BURA U TINOVU GRADU: HAC zaposlio nove djelatnike u Centru za kontrolu prometa na autocesti u Vrgorcu među kojima gotovo nema Vrgorčana!

petak , 28.11.2014.



Poput groma odjeknula je danas vijest da su Hrvatske autoceste zaposlile 13 novih djelatnika u Centru za kontrolu prometa u Vrgorcu. Kako neslužbeno doznajemo radi se o djelatnicima koji su zaposleni na određeno vrijeme za poslove zimskog održavanja autocesta. Do zapošljavanja je došlo preko agencije, bez standardnog raspisivanja natječaja za zapošljavanje. A taj natječaj za stalne djelatnike u COKP-u u Vrgorcu Vrgorčani očekuju već godinu dana, još otkako je krajem prošle godine predsjednik uprave HAC-ONC-a Alen Kruhak najavio kako se natječaj za zapošljavanje može očekivati u veljači 2014. godine, što se na kraju nije ostvarilo. Na koncu se dogodilo to da su novi djelatnici zaposleni, istina privremeno, a da Vrgorčani uopće nisu znali da je netko nove djelatnike i tražio, pa su tako posao dobili uglavnom Imoćani koji su očito znali da netko zapošljava. Kako, nije poznato.

Najnovija zapošljavanja uzrokovala su snažno nezadovoljstvo u Vrgorcu, gradu s visokom stopom nezaposlenosti i vrlo visokom stopom iseljavanja mladih zbog nemogućnosti zapošljavanja. Društvene mreže prepune su poziva za organizacijom velikog prosvjeda i drugih iskaza nezadovoljstva protiv ovakve politike HAC-a prema Vrgorcu i Vrgorčanima. Mnogi od građana ovoga kraja su svoju budućnost vidjeli u Centru za kontrolu prometa kod ulaza na autocestu na Ajdanovcu, posebno zašto što bi zapošljavanje Vrgorčana bilo logično jer je najjeftinije rješenje za dugovima opterećen HAC. Sve političke stranke Vrgorca su početkom godine zajedno istaknule stav da na COKP-u u Vrgorcu moraju raditi Vrgorčani ukoliko imaju iste kvalifikacije kao pretendenti na radna mjesta iz drugih gradova.

Političke grupacije u Vrgorcu su odmah i reagirale na najnovije događaje. Nositelj Nezavisne liste mladih Ante Pranić preko službene facebook stranice liste odaslao je popodne u javnost slijedeću izjavu:
„Nastavlja se Vladina politika zaobilaženja Vrgorca. Iako smo imali čvrsta obećanja da će u veljači biti raspisan natječaj za 30-ak radnih mjesta kod kojih će domaće stanovništvo imati prednost prilikom zapošljavanju, ovim činom smo prevareni i izigrani. Smeta me što otpor Vladinoj politici zaobilaženja Vrgorca aktivnije ne pružaju Vrgorčani koji bi mogli stranačkim linijama donekle lobirati za interes Vrgorca u Zagrebu. Politika nezamjeranja zbog vlastitih političkih karijera pojedinaca uzrokovala je pogodnu klimu za donošenje mnogih odluka iz Zagreba koje nisu u interesu Vrgorca. Umjesto da autocesta potakne gospodarsko-demografski uzlet Vrgorca, mnoge Vladine odluke ubrzat će proces iseljavanja Vrgorčana. Autocesta će tada biti najkraća veza za odlazak iz Vrgorca."

Informacija o zapošljavanjima u HAC-u uzrokovala je buru u vrgorskoj organizaciji SDP-a u kojoj su za sve saznali od novinara. Kako neslužbeno doznajemo, vrh stranke danas se hitno konzultirao o novonastaloj situaciji, a odmah potom predsjednik organizacije Rade Bobanac je kontaktirao vladu i vrh resornih ministarstava. Saznajemo da je palo i mnogo teških riječi na račun načina na koji se HAC odnosi prema Vrgorcu, pogotovo u dijelu koji se tiče zapošljavanja bez natječaja. O svemu je Bobanac preko društvenih mreža večeras izvijestio javnost: „SDP Vrgorac podsjetio je danas odgovarajuće institucije na javno dana obećanja o zapošljavanjima na autocestama u Vrgorcu. Ne želimo nikoga učiti njegovu poslu, ali samo po sebi jasno je zašto bi Vrgorčani bili duplo jeftinije rješenje za HAC od bilo koga drugoga jer im se na COKP-u u Vrgorcu ne treba plaćati putne troškove. Jeli HAC-u interes smanjiti troškove poslovanja ili ne? Kao što smo energično tražili i dobili vraćanje uredovnih dana suda te rendgena, isto ćemo raditi i u ovom slučaju. Vrgorac nije ničija lopta za napucavanje!“

Oko dvije tisuće posjetitelja obišlo izložbu o Anne Frank u Vrgorcu!

četvrtak , 27.11.2014.



U srijedu 26. studenoga službeno je u Vrgorcu zatvorena svjetski poznata putujuća izložba „Anne Frank – povijest za sadašnjost“. U Vrgorcu je boravila ukupno dvadeset i četiri dana, od 3. studenoga kada je svečano otvorena u atriju nove zgrade Osnovne škole Vrgorac. Izložba je organizirana u suradnji Kuće Anne Frank (Anne Frank House) iz Amsterdama, Vrgoračkih novina, Hrvatske edukacijske i razvojne mreže za evoluciju sporazumijevanja (HERMES) i Osnovne škole Vrgorac.

Izložba je temeljena na Dnevniku Anne Frank, svjetskom bestseleru koji je preveden na 67 svjetskih jezika i prodan u 30 milijuna primjeraka. Izložba na 36 izložbenih panela (plus dva naslovna panela) donosi brojne detalje iz života židovske djevojčice i njezine obitelji s kraja Drugog svjetskog rata, ali i aktualizira pitanje ponovne pojave nacističke ideologije u suvremenom svijetu. Ovaj interaktivan pristup izložbi i način na koji se pristupa nekima od najvažnijih lekcija holokausta već su isprobani u četrdeset različitih zemalja diljem svijeta, a za hrvatsku izložbu napravljeni su i posebni paneli. Hrvatski dio izložbe bavi se lokalnim stradanjima kako tijekom Drugog svjetskog rata tako i u novijoj povijesti te posjetiteljima približava lokalnu problematiku ljudskih prava. U Hrvatskoj nakon Zagreba, Rijeke, Splita, Osijeka, Čakovca i Bjelovara, izložba je gostovala u Vrgorcu, a potom odlazi u Zadar. U Hrvatskoj se odvija u sklopu 750.000 kuna vrijednog projekta „Povijest za svijest“ koji financira Europska unija, a koji je podržao i predsjednik Republike Hrvatske Ivo Josipović.



Posjetitelje su kroz izložbu prilagođenu svim uzrastima vodili posebno obučeni učenici-volonteri (peer guides) Osnovne škole 'Vrgorac': Matea Boras, Julija Franić, Antonija Grljušić, Marin Sušić i Katarina Alilović, te učenici Srednje škole 'Tin Ujević' Ivan Tolić i Sara Franić.

Prethodno otvaranju izložbe učenici su uz mentorstvo gospodina Tvrtka Patera iz HERMES-a prošli kroz dvodnevne radionice na kojima su stjecali znanja o životu Anne Frank, posljedicama Prvog svjetskog rata, uzrocima Drugog svjetskog rata, zatim o totalitarističkim ideologijama i sustavima, te ratovima na području država nastalih raspadom bivše Jugoslavije devedesetih godina 20. stoljeća. Učenici-vodiči su potom samostalno postavili izložbu.

Izložbu je 3. studenoga svečano otvorio ravnatelj Osnovne škole Vrgorac Krešimir Kuran, a uz njega su govorili i predstavnik HERMES-a Tvrtko Pater, te autor ovih redak kao predstavnik Vrgoračkih novina. Nakon otvaranja posjetitelje su tu večer u manjim grupama kroz izložbu proveli učenici-vodiči.



U narednom razdoblju građani su imali prilike razgledati izložbu svaki radni dan od 15 do 17 sati u pratnji učenika-vodiča koji su cijelo vrijeme imali posla. Do zadnjega dana građani su pristizali u Osnovnu školu Vrgorac. Posljednji posjetitelj napustio je izložbu točno u 17 sati zadnjega dana izložbe.

U organizaciji ravnatelja obiju vrgorskih škola, sastavljen je raspored grupnih posjeta izložbi za sve razrede. Tako je svaki razred u pratnji svojega razrednika obilazio izložbu tijekom satova razrednika, a vodili su ih učenici-vodiči.

Pred otvaranje izložbe Osnovna škola Vrgorac uputila je putem ureda državne uprave pozive svim školama u Splitsko-dalmatinskoj i Dubrovačko-neretvanskoj županiji za posjet izložbi. Najviše odaziva bilo je među školama u najjužnijoj hrvatskoj županiji, pa je tako 14. studenoga u Vrgorac stiglo pedesetak učenika i nastavnika iz Osnovne škole Smokvica na Korčuli. Nakon toga, 22. studenoga stigle su dvije grupe s ukupno stotinjak učenika i sedam nastavnika dviju dubrovačkih škola iz Mokošice i Lapada. Zadnjega dana izložbu su posjetili svi učenici od četvrtoga do osmoga razreda Osnovne škole fra Ante Gnječ na Staševici u pratnji većine nastavnika i ravnatelja. Svi su oni uz razgledavanje izložbe posjet Vrgorcu iskoristili i za razgledavanje povijesnih znamenitosti Vrgorca i Kokorića, a mnogi su obećali da će se ponovno vratiti, oduševljeni onime što su tu vidjeli.



Kroz trajanje izložbe posjećivale su je brojne manje grupe iz Vrgorca i okolnih gradova. Tako je 20. studenoga stigla delegacija Foruma žena SDP-a Makarske i Saveza antifašističkih boraca Makarskog primorja te brojni drugi. Prema evidenciji organizatora, izložbu je u 24 dana razgledalo oko dvije tisuće posjetitelja, što ovu izložbu čini daleko najuspješnijoj u novijoj vrgorskoj povijesti. Tolikoj posjećenosti svjedoči i pedeset ispunjenih stranica u Knjizi dojmova u koju se svatko mogao upisati nakon razgledavanja izložbe. Kakav je trag izložba ostavila na Vrgorac najbolje svjedoče riječi učenika-vodiča koji su izjavili kako bi, da mogu, sve ponovno zajedno odradili i proživjeli. Priča o Anni Frank će svakako dugo ostati u kolektivnoj memoriji Vrgorčana kao podsjetnik na događaje koji se više nikada ne smiju ponoviti u bilo kojem obliku, kao i na važnost poštivanja ljudskih prava, dostojanstva čovjeka, suradnje među narodima i demokracije, kao najvažnijih civilizacijskih dosega čovječanstva.



Na kraju treba spomenuti i sve one koji su na bilo koji način doprinijeti realizaciji ove izložbe. Zahvaljujemo Osnovnoj školi Vrgorac i njezinim djelatnicima na svekolikoj logističkoj pomoći i podršci. Najveću zahvalu treba uputiti učenicima-vodičima Osnovne škole Vrgorac i Srednje škole Tin Ujević koji su iznijeli najveći teret ove izložbe. Zajedno su odradili stotine radnih sati vođenja grupa i pojedinaca i oni su istinski heroji ovoga projekta! Zahvaljujemo i vodstvu obje škole. Hvala Mesnoj industriji „Braća Pivac“ na uslugama prijevoza koje su za nas besplatno izvršili, a bez kojih ovu izložbu ne bi mogli realizirati. Hvala Turističkoj zajednici Vrgorca na pomoći prilikom organizacije turističkih grupa prilikom posjeta izložbi. Hvala medijima na praćenju i promoviranju izložbe. Zaista su nam omogućili značajan medijski prostor. Nadamo se ponovnoj suradnji na nekim budućim projektima. Na koncu zahvaljujemo i svim školama koje su se odazvale našemu pozivu za skupni posjet učenika izložba, kao i svim drugim grupama građana i pojedincima koji su došli razgledati izložbu i na takav način dati potporu ovome projektu.

Učenici Mokošice i Lapada obišli izložbu o Anni Frank u Vrgorcu

nedjelja , 23.11.2014.



Jučer je izložbu 'Anne Frank - povijest za sadašnjost' u Vrgorcu došlo razgledati oko stotinu učenika i nastavnika osnovnih škola Lapad i Mokošica kod Dubrovnika. Posjetitelji su prvo pogledali kratki edukativni film o životu Anne Frank, a potom su u pratnji učenika-vodiča razgledali izložbu. Refleksije gostiju su bile izvrsne i učenici su izašli puni dojmova. Posebno su hvalili vješte i elokventne vrgorske učenike-vodiče koji su na svojim leđima iznijeli najteži teret na ovoj izložbi.

Nakon posjeta izložbi učenike je preuzela Maja Hrstić iz Turističke zajednice Vrgorca s kojom su obišli Vrgorac i njegove znamenitosti, poput Tinove kule. Potom su školarci Mokošice i Lapada nastavili obilazak u etno-selu Kokorići koje su razgledali u društvu njegova vlasnika, turističkog djelatnika Zvonimira Pervana. Izložba je otvorena do 26. studenoga, a zadnjega dana skupno će ju posjetiti učenici i nastavnici Osnovne škole 'fra Ante Gnječ' iz Staševice. Prethodno učenicima iz škola u dubrovačkom okruženju, izložbu su posjetili i učenici Osnovne škole iz Smokvice na Korčuli.

Izložba je u organizaciji Vrgoračkih novina, Osnovne škole 'Vrgorac', HERMES-a i Kuće Anne Frank iz Amsterdama otvorena u atriju nove zgrade Osnovne škole od 3. do 26. studenoga. Vodimo evidenciju broja posjetitelja koji dolaze razgledati izložbu, pa ćemo na kraju imati iznijeti ukupan broj.

Za sada šest stranaka i listi želi u Gradsko vijeće Vrgorca

utorak , 18.11.2014.



Vrgorčani izlaze na prijevremene izbore za Gradsko vijeće 21. prosinca. Iako predizborna kampanja još nije počela, u Vrgorcu su se uglavnom iskristalizirale liste koje će izaći na izbore. HDZ će na izbore izaći s HSS-om. Ta koalicija je već godinama čvrsta. HSP Ante Starčević će na izbore izaći samostalno. Isto će učiniti i SDP, te Nezavisna lista mladih. Iako službeno još nije poznato kojim će putem krenuti slabašni HNS i nedavno osnovani HSU, i jedni i drugi vjerojatno idu samostalno. HSU je nova stranka na vrgorskom političkom nebu, ali ona će se vjerojatno graditi na snazi koju je među biračima imala nekadašnja nezavisna lista Srećka Pervana. Ako ostane ovako, dosad vladajućoj koaliciji predvođenoj HDZ-om suprotstaviti će se čak pet oporbenih listi, što uvelike smanjuje šansu da se HDZ konačno obori s vlasti. Ostaje pitanje i gradonačelnika Borisa Matkovića. Ako većinu u vijeću osvoje oporbene liste, onda će one na proračunu rušiti Matkovića, pa bi Vrgorac u proljeće opet mogao na izbore, ovaj put za Gradsko vijeće i gradonačelnika.

Vi što donosite odluke u Vrgorcu, poslušajte vam mladi žele reći

utorak , 11.11.2014.

ANKETA Za koga će Vrgorčani glasovati?

ponedjeljak , 10.11.2014.



Približavaju se Prijevremeni izbori za Gradsko vijeće pa je prilika za našu tradicionalnu blog-anketu. Anketa se sastoji od tri pitanja. Zanima nas za koga će te glasovati na predstojećim izborima, zatim treba li gradonačelnik Matković dati ostavku kako bi se paralelno s izborima za Gradsko vijeće organizirali i oni za gradonačelnika, te nas zanima ide li Vrgorac u pravome smjeru u svim vidovima društvenog života? Naglašavamo da anketa nije reprezentativna, već odražava stav mahom mlađe populacije, aktivne na blogovima i društvenim mrežama. Međutim, u prošlosti je davala približne rezultate stvarnih izbora. Možete glasovati samo jednom. Hvala svima na sudjelovanju.

Za koga će te glasati na Prijevremenim izborima za Gradsko vijeće Vrgorca krajem prosinca 2014. godine?
 
pollcode.com free polls


Treba li gradonačelnik Boris Matković dati ostavku kako bi se organizirali i prijevremeni izbori za gradonačelnika?
 
pollcode.com free polls


Po Vašemu mišljenju, ide li Vrgorac u pravome smjeru?
 
pollcode.com free polls


Izložbu o Anni Frank možete posjetiti svakim radnim danom od 15 do 17 sati

petak , 07.11.2014.



Izložbu 'Anne Frank - povijest za sadašnjost' možete razgledati svakim radnim danom od 15 do 17 sati u novoj zgradi Osnovne škole 'Vrgorac'.
Kišno je vrijeme, pa ako ste slobodni, izvrsna je to prilika za posjet izložbi. Ulaz je besplatan. Ne zaboravite se upisati u knjigu dojmova. Svaki dan brojni pojedinci ili grupe dolaze na izložbu u popodnevnim satima pa naši učenici-vodiči imaju pune ruke posla. Također, izložbu će posjetiti peti, šesti, sedmi i osmi razredi Osnovne škole 'Vrgorac' i svi razredi Srednje škole 'Tin Ujević', u društvu svojih razrednika. Jučer smo imali posjet učenika i nastavnika naše Glazbene škole.
Za grupni posjet izložbi najavile su se škole iz Ploča i Smokvice na Korčuli. Također, dolaze nam u posjet i četiri osma razreda iz osnovne škole na Mokošici kod Dubrovnika zajedno s deset nastavnika. A to je tek početak! Organizaciju grupnih posjeta izložbi iz drugih gradova Udruga Vrgoračke novine i Osnovna škola odraditi će u suradnji s Turističkom zajednicom Vrgorca, pa će djeca nakon izložbe obići Vrgorac i njegove povijesne znamenitosti, uz pauzu za ručak. Izložba je otvorena do 27. studenoga.

Podaci o potrošnji vode odsad na internetu

četvrtak , 06.11.2014.



Komunalno d.o.o. Vrgorac pokrenulo je jednostavan, ali vrlo koristan računalni program putem kojega će svaki korisnik njihovih usluga moći s dva-tri klika mišom pregledati svoju financijsku karticu, zatim stanje dugovanja prema Komunalnom, stanje očitanja vodomjerila, a moći će i izmijeniti korisničko ime i lozinku, ako to ocijeni potrebnim. Na istom mjestu moći će se ponovno ispisati račun.

Građani će moći pristupiti programu nakon što dobiju račun za potrošenu vodu za listopad, na kojemu će biti otisnuti korisničko ime i lozinka za svakog pojedinog korisnika koji su potrebni za nesmetani pregled navedenih podataka. Korisničko ime i lozinku potrebno je upisati na internetskoj stranici Komunalnog - http://www.vrgorac.komunalno.com/ i to je sve. Podaci o računima i stanju vodomjerila prezentirani su na vrlo jednostavan i lako shvatljiv način putem grafikona i jednostavnih tablica.

Ovaj projekt omogućiti će veću transparentnost rada i kvalitetniji odnos između isporučitelja vode i svih korisnika u Vrgorskoj krajini i na njegovoj realizaciji čestitamo upravi naše komunalne tvrtke. Nadamo se da će istim putem krenuti i Gradska Čistoća.

U Vrgorcu svečano otvorena svjetska putujuća izložba 'Anne Frank - povijest za sadašnjost'

utorak , 04.11.2014.



Sinošnje otvaranje izložbe 'Anne Frank - povijest za sadašnjost' bilo je pun pogodak! Preko stotinu Vrgorčana je prisustvovalo i mislim da su iz škole izašli zadovoljni viđenim, usprkos specifičnosti teme. Građani su bili pozvani na izložbu putem plakata i internetskih poziva, a ciljano smo pozvali predstavnike svih institucija u gradu. Tko želi, izložbu može naknadno posjetiti.

Organizacija i dovođenje ove izložbe u Vrgorac trajalo je godinu dana i zadatak nije bio jednostavan. Trebalo je ispuniti mnoge logističke uvjete, puno se toga trebalo poklopiti, i na koncu nemam što dodati osim da sam oduševljen što je ova svjetska putujuća izložba napokon u našemu gradu.

Udruga Vrgoračke novine imala je u organizaciji i postavljanju izložbe veliku logističku pomoć Osnovne škole 'Vrgorac', a dijelom i Srednje škole 'Tin Ujević'. Njihovi nastavnici su izabrali učenike za koje su smatrali da bi bili najbolji vodiči svojim kolegama i drugim građanima koji izložbu dođu razgledati. Njihov mentor i trener Tvrtko Pater, iz organizacije HERMES organizirao je s djecom u nedjelju i ponedjeljak brojne radionice u školskoj knjižnici tijekom kojih su učenici stekli brojna znanja i vještine vezane ne samo za izložbu već i za opća pitanja ljudskih prava i sloboda. Veliku pomoć imali smo i od Mesne industrije 'Braća Pivac'. Svima njima hvala.

Izložba će u Vrgorcu boraviti do 26. studenoga. Građani će ju moći razgledati i upisati se u knjigu dojmova svakim radnim danom od 15 do 17 sati. Kroz izložbu će ih voditi naši učenici-vodiči koji će tamo dežurati. Neki koji su sinoć bili na otvaranju već su najavili da će opet doći i u miru i tišini razgledati svaki od 36 eksponata. Razrednici u obje škole će tijekom satova razrednika voditi svoje razrede na razgledavanje izložbe.

Također, kako me je obavijestio ravnatelj Osnovne škole, za grupni posjet nastavnika i učenika izložbi u Vrgorcu već su iskazale interes škole iz naše regije, npr. iz Ploča i Smokvice na Korčuli. Tako da će u slijedećih dvadesetak dana u našemu gradu biti puno mladih ljudi, a to je i bila poanta svega ovoga.

Pozivam građane da iskoriste ovu priliku i posjete izložbu prije nego ode iz Hrvatske. Još jednom, hvala svima koji su na bilo koji način pomogli postavljanje izložbe o Anni Frank u Vrgorcu.


Na Svi svete sjetili se Tina Ujevića

subota , 01.11.2014.



Na blagdan Svih svetih sjetimo se naših pokojnika, članova obitelji, rodbine i prijatelja. Međutim, neki se sjete i velikana naše kolektivne memorije i odu im na grob zapaliti svijeću. Tako je bilo danas na Mirogoju, na polju 18, razredu II/I, grobnom mjestu 18, gdje je jedna mala miješana vrgorsko-imotska ekipa otišla na grob Tinu Ujeviću i zapalila nekoliko svijeća njemu u čast. Povezali su tako mjesto Tinova rođenja i kraj njegova podrijetla.
Proteklih godina putnici namjernici ostavljali su na Tinovu grobu svakojake poklone... od boca skupog vina, ruža, preko listova s pjesmama anonimnih autora. Netko ili neki danas su mu na grobu ostavili i nekoliko cigareta, znajući da je Tin bio stravstveni pušač.

Dragi Tine, nismo te zaboravili...

Prije 23 godine pripadnici Vrgoračke satnije ušli u sastav Četvrte gardijske brigade



Na današnji dan prije 23 godine pripadnici Vrgoračke satnije ušli su u sastav Četvrte gardijske brigade Hrvatske vojske. Međutim, i prije i poslije toga datuma trajao je ratni put ove manje jedinice kroz koju su prošli brojni Vrgorčani.

Početak ratnih zbivanja u prvoj polovici 1991. godine naveo je i Vrgorčane na organiziranje vojne postrojbe sastavljene od domicilnog stanovništva. Tako je 28. lipnja 1991. osnovana Samostalna Vrgoračka satnija, a njezin prvi zapovjednik bio je Stjepan Nižić. Odmah nakon osnivanja postavilo se pitanje naoružanja. Jugoslavenske vojne vlasti su ranije povukle oružje Teritorijalne obrane iz Vrgorca i susjednih gradova u veliku kasarnu JNA u Pločama. Akcijom Zelena Tabla – Male Bare, u kojoj je 14. rujna 1991. godine sudjelovalo i dvadesetak Vrgorčana, hrvatski su vojnici preoteli kasarnu i zaplijenili velike količine oružja i streljiva. To je oružje, među ostalim, iskorišteno i za prvo naoružavanje tek osnovane Samostalne Vrgoračke satnije. Satnija je nakon toga upućena na dubrovačko ratište, gdje je sudjelovala u akciji „Slano“ na području Visočani – Lisac tijekom druge polovice studenoga 1991. godine. Nakon povratka u Vrgorac pripadnici satnije su obaviješteni kako će kao jedinica biti priključeni u redove četvrte gardijske brigade koja je osnovana još 28. travnja 1991. godine i čiji je prvi borbeni zadatak bilo oslobođenje Kruševa.

Prvog dana studenog 1991. godine satnija je postrojena ispred tvrtke Braća Rakić u Vrgorcu, te je njezinih 65 pripadnika sa kompletnim naoružanjem, uz ispraćaj brojnih Vrgorčana, krenulo na drniško bojište, čineći 3. satniju 4. bojne četvrte gardijske brigade. Uz Vrgorčane, satniju su činili i pripadnici iz obližnjih sela zapadne Hercegovine. Akcija na drniškom bojištu trajala je tijekom studenoga i prve polovice prosinca. Tamo su Vrgorčani imali zadatak spriječiti prodiranje neprijateljskih tenkova i pješadije u smjeru Žitnić – Planjane – Unešić. Na terenu su vladali nepovoljni meteorološki uvjeti zbog čega su pojedini vojnici i oboljeli. 11. prosinca satnija je pojačana sa deset novih gardista, ali je već 16. prosinca izvršila primopredaju položaja i bez gubitaka se povukla na stonsko bojište gdje ostaje tijekom druge polovice prosinca 1991. godine i prve polovice siječnja 1992. godine. U sastavu satnije su tada 73 gardista čiji je zadatak bilo sprječavanje prodora neprijatelja na smjeru: Ošlje – Imotica – Duži. Tamo ih je pratilo višednevno žestoko neprijateljsko topničko bombardiranje, ali su 16. siječnja izvršili primopredaju položaja sa samo jednim ranjenim gardistom. Potom, 24. siječnja 1992. godine, odlaze na zadarsko bojište na kojem se nalaze sve do druge polovice ožujka. Tamo brane prilaze Zadru i najbližoj zadarskoj okolici od napada JNA i srpskih paravojnih snaga iz smjera Islama Latinskog i Poličnika. Usprkos dosad najdužoj akciji, satnija zadatak obavlja bez gubitaka. Od kraja ožujka do sredine travnja 1992. godine satnija je stalno u pokretu između Zadra i Živogošća, i tek u noći sa 11. na 12. travanj dolazi zapovijed za prelazak hrvatske granice i pokret u područje Čitluka gdje se očekivao prodor na smjeru Košaruše – Krivodol i smjeru sela Miličevići – Dobro selo. Tada se u satniji nalazilo 78 gardista koji su na obrambenim položajima pojačani sa ljudstvom čitlučke satnije. Nekoliko dana kasnije satnija se pojačava sa još osam vojnika. Do početka svibnja jedinica drži obrambene položaje, a sedmog istog mjeseca, u suradnji sa satnijom čitlučke policije, kreće u napad sa zadatkom ovladavanja sa tt 343 i selom Miličevići, te izbijanja na Njemačku cestu i presijecanja puta prema selu Vlake i selu Škore te uspostavljanje obrane. Zadatak nije obavljen, ali su neprijatelju naneseni veliki gubitci. U iznenadnoj akciji stradalo je dakle 48 neprijateljskih vojnika. Na strani satnije ranjena su tri gardista, D. Blajić, D. Selak, S. Roglić, a poginuo je gardist Ante Gašpar iz Umčana. On je izgubio život u vrijeme iznenadnog napada na srpski bunker. Gašparovo tijelo zbog opasnosti situacije nije bilo moguće izvući sa terena i to je učinjeno tek mjesec dana kasnije nakon novog napada i uspostavljanja crte obrane u kanjonu Neretve. Satnija se zadržava u čitlučkom području sve do druge polovice lipnja 1992. godine izvodeći razne akcije u suradnji sa pripadnicima čitlučke policije. Tako je tijekom napadnog djelovanja „Buna“ između 14. i 16. lipnja dobila zadatak da forsira rijeku Neretvu i uveže se sa domaćim snagama u Buni, te uspostavi mostobran i prihvati 2. satniju. U tim akcijama satnija nije imala gubitaka. Tek 20. lipnja jedinica se povlači na desetodnevni odmor.

Nakon toga Vrgorčani odlaze na Dubrovačko bojište, gdje u razdoblju od 1. do 4. travnja, ukupno 61 pripadnik satnije, sudjeluje u napadu u smjeru selo Kalađurđevići – Kokotova glava – selo Zaplanik. U akciji su ranjena dvojica gardista, Jović i Bešker. Bila je to tek prva akcija na jugu, gdje se satnija zadržava sve do kraja listopada 1992. godine, uz iznimke odmora i puštanja kući. Uglavnom se do kraja listopada nalazi u obrambenim položajima na prostoru sela Začula, sela Srnjak, sela Orah i Vukoša (tt 617). Držanje tih položaja zahtijevalo je nadljudske napore satnije, pa povremeno dolazi do psihičkog i fizičkog umora i zahtjeva za prelazak u druge postrojbe, poput 156. vrgorsko-makarske brigade ili u Vojnu policiju. Dana 24. listopada satnija prelazi od obrambenog u napadno djelovanje djelujući sa drugim hrvatskim jedinicama u završnoj operaciji oslobađanja hrvatskog juga “Vlaštica“. Vlaštica je 915 metara visok vrh u pograničnom području hercegovačke općine Ravno odakle je Vojska Republike Srpske mjesecima bombardirala Dubrovnik i okolna područja. Akcija završava početkom studenoga. Napad je bio uspješan, te je uspostavljena obrana. Bilo je ovo zadnje djelovanje Vrgoračke satnije kao jedne cjeline. Ona se sa južnog bojišta prebacuje u vojarnu „Dračevac“ u Splitu. Tijekom studenog i prosinca 1992. godine dolazi do preustroja četvrte gardijske brigade. Gardisti Vrgoračke satnije tada bivaju raspoređeni u sve sastavnice brigade. Kraj Domovinskog rata u ovoj brigadi dočekalo je 14 pripadnika Vrgoračke satnije djelujući u svim akcijama brigade. Tijekom postojanja Satnije poginulo je ukupno troje njezinih članova. Ante Gašpar poginuo je u Čitluku, Robert Grizelj je nakon premještaja iz Satnije poginuo na Kupresu 10. travnja 1992. godine. Pred kraj rata poginuo je i Ljubomir Erceg, i to u prometnoj nesreći na zadatku, 18. srpnja 1995. godine.

Objavljeno u: Vrgoračke novine, broj 34, prosinac 2011. godine.

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>