Nezavisna lista mladih Vrgorac velikim političkom skupom proslavila prvi rođendan

nedjelja , 26.03.2017.



Nezavisna lista mladih Vrgorac, 298. u registru političkih stranaka i prva stranka osnovana baš u Vrgorcu, velikim rođendanskim skupom proslavila je prvu godišnjicu svoga osnivanja u nedjelju 26. ožujka. Proizašla iz nezavisne liste osnovane 2013., Nezavisna lista mladih službeno je kao stranka osnovana 18. travnja 2016. godine. Na rođendanskom skupu u dupko ispunjenoj višenamjenskoj dvorani Grada Vrgorca našlo se više od dvije stotine građana Vrgorca i gostiju NLM-a. Među njima saborski zastupnici MOST-a Nikola Grmoja i Miro Bulj, kao i predstavnici brojnih nezavisnih liste Imotske krajine, Drniša i Vodica.
Nakon uvodnog slova tajnice stranke Natalije Jurjević, okupljenima se obratio saborski zastupnik i vjerojatni kandidat MOST-a za splitsko-dalmatinskog župana Miro Bulj. Optužio je sve dosadašnje vlade kao i vlast u Splitsko-dalmatinskoj županiji za totalnu nebrigu za interese Dalmatinske zagore odakle mladi stalno iseljavaju. – Novac koji hrvatska država šalje putem županije tamo i ostaje i ne dolazi do vas građana na terenu. Troše ga na raznorazne urede i uhljebe i vrijeme je da se to promijeni. Pozivam sve vas da animirate svoje mlade vršnjake, recite im da nije dovoljno sjediti u kafiću i komentirati da ništa ne valja. Neka se organiziraju i mijenjaju svoje sredine, rekao je Bulj.



Njegov kolega i vrgorski zet Nikola Grmoja biranim je riječima govorio o političkom rastu i izbornom uspjehu Nezavisne liste mladih. – Vi Vrgorčani zaista možete biti sretni što za gradonačelnika imate velikog radnika Antu Pranića koji u jednom danu napravi više stvari nego trideset drugih hrvatskih gradonačelnika zajedno. Pratili ste NLM otpočetka i pozivam vas da to napravite i na predstojećim lokalnim izborima, rekao je Grmoja.
Predsjednik Kluba vijećnika NLM-a u Gradskom vijeću Vrgorca Ljubomir Erceg kratkom prezentacijom je prisutne upoznao s dosadašnjim izbornim rezultatima NLM-a, te dodao kako je NLM uz Vrgorac, osnovao i svoju podružnicu u Drnišu, a u pripremi su i podružnice u Makarskoj i Vodicama. Potom je dao riječ gradonačelniku Praniću. Pranić je veći dio svoga govora posvetio kolegama iz NLM-a koji su s njime od prvoga dana sudjelovali u političkoj borbi koja je rezultirala rušenjem HDZ-a s vlasti u Vrgorcu nakon 23 godine. – Moji politički suparnici nas optužuju da uhljebljujemo. A kako mi uhljebljujemo pokazuje slučaj osobe s kojom sa osnivao NLM. Moj kolega Ivan Franić od prvoga dana je uz mene i NLM, a zbog nezaposlenosti je morao otići raditi u SAD, potom se vratio i danas vozi mikser u jednoj građevinskoj firmi. Tako „uhljebljuje“ NLM, a kako to radi HDZ pokazali su tako što su svoje brojne članove nakon proteklih lokalnih izbora putem stranačke iskaznice ugurali na županijske i državne ustanove u Vrgorcu. I nositelji takve politike koja je Vrgorcu ostavila milijunske dugove imaju hrabrosti išta nama govoriti. Meni je Vrgorac iznad svega i zato vas pozivam da podržite ono što smo pokrenuli u cilju oporavka i budućeg razvoja našega grada, rekao je Pranić. Nakon završetka skupa nezavisni su na domjenku prerezali rođendansku tortu, a druženje okupljenih se nastavilo narednih par sati.

IN MEMORIAM Matko Vuković Car (1952.-2017.)

četvrtak , 23.03.2017.



S tugom na srcu primili smo vijest da nas je iznenada napustio Vrgorčanin iz Banje - Matko Vuković zvani Car. Otišao je čovjek s kojim je naša redakcija tijekom svojih brojnih radnih zadataka uspostavila jedan vrlo lijep, prisan ljudski odnos, pa smo osjetili potrebu da se s njime oprostimo kroz ovih par redaka.

Matko Vuković Car bio je jednostavan, skroman čovjek; suprug, otac, djed, pradjed. Uvijek prisutan na društvenim događajima našega grada. Bio je domoljub i rodoljub, čovjek izraženih životnih ideala i politički opredijeljen kroz HDZ još od njegovih prvih početaka u Vrgorcu 1990. godine. Međutim tu svoju opredijeljenost Car nikad nije koristio kako bi razdvajao, već štoviše, uvijek je lijepom riječi pozivao za isti stol i gradio mostove između najrazličitijih ljudi. I to će možda biti njegov najveći doprinos životu naše male zajednice posljednjih desetljeća iz kojega svi možemo učiti. Jednakim žarom kojim je volio svoju domovinu i svoj grad, Vuković se kao sindikalist „Duhana“ desetljećima borio za zaslužena prava svojih kolega i u toj borbi nije pokleknuo do samoga kraja.

Zbogom Care, nedostajat ćeš nam za stolom i u objektivu naše kamere.

Iskrena sućut obitelji, počivao u miru Božjem.

Pivci u gradnju dva pogona u Gospodarskoj zoni „Ravča“ kod Vrgorca u naredne dvije godine ulažu više od 15 milijuna eura

petak , 17.03.2017.



Gradonačelnik Vrgorca Ante Pranić i direktor Mesne industrije „Braća Pivac“ Ivica Pivac potpisali su u petak 17. ožujka u vrgorskoj gradskoj upravi ugovor o kupoprodaji tri parcele Gospodarske zone „Ravča“ u Majićima kod Vrgorca ukupne površine 32.695 četvornih metara. Na tom prostoru Pivci planiraju izgraditi modernu pršutanu vrijednu 10 milijuna eura ukupne površine više od 9.500 četvornih metara. Gradnja objekta započinje početkom 2018. godine, a trebala bi biti gotova za manje od godinu dana. Nakon toga jedna od najvećih mesnih industrija u državi namjerava u drugoj fazi premjestiti pogon iz samog Vrgorca u Gospodarsku zonu „Ravča“ u što bi se uložilo dodatnih pet milijuna eura. U pršutanu će se uvesti nove tehnologije i standardizirati proizvodnja i kvaliteta dalmatinskog pršuta, pancete, buđole i pečenice. Ova ulaganja dio su šireg investicijskog ciklusa Grupacije Pivac vrijednog 200 milijuna kuna kojim žele – kako je naglasio direktor proizvodnje tvrtke Darko Markotić tijekom svečanog potpisivanja kupoprodajnog ugovora – spojiti hrvatski sjever i jug. Naime, uz pogon za sušenje pršuta na Ravči, u Pivčevoj tvrtci „Vajda“ u Čakovcu gradi se pogon klaonice, a isto tako, na području Slavonije rastu kapaciteti tova svinja, koji su sad na razini od 100 tisuća komada godišnje, što se u roku dvije do tri godine namjerava udvostručiti.

IVICA PIVAC: Želimo udvostručiti proizvodnju pršuta i srodne trajnokomadne robe

Govoreći o samoj investiciji na području Vrgorca, direktor Mesne industrije Ivica Pivac je naglasio kako je tvrtka došla u fazu kada su im kapaciteti premaleni za ispunjavanje poslovnih planova u narednih nekoliko godina.
- Mi potječemo iz Vrgorca i želimo dati doprinos održavanju i poticanju proizvodnje u našemu kraju. Zbog toga nam je drago da je nakon deset godina Gospodarska zona „Ravča“ napokon pokrenuta kako bi mogli početi graditi. Ulaganje na Ravči sastojat će se od dvije faze. Prvo gradimo pršutanu, a nakon toga planiramo preseliti pogon iz Vrgorca jer na tom mjestu se više ne možemo širiti. Kroz dvije godine u gradnju oba pogona ćemo uložiti petnaestak milijuna eura, rekao je Pivac. Na novinarsko pitanje o broju novih radnih mjesta, Pivac je istaknuo kako trenutna proizvodnja pršuta, pečenice, kraškog vrata i druge srodne robe iznosi 2.500 tona i da je namjera te količine povećati na preko pet tisuća tona.
- Koliko će novih radnika zbog toga biti zaposleno ovisit će o samoj proizvodnji. Mi smo već sada na 60% nacionalne proizvodnje pršuta i druge trajnokomadne robe, a hoćemo li postati monopolist kao Agrokor u pitanju vode, nisam siguran, ali mislim da to ne bi bilo dobro. Koristit ćemo suvremene tehnologije, radimo novi pogon kako bi on bio profitabilniji, a to je moguće ako se smanje troškovi za istu proizvodnju. Kada nam se proizvodnja udvostruči, jasno je da će to tražiti zapošljavanje novih radnika. Zasad ih u pršutani imamo 70, a zaposlili bi još tridesetak, što je za Vrgorac velika brojka. Također, na tu povećanu proizvodnju nadovezuju se dodatna zapošljavanja u obradi, pakiranju i distribuciji, konstatirao je Pivac.

ANTE PRANIĆ: Vrgorac može postati jak proizvodno-logistički centar Dalmacije

Gradonačelniku Vrgorca Anti Praniću kupoprodajni ugovor s Pivcima kruna je kratkog osmomjesečnog mandata na čelu Tinova grada tijekom kojega je uspio pokrenuti izgradnju zamrle Gospodarske zone „Ravča“, osnovane davne 2004. godine. Svečano potpisivanje ugovora iskoristio je kako bi naglasio veliki razvojni potencijal Zone zbog svih pogodnosti koje pruža i odlične lokacije u neposrednoj blizini autoceste A1, između Splita i Dubrovnika, u okolici luke Ploče, Makarskog primorja i zapadne Hercegovine.
- Prije godinu dana dočekala nas je skoro pa bezizlazna situacija u tako važnoj investiciji za naš kraj. Uspjeli smo posložiti imovinsko-pravne odnose, pronašli smo pet milijuna kuna za radove i maksimalno ih ubrzali kako nas ulagači ne bi čekali. Drago mi je što su našu brzinu, konkretnost rješavanja problema, odnos gradske uprave prema investitorima i razvojni potencijal Gospodarske zone „Ravča“ prepoznali u Mesnoj industriji „Braća Pivac“. Mi Vrgorčani znamo koliko ova tvrtka znači za gospodarski razvoj našega kraja, a vjerujemo da će dolazak Pivca privući i nove investitore. Uz njih su zasad još dva već počela graditi pogone, a treći izrađuje projektnu dokumentaciju. Ako se investicije u Gospodarskoj zoni nastave ovim tempom, Vrgorac može postati jak proizvodno-logistički centar Dalmacije, istaknuo je Pranić i dodao da će se sredstva zarađena na prodaji zemljišta investitorima u iznosu od 700 tisuća kuna iskoristiti za izradu projektne dokumentacije druge faze Gospodarske zone Ravča. - Prije osam mjeseci imali smo popunjenost prve faze zone površine 12 hektara u udjelu od samo pet posto, a nakon ovih investicija imamo oko 85%. Mi već idemo u izmjene urbanističkih planova kako bi investitorima omogućili proširenje pogona u drugoj fazi zone. Za nju ćemo tražiti i novac europskih fondova, rekao je Pranić.

Razvoj Gospodarske zone „Ravča“ bi trebao potaknuti gradnju tunela Ravča-Drvenik

Zanimljivo je da su Pivac i Pranić kupoprodajni ugovor za zemljište na u Zoni potpisivali kemijskim olovkama s otisnutim natpisom „spojna cesta Ravča-Drvenik“. - Baš ta spojna cesta izlazi na samu Gospodarsku zonu. Za taj projekt smo prije mjesec dana dobili lokacijsku dozvolu i nadamo se da će nadležna državna ministarstva usmjeriti svoju energiju prema tom značajnom gospodarskom projektu za Grad Vrgorac i srednju Dalmaciju kojim bi se povećao razvojni potencijal naše zone ne samo za Makarsko primorje, već i za srednjodalmatinske otoke, zaključio je Pranić.

MILKA BEUS: Gospodarska zona „Ravča“ je odskočna daska u stvaranju povoljne poduzetničke klime vrgorskog kraja

Nakon potpisivanja ugovora gradonačelnik Ante Pranić, njegov zamjenik Mile Herceg i direktor proizvodnje Mesne industrije „Braća Pivac“ Darko Markotić zaputili su se u Gospodarsku zonu „Ravča“ pogledati parcele koje su Pivci upravo kupili. Pridružila im se i 31-godišnja Milka Beus, direktorica novoosnovanog Poduzetničkog centra Vrgorac. Ova je ustanova pokrenuta kako bi Gradu Vrgorcu, njegovim ustanovama i tvrtkama te poduzetnicima pomagala pri aplikaciji i provedbi EU projekata. A što je najvažnije, Poduzetnički centar će upravljati Gospodarskom zonom „Ravča“.
- Mi iz Poduzetničkog centra Vrgorac ćemo biti na raspolaganju svim poduzetnicima, posebno u vođenju Gospodarske zone „Ravča“ koja predstavlja odskočnu dasku u stvaranju povoljne poduzetničke klime. Primarni cilj nam je promovirati Gospodarsku zonu, djelovati na način da poduzetnicima predstavimo što smo spremni ponuditi, a ne samo čekati da nam pokucaju na vrata. Zona Ravča je zbog svojeg prometnog položaja i povoljnosti za poduzetnike koje pruža brdsko-planinsko područje već prepoznata, što vidimo u poslovnoj odluci jedne od vodećih hrvatski tvrtki. Sad se samo trebamo istim načinom truditi predstaviti taj biser i ostalim poduzetnicima koji nisu toliko upoznati s našim područjem, rekla nam je Beus.

REBALANS Gradski proračun povećan za tri milijuna kuna

ponedjeljak , 13.03.2017.



Na posljednjoj sjednici Gradskog vijeća vijećnici su raspravljali o rebalansu Gradskog proračuna čiji je rast predviđen u iznosu od tri milijuna kuna (oko 15%) na ukupni iznos od 23,3 milijuna kuna. Povećanje sredstva vidljivo je u stavkama obnove fasade na zgradi Dječjeg vrtića „Pčelica“ financirane europskim novcem (1,2 milijuna), prodajom zemljišta (1,28 milijuna), sredstvima Ministarstva kulture za obnovu Elezovih kuća (300 tisuća kuna) i zimskim održavanjem cesta na temelju sredstava dobivenih od HAC-a (110 tisuća kuna).

Vijećnik NLM-a Erceg konstatirao je da je gradonačelnik Ante Pranić još jednom ugodno iznenadio građane svojim radom. - Rast proračuna od tri milijuna kuna možemo zahvaliti rekordno brzoj prodaji parcela u Gospodarskoj zoni Ravča i zalaganjem gradonačelnika i njegovih suradnika u kompletiranju projektne dokumentacije za fondove Europske unije, rekao je Erceg.

Vijećnika HDZ-a Grljušića najviše je zainteresirala stavka za obnovu fasade vrtića europskim novcem. - Nisam protiv ovoga projekta, svakako sam za njega, ali imam informacije iz ministarstva da dokumentacija nije upotpunjena, nije sve čisto. Podržat ćemo ovu točku, ali ćemo pratiti kako će se ova i druge stavke u proračunu realizirati, rekao je Grljušić. Gradonačelnik Pranić je na to rekao kako je bio u bio u Fondu za zaštitu okoliša gdje su pregledali svu dokumentaciju i rekli da je uredna. – Također, ovih dana smo dobili dopis gospodina Majdančića iz Fonda gdje stoji da je dokumentacija prošla prvu fazu kontrole. Stoga, ne znam s kime vi to kontaktirate, rekao je Pranić. Njegov zamjenik Herceg zatražio je od vijećnika Grljušića da ukoliko ima saznanja o problemima s dokumentacijom da to kaže pa da će gradska uprava sve popraviti, a Grljušić može slobodno preuzeti zasluge. - Valjda je vrtić važan svima nama, bez obzira tko je HDZ, SDP ili NLM, rekao je Herceg. Njegov stranački kolega Erceg zatražio je od Grljušića da kaže koja to služba u ministarstvima izvještava vijećnika i građane o projektnoj dokumentaciji, a ne gradonačelnika. – Vidim da vijećnik ima informacije iz prve ruke, pa molim ime i broj telefona te službe, rekao je Erceg.
- Moja informacija je iz druge ruke i doznao sam ju prije pola sata. Ja sigurno neću kao SDP u prošlom mandatu komunicirati sa državnom vlasti preko Gradskog vijeća. Mi imamo svoje kanale, svoje ljude i tamo se možemo raspitati što se može napraviti. Nisam direktno kontaktirao, a kad saznam detalje, rado ću izvijestiti Gradsko vijeće, rekao je Grljušić.

Na spomen bivše SDP-ove vlasti reagirao je predsjednik Gradskog vijeća i SDP-ovac Rade Bobanac riječima kako je SDP iz Vrgorca sa državnim vlastima u prošlom mandatu komunicirao preko službenih gradskih tijela, a ne privatnim kanalima.
- Službeni kanal Grada je Gradsko vijeće kao predstavničko tijelo građana. Sve što je s naše strane trebalo ići prema nadležnim ministarstvima išlo je preko Gradskog vijeća. I mislim da bi tako trebalo biti u budućnosti, a ne nekim privatnim i stranačkim kanalima, rekao je Bobanac.

Pivci kupuju 32.695 četvornih metara zemljišta u Gospodarskoj zoni 'Ravča' i grade moderan proizvodni pogon!

četvrtak , 09.03.2017.



Mesna industrija „Braća Pivac“ kupuje tri parcele u Gospodarskoj zoni „Ravča“ ukupne površine 32.695 četvornih metara na kojima će se izgraditi veliki proizvodni pogon vrijedan desetke milijuna kuna! Izvijestio je danas javnost o tome projektu gradonačelnik Ante Pranić, vidno zadovoljan ovom ogromnom investicijom koja potječe upravo iz Vrgorca.

Pivci su tako iskazali interes za dolazak u Gospodarsku zonu „Ravča“ prije par mjeseci, a gradska uprava je odmah pokrenula svu potrebnu pravnu proceduru kako bi se prodaja što prije ostvarila i gradnja pogona započela. Danas je u gradskoj upravi otvorena natječajna dokumentacija za prodaju ovog zemljišta u kojoj su Pivci naveli plan svoje milijunske investicije. Odluka o prihvaćanju zaključka prodaje ide na sutrašnje Gradsko vijeće, a sljedeći tjedan bi trebao biti službeno potpisan ugovor nakon kojeg će biti prezentirane pojedinosti najveće gospodarske investicije na području Grada Vrgorca posljednjih desetljeća.

Gradska uprava izradila prometni elaborat - uvodi se red na prometne i pješačke površine u Vrgorcu

srijeda , 08.03.2017.



Gradska uprava Vrgorca izradila je prometni elaborat i prateću odluku kojima se regulira promet u Vrgorcu i njima se konačno uvodi red na prometnim i pješačkim površinama. Pješaške površine desetljećima su zapriječene nepropisnim parkiranjima i u tom pogledu vlada opći nered.
Također, u Gradu kažu kako je ovaj elaborat temeljni preduvjet za dolazak autoškole u Vrgorac. Time će se konačno izbjeći da mladi Vrgorčani putuju u Makarsku i Metković na vožnje i polaganje vozačkog ispita.

Gradu Vrgorcu odobreno 300 tisuća kuna za obnovu Elezovih kuća

utorak , 07.03.2017.



Gradu Vrgorcu odobrena je lanjska prijava na Program zaštite i očuvanja nepokretnih kulturnih dobara za 2017 godinu. Time će se u Gradski proračun za potrebe nastavka obnove Elezovih kuća u predstojećim danima sliti 300 tisuća kuna. Obnova Elezovih kuća traje s prekidima već godinama i to financirana sredstvima Ministarstva kulture, a proteklih dana veći objekt Elezgovih kuća dobio je krov i oluke, a radovi se nastavljaju i dalje. Završetkom obnove Vrgorac će dobiti reprezrentativan prostor u središtu grada za kojega se može samo poželjeti da bude korišten u cilju konačnog otvorenja muzeja Vrgorske krajine, što Vrgorcu neophodno treba.

Započela izrada zemljišne knjige katastarske općine Dusina za fizičke osobe

srijeda , 01.03.2017.



Nakon što je kroz siječanj Grad Vrgorac upisao vlasništvo nad svim nekretninama i nerazvrstanim cestama na koje polaže pravo u katastarskoj općini Dusina, u zadnjim danima veljače započeo je proces sređivanja imovinsko-pravnih odnosa za fizičke osobe na tom području kroz izradu zemljišne knjige. Prvi vlasnici zemljišta i nekretnina su već pozvani da podnesu dokaze o vlasništvu kako bi postupak trajao što kraće. Proces je krenuo iz Podprologa sukladno numeraciji izmjere.

Gradska uprava ovom prilikom je pozvala sve vlasnike zemljišta ili nekretnina na području katastarske općine Dusina koji imaju namjeru aplicirati za novac europskih fondova ili planiraju nešto graditi da se jave svojim mjesnim povjerenicima ili direktno gradskoj upravi kako bi ishodili potrebni zemljišnoknjižni izvadak. Mjesni povjerenici su: Petar Dropulić (Podprolog), Ivan Franić (Veliki Prolog), Jurica Franić (Vina), Mate Gašpar (Umčane), Živko Barbir (Draževitići) i Damir Vukosav (Dusina).

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>