Antifašisti se prisjetili stradanja Vrgorčana od četnika 29. kolovoza 1942. godine

nedjelja , 27.08.2017.



Povodom predstojeće 75. godišnjice stradanja Vrgorčana od četnika, u Kozici su se u nedjelju okupili predstavnici antifašističkih organizacija čime su htjeli pokazati da nisu zaboravili na žrtvu Vrgorca u antifašističkoj borbi. Organizator okupljanja bila je Udruga antifašista Grada Vrgorca na čelu s Draganom Brljevićem, a među dvadesetak gostiju našli su se predstavnici Zajednice udruga antifašističkih boraca i antifašista Splitsko-dalmatinske županije koje je predvodio predsjednik Krešimir Sršen, potom makarski antifašisti na čelu s Tončom Pivcem kao i mještani Kozice. Delegacije su položile vijence i održale minutu šutnje za stradale borce i civile vrgorskog kraja, a Krešimir Sršen je održao kraći govor.

Talijanska operacija Albia imala je za cilj uništenje biokovskih partizana i provedena je kroz drugu polovicu kolovoza 1942. na području biokovsko-rilićkog područja. U prvoj fazi talijanske i ustaške jedinice okružile su partizane na najvišim predjelima Biokova, dok je za potrebe druge faze uništenja partizana talijanska vojska dovela 28. kolovoza 1942. godine svojim vojnim kamionima u Vrgorac nekoliko stotina pripadnika Antikomunističke dobrovoljačke milicije (MVAC) – četnika iz nevesinjskog i stolačkog kraja. Partizanski bataljon 'Josip Jurčević' uspio se izvući iz talijanskog obruča u noći istoga dana preko Zagvozda i Grabovca u smjeru Livna, pa su četnici sutradan udarili u prazno. Zato su se 29. kolovoza krenuli osvećivati nad civilima. Četničke jedinice su izvršile masakr nad stanovništvom Vrgorske krajine duž Napoleonove ceste u selima Majići, Dragljanima s Dubravom, Vlaci, Kozici i Rašćanima i pritom ubili 145 ljudi. Svi su bili civili, a među njima i tri svećenika – kozički župnik fra Ladislav Ivanković, rašćanski župnik don Ivan Čondić i župnik Župe Biokovske don Joze Braenović. Prema recentnim istraživanjima toga dana u Majićima je ubijen jedan mještanin, u Dragljanima s Dubravom 17, u Vlaci 22, Kozici 68 i Rašćanima 37, dakle ukupno 145 uglavnom muškaraca, ali i staraca, žena i dječaka. Zabilježena su brojna i ranjavanja i silovanja, na stotine obiteljskih i gospodarskih objekata su zapaljene, a njihovi preživjeli mještani potpuno osiromašeni.

Godine 2012. u prostorijama Mjesnog odbora Dragljane novinari Vrgoračkih novina Igor Majstrović i Branko Radonić otvorili su izložbu fotografija i dokumenata o operaciji 'Albia' i stradanju Vrgorčana 1942. godine koja je naknadno pretvorena u stalni postav. Trenutno su u tijeku radovi na renovaciji prostorije u kojoj se nalazi izložba pa će biti ponovno dostupna građanima za posjetu. Izložba se sastoji od više stotina fotografija, karata i dokumenata koji rasvjetljuju svaki detalj ovog tragičnog događaja vrgorske povijesti.

Centralno obilježavanje 75. godišnjice stradanja od četnika u organizaciji Grada Vrgorca održat će se u utorak.

<< Arhiva >>