se na izjave rečenog gospodina, privremenog dekana Veleučilišta u Šibeniku, s molbom da pod istim naslovom i na istoj stranici, objavite ovaj odgovor.

Privremeni dekan, najprije ističe da je prof. dr. Stipe Belak, potpisao ugovore s nastavnicima za njihovo upućivanje na magistarske i doktorske studije, i taj čin, kao i sadržaj ugovora, kvalificira kao štetne za Veleučilište, s nevjerojatnim obrazloženjem za jednog, kako se on predstavlja, znanstvenika i sveučilišnog profesora. Ja, kao sukreator takve odluke, pozvan sam da se osvrnem i na tu problematiku. Da, točno je da je prof. Belak potpisao ugovore, i sa sadržajem kako ih iznosi privremeni dekan. Međutim, odluku o njihovom upućivanja na magistarski i doktorski studij donijelo je Stručno vijeće Visoke škole za turistički menadžment, a dekan je, temeljem te odluke, samo trebao te odluke prevesti u ugovore, a što je i učinio. Potom, privremeni dekan Radačić naglašava da je to urađeno s namjerom da se isprazni blagajna Veleučilišta jer da su studiji skupi , a i da su ostali troškovi iz ugovora visoki, i kako on kaže, neopravdani.

Užasavam se da jedan, kako on kaže za sebe, znanstvenik i sveučilišni profesor, ne postavi najprije pitanje zašto je školovanje skupo i zašto se plaća školovanje, a da je za sebe jednom prilikom u novinama izjavio, citiram: "iako sam imao siromašno djetinjstvo, bio sam i sluga u Vrpolju..., zahvaljujući ondašnjim studentskim kreditima (pogreška, nisu onda postojali krediti već stipendije koje se nisu ni vraćale, o.p. R.D.) završio sam i fakultet" , "Šibenski list, od 23.09.2006. Dakle u vrijeme kad se on školovao, školovanje je bilo besplatno, a sad se plaća.

Međutim, prof. Belak i ja, a i Stručno vijeće, pri donošenju te odluke izrazili smo naše nezadovoljstvo što takvu odluku nismo mogli donijeti i ranije. Jer, poznato je, u Šibeniku nema nastavnika s doktoratom i izborom u nastavna ili znanstveno-nastavna zvanja kojim bi se popunili nastavni programi studija kakvi su bili u Visokoj školi za turistički menadžment. Zato su bili angažirani nastavnici s dugih visokih učilišta i to mahom doktori znanosti i s odgovarajućim izborom u zvanja.

A zašto to nismo mogli učiniti ranije? Nismo jer, prije svega, u strukturama vlasti u Šibeniku nije bilo razumijevanja za taj problem i angažiranja u pomoći Školi da realizira projekt osposobljavanja nastavnog kadra, kao što nije bilo razumijevanja za bilo koji drugi problem vezan za Visoku školu. Osim toga, zbog nerazumijevanja ukupnog okruženja , za koje smo znali da bi takvu odluku "dočekalo na nož" to smo uradili tek kad smo za tu odluku dobili uporište u aktu koji će nas zaštiti od nerazumijevanja sredine, a, evo, sada moramo i privremenom dekanu objasniti zašto je to učinjeno tek u vrijeme koje on spominje. Dakle, izjavljujem odmah i jasno, nije to učinjeno s namjerom da se isprazni blagajna Veleučilišta (kao što i nije ispražnjena) i jer bi , tobož, takvom odlukom naškodili novom dekanu i Veleučilištu, kako tvrdi Radačić. Tada, ni u snu nismo mogli pretpostaviti, dakle u vrijeme donošenja takve odluke, da će doći na Veleučilište osoba poput Radačića, koji će se baviti svačim prije nego organiziranjem Veleučilišta , i da će taj čeprkati po dokumentima na način da traži razloge i motive kojim bi oblatio bivše rukovodstvo Visoke škole. Mi nismo strahovali od prazne blagajne, kako je to sada slučaj s Veleučilištem i u kakvoj se situaciji našao privremeni dekan (nedostatak interesa za upis), a pod njegovim rukovodstvom, više je nego očito, doći će još gori dani po Veleučilište, zbog ovakvog njegovog ponašanja i protuzakonitih radnji koje poduzima iz dana u dan, a napose prema studentima, o čemu je javnost, itekako dobro upoznata.

Dakle, privremeni dekan, očito ne poznaje Zakon o znanstvenoj djelatnosti i visokom obrazovanju, a još manje akt koji je nama bio osnova za odluku o slanju nastavnika na magistarske i doktorske studije, baš u vrijeme kad je ta odluka donesena. Mi smo za taj akt, i njegov sadržaj, znali i prije nego je donesen. Sugeriram privremenom dekanu da potraži Narodne novine br. 123/03, br.198/03 i br. 105/04, u kojima je objavljen Zakon o znanstvenoj djelatnosti i visokom obrazovanju, i na temelju kojeg je Nacionalno vijeće za visoko obrazovanje donijelo "Načela za uspostavu poslijediplomskih doktorskih studija". Iz tih Načela citiram članak 5.: " Kvalitetno visoko obrazovanje mora biti dostupno svima, pa naglašavamo potrebu da se studentima poslijediplomskih doktorskih studija stvore odgovarajući uvjeti u kojima bi mogli završiti svoje studije bez prepreka (podvukao R.D.) koje bi proizašle iz njihovog društvenog i ekonomskog podrijetla." Zatim, citiram stavak 2. članka 16. ovih Načela : "Studenti poslijediplomskih doktorskih studija ne bi trebali snositi troškove poslijediplomskih doktorskih studija, tj. poslijediplomski doktorski studij ne bi se trebao naplaćivati u obliku školarine koju plaća student" (sve podvukao R.D.). Ova su načela logična, jer je poznato da visoku školarinu, slabo plaćeni mladi nastavnici ne mogu snositi, ali bi odmah trebalo upitati ministra, zašto je dao dopusnicu za cijenu školovanja magistara i doktora u tako velikom iznosu. A s druge strane ministar izjavljuje kako sada, primjenom Bolonjskog procesa, nedostaje blizu tisuću nastavnika u visokim učilištima. I što sad hoće privremeni dekan svojim objedama na račun prof. Belaka i nas ostalih te Stručnog vijeća Visoke škole za turistički menadžment? Hoće insinuacijama, neistinom i podmetanjima oblatiti one koji su deset godina u mukama stvarali Visoku školu, uzornu po nastavnom programu, opremom i svim onim čime smo se mogli mi u Školi , a trebali su i Grad i Županija podičiti se, a ne dovesti diplomiranog veterinara da organizira Veleučilište društvenog usmjerenja. A s druge strane, Veleučilište mu funkcionira kao bogalj, s polovičnim nastavnim programom i kadrom koji zadovoljava kriterije tek malo više od srednje škole.

A o tome, da li će magistri i doktori, po završetku studija ostati u Šibeniku, mi u času donošenja odluke ni jednog trena nismo dvoumili da će oni biti i ostati kadar Visoke škole. Da je sada, po dolasku privremenog dekana Radačića to upitno, posve je logična posljedica ponašanja tog gospodina. Neka se on upita za razloge mogućeg odlaska tih nastavnika i zašto sada na Odjelu menadžmenta rade, i to kao vanjski suradnici, samo dva doktora znanosti , a da ih je, ranije na Visokoj školi bilo angažirano 14, i koji se više nikad neće vratiti u Veleučilište. Ali, ne smeta ga zapošljavati osobe kojima povjerava nastavu, a koji nemaju kompetencije i bez natječaja, što je težak prekršaj Zakona. S druge strane može se postaviti pitanje privremenom dekanu Radačiću i ovo: što on kani raditi u Veleučilištu? Naime u "Šibenskom listu", od 23.09. 2006. izjavljuje, citiram: " Ovdje sam došao svojom voljom (sic.! znamo čijom voljom, R.D.) i ako budem zaposlen sto posto, preselit ću u Šibenik. Ako budem zaposlen pedeset posto, a pedeset posto u Ruđeru (institut "Ruđer Bošković"o.p. R.D.) onda ću tri dana (koja) biti u Šibeniku, dva (koja) u Zagrebu i obrnuto" (a ostala, koja, dva dana , valjda, u vikendici u Rogoznici, pa Veleučilište može dobro poslužiti kao ODMORIŠTE na relaciji Zagreb -Rogoznica). Dekan Veleučilišta s pola radnog vremena !!! O Bože, zar se i tako može ? A prof. Belak imao je u 10 godina prosječni radni dan od 14 do 16 sati. Pa još k tome, privremeni dekan izjavljuje kako će on birati zaposlenje, i to kako njemu odgovara, a što kaže Zakon o znanstvenoj djelatnosti i visokom obrazovanju, ma tko za to mari. Osim toga navedeni Zakon kaže da dekan Veleučilišta, pored funkcije dekana, treba sudjelovati i u nastavi s najmanje 20% norme. Pa kako nema što predavati, a nema osim ako se ne uvede nekakav studij veterine ili "Sestrinstva" ?!, kako on predlaže, tad nema uvjete za izbor dekana (dakle ne privremenog, jer vidi se da on razmišlja i o trajnom ostanku u funkciji ne privremenog nego "stalnog" dekana).

O ostalim nezakonitim radnjama privremenog dekana i Vaš cijenjeni list pisao je dovoljno , a i cijela je javnost informirana o njegovim protuzakonitim radnjama na promjeni studijskog programa i neodgovornog i ponižavajućeg odnosa prema studentima. Ne bih po ovom više koristio raspoloživi mi prostor jer bi nabrajanje nezakonitih radnji privremenog dekana zauzelo više nego prostor jedne stranice Vašeg lista. Ipak, moram spomenuti da je privremeni dekan mene, izrijekom spomenuvši moje ime i prezime, i to je objavljeno na HTV-u u dva navrata, optužio kao podstrekača "studentske pobune", ali i da je nakon toga priznao, citiram: "Ispričavam se za pogreške i propuste, žao mi je što sam pogriješio. Morate shvatiti da smo početnici i da imamo pravo griješiti" , "Jutarnji list",od 7i8.10.2006. Pa tko je, onda , kriv za studentske nemire? Izvrsno! Prof.dr. sc. sa stažom, kako on kaže "od 30 godina znanstvenoga staža" i 63 godine života, pa početnik i pozvan da organizira Veleučilište. Točno je i istina je jedino da je veliki grješnik.

Još nešto o plaćama nastavnika o kojima , također , govori privremeni dekan Radačić. Sve je točno što se iznosa tiče, kako je to Radačić iznio. Samo, mada zna strukturu tih primanja, više je nego jasno da to nije iznosio jer bi u tom slučaju bilo posve jasno da je tu informaciju plasirao upravo tako da se javnost (dez)informira, a vi , Belak, Dobre, Čičin-Šain i Čovo, perite se poslije, kako znate. A za sebe u pismu upućenom "Novom tjedniku" i objavljenom u istom listu kaže, citiram: "znanstveni sam savjetnik na Institutu "R. Bošković"; sveučilišni sam profesor na Medicinskom fakultetu u Rijeci, predavač sam na postdiplomskim i doktorskim studijima na sveučilištu (on je napisao sveučilište s malim s, o.p. R.D.) u Osijeku i sveučilištu (opet malo s, o.p. R.D.) u Zagrebu". I sad, još i, privremeni dekan Veleučilišta u Šibeniku. Treba li postaviti bilo kakvo pitanje u vezi s plaćom privremenog dekana u kontekstu sadržaja u ovom poglavlju. A zabranio je da nastavnici Veleučilišta predaju na drugim visokim učilištima i usudi se, još, govoriti i o njihovim plaćama!

A o čemu je, zapravo, riječ kad se radi o plaćama i honorarima. Najprije, zašto je Radačić izdvojio podatke za samo "odabrane", kad su i drugi nastavnici primali (zasluženu) plaću i honorare? Pa ipak evo na mojem primjeru, a isti je model i kod ostalih nastavnika. Dakle u plaći, koju iznosi Radačić, su primanja koje sam u vidu plaće, a na temelju Kolektivnog ugovora , istu primao od Ministarstva znanost kao prodekan, zatim putni troškovi na relaciji Zadar-Šibenik-Zadar (autobus), primanja po osnovu prekovremenog rada jer sam kao prodekan trebao sudjelovati u nastavi 50% norme, a zbog nedostatka nastavnika s doktoratom i izborom u zvanje praktično sam predavao više od pune norme (zar sam i za to kriv?), zatim primanja po osnovu predavanja koje je organizirao USAID, a koji prihod je činio prihod Škole kao prihod van školarine studenata i koji je temeljem Zakona Škola isplaćivala nastavnicima koji su sudjelovali u takvim projektima, potom prihodi, po istoj osnovi koji nisu opterećivali školarinu studenata, npr. od tečajeva za voditelje turističkih agencija, turističkih vodiča i sl., potom od raznih predavanja kojih se naknada dostavljala u prihod Škole pa se za ta predavanja raspoređivala naknada nositeljima predavanja itd. itd. Kao što je poznato, svi ti prihodi idu u plaću i na to se obračunavaju doprinosi. Pa i uz sve to takva plaća koja je bila za devet i pol mjeseci, a ne sedam , kako iznosi Radačić, ne doseže plaću, na primjer bilo kojeg župana, a za izbor na funkciju župana formalni je uvjet, navršenih 18 godina života, odnosno punoljetnost. A uvjeti za profesora , prodekana ili dekana visokog učilišta ??? A honorari ? Točno je, to su honorari za objavljene radove i za mene i za ostale nastavnike koji se u prilogu Vašeg lista spominju. Privremeni je dekan dobro "pročačkao" dokumentaciju i zna za što su isplaćeni ti honorari. Ja sam, kao prodekan za nastavu, imperativno zahtijevao od nastavnika da pišu i objavljuju udžbenike, skripte i handout-e za kolegije koje predaju. Što ima normalnije od toga? Po tom se Visoka škola izdvajala od svih ostalih u državi. I dakako da sam od Stručnog vijeća tražio odluku da se za tako objavljene radove dobije naknada. Na primjer, ja sam napisao 4 udžbenika, od koji su tri jedinstvena po naslovu i sadržaju (dakle nitko nije napisao u nas do sada takve udžbenike) i za to dobio honorar koji spominje privremeni dekan. A objavljeni radovi imaju preko 1.500 stranica i recenzirani od redovnih sveučilišnih profesora, od kojih većina u trajnom zvanju, a radovi ocjenjeni kao radovi s elementima znanstvenog djela. To je slučaj i kod spomenutih kolega i kolegice. I umjesto , na pr., da se mlada nastavnica i mlada znanstvenica Dijana Čičin-Šain, pohvali za trud koji ulaže u pisanju radova ( usput studenti su je ocijenili, u anonimnoj anketi, kao najuspješnijeg nastavnika), evo, onaj koji bi je trebao hvaliti, na ovako prizeman način širi, neosnovane, podle i lažne optužbe, kako na njen račun tako i nas, nešto starijih i iskusnijih nastavnika, koji smo davno "pročitali" namjere privremenog dekana, za kojeg se iskreno nadam da će biti, zaista, privremen, mada mu je gosp. ministar, i pored svih nezakonitih radnji, produžio privremeni mandat, čak, još za tri mjeseca, odnosno do kraja ožujka 2007. god. Pa se pitam, što će sve taj još uraditi i nastavnicima, a napose studentima do tog vremena. Privremeni dekan laže kad kaže da su navedenim nastavnicima isplaćivane naknade za ispite. Nikad!. Jesu za mentorstvo i za članstvo u povjerenstvu za obranu diplomskih radova. kao i ostalim nastavnicima.. A da je u pitanju samo visina honorara za mentorstvo u izradi diplomskog rada, a ne interes da student sačini izvrstan diplomski rad kojim se i nastavnik može podičiti, zasigurno ne bi nitko pristajao na mentorstvo. Da sam ja predsjedavao većini, a ne svim povjerenstvima, kod obrane diplomskih radova , to je istina. A tko je to trebao raditi ako ne nastavnik koji je u to vrijeme imao najveće kvalifikacije i kompetencije na Visokoj školi. Valjda , po Radačiću, to može biti i čistačica, jer je na moju primjedbu o imenovanju svojega zamjenika odgovorio, pred cijelim kolektivom Veleučilišta, citiram: "Tko meni može stavljati primjedbe koga ću ja imenovati svojim zamjenikom. Mogu odlučiti da to bude i čistačica J...., ako ja tako odlučim". Pa po njegovom, ako čistačica može biti njegova zamjenica "ako ja tako odlučim", a kako je to veća dužnost od dužnosti predsjedavajućeg povjerenstva za obranu diplomskog rada, onda...!!! Užasnut sam na kakva me je obrazloženja, zbog svojih postupaka i objeda, naveo privremeni dekan, dr. sc, Marko Radačić, diplomirani veterinar. I na kraju i sam privremeni dekan tvrdi da su sva primanja zakonita, a što i jesu, ali postavlja pitanje moralne upitnosti za njihovu isplatu. Vi ste privremeni dekane, moralno upitan, zbog načina kako iznosite ove podatke pokušavajući obmanuti javnost i oblatiti nastavnike koji su pošteno i predanim radom zaradili svoje plaće, stvarali Visoku školu, u koju ste vi došli na gotovo i znate samo rušiti ono što su studenti svojom školarinom stvarali, a mi odgovorno organizirali nastavu i izgradnju škole. I nije problem što su podaci o kojima je riječ, izneseni u javnost, jer sam ja studentima na jednom sastanku govorio o visini i strukturi moje plaće, pa da me je i novinarka upitala i njoj bih iznio sam te podatke ali privremeni dekan Radačić to ne smije raditi ovako kako je to učinio, pa ga upozoravam na odredbe Zakona o zaštiti osobnih podataka. Eto, to je istina o plaćama i honorarima, ali što vrijedi istini da je jača od laži kad laž krene ranije i brža je.

Zato ću još samo ovo kazati. Privremeni dekan ističe da će pitanje ugovora o slanju na magistarske i doktorske studije dati na odlučivanje Upravnom vijeću Veleučilišta, a u kojem su gradonačelnica Šibenika , gđa. Klarić (usput gospođo Klarić , kad ste već izabrana u Upravno vijeće Veleučilišta, sjetite se našeg prvog razgovora i mojih prijedloga za poboljšanje znanstvenog kadra, tada na VŠTM, i što ste po tom pitanju od tada pa do danas učinili?), gradonačelnica Vodica gđa. Juričev-Martinčev, prof.dr. Bolanča i još dvije osobe iz Ministarstva znanosti, meni nepoznate, a što je suprotno Zakonu, jer u Upravnom vijeću moraju biti i dva predstavnika Veleučilišta. Kao što se vidi i Ministarstvo znanosti krši Zakon. Ne krši, ako se ovaj sastav može tumačiti kao "prinudna uprava". A ako za takvu upravu i ima razloga onda je , ta uprava, trebala smijeniti vinovnika razloga za takvu upravu, a to je privremeni dekan Radačić. No upitan je zadatak Upravnog vijeća u kojem se nalaze dvije gradonačelnice jer je poznato je da se one biraju na tu funkciju po političkim kriterijima. S druge strane autonomija i nepovredivost visokog učilišta zaštićena je (???) Zakonom od utjecaja politike.

Gosp. Radačiću, da li Vi, zaista, bilo što znate o funkcioniranju Veleučilišta i zadacima odgovarajućih upravnih i rukovodnih tijela ili išta iz Zakona o znanstvenoj djelatnosti i visokom obrazovanju, kad kažete da će te ponuditi Upravnom vijeću da preispita ove odluke. Pa, o navedenom ne odlučuje Upravno vijeće, već Stručno vijeće, koje vi nikako da sazovete u sastavu u kojem bi trebalo funkcionirati temeljem Zakona. Sastavili ste Stručno vijeće po "delegatskom sustavu" (?!) , a kojeg činite Vi, gosp. Onesin Cvitan, gosp. Zdravko Peran, gosp. Petar Gardijan i gosp. Ivica Poljičak, kojeg ste, usput, imenovali i koordinatorom (za što ili zašto?) vanjskih suradnika. A ni jedan od vas nije u radnom odnosu s Veleučilištem, pa čak ni Petar Gardijan, jer ni u četiri mjeseca što ste u Veleučilištu, niste našli za potrebno da napišete ugovore o radu s Veleučilištem za nastavnike Visoke škole za turistički menadžment, a što ste morali uraditi, temeljen Uredbe Vlade Republike Hrvatske o osnivanju Veleučilišta u Šibeniku. Ne bi li i Inspekcija rada imala kakvog posla po ovom osnovu? Dakle, ništa i ne radite jer ne znate, ali se zato bavite podmetanjima, intrigama, ponižavanjem studenata, objedama, a ovom posljednjim objedom, kojom ste prekršili Zakon o zaštiti osobnih podataka, za što se temeljem odredbi tog Zakona i odgovara, samo ste pokazali svoje pravo, zlobno i zločesto lice.

Poštovani gospodine uredniče, zahvaljujem se na uvrštenju uz izraze poštovanja i uz obećanje da ću i dalje biti revnosni čitatelj Vašeg cijenjenog lista, posebno i stoga što izlazi u mojem rodnom gradu.


Ratko Dobre


- 21:57 - Komentari (5) - Isprintaj - #

15.12.2006., petak

Vraćen program i prvoj godini?


Sudeći po svemu, vraćen je program i studentima prve godine. Izgleda da je vodstvo Vele(M)učilišta odlučilo omogućiti studentima zakonito studiranje nakon tri mjeseca borbe. Stravično je da studenti moraju moliti za ono što se svugdje u svijetu i Hrvatskoj podrazumijeva, umjesto da studiraju u miru, posvete se ispitima te uživaju u studentskim danima.

Studentska referada morala bi se pobrinuti za još jedno u nizu "križanja" studentskih indeksa te studente prve godine na vrijeme o tome obavijestiti.

mah


- 23:31 - Komentari (37) - Isprintaj - #

13.12.2006., srijeda

Popodne na kavu, u šetnju...? Ma neee... Dođite predavati na Veleučilište!

Kolegice i kolege,

od početka ove akademske godine počele su se pojavljivati raznorazne nove face koje su se zaposlile po...? Kojem natječaju? Kojoj osnovi? Do unatrag nekoliko dana nikakav javni natječaj za nove zaposlenike nije bio raspisan.

Sukladno tome, objasnit ću vam (a možete to slobodno upitati i ministra): ukoliko tijekom vašeg studiranja kolegije koje slušate predaju nekompetentni predavači bez odgovarajućih kvalifikacija - vaša je diploma upitna. Dakle, iako je program "vraćen", ostaje problem nastavnog kadra kojeg vodstvo nastoji što više izgubiti jer se time "podiže kvaliteta studiranja". blabla

6.12. na stranicama Veleučilišta pojavio se natječaj za posao na Veleučilištu, sutradan je objavljen u Slobodnoj Dalmaciji a u Narodnim novinama objavljen je prekjučer, 11. 12.2006. 8 dana od objave natječaja u NN vrijedi se prijaviti za posao, iako su na stranicama osvanula nova imena, primljena na posao. Ma kome to još treba natječaj? puknucu

Usput budi rečeno, veliki dio divnih imena napisanih na stranicama Vele(M)učilišta pod rubrikom "nastavnici" su čista izmišljotina. Tome spisku možete slobodno oduzeti sljedeće jer oni više nisu zaposleni na toj ustanovi:

Prof. dr. Baranović Mirta
Prof. dr. Baričević Hrvoje
Prof. dr. Belak Stipe
Prof. dr. Bešker Marko
Prof. dr. Dobre Ratko
Prof. dr. Fertalj Krešimir
Prof. dr. Jakić Mirko
Prof. dr. Klarin Mira
Prof. dr. Mornar Vedran
Mr.sc. Pave Župan Rusković
Prof.dr. Ante Munitić
Prof.dr. Uglešić Nikola
Prof.dr. Vidaković Josip
Prof.dr. Dubravka Premužić
Dipl. oec. Čičin – Šain Dijana
Dr. sc. Marić Goran

a ubrzo ćete biti svjedoci da će se ovaj spisak nadopunjavati...


Još uvijek mislite da je sve ok? Dajte recept i drugima!

"Sve se to čini za naše dobro."


- 15:19 - Komentari (66) - Isprintaj - #

12.12.2006., utorak

Glasnogovornik nadležnog Ministarstva sa studentima

Glasnogovornik našeg Ministarstva, Božo Pavičin sastao se danas poslijepodne sa studentima.


Razloge sastanka već ptice na grani znaju, nezakonitosti su još prisutne na Veleučilištu a nitko za to ne odgovara dok se problem i dalje ignorira, počevši od prve godine koja studira po imaginarnom programu pa nadalje... lud


Božo Pavičin dao je obećanje studentima da će, ako mu nadležni to omogući, sutra (13. prosinca) doći na Veleučilište Šibenik i između ostalog sastati se sa studentima. Ukoliko se to ne dogodi sutra, studentima je dano obećanje da će doći što je moguće prije.


Potrebno je napokon oformiti Stručno vijeće u kojem će sjediti i studenti u postotku koji je zakonom propisan te niz drugih poslova koji nisu dosad učinjeni a odavno su trebali biti, međutim, kako je sve privremeno, privremeni su i studenti pa - koga briga za njih i njihova prava? Njihov program? Ajmo program izmisliti, kreirati ECTS bodove kako nama paše, izmišljati kolegije, zapošljavati rodijake i kad se sve otkrije, priznati pogešku pa opet nikome ništa.

Što je to uopće odgovornost?

Usput recimo još da smo siromašniji za još jednog profesora odnosno kao što svi znate, siromašniji smo za još jednu profesoricu i tim činom su se potvrdila naša strahovanja da polako ali sigurno ostajemo bez nastavnog kadra. no

Pozdrav svima onima koji i dalje smatraju da je sve na svome mjestu. Dream on.

wave
- 20:47 - Komentari (8) - Isprintaj - #

09.12.2006., subota

Ministarstvo došlo zbog nepostojeće Visoke škole

Kolegice i kolege,

upravni nadzor koji smo imali prilike vidjeti jučer (petak, 8.12.) došao je i glatko izbjegao glavnu svrhu svog dolaska. Ako se dobro sjećam, a sjećam se, došli su na zahtjev studenata kako bi se "ispitala utemeljenost naših navoda te poduzele odgovorajuće mjere, u slučaju da se upravnim nadzorom utvrdi nezakonitost postupanja na Veleučilištu."

Taj upravni nam nadzor je iz samo njima znanih razloga učinio sljedeće:
fotokopirao kartice plaća i honorara i odluka o slanju nastavnog kadra na
magistarski i doktorski studij bivše VŠTM.ludludlud

O nezakonitom mijenjanju programa ni riječi, o zapošljavanju kadra bez javnog natječaja ni riječi, o stručnim kompetencijama kadra zaposlenog bez javnog natječaja ni riječi, o vrijeđanju studenata i nuđenja mita ni riječi...
Studenti nisu pozvani da se s njima sjedne i popriča, iako su tu došli na zahjev studenata...


DAKLE?


Hvala vam gospodo iz Ministarstva na

novim lažnim obećanjima.


To je upravo ono što nam u ovom trenutku treba.


- 19:12 - Komentari (9) - Isprintaj - #

08.12.2006., petak

Posjetilo nas Ministarstvo


Evo, nakon obećanja koje stoji od 24. listopada ove godine, Ministarstvo je posjetilo naše Veleučilište.

Vjerojatno ste primjetili njihovo vozilo pred zgradom Veleučilišta, a spomenimo još i to da su došle četiri žene našeg Ministarstva od kojih je jedna Anica Hunjet, ona ista Anica Hunjet koja je sjedila sa studentima i prof. dr. sc. Slobodanom Uzelcem (državnim tajnikom za visoko obrazovanje) kad je dano obećanje da će doći kroz tjedan dana. burninmad

Evo koliko je prošlo!


- 14:04 - Komentari (5) - Isprintaj - #

03.12.2006., nedjelja

Upravni nadzor

"Ministarstvo će sljedećeg tjedna uputiti upravni nadzor na Veleučilište u Šibeniku kako bi se ispitala utemeljenost vaših navoda te poduzele odgovorajuće mjere, u slučaju da se upravnim nadzorom utvrdi nezakonitost postupanja na Veleučilištu."

"Utemeljenost naših navoda" i "u slučaju da se utvrdi nezakonitost"???

Koga oni prave budalama? burninmad

Smiješno je što se još smatra da postoji slučaj da se ne utvrdi nezakonitost?!

Privremeni dekan i privremeni pročelnik su:

1. javno priznali grešku podvaljivanja nezakonitog studijskog programa

(oni su to nazvali greškom, a radi se o svjesnom uništavanju studenata bivše VŠTM),

2. stotinama je studenata indeks prekrižen jednom ili čak dvaput,

3. neke nove osobe predaju kolegije za koje

a) nemaju pravo jer nije bilo javnog natječaja - tko i kad ih je zaposlio
b) nemaju stručne kvalifikacije da rade to što rade,

4. studentima se prijetilo i vrijeđalo ih se, a svi znamo kada i kako

5. drugih nezakonitih radnji smo svi MI svjedoci, počevši od prve i osnovne da je sve to provedeno bez postojanja STRUČNOG VIJEĆA koje je jedino kompetentno da o tome odlučuje.


Pa što se tu ima istražiti, pitam ja Vas? ŠTO?

Da, napomenimo da je prof.dr.sc. Slobodan Uzelac dao obećanje studentima davnog, 24. listopada (kada su studenti bili u Zagrebu) da će poslati upravni nazdor, no eto. Trebalo je proći ovoliko vremena i uputiti još jedan dopis da bi se nešto poduzelo. nono

- 23:29 - Komentari (6) - Isprintaj - #

01.12.2006., petak

SSU Šibenik podupire studente

ŠIBENIK - U petak, 01. prosinca 2006. u 10:30, SSU Šibenik održao je press konferenciju o trenutnim zbivanjima na Veleučilištu u Šibeniku. Na konferenciji su sudjelovali Ivan Bašić, predsjednik SSU Šibenik i Hrvoje Štajduhar i Ivan Matošin, podpredsjednici SSU Šibenik, koji su u kratkom izlaganju stali na stranu studenata, koji su nedavno zatražili od ministarstva da se hitno očituje o stanju na Veleučilištu. Također je predstavljen dokument od strane ministarstva u kojem piše da će tijekom idućeg tjedna biti poslan upravni nadzor, koji bi trebao istražiti nezakonite radnje za koje studenti terete privremenog dekana Marka Radačića i pročelnika odjela za menadžment Petra Gardijana. Predsjednik SSU Šibenik izjavio je kako očekuje da će nakon dolaska upravnog nadzora privremenom dekanu i pročelniku biti uručen otkaz!

(Vijest preuzeta sa SSU-a)

thumbup
- 23:31 - Komentari (9) - Isprintaj - #

< prosinac, 2006 >
P U S Č P S N
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Kolovoz 2007 (5)
Srpanj 2007 (4)
Lipanj 2007 (3)
Svibanj 2007 (7)
Travanj 2007 (4)
Ožujak 2007 (12)
Veljača 2007 (7)
Siječanj 2007 (11)
Prosinac 2006 (12)
Studeni 2006 (16)
Listopad 2006 (13)

Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
OYO.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv

Nezakonite i ostale promjene nastale prerastanjem Visoke škole za turstički menadžment u Veleučilište te posljedice koje trpe studenti nono

credit cards
credit cards Counter

Studenti svoja pitanja mogu postaviti na:

udruga2@net.hr

ili studentskom zboru na:

szvus@yahoo.com

Jutarnji list:Pobuna studenata na Veleučilištu Šibenik

'Studentskom pobunom manipuliraju profesori'

Program na Veleučilištu nije smio biti promijenjen

Studenti za ostavku dekana Radačića

Zbog pogreške dekana studenti ostali neupisani

Studenti na ulici brane svoja prava

Zagrebmontaža nudi zgradu za šibenski studentski dom

Studenti sa svijećama protiv odlaska profesora

S novim iksicama i do popusta u dućanimaSlobodna Dalmacija:

Ne poslušate li nas, idemo u bojkot nastave

Studenti: Nismo zadovoljni

Studenti se vraćaju studiranju

Šanse za upis do studenog

Mesiću i Sanaderu U POMOĆ!

Studenti traže smjenu dekana

Svijeće za šibensko Veleučilište

Želimir Mikulić voditelj menadžmenta

plus: Tone brod studentima pomorstva

Šibenik izgubio jedini fakultet

Smještaj i prehrana u ’Lavčevićevom’ hotelu

Studenti dobili iksiceVečernji list:

Akademska godina u Šibeniku počela prosvjedom studenata

Novi list:

Indekse dobilo 500 brucoša, prepucavanja se nastavljaju

Studenti optužuju: Osnutak Veleučilišta donio bezakonje

Privremeni dekan Radačić ne podiže kvalitetu već se bavi kadroviranjem

Radačić: Promjena studijskog programa bila je greška

Prosvjedovali studenti šibenskog veleučilišta

Studenti očekuju smjenu dekana i prodekana

Smijenjen voditelj studija menadžmenta

Petar Gardijan otišao, studenti vodstvu ne vjeruju niti riječ

Hotel za samce – studentski dom

Odeon na korištenje studentima

Na tri studija slobodno 690 mjesta za brucošeŠibenski list:

Studenti pobijedili, Radačić vratio stari programRadačić se ispričao, studenti i dalje sumnjičavi

Novi tjednik:

Tražimo javnu ispriku Ministarstva!

Gorak okus trijumfa šibenskih studenata

Bivše kino Odeon mladimaMetro express:

"Ustanak" šibenskih studenata

Šibensko Veleučilište

Svijeće u rukama u znak prosvjeda


Radio Ritam:

Dekan Radačić izbjegao studente

Nelegalan rad privremenog dekana Radačića

SSU:

Nejasna sudbina studenata Visoke škole za turistički menadžment u Šibeniku

Studenti na ulicama

Studenti prošetali ulicama Šibenika

Studenti na ulici brane svoja prava

SSU Šibenik održao press konferenciju

Studenti sa svijećama protiv odlaska profesora

Službene stranice Grada Šibenika:

Prosvjed studenata šibenskog Veleučilišta

Zagrebmontaža nudi zgradu za šibenski studentski dom

Svečanost podjele diploma u Šibenskom kazalištuBlog.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice Blog.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice Blog.hr kliknite na gumb "Slažem se".Slažem se