Varaždinski pjesnik Ernest Fišer dobitnik nagrade "Tin Ujević" za zbirku pjesama "Preludij za anginu pektoris"

srijeda , 05.07.2017.



Na zaključnoj večeri Tinovih dana u Vrgorcu književnom nagradom „Tin Ujević“ Društva hrvatskih književnika nagrađena je zbirka pjesama „Preludij za anginu pektoris“ varaždinskog pjesnika Ernesta Fišera, izdana ove godine u nakladi izdavačke kuće „Tonimir“ i Ogranka Matice hrvatske Varaždin. Nagradu su mu uručili novi predsjednik DHK-a Đuro Vidmarović i gradonačelnik Vrgorca Ante Pranić.

Prosudbeno povjerenstvo Društva hrvatskih književnika u sastavu mr. sc. Božidar Petrač, Drago Čondrić i Davor Šalat u izboru najbolje zbirke pjesama objavljene u proteklih godinu dana nije imalo lagan zadatak jer je na natječaj za nagradu „Tin Ujević“ pristiglo čak 69 zbirki pjesama. Obrazlažući svoju odluku, član prosudbenog povjerenstva i lanjski dobitnik nagrade Drago Čondić istaknuo je kako u Fišerovoj novoj štokavskoj poeziji, osobito u „Preludiju za anginu pectoris“, prevladava otvoren civilizacijski pesimizam sve do jasnih apokaliptičnih dijagnoza i emotivnih kolorita. Zgroženost rasapom svijeta i posvemašnjom prevlašću političkog, oligarhijskog zlosilja, gotovo do razmjera nekog pandemonija, nameće se kao njegov osnovni nutarnji nagovor na poeziju. Pjesnik, suočen sa zlom od najopćenitije do najosobnije razine, to više cijeni temeljne ljudske vrijednosti na svim razinama i ponovno otkriva na prvi pogled gotovo poništene nadonosne oaze. To su ljubav, vjera, unutarnji duhovni svijet, onkrajni uskrsli život, nanovo ispunjeni jezik, poezija, zatim „ljubav za stvarnu zemlju“ i odanost domovini, obitelj kao „najuža domovina“, Bachova glazba. Značenjska i emotivna usmjerenja Fišerova lirskoga junaka ili pjesmovne svijesti jedinstvena su integracija zavidne poetske kulture i iznimne eksplicitnosti. Svijest je to koja iz cjelokupnog životnog iskustva, poznavanja književne oblikotvornosti i moralnog imperativa koji nalaže neku novu vrstu literarnog angažmana, krajnje otvoreno, bez ikakvih kalkulacija, želi proživljavati, promišljati i komentirati cjelinu suvremenog života.

Dodijeljeno je i priznanje učeniku 6. razreda Osnovne škole „Ivan Benković“ Dugo Selo Mateju Mavrić (mentorica Martina Gracin) za najbolji likovni rad u kategoriji od petoga do osmoga razreda na likovno-literarnom natječaju „Tin i ja“ Osnovne škole „Vrgorac“.

Program zaključne večeri Tinovih dan svojim su nastupima obilježili klapa Goromita, gitarist Deni Erceg i violinistica Monika Beus. Voditeljica Ružica Markotić, kao i nagrađeni pjesnik Fišer čitali su pjesme publici od pedesetak najvjernijih ljubitelja poezije u našemu gradu.

<< Arhiva >>