Splitsko-makarski nadbiskup mons. Marin Barišić premjestio don Marina Marčića u Muć Donji - u Stilja i Orah dolazi don Ivan Đonlić

utorak , 11.07.2017.



Splitsko-makarski nadbiskup mons. Marin Barišić objavio je dekrete o razrješenjima i imenovanjima svećenika Splitsko-makarske nadbiskupije, koji stupaju na snagu 21. kolovoza 2017. godine.

Usprkos željama Vrgorčana, a posebno mještana Stilja, Prapatnica i Oraha, na popisu premještenih svećenika nalazi se i dugogodišnji župnik župa sv. Marka evanđelista – Orah i sv. Ivana Krstitelja – Stilja don Marin Marčić. On je razriješen dosadašnjih službi i imenovan župnikom župe Male Gospe – Muć Donji. Župnikom u župama Orah i Stilja imenovan je don Ivan Đonlić, dosadašnji župni vikar u župi Presvetoga Srca Isusova na Visokoj u Splitu.

Ova vijest došla je dan prije najavljenog sastanka župljana Stilja i Oraha s nadbiskupom Barišićem na koji će biti ponesena peticija s tisuću potpisana mještana kojom se traži da don Marčić ostane u Vrgorskoj krajini. Može li se nakon objave nadbiskupova dekreta biti ikakvih promjena, to ćemo uskoro saznati.

Potres od 3,3 po Richteru zatresao Vrgorac

nedjelja , 09.07.2017.



Mještane Vrgorske krajine u nedjelju (9. srpnja) ujutro u 7:51 sati iz sna je probudio manji potres jačine 3,3 po Richterovoj ljestvici. Euro-mediteranski seizmološki centar (EMSC) izvijestio je da je potres imao epicentar sedam kilometara južno od Vrgorca (južni obronci Rilića), te da se dogodio (hipocentar) na dubini od dva kilometra. Iako na terenu srećom nisu zabilježene nikakve materijalne štete, sama činjenica da je potres imao epicentar nedaleko Vrgorca i na relativno maloj dubini bila je dovoljna da društvene mreže zažare od komentara zabrinutih građana. Dan ranije i kroz nedjelju zabilježeni su i brojni potresi na Balkanu i Apeninima, što je očito posljedica stalnog pomicanja Euroazijske litosferne ploče uslijed sudaranja s Afričkom pločom.


320 zastarjelih rasvjetnih tijela u Vrgorcu mijenja se LED-rasvjetom

petak , 07.07.2017.



Uskoro u realizaciju kreće projekt zamjene 320 rasvjetnih tijela u centru Vrgorca. Riječ je o zamjeni postojećih rasvjetnih tijela sa energetski učinkovitijom i ekološki prihvatljivijom LED rasvjetom. Trošak izvođenja radova te nabavka i postavljanje LED rasvjetnih tijela je na izvođaču/supotpisniku ugovora koji će se izabrati putem javne nabave. Izvođač po potpisu Ugovora o energetskoj usluzi treba u roku 30 dana izraditi Projekt energetske učinkovitosti, o svom trošku te zatim u roku od tri mjeseca izvesti sve radove rekonstrukcije na Javnoj rasvjeti, dok Grad Vrgorac nema nikakvih troškova.

Tokom trajanja Ugovora s Gradom izvođač je dužan zamijeniti neispravna LED rasvjetna tijela, a ako navedeno ne ispuni plaćat će ugovornu kaznu. Grad Vrgorac ne plaća troškove za održavanje javne rasvjete, a izvođač se naplaćuje iz nastalih ušteda u vidu naknade.

Grad Vrgorac tokom prve dvije godine plaća samo 50% naknade, a visina naknade ovisi o rezultatima javne nabave i najpovoljnijoj ponudi. Ovaj model je najpovoljniji za Grad Vrgorac te ne traži nikakva financijska opterećenja po Grad Vrgorac štoviše dolazi do dijeljenja ušteda, a lokalna samouprava nema troškove održavanja, ali zato će dolaziti manji računi za trošak električne energije.

Prema tehničkom izračunu s obzirom na procijenjeni ekonomski vijek trajanja rasvjetnih tijela, po isteku ugovora, Grad Vrgorac će koristiti energetski učinkovitu javnu rasvjetu naredne četiri godine bez većih izdataka. Procijenjena vrijednost projekta je oko 1.500.000 kuna. Ovakav oblik projekta su već provele lokalne samouprave poput Ludbrega, Vrbovca, Dubrovnika i drugih. Voditelj projekta je gradski službenik Alen Katavić.

Magistar inženjer elektrotehnike Miljenko Polić novi je direktor Komunalnog

četvrtak , 06.07.2017.



Gradonačelnik Ante Pranić donio je odluku o smjeni dosadašnjeg direktora gradske tvrtke Komunalno d.o.o. Vrgorac Alena Govorka. Na njegovo mjesto je imenovao Miljenka Polića iz Oraha, magistra inženjera elektrotehnike koji je posljednje četiri godine radio na Fakultetu elektrotehnike, strojarstva i brodogradnje u Splitu kao asistent specijaliziran za regulaciju električnih strojeva i energetsku elektrotehniku. Dosadašnji direktor Govorko prelazi na mjesto voditelja financijsko-nabavnog odjela tvrtke.

Obrazlažući imenovanje, gradonačelnik Pranić rekao je da je jedan od najvećih problema Komunalnog sadašnji koncept prepumpavanja koji zahtjeva milijunske godišnje troškove električne energije. I baš zato je novi direktor imenovan iz elektrotehničke struke.
- Pred novim direktorom su veliki problemi. Iako smo određene dugove vratili, a dio milijunskih dugova reprogramirali, još postoje dugovi prošlosti koji prijete likvidnosti trgovačkog društva. Osim dugova postoje problemi naplate vode i velikih gubitaka u mreži. U tijeku su i tri nove investicije: obnova crpnih stanica, tehnička dokumentacija kanalizacije Dusina-Milošići i rekonstrukcija pročišćivača otpadnih voda u Vrgorcu. Očekujem uvođenje reda, rada i smanjenja rashoda, a sve u cilju smanjenja cijene vode za sve stanovnike našeg kraja, rekao je Pranić.

Novi direktor Polić ističe kako mu je gradonačelnik u više navrata govorio o problemima tvrtke Komunalno i ponudio mu da se prihvati dužnosti direktora.
- Kako sam radoholičar te volim izazove odlučio sam se prihvatiti ovog zahtjevnog zadatka. Ako budem jedna od prvih lasta u trendu povratka u Vrgorac bit će mi jako drago. Znate i sami da je o povratku, u frazama, jako popularno govoriti, ali se nitko ne odluči za taj potez. Evo ja sam se odlučio i nadam se da ću predanim radom stabilizirati i unaprijediti tvrtku na zadovoljstvo svih, rekao je Polić. Na pitanje je li nakon prvih radnih dana skenirao postojeće stanje, Polić ističe kako se prvog radnog dana bavio problemom hidropaka u Kljenku, a održao je i radne sastanke u Ljubuškom i Splitu u Hrvatskim vodama zbog realizacije sredstava za biopročistač otpadnih voda.

- Uz same brojeve kojih će zasigurno biti mnogo u izvještajima želim sa svakim zaposlenikom ponaosob razgovarati o njihovom viđenju svog radnog mjesta, zamjerkama i poboljšanjima. Do kraja ovoga tjedna se kreće u realizaciju plana naplate potraživanja od kupaca i razvoj plana pokrivanja dugovanja prema dobavljačima. Također je potrebna reorganizacija određenih dijelova poslovanja u svrhu povećanja efikasnosti. Za manje od mjesec dana kreće rekonstrukcija crpnih stanica Kljenak 1 i Kljenak 2 te Prapatnice 2. Do kraja godine bi trebali završiti radovi na rekonstrukciji pročistača otpadnih voda. Od početka slijedeće godine je planirano njegovo puštanje u pogon. Također očekujemo i prve korisnike u gospodarskoj zoni Ravča. Namjeravam provesti precizan izračun cijena vode po zonama oslonjenim na crpne stanice. Potrebno je izraditi kompletan katastar vodovoda kako bi u svakom trenutku imali informacije o vrsti cijevi te mogli planirati daljnje poboljšanje infrastrukture. Također je potrebno legalizirati sve objekte crpnih stanica i vodosprema što bi omogućilo i povlačenje novaca iz europskih fondova. Još je rano govoriti o stanju koje sam zatekao jer je potrebno napraviti dubinske analize. Posla će biti mnogo, ali vjerujem da ima mjesta za unapređenje poslovanja u realnom roku, rekao nam je u podužem komentaru novi direktor Komunalnog Miljenko Polić.

Varaždinski pjesnik Ernest Fišer dobitnik nagrade "Tin Ujević" za zbirku pjesama "Preludij za anginu pektoris"

srijeda , 05.07.2017.



Na zaključnoj večeri Tinovih dana u Vrgorcu književnom nagradom „Tin Ujević“ Društva hrvatskih književnika nagrađena je zbirka pjesama „Preludij za anginu pektoris“ varaždinskog pjesnika Ernesta Fišera, izdana ove godine u nakladi izdavačke kuće „Tonimir“ i Ogranka Matice hrvatske Varaždin. Nagradu su mu uručili novi predsjednik DHK-a Đuro Vidmarović i gradonačelnik Vrgorca Ante Pranić.

Prosudbeno povjerenstvo Društva hrvatskih književnika u sastavu mr. sc. Božidar Petrač, Drago Čondrić i Davor Šalat u izboru najbolje zbirke pjesama objavljene u proteklih godinu dana nije imalo lagan zadatak jer je na natječaj za nagradu „Tin Ujević“ pristiglo čak 69 zbirki pjesama. Obrazlažući svoju odluku, član prosudbenog povjerenstva i lanjski dobitnik nagrade Drago Čondić istaknuo je kako u Fišerovoj novoj štokavskoj poeziji, osobito u „Preludiju za anginu pectoris“, prevladava otvoren civilizacijski pesimizam sve do jasnih apokaliptičnih dijagnoza i emotivnih kolorita. Zgroženost rasapom svijeta i posvemašnjom prevlašću političkog, oligarhijskog zlosilja, gotovo do razmjera nekog pandemonija, nameće se kao njegov osnovni nutarnji nagovor na poeziju. Pjesnik, suočen sa zlom od najopćenitije do najosobnije razine, to više cijeni temeljne ljudske vrijednosti na svim razinama i ponovno otkriva na prvi pogled gotovo poništene nadonosne oaze. To su ljubav, vjera, unutarnji duhovni svijet, onkrajni uskrsli život, nanovo ispunjeni jezik, poezija, zatim „ljubav za stvarnu zemlju“ i odanost domovini, obitelj kao „najuža domovina“, Bachova glazba. Značenjska i emotivna usmjerenja Fišerova lirskoga junaka ili pjesmovne svijesti jedinstvena su integracija zavidne poetske kulture i iznimne eksplicitnosti. Svijest je to koja iz cjelokupnog životnog iskustva, poznavanja književne oblikotvornosti i moralnog imperativa koji nalaže neku novu vrstu literarnog angažmana, krajnje otvoreno, bez ikakvih kalkulacija, želi proživljavati, promišljati i komentirati cjelinu suvremenog života.

Dodijeljeno je i priznanje učeniku 6. razreda Osnovne škole „Ivan Benković“ Dugo Selo Mateju Mavrić (mentorica Martina Gracin) za najbolji likovni rad u kategoriji od petoga do osmoga razreda na likovno-literarnom natječaju „Tin i ja“ Osnovne škole „Vrgorac“.

Program zaključne večeri Tinovih dan svojim su nastupima obilježili klapa Goromita, gitarist Deni Erceg i violinistica Monika Beus. Voditeljica Ružica Markotić, kao i nagrađeni pjesnik Fišer čitali su pjesme publici od pedesetak najvjernijih ljubitelja poezije u našemu gradu.

Riješeni imovinsko-pravni odnosi u ulici 3. bojne gdje se želi graditi zgrade POS-a i Vatrogasni dom

utorak , 04.07.2017.



Gradska uprava Vrgorca izvijestila je kako je nakon šest mjeseci rada uspjela riješiti imovinsko-pravne odnose u ulici 3. bojne 156. brigade nedaleko šumarije gdje se planira graditi zgrade POS-a i vatrogasni dom. Problem je stajao neriješen godinama jer davno imenovana ulica nikada nije bila pravno formirana. Nakon rješavanja imovinsko-pravnih odnosa gradska uprava ide s izradom projektne dokumentacije i ishođenjem građevinske dozvole za ulicu jer ju želi prijaviti na mjeru 7.2.2. za nerazvrstane ceste u fondovima Europske unije.

Ante Pranić izabran za potpredsjednika Skupštine Splitsko-dalmatinske županije



Jutros je u Splitu konstituirana Skupština Splitsko-dalmatinske županije u kojoj su HDZ i Kerumov HGS ostvarili većinu, dok su SDP, MOST i Pametno oporba. Za predsjednika Skupštine ponovno je izabran Kerumov vijećnik Petroslav Sapunar, dok su potpredsjednici Živko Nenadić iz HDZ-a i Ante Pranić iz MOST-a. Županijski vijećnik i vrgorski gradonačelnik Pranić je jedini izabran jednoglasno kao potpredsjednik iz redova oporbe. Inače, deset MOST-ovih zastupnika je na sjednicu Skupštine došlo s natpisom na majicama „Dalmacija nije na prodaju“, aludirajući na nedavno doneseni zakon o koncesijama.

Martina Mlinarević-Sopta Vrgorčanima predstavila knjige "Neprocjenjivo" i "Ljeto i drugi ledovi"

ponedjeljak , 03.07.2017.



Na četvrtoj večeri Tinovih dana sinoć gostovala je bosansko-hercegovačka spisateljica i aktivistica Martina Mlinarević Sopta. Podrijetlom iz Ljubuškog, udana u Široki Brijeg, Mlinarević Sopta svojim je pisanjem i aktivizmom poznata i prepoznata daleko izvan granica Bosne i Hercegovine i Hrvatske. U Vrgorac je došla predstaviti svoje posljednje knjige „Neprocjenjivo“ i „Ljetos i drugi ledovi“, a u ulozi moderatora našao se njezin kolega književnik i novinar Jure Divić.

Na predstavljanju u gradskom parku našlo se preko 150 ljubitelja pisane riječi, uglavnom pripadnica ljepšeg spola za koje je Mlinarević Sopta održala prekrasnu književnu večer čitajući svoje priče. Bilo je tu puno smijeha, ali i puno suza, što je i očekivano s obzirom da su njezine priče životne, uglavnom osobne, obiteljske. Iz njezinih rečenica odišu skromnost, čvrstina hercegovačkog krša i ljudske vrijednosti ljubavi prema obitelji i ravnopravnom poštivanju svoga i drugačijega. U pauzi između čitanja priča Martina je istaknula da je u Vrgorcu predstavila svoju knjigu posljednji put prije pet godina u knjižnici, ali da joj je prekrasni ambijent gradskog parka nešto potpuno novo i očaravajuće. Jure Divić zahvalio joj se na dolasku ispred Grada Vrgorca i naglasio da je u našemu gradu uvijek dobrodošla.

Nakon završetka književne večeri dugo u večer se nastavilo druženje s književnicom. Brojni posjetitelji strpljivo su čekali njezinu posvetu u knjigama koje su kupili, a mnogi su se htjeli i fotografirati. Bila je to jedna lijepa kulturna večer u Tinovom gradu.

Izašla nova "Školska Oaza", glasilo učenika Osnovne škole "Vrgorac"



Iz tiskare je izašao 31. broj "Školske Oaze", glasila učenika Osnovne škole "Vrgorac". Ovaj broj ima ukupno 40 stranica u boji koje pokrivaju aktivnosti škole kroz proteklu nastavnu godinu, a sadrži i prilog "Oazica" u kojemu se nalazi 110 likovnih i literarnih radova naših osnovaca. List je izradila novinarska družina škole, a tiskala Slobodna Dalmacija u 350 primjeraka. Učenici će moći dobiti list tijekom dodjele svjedodžbi, a ako ostane primjeraka i na jesen. Podsjetimo, prošlogodišnji broj osvojio je prvo mjesto na županijskom LIDRANO-u.

Korina Pervan je ponos generacije osmaša!



Jutros su u Osnovnoj školi 'Vrgorac' podijeljene svjedodžbe učenicima osmih razreda, za njih 85 koji napuštaju ovu ustanovu nakon osam godina školovanja. Nakon toga su podijeljena priznanja najboljima. Ukupno je šestero učenika ove generacije sve razrede osnovne škole prošlo odličnom ocjenom i uzornim vladanjem. A u izboru najboljih u obzir su se uzimali i rezultati u natjecanjima i mišljenje Učiteljskog vijeća.

Najbolja učenica generacije – „Ponos generacije“ je Korina Pervan (8.b) iz Vrgorca koja je uz svoje odlične ocjene najbolja i zbog visokih rezultata na brojnim školskim, županijskim i državnim natjecanjima. Ostali odlični učenici svih osam razreda su proglašeni za učenike generacije. Dakle, odmah nakon Korine, nalazi se učenica Područne škole Veliki Prolog Lukrecija Šalinović, a nakon nje Nika Tolić (8.a) iz Vrgorca, Petra Bašić (8.c) iz Vrgorca, Ante Jelavić (8.a) iz Podprologa i Marko Begović (8.a) iz Ravče. Svi nagrađeni dobili su priznanja, knjige s posvetom i poklon za najbolju učenicu.

Od ove godine uvedena je i posebna nagrada razrednika osmih razreda za učenike koji možda nisu imali najbolje ocjene, ali su se istaknuli svojim vladanjem, pomaganjem slabijima i sudjelovanjem u različitim izvannastavnim aktivnostima. Nagradu razrednika osmih razreda dobio je ove godine učenik Stanko Vukojević (8.b) iz Vrgorca.

Čestitamo svim nagrađenima i želimo njima i njihovim kolegama puno uspjeha u upisu u srednje škole te u daljnjem školovanju i osobnom životu.

Komedijom "Profesore dajte 2" otvoreni Tinovi dani 2017.

subota , 01.07.2017.



Komedijom "Profesore dajte 2" u izvedbi mladog glumca Matka Elezovića iz umjetničke udruge "Tvornica smijeha" svečano je otvoreno ovogodišnje izdanje književno-kulturne manifestacije "S Tinom u Vrgorcu". Predstava je do srca nasmijala publiku u prepunom Gradskom parku, pa je njezinih 55 minuta, koliko je trajala, proteklo gotovo u trenutku. Potpuno uživljen u uloge standardnih aktera svake škole - razrednica, učenik, roditelj, domar i drugi - Elezović nas vrlo uvjerljivo vraća u školska vremena koja smo svi jednom proživjeli. Zaista, bio je ovo krasan komad za otvaranje Tinovih dana.

Manifestacija se danas nastavlja, i to opet u Gradskom parku u 21 sat gdje će Marko Matijević izvesti koncert/predstavu "Priča o gitari".

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>