ANALIZA 95 Vrgorčana na pet listi za Gradsko vijeće i tri liste za gradonačelnika

srijeda , 10.05.2017.



Gradsko izborno povjerenstvo objavilo je 5. svibnja liste pravovaljanih kandidatura za izbor gradonačelnika Grada Vrgorca i pravovaljane kandidacijske liste za izbor članova Gradskog vijeća na izborima 21. svibnja.

Na petim lokalnim izborima u Vrgorcu u posljednjih pet godina natjecat će se tako tri gradonačelnička kandidata i pet listi za Gradsko vijeće. A na svima njima ukupno 95 kandidata. Za vruću stolicu čelne izvršne funkcije u Tinovom gradu borit će se kandidati Nikolina Andačić (HDZ-HSLS), Valentina Grbavac (HSP AS) i dosadašnji gradonačelnik Ante Pranić (NLM), a svoje mjesto u Gradskom vijeću tražit će pet listi, od čega dvije koalicijske (HDZ-HSLS, SDP-HNS) i tri samostalne (HSP AS, HSU, NLM).

Dosadašnji gradonačelnik Vrgorca i predsjednik Nezavisne liste mladih, 29-godišnji inženjer građevine Ante Pranić i njegov zamjenik, također inženjer građevine, 31-godišnji Mile Herceg, tražit će od birača povjerenje za još jedan mandat na čelu Vrgorca. Njima će se ispred koalicije HDZ-HSLS suprotstaviti 37-godišnja ekonomistica i činovnica u gradskoj upravi Vrgorca Nikolina Andačić iz Dugih Njiva i njezin zamjenik, 51-godišnji djelatnik Doma zdravlja u Vrgorcu Nikša Roso. HSP Ante Starčević predstavljat će 19-godišnja studentica brodske elektrotehnike i informatike Valentina Grbavac iz Vrgorca i njezin zamjenik, poljoprivrednik i ratni veteran iz Dusine Slobodan Roglić, rođen 1957. godine.

Ovo će biti prvi put da SDP neće imati kandidata za gradonačelnika, već će u koaliciji s HNS-om izaći samo na izbore za Gradsko vijeće. Tu će njihovu listu nositi 37-godišnja profesorica biologije i kemije Ivana Vujčić iz Dugih Njiva. Nositelj liste HSU-u bit će 69-godišnji umirovljenik Srećko Pervan iz Vrgorca, a Nezavisne liste mladih činovnica i dosadašnja potpredsjednica Gradskog vijeća Neda Primorac iz Vrgorca, rođena 1962. godine. Koaliciju HDZ-HSLS predstavljat će 38-godišnji profesor latinskog jezika i filozofije Drago Mihaljević iz Vrgorca, koji se prvi put politički angažira.
Na listama za Gradsko vijeće je i nekoliko zanimljivosti. Kod koalicije HDZ-HSLS nalazi se i bivši gradonačelnik Rudolf Grljušić i njegov zamjenik Zdravko Primorac, kao i lanjska kandidatkinja na izborima za gradonačelnika, liječnica Nada Jelavić. Od mladih na listi izdvajamo Petra Pandžića, sina dugogodišnjeg predsjednika HDZ-a Vrgorac Ivice Pandžića, kao i dosadašnjeg starčevićanca Juricu Granića. Tu su i bivši HDZ-ovi vijećnici, poljoprivrednik Goran Jelavić i radijski voditelj Vedran Hrstić. NLM-ova lista u većem dijelu je ista kao na lanjskim izborima, uz par novih lica među kojima su djelatnice Mesne industrije „Braća Pivac“ Jelena Majić Nosić i Matea Čotić, kao i diplomant američkog koledža u Dubrovniku Josip Šalinović. Stranačke boje branit će i dosadašnji vijećnici Milan Vukosav, Ivan Franić, Željko Erceg, Mili Ružičanin, Ljubomir Erceg, Željana Divić i Mirko Vuković. U koaliciji SDP-HNS visoka mjesta zauzimaju inženjer informatike Željan Barbir, novinar Jure Divić i trenutni vršitelj dužnosti predsjednika GO SDP-a Vrgorac Tomislav Jelavić iz Podprologa.

Od devet postojećih stranaka u Vrgorcu, sedam će ih se koalicijski ili samostalno boriti na ovim izborima, dok su ovaj put izostali HSP i HSS. Na prošlim, prijevremenim lokalnim izborima u Vrgorcu, HDZ je izašao zajedno u koaliciji s HSS-om, HSP-om AS i HSLS-om, ali ovaj put je jedini partner ostao HSLS, dok je HSP AS otišao u drugom smjeru. Nezavisni opet izlaze samostalno, isto kao i HSU, dok su SDP i HNS u koaliciji kao i lani. Svi oni se bore za ukupno 15 mjesta u Gradskom vijeću Vrgorca. Vrgorčani će na izbore izaći na ukupno 26 biračkih mjesta diljem Vrgorske krajine.

<< Arhiva >>