četvrtak, 22.11.2007.

"Babilonci"

Vjerojatno ste dragi roditelji čuli taj izraz od vaših klinaca, ali vam možda nisu znali reći o čemu se radi.
I zato smo mi tu da vam to malo pobliže objasnimo - u slici i riječi.
Svakog utorka, četvrtka i petka, zadnjih mjesec dana, u naš vrtić dolazile su 3 tete koje su sa trinaestak klinaca odlazile u potkrovlje i tamo se sa njima "igrale". A tko su one? Ivna Mavrinac, akademski kipar, Lina Debelić, psiholog i Andrea Rubčić iz Udruge za unapređenje kulture življenja "Antrophos".

New New Baybilon je projekt udruge Antrophos koji se temelji na pokretu Internationale Situationiste, nastalom sredinom 20.st. Naziv projekta proizlazi iz Constantovog grada New Babylon.
Naš opći cilj je poboljšanje socijalizacije djece predškolske dobi u Primorsko-goranskoj županiji.
Projekt New New Babylon zamišljen je kao radionica za djecu predškolske dobi koja se odvija kroz 10 sati. U radionicu bi se uključilo 10 grupa po desetero djece. U prvim fazama rada s djecom se radi na upoznavanju i prepoznavanju emocija, te se dogovorom unutar grupe pojedina emocija povezuje s određenom bojom.. Nakon toga djeca izrađuju različite oblike u različitim bojama koje slažemo u jedan grad.
Rezultat svih radionica bio bi jedan veliki grad koji obuhvaća različita mišljenja i doživljaje, te bi potom bio izložen u galerijskom prostoru.


Nakon kratkog upoznavanja odmah smo krenuli plastelinom izraditi osnovne geometrijske oblike...



Razgovarali smo o osjećajima: kada smo sretni, ljuti, tužni, iznenađeni, prestrašeni i zaljubljeni; igrali memo sa smajlićima i bojama (crvena, žuta, plava, zelena, narančasta, ljubičasta).
Kako se osjećam?

...žalostan

...prestrašen

Dogovorili smo se koje je boje pojedini osjećaj i napravili pano!



sreća=narančasta
iznenađenje=žuta
tuga=plava
strah=ljubičasta
ljutnja=zelena
ljubav=crvena



Nakon dogovora bacili smo se na posao i počeli izrađivati oblike obojane različitim osjećajima.







Malo smo radili, malo se odmarali...

A naš grad je bio sve veći i veći...





Na kraju su tete podijelile diplome svim sudionicima.



U projektu su sudjelovali dječaci i djevojčice od 4 do 6 godina i to: Mateo Bencek, Matija Blažević, Leon Ćesal, Martina Dopuđ, Elena Lučić, Nora Mičević, Anđela Milković, Ivan Poljanek, Matija Potočnjak, Frane Šimić, Filip Škopić, Katarina Tuhtan i Laura Vidović.





Sada nam samo preostaje čekati da se završe radionice u ostalim vrtićima pa da možemo napraviti izložbu jednog veeeeeeeeeelikog grada kojeg su stvarale maštovite ručice naše djece!

| 23:12 | Komentari (1) | Isprintaj | #

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Nekomercijalno-Bez prerada.