Pivci u gradnju dva pogona u Gospodarskoj zoni „Ravča“ kod Vrgorca u naredne dvije godine ulažu više od 15 milijuna eura

petak , 17.03.2017.



Gradonačelnik Vrgorca Ante Pranić i direktor Mesne industrije „Braća Pivac“ Ivica Pivac potpisali su u petak 17. ožujka u vrgorskoj gradskoj upravi ugovor o kupoprodaji tri parcele Gospodarske zone „Ravča“ u Majićima kod Vrgorca ukupne površine 32.695 četvornih metara. Na tom prostoru Pivci planiraju izgraditi modernu pršutanu vrijednu 10 milijuna eura ukupne površine više od 9.500 četvornih metara. Gradnja objekta započinje početkom 2018. godine, a trebala bi biti gotova za manje od godinu dana. Nakon toga jedna od najvećih mesnih industrija u državi namjerava u drugoj fazi premjestiti pogon iz samog Vrgorca u Gospodarsku zonu „Ravča“ u što bi se uložilo dodatnih pet milijuna eura. U pršutanu će se uvesti nove tehnologije i standardizirati proizvodnja i kvaliteta dalmatinskog pršuta, pancete, buđole i pečenice. Ova ulaganja dio su šireg investicijskog ciklusa Grupacije Pivac vrijednog 200 milijuna kuna kojim žele – kako je naglasio direktor proizvodnje tvrtke Darko Markotić tijekom svečanog potpisivanja kupoprodajnog ugovora – spojiti hrvatski sjever i jug. Naime, uz pogon za sušenje pršuta na Ravči, u Pivčevoj tvrtci „Vajda“ u Čakovcu gradi se pogon klaonice, a isto tako, na području Slavonije rastu kapaciteti tova svinja, koji su sad na razini od 100 tisuća komada godišnje, što se u roku dvije do tri godine namjerava udvostručiti.

IVICA PIVAC: Želimo udvostručiti proizvodnju pršuta i srodne trajnokomadne robe

Govoreći o samoj investiciji na području Vrgorca, direktor Mesne industrije Ivica Pivac je naglasio kako je tvrtka došla u fazu kada su im kapaciteti premaleni za ispunjavanje poslovnih planova u narednih nekoliko godina.
- Mi potječemo iz Vrgorca i želimo dati doprinos održavanju i poticanju proizvodnje u našemu kraju. Zbog toga nam je drago da je nakon deset godina Gospodarska zona „Ravča“ napokon pokrenuta kako bi mogli početi graditi. Ulaganje na Ravči sastojat će se od dvije faze. Prvo gradimo pršutanu, a nakon toga planiramo preseliti pogon iz Vrgorca jer na tom mjestu se više ne možemo širiti. Kroz dvije godine u gradnju oba pogona ćemo uložiti petnaestak milijuna eura, rekao je Pivac. Na novinarsko pitanje o broju novih radnih mjesta, Pivac je istaknuo kako trenutna proizvodnja pršuta, pečenice, kraškog vrata i druge srodne robe iznosi 2.500 tona i da je namjera te količine povećati na preko pet tisuća tona.
- Koliko će novih radnika zbog toga biti zaposleno ovisit će o samoj proizvodnji. Mi smo već sada na 60% nacionalne proizvodnje pršuta i druge trajnokomadne robe, a hoćemo li postati monopolist kao Agrokor u pitanju vode, nisam siguran, ali mislim da to ne bi bilo dobro. Koristit ćemo suvremene tehnologije, radimo novi pogon kako bi on bio profitabilniji, a to je moguće ako se smanje troškovi za istu proizvodnju. Kada nam se proizvodnja udvostruči, jasno je da će to tražiti zapošljavanje novih radnika. Zasad ih u pršutani imamo 70, a zaposlili bi još tridesetak, što je za Vrgorac velika brojka. Također, na tu povećanu proizvodnju nadovezuju se dodatna zapošljavanja u obradi, pakiranju i distribuciji, konstatirao je Pivac.

ANTE PRANIĆ: Vrgorac može postati jak proizvodno-logistički centar Dalmacije

Gradonačelniku Vrgorca Anti Praniću kupoprodajni ugovor s Pivcima kruna je kratkog osmomjesečnog mandata na čelu Tinova grada tijekom kojega je uspio pokrenuti izgradnju zamrle Gospodarske zone „Ravča“, osnovane davne 2004. godine. Svečano potpisivanje ugovora iskoristio je kako bi naglasio veliki razvojni potencijal Zone zbog svih pogodnosti koje pruža i odlične lokacije u neposrednoj blizini autoceste A1, između Splita i Dubrovnika, u okolici luke Ploče, Makarskog primorja i zapadne Hercegovine.
- Prije godinu dana dočekala nas je skoro pa bezizlazna situacija u tako važnoj investiciji za naš kraj. Uspjeli smo posložiti imovinsko-pravne odnose, pronašli smo pet milijuna kuna za radove i maksimalno ih ubrzali kako nas ulagači ne bi čekali. Drago mi je što su našu brzinu, konkretnost rješavanja problema, odnos gradske uprave prema investitorima i razvojni potencijal Gospodarske zone „Ravča“ prepoznali u Mesnoj industriji „Braća Pivac“. Mi Vrgorčani znamo koliko ova tvrtka znači za gospodarski razvoj našega kraja, a vjerujemo da će dolazak Pivca privući i nove investitore. Uz njih su zasad još dva već počela graditi pogone, a treći izrađuje projektnu dokumentaciju. Ako se investicije u Gospodarskoj zoni nastave ovim tempom, Vrgorac može postati jak proizvodno-logistički centar Dalmacije, istaknuo je Pranić i dodao da će se sredstva zarađena na prodaji zemljišta investitorima u iznosu od 700 tisuća kuna iskoristiti za izradu projektne dokumentacije druge faze Gospodarske zone Ravča. - Prije osam mjeseci imali smo popunjenost prve faze zone površine 12 hektara u udjelu od samo pet posto, a nakon ovih investicija imamo oko 85%. Mi već idemo u izmjene urbanističkih planova kako bi investitorima omogućili proširenje pogona u drugoj fazi zone. Za nju ćemo tražiti i novac europskih fondova, rekao je Pranić.

Razvoj Gospodarske zone „Ravča“ bi trebao potaknuti gradnju tunela Ravča-Drvenik

Zanimljivo je da su Pivac i Pranić kupoprodajni ugovor za zemljište na u Zoni potpisivali kemijskim olovkama s otisnutim natpisom „spojna cesta Ravča-Drvenik“. - Baš ta spojna cesta izlazi na samu Gospodarsku zonu. Za taj projekt smo prije mjesec dana dobili lokacijsku dozvolu i nadamo se da će nadležna državna ministarstva usmjeriti svoju energiju prema tom značajnom gospodarskom projektu za Grad Vrgorac i srednju Dalmaciju kojim bi se povećao razvojni potencijal naše zone ne samo za Makarsko primorje, već i za srednjodalmatinske otoke, zaključio je Pranić.

MILKA BEUS: Gospodarska zona „Ravča“ je odskočna daska u stvaranju povoljne poduzetničke klime vrgorskog kraja

Nakon potpisivanja ugovora gradonačelnik Ante Pranić, njegov zamjenik Mile Herceg i direktor proizvodnje Mesne industrije „Braća Pivac“ Darko Markotić zaputili su se u Gospodarsku zonu „Ravča“ pogledati parcele koje su Pivci upravo kupili. Pridružila im se i 31-godišnja Milka Beus, direktorica novoosnovanog Poduzetničkog centra Vrgorac. Ova je ustanova pokrenuta kako bi Gradu Vrgorcu, njegovim ustanovama i tvrtkama te poduzetnicima pomagala pri aplikaciji i provedbi EU projekata. A što je najvažnije, Poduzetnički centar će upravljati Gospodarskom zonom „Ravča“.
- Mi iz Poduzetničkog centra Vrgorac ćemo biti na raspolaganju svim poduzetnicima, posebno u vođenju Gospodarske zone „Ravča“ koja predstavlja odskočnu dasku u stvaranju povoljne poduzetničke klime. Primarni cilj nam je promovirati Gospodarsku zonu, djelovati na način da poduzetnicima predstavimo što smo spremni ponuditi, a ne samo čekati da nam pokucaju na vrata. Zona Ravča je zbog svojeg prometnog položaja i povoljnosti za poduzetnike koje pruža brdsko-planinsko područje već prepoznata, što vidimo u poslovnoj odluci jedne od vodećih hrvatski tvrtki. Sad se samo trebamo istim načinom truditi predstaviti taj biser i ostalim poduzetnicima koji nisu toliko upoznati s našim područjem, rekla nam je Beus.

<< Arhiva >>