Dalija


Porodica: Asteraceae
Zone: 4 -10
Podrijetlo: Meksiko
Položaj: sunčani do polusjena
Supstrat: široko prilagodljiv, dobro drenirani, vlažan
pH supstrata: 6 - 6,5
Raspon boja: narančasta, ružičasta, ljubičasta, crvena, grimizna, žuta i bijela

Dalije ili georginije su omiljene u vrtovima. Postoji preko 30 vrsta i 2000 kultivara.
Kultivari se razlikuju prema širini glavice, dužini i sličnost s ostalim cvijećem. Posjeduju cvjetove različitih oblika i veličine glavice(od 5-30 cm), te širok raspon visine (od 30 -180 cm).
Najčešće korišteni kultivari: ‘Bednall Beauty’, ‘Bishop of Canterbury’, ‘Bishop of York’, 'Colorado Classic', 'Clearview Irene', 'Classic Giselle', 'Chimacum Julia', 'Chick A Dee'

Sjetva:
• Obavlja se u veljači do sredine ožujka.
• Napunite lončić s vlažnim supstratom široke primjene, sjeme položite na površinu i lagano utisnite u supstrat.
• Sjeme će brže klijati ako lončić držite na toplom.
• Sadnice su spremne za presađivanje kada se pojavi drugi par listova

Sadnja:
• Mlade biljke su spremne za sadnju na otvorenom sredinom svibnja
• Ukoliko se sadi gomolj tada je pogodno vrijeme oko 2 tjedna prije zadnjeg prošlogodišnjeg mraza.
• Razmak između biljaka ovisi o kultivaru, manje dalije se sade na 60 cm razmaka, dok se one s velikim cvijetom sade na 90-120 cm.
• Potrebo je iskopati rupu 20 cm duboku, vratiti dio zemlje (15 cm), te postaviti gomolje s okcem prema gore i prekriti s
5 – 7 cm zemlje.

Njega:
• Dalije vole vlažno tlo; redovito zalijevanje.
• Kada biljke dobiju 3-4 para listova preporuča se odstraniti terminalni izdanak, da bi se potaknulo grananje.
• Kolčenje se vrši kada biljke dosegnu visinu od 30 cm
• Dalije je potrebno prihranjivati jednom mjesečno s gnojivom topivim u vodi.
• Širina glavice se može povećati uklanjanjem bočnih pupova.
• Kada biljka ocvate i osuši spremaju se gomolji. Gomoljasto korijenje obično stvara više mladica pa se ostavljaju se 1-4 najveće.



- 22:52 - Komentari (0) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>

Blog.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice Blog.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice Blog.hr kliknite na gumb "Slažem se".Slažem se