IN MEMORIAM ANTE GALIĆ (1937.-2016.) Ostavio je trag u prosvjeti, politici i kulturi Vrgorske krajine kroz posljednjih pola stoljeća

subota , 22.10.2016.



Nakon duge i teške bolesti jutros je u 79. godini preminuo Ante Galić, umirovljeni nastavnik, bivši gradonačelnik Vrgorca, suprug, otac i djed.

Ante Galić rođen je 1937. godine u Vrgorcu. Veći dio svoga radnog vijeka proveo je na dužnosti nastavnika likovne kulture u Osnovnoj školi u Vrgorcu, gdje je radio od ranih 60-ih do 90-ih godina 20. stoljeća. U tom vremenu oženio je svoju Dragicu i postao otac četiriju kćeri – Antonije, Gabrijele, Miljenke i Petre.

Godine 1995. izabran je za posljednjeg načelnika Općine Vrgorac, i to iz redova Hrvatske demokratske zajednice, a nakon što je Vrgorac 1997. godine odlukom Sabora postao grad, Galić je njegov prvi gradonačelnik, i to kroz 1997. i 1998. godinu. S te dužnosti odlazi u mirovinu.

U svom radnom vijeku Galić je bio vijećnik HDZ-a u Skupštini Splitsko-dalmatinske županije, kao i dugogodišnji član Matice hrvatske. Uz političke i prosvjetne dužnosti, aktivan je i na kulturnom polju. Bio je više puta član organizacijskog odbora Tinovih dana i član stručnog povjerenstva literarno-likovnog natječaja „Tin i ja“ Osnovne škole „Vrgorac“.

Njegov posljednji društveni angažman dogodio se početkom 2016. godine kada se na poziv Gradskog vijeća i gradonačelnika Vrgorca uključio u inicijativu za realizaciju projekta brze ceste Ravča-Drvenik. Ante Galić bio je istaknuti član plejade Vrgorčana onog starog Vrgorca koji već lagano blijedi u našem pamćenju.

Barba Ante će ostati zapamćen po tragu kojega je ostavio u prosvjeti, politici i kulturi Vrgorske krajine u posljednjih pola stoljeća.

Izražavamo sućut obitelji, rodbini, prijateljima i poštovateljima preminulog Galića. Počivao u miru Božjem.

(BR)

<< Arhiva >>