POGLED S GRADINE Što Parlamentarni izbori znače za Vrgorac?

ponedjeljak , 12.09.2016.



Rezultati Parlamentarnih izbora jasno navode na zaključak da će HDZ i Most nezavisnih listi nakon određenih pregovora formirati zajedničku vladu, i to na temelju slične snage kakvu su imali nakon izbora prije deset mjeseci. Što takav rasplet izbora na državnoj razini znači za političku situaciju u Vrgorcu, gdje je nositelj vlasti Mostu bliska Nezavisna lista mladih uz podršku SDP-a i HNS-a?

Rezultati parlamentarnih izbora na području Vrgorca pokazuju pad popularnosti i HDZ-a i SDP-a te popriličan rast Nezavisne liste mladih. Još kada se saznalo da Ante Pranić ide na listu Mosta u X. izbornoj jedinici bilo je jasno da on nema snagu za osvajanje mandata u Hrvatskom saboru. Usprkos tome, Pranić se na to ipak odlučio, čak i formirao stožere s obje strane Biokova te uložio vlastiti novac u izbornu kampanju nadajući se preferencijalnim glasovima. Nije on to učinio da bi osvojio saborsko mjesto, već da bi učvrstio svoj položaj u konglomeratu političkih opcija koje čine Most nezavisnih lista, poglavito u Dalmaciji, uz bok Petrovu, Grmoji, Kovačiću i Bulju.

Oslanjajući se na veze s Mostovim ministrima u prošloj vladi, najviše Orepićem, Panenićem i Šprljom, Pranić je ne samo uspješno srušio dugogodišnju HDZ-ovu vlast u Vrgorcu, već na toj istoj pomoći temeljio i prvo razdoblje svoga mandata na mjestu gradonačelnika, a to želi raditi i dalje. Dobro procjenjujući da će Most ponovno biti jezičac na vagi, gradonačelnik Vrgorca je ušao u izbornu kampanju kako bi formiranjem nove vlade mogao naplatiti uslugu u vidu realizacije raznih projekata bitnih za Vrgorac pomoću Vlade čija će mu vrata opet otvoriti, ovaj put još moćniji Mostovi ministri. Uz svako svoje traženje prema Mostu, Pranić će sa sobom „ponijeti“ 25% glasova, od čega većinom preferencijalnih, koliko je jučer osvojio u Vrgorcu, što je jedan od najboljih rezultata Mosta u Dalmaciji.

Iz navedenoga je jasno da je Pranić u Vrgorcu pravi pobjednik izbora, ne samo zato što je jedini ostvario rast u odnosu na prošle izbore, već i zato što će nakon formiranja vlade HDZ-a i Mosta upravo on biti najjači predstavnik te koalicije u Vrgorcu. To će se dogoditi ne samo zbog Pranićeve očito vidljive sposobnosti u stvaranju kontakata i veza od lokalne do državne razine, već i zbog toga što vrgorski HDZ ima ozbiljnih kadrovskih problema i naprosto nema osobu koja niti blizu može parirati gradonačelniku.

S druge strane, Praniću može dobrim dijelom parirati Bobanac, ali kako je on na izlaznim vratima, jasno je da SDP-u prijeti rasulo ako ne posloži svoje redove i krene u ponovni „zagrljaj“ sa svojom bazom koja usprkos naletima NLM-a i dalje opstaje, ali je pitanje dokad. Zbog potpuno nedjelotvornog HDZ-a, jedini pravi politički korektiv NLM-u u Vijeću trenutno je SDP u koaliciji s HNS-om i ako bi ta stranka dalje slabila, to bi poremetilo postojeću osjetljivu ravnotežu na političkoj sceni Vrgorca koja je za naš grad itekako potrebna. Most na državnoj razini u koaliciji s HDZ-om, a na lokalnoj razini sa SDP-om je vrlo razumna kombinacija koja ostavlja otvorenima sve kombinacije, a činjenica je da osiromašeni Vrgorac trenutno nema luksuz da si zatvara bilo kakva vrata. Ma što netko ostrašćen ideologijom mislio o tome.

Nadalje, ovi izbori su pokazali potpuni potop i nestanak obje pravaške opcije u našemu gradu, uz ranije samovoljni nestanak HSS-a. Vrgorac dakle ima tri političke opcije vrijedne spomena, od kojih dvije stare trpe snažne udarce s bokova od najmlađe s kojom SDP mora surađivati kako bi izbjegao povratak HDZ-a na vlast. Zbog toga nema nikakve dileme da će HDZ i SDP morati pročistiti svoje redove i uvesti nove osobe koje će moći parirati NLM-u, Pranićevoj radnoj energiji i njegovim vezama s MOST-ovim ministrima i saborskim zastupnicima, inače je realno za očekivati njihovo daljnje slabljenje. HDZ više ne može računati na lažne birače kao nekad, a SDP će bez hitnog pomlađivanja članstva ubrzo upasti u grdne probleme. I zaključno, ovi izbori su još jednom pokazali koliko su državni izbori važni i za političke procese u Vrgorcu i ne smije ih se uzimati zdravo za gotovo. Pogotovo kad znamo da su lokalni izbori već slijedeće godine.

<< Arhiva >>