Krešimir Kuran ostaje ravnatelj Osnovne škole "Vrgorac u drugom mandatu

ponedjeljak , 05.02.2018.



Profesor povijesti i geografije Krešimir Kuran ostaje ravnatelj Osnovne škole „Vrgorac“ u novom, drugom po redu petogodišnjem mandatu. Rezultat je to cijelog niza izbornih aktivnosti u školi koje su provedene kroz siječanj i početkom veljače.

Natječaj za ravnatelja škole objavljen je u dnevnim tiskovinama i burzi Hrvatskog zavoda za zapošljavanje 4. siječnja ove godine. Točno dva tjedna kasnije, 19. siječnja, sedmeročlani Školski odbor javno je otvorio pristigle kandidature i utvrdio da je došla samo jedna, i to ona dosadašnjeg ravnatelja Kurana, a koja je bila valjana s obzirom da je sadržavala svu potrebnu dokumentaciju.

U Školskom odboru od sedam članova koji bira ravnatelja, dva predstavljaju Učiteljsko vijeće (Josipa Šalinović i Branko Radonić), jedan Radničko vijeće (Iva Tolj), jedan Vijeće roditelja (Ljubomir Erceg) a troje predstavljaju osnivača, odnosno Splitsko-dalmatinsku županiju (Nada Jelavić, Nikolina Andačić i Denis Mihaljević). Nakon što su otvorene pristigle kandidature, bez obzira što je bila samo jedna, predstavnici učitelja, radnika i roditelja u Školskom odboru imali su obvezu održati izbore tajnim glasanjem za ravnatelja u vijećima koje predstavljaju. Naime, oni u Školskom odboru ne glasuju po svojoj volji, već sukladno rezultatu izbora onih koje predstavljaju. S druge strane, predstavnici Županije nemaju tu obvezu.

Iva Tolj, odnosno tročlano izborno povjerenstvo iz redova radnika provelo je 24. siječnja izbore tajnim glasanjem u Radničkom vijeću gdje je kandidat Krešimir Kuran dobio 78 glasova, dok nevažećih nije bilo. Branko Radonić i Josipa Šalinović istoga dana proveli su izbore u Učiteljskom vijeću. Tamošnje izborno povjerenstvo utvrdilo je da je Kuran dobio 59 glasova, dok je jedan listić bio nevažeći. Sutradan je Ljubomir Erceg proveo izbore u Vijeću roditelja gdje su sva 33 prisutna roditelja podržala Kurana za novi ravnateljski mandat, dok nevažećih glasova nije bilo.

I na koncu, 1. veljače održana je sjednica Školskog odbora Osnovne škole „Vrgorac“ na kojoj je javnim glasanjem izabran novi ravnatelj. Sukladno rezultatima izbora u njihovim tijelima, predstavnica radnika Iva Tolj, predstavnici učitelja Branko Radonić i Josipa Šalinović te predstavnik roditelja Ljubomir Erceg su bili obvezni podržati kandidaturu Krešimira Kuran za novi mandat ravnatelja škole, dok su predstavnici Splitsko-dalmatinske županije Nada Jelavić, Nikolina Andačić i Denis Mihaljević bili suzdržani. Suglasnost na odluku Školskog odbora u roku 15 dana treba dati ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak, ali to je samo zakonom propisana formalnost. Dakle, Kuran ostaje ravnatelj škole narednih pet godina.

Bilo je u javnosti upita – što dobronamjernih, što zlonamjernih – kako to da pored nekoliko desetaka nastavnika ove škole nije bilo još kandidata, ali odgovor ne treba dugo tražiti. Osnovna škola „Vrgorac“ posljednjih nekoliko godina muku muči s tehnološkim viškovima kao rezultat smanjenog broja učenika, a time i razrednih odjeljenja, a kriza se nastavlja i u narednim godinama. Briga za satnice postojećih nastavnika i zbrinjavanje tehnoloških viškova vrlo je zahtjevan i nezahvalan posao, pa se prosječni nastavnik teško odlučuje kandidirati na dužnost ravnatelja. Osim toga, birokratizirani i tromi prosvjetni sustav kojega tek čekaju ozbiljne reforme najviše tereta stavlja upravo na ravnatelje koji su odgovorni za njihovo provođenje u svojim školama. Uza sve to, ravnatelj je odgovoran za sve probleme koji se dogode u školi. Sve su to okolnosti zbog kojih je broj kandidata za ravnatelja ostao minimalan.

<< Arhiva >>