PRVI MAJ Procviti zapaljeni, cviće pokradeno, fažol se kuva

ponedjeljak , 01.05.2017.



Nakon sinošnjih paljenja procvita diljem Vrgorske krajine, jutros se Vrgorac probudio uz još jedan prvomajski običaj - krađu cvića. Tijekom noći vrgorski mladići "krali" su pitare cvića stanovnika Vrgorca i slagali ga na pločniku uzduž Pijace. Vlasnici pitara kroz jutro dolaze i nose svoje cviće nazad doma. Većina ljudi koje smo sreli jutros slatko se nasmijala i bila zadovoljna što je običaj opstaje i dalje, a poneka domaćica koja nije uspjela pronaći svoje pitare je s pravom bila ljuta. Ali bolje da propadne selo nego običaj.
Ovaj običaj vuče svoje podrijetlo u davna vremena još prije Drugog svjetskog rata kada su posude sa cvićem krali mladi momci i to od cura u koje bi se zaljubili. A ujutro dok bi cure tražile svoje cviće po mjestu, ovi bi ih iz prikrajka promatrali.
Po onome što znamo, Međunarodni praznik rada organizirano se slavio u Vrgorcu još 1910. godine, dakle svega 20 godina nakon što se počeo slaviti u svijetu.
Proslava praznika nastavlja se u 11 sati u Gradskom parku gdje Grad Vrgorac i Turistička zajednica organiziraju prvomajski fažol.



<< Arhiva >>