U prodaji 62. broj Vrgoračkih novina

petak , 31.10.2014.



Iz tiskare je upravo izašao 62. broj Vrgoračkih novina na 44 stranice.

Od najvažnijih vijesti izdvajamo: intervju s direktoricom Turističke zajednice Vrgorca Željkom Opačak, refleksijama na ideju o Saranču kao zagorskom ulazu u Park prirode Biokovo, reportažama sa sajma u Zavojanima povodom Male Gospe i sa 15. Biklijade, reportažu o Saboru Ravlića u Kozici, te o historijatu vodoopskrbnog projekta 'Velika Banja'

Svoj primjerak Vrgoračkih novina u Vrgorcu možete kupiti u trgovinama Jukić, benzinskoj postaji Pivac i trgovini Ante.

Izvan Vrgorca novine će biti dostupne za nekoliko dana i to u: Makarskoj (Diskont Pivac, Zrinsko Frankopanska 36), Splitu (Mesnica Pivac, Stari Pazar bb) i Zadru (Mesnica Pivac, Dalmatinskog sabora 2). Na prodajnom mjestu u Zagrebu još radimo.

U Vrgorac dolazi svjetski poznata putujuća izložba „Anne Frank – povijest za sadašnjost“

utorak , 28.10.2014.



Nakon godinu dana organizacije, Vrgoračke novine u Vrgorac dovode svjetski poznatu putujuću izložbu "Anne Frank - prošlost za sadašnjost"!

Izložba je organizirana u suradnji Kuće Anne Frank iz Amsterdama, Vrgoračkih novina, Hrvatske edukacijske i razvojne mreže za evoluciju sporazumijevanja (HERMES) i Osnovne škole 'Vrgorac', a u Vrgorcu će biti svečano otvorena u ponedjeljak 3. studenoga s početkom u 19 sati u prostorijama nove zgrade Osnovne škole.

Putujuća izložba „Anne Frank – povijest za sadašnjost“ na 36 izložbenih panela donosi brojne detalje iz života židovske djevojčice i njezine obitelji s kraja Drugog svjetskog rata, ali i aktualizira pitanje ponovne pojave nacističke ideologije u suvremenom svijetu. Ovaj interaktivan pristup izložbi i način na koji se pristupa nekim od najvažnijih lekcija holokausta već su isprobani u 40 različitih zemalja diljem svijeta, a za hrvatsku izložbu napravljeni su i posebni paneli. Hrvatski dio izložbe bavi se lokalnim stradanjima kako tijekom Drugog svjetskog rata tako i u novijoj povijesti te posjetiteljima približava lokalnu problematiku ljudskih prava.

Djevojčica Anne Frank, u cijelom svijetu prepoznata kao simbol dječje žrtve holokausta, rođena je u Frankfurtu na Majni 1929. godine. Četiri godine poslije s obitelji seli u Amsterdam, nakon što u Njemačkoj na snagu stupaju protužidovski zakoni. Početkom okupacije Hitlerovih nacista, Frankovi sele u tajno skrovište, gdje Anne tijekom dvije godine piše dnevnik. U kolovozu 1944. zabilježen je zadnji zapis u dnevniku. Otkriveno je skrovište u kojem se s obitelji skrivala, petnaestogodišnja Anne umire u logoru, a jedini preživjeli član obitelji je Otto Frank, njezin otac, koji je i objavio dnevnik.

Izložba je temeljena na Dnevniku Anne Frank, svjetskom bestseleru koji je preveden na 67 svjetskih jezika i prodan u 30 milijuna primjeraka! Posjetitelje će kroz izložbu voditi posebno obučeni učenici-volonteri (peer guides) Osnovne škole 'Vrgorac' i Srednje škole 'Tin Ujević'. Izložba je prilagođena svim uzrastima.

Izložba je već obišla četrdesetak zemalja, a u Hrvatskoj nakon Zagreba, Rijeke, Splita, Osijeka, Čakovca i Bjelovara gostuje i u Vrgorcu. U Hrvatskoj se odvija u sklopu 750.000 kuna vrijednog projekta 'Povijest za svijest' koji financira Europska unija, a koji je podržao i predsjednik Republike Hrvatske Ivo Josipović.

Koristimo priliku da pozovemo građane na otvaranje izložbe „Anne Frank – povijest za sadašnjost“. Njezin boravak u Vrgorcu biti će jedinstven kulturni događaj, ne samo za vrgorski kraj, već i za okolicu jer izložba uskoro napušta Hrvatsku.

Izložba će nakon otvaranja u Vrgorcu boraviti do 26. studenoga. Nakon otvaranja 3. studenoga građani i najavljene grupe će moći svakim radnim danom posjetiti izložbu u pratnji učenika-vodiča, pa koristimo priliku pozvati osnovne i srednje škole u okolici Vrgorca da organizirano posjete (nastavnici i učenici) ovu izložbu uz prethodnu najavu ravnatelju Osnovne škole 'Vrgorac'. Ulaz je besplatan.

Na Maskari obilježena 70. obljetnica oslobođenja Vrgorca od njemačke okupacije

petak , 24.10.2014.



Povodom 70. obljetnice oslobođenja Vrgorca od njemačke okupacije, predstavnici Udruge antifašista grada Vrgorca, članovi Gradske organizacije SDP-a Vrgorac, predsjednici mjesnih odbora Dragljane, Draževitići, Ravča i Umčane, kao i drugi građani održali su skromnu komemoraciju i položili vijence i zapalili svijeće za sve stradale Vrgorčane u antifašističkoj borbi u Drugom svjetskom ratu. Učinili su to na spomen-kosturnici na Maskari gdje su posljednje počivalište našla pedeset i dva vrgorska partizana. Na obilježavanju je sudjelovao i hrvatski branitelj Pavao Radonić Pajso, koji nikada ne propušta priliku za odavanje pijeteta svojim poginulim suborcima iz Domovinskog rata, kao i borcima iz Drugog svjetskog rata.

Nakon odanog pijeteta poginulim borcima i civilnim žrtvama rata okupljenima se obratio predsjednik Udruge antifašista Dragan Brljević i kratko podsjetio prisutne o vrijednosti antifašizma kao svjetske tekovine na kojoj je izgrađena poslijeratna Europa.

Obilježavanje 70. obljetnice oslobođenja Grad Vrgorac je odlučio u cijelosti zaobići. Štoviše, sramotan je izgled zapuštenosti koji karakterizira šumsku stazu koja povezuje Vrgorac i spomen-kosturnicu na Maskari, a o čemu komunalne službe uopće ne mare. Sam spomenik i njegova okolica su zarasli u visoku travu, što je sramotno i za svaku osudu. I dok drugi europski i hrvatski gradovi posvećuju veliki značaj datumu oslobođenja od fašizma, u Vrgorcu o tome nadležni ne mare, iako je Vrgorac dao ogroman doprinos ukupnoj antifašističkoj borbi.



Prema podacima Udruge antifašista, u Drugom svjetskom ratu stradalo je preko četiri stotine vrgorskih partizana. Samo na Sutjesci je poginulo preko 120 vrgorskih partizana. Civilnih žrtava fašizma bilo je preko tri stotine, od toga najviše u četničkom pokolju u kolovozu 1942. godine. Vrgorska krajina je u više različitih fašističkih ofenziva teško stradala. Uništene su tisuće stambenih i gospodarskih objekata, a stanovništvo se razbježalo na sve strane. Poljodjelske kulture i stočni fond su u najvećoj mjeri također stradali u vrijeme neprijateljskih ofenziva. Brojne Vrgorčane su Talijani internirali na Mamulu, a Nijemci u Zemun. Neki su dospjeli i u ustaški logor Jasenovac. Vrgorčani su također hvatani kako bi služili kao živi štit Nijemcima i ustašama u protupartizanskim akcijama po Vrgorskoj krajini. Bježeći pred Nijemcima, nekoliko stotina Vrgorčana dočekalo je kraj rata u izbjegličkim logorima u Italiji i Egiptu, a drugi po planinskim gudurama i špiljama po Vrgorskoj krajini, skrivajući se od okupacijskih vojski. Također, od partizanske ruke tijekom rata i u poraću stradalo je nekoliko desetaka stanovnika Vrgorske krajine, bilo kao vojnici neke od okupacijskih vojski, bilo kao civili.

O atmosferi prigodom oslobođenja Vrgorca 24. listopada Antifašistički front žena je izvijestio: „…Prilikom našeg dolaska u Vrgorac žene su nas dočekale sa cvijećem. Prozore su iskitile sa Hrvatskim zastavama, na svakoj je lijepo izradjena petokraka zvijezda, koju su i prije nas pripremile. Žene su sa velikim oduševljenjem dočekali svoje borce, posipale ih i kitile cvijećem, izvikivale stalno parole 'Dobro nam došli, naši željno očekivani'.“

Vlada Republike Hrvatske raspustila Gradsko vijeće Vrgorca

četvrtak , 23.10.2014.



Na svojoj 187. sjednici održanoj danas (23. listopada) Vlada Republike Hrvatske je na prijedlog Ministarstva uprave donijela Rješenje od raspuštanju Gradskog vijeća Vrgorca. Među 17 točaka dnevnog reda otvorenog dijela sjednice Vlade, točka o raspuštanju Gradskog vijeća Vrgorca nalazila se na trinaestom mjestu. Imenovati će se povjerenik Vlade Republike Hrvatske koji će obavljati poslove iz nadležnosti Gradskog vijeća. Sredstva za njegov rad osigurati će Vlada Republike Hrvatske.
Gradsko vijeće se može žaliti na ovu odluku u roku od osam dana, ali za to očito neće biti razloga.
Prijevremeni izbori za Gradsko vijeće će se održati u roku tri mjeseca, ali vladajući HDZ će u tome razdoblju imati priliku ponovno skupiti većinu. Ako to uspije, onda izbora neće biti.

70. OBLJETNICA Bitka za Stilja 18. listopada 1944. godine

subota , 18.10.2014.



Na današnji dan prije 70 godina, dakle 18. listopada 1944. godine odigrala se bitka za Stilja.

Tih dana je stožer njemačkog garnizona u Vrgorcu (pripadao je njemačkoj 118. lovačkoj diviziji) od svojih agenata na terenu doznao kako je Zapadnohercegovački partizanski odred izmješten iz Stilja u Duge Njive. Zbog toga je odlučeno da njemačka specijalna udarna grupa TRUP (stacionirana tada na Škuljima), inače specijalizirana za diverzantske i obavještajne zadatke, krene u tajnu akciju prema Stiljima i iznenadi tamošnje terenske radnike, partizanske aktiviste i odbornike.

U noći sa 17. na 18. listopada TRUP je krenuo u akciju. Kako bi postigli efekt iznenađenja, njemački vojnici su obuli opanke, te se potiho spustili s padina Matokita prema Stiljima i započeli s napadom i paljenjem kuća u zaseocima Maršići i Vukmiri.

Međutim, Nijemci tada nisu znali kako se u Stilja upravo vratila jedna četa Zapadnohercegovačkog partizanskog odreda koja je desetak dana boravila odijeljena od glavnine odreda na potezu između Novih sela i Bijače. Također, partizani nisu znali za predstojeći njemački napad na selo.

U novonastaloj konfuziji Nijemci su se spustili prema selu, a tek pristigli hercegovački partizani i njima pridruženi terenski radnici i odbornici iz Stilja su odmah stupili u borbu, ne znajući radi li se o njemačkoj vojsci ili ustašama, te kolika je njihova snaga.

Bitka je trajala do jutra, a njezinom rezultatu je doprinijelo bolje poznavanje terena od strane samih mještana Stilja koji su pomagali partizanima, pa su ovi uspjeli zaposjesti povoljnije položaje u borbi. U bitci je uništen cjelokupni njemački TRUP. Izvori navode kako je na bojnom polju izbrojano 46 mrtvih i jedan ranjeni Nijemac. Koliko je poznato, partizani nisu imali poginulih pripadnika.

Šest dana kasnije, ostatak njemačkog garnizona je zauvijek napustio Vrgorac.

PROGRAM Biklijada i Biciklijada 2014.

petak , 10.10.2014.



U subotu 11. listopada na igralištu Osnovne škole 'Vrgorac' održati će se ovogodišnje izdanje pučke manifestacije Biklijada, s početkom u 16 sati.
Na večernjem sajmu planirana je degustacija bikle, biti će ponuđena domaća vina, te promovirani domaći proizvodi na štandovima proizvođača koji će se moći kupiti. Gastro ponuda će također biti velika, a posjetitelji će moći degustirati i kupiti razne domaće specijalitete.
U 20 sati započinje folkorno zabavni program na kojemu će sudjelovati KUD Vrgorska krajina, KUD Dusina i FA Matokit, te njihovi gosti i na koncu vrgorski slavuj Ante Markotić Đulio. U 21:30 sati biti će dodijeljene nagrade Turističke zajednice Vrgorca za najoriginalniji štand i suvenir. U 22 sata u organizaciji festivala Zagora gori održati će se after party na kojemu će nastupiti Soul fingers.
Biklijadi će prethoditi i Biciklijada u organizaciji Biciklističke udruge Prančiok koja će krenuti u 14 sati s Korza prema Dragljanima.
Organizator Biklijade je Turistička zajednica Grada Vrgorca. Pokrovitelj je Grad Vrgorac, a partneri: Osnovna škola "Vrgorac", Srednja Škola "Tin Ujević" i Festival Zagora gori (Udruga Vrgoračke novine).

Osnovana podružnica Hrvatske stranke umirovljenika – predsjednik Srećko Pervan, potpredsjednici Ljubo Mihaljević i Danica Kvesić

utorak , 07.10.2014.



Jutros je u hotelu Prvan održana osnivačka skupština podružnice Hrvatske stranke umirovljenika za Grad Vrgorac. Na skupštini je za predsjednika izabran bivši nezavisni gradski vijećnik Srećko Pervan, dok će dužnost njegovih potpredsjednika vršiti Ljubo Mihaljević i Danica Kvesić. Uz nabrojane, Gradski odbor stranke čine još Matko Granić i Zorica Dujmović. U Nadzorni odbor podružnice izabrani su: Tiho Vegar, Tomislav Pervan, Tajana Vukosav, Slavoljub Maršić i Gojislav Erceg.
Osnivanju HSU-a Vrgorac prisustvovali su visoki stranački gosti: Veselko Gabričević, predsjednik županijske organizacije HSU-a Splitsko-dalmatinske županije i član Predsjedništva HSU-a Hrvatske, te članovi Županijske organizacije stranke: Stanislav Čudina, Silvestar Krka i tajnica Marija Jeremić.
Skupu je prisustvovalo desetak Vrgorčana, a usprkos tome, utvrđeno je da je prethodno prikupljen dovoljan broj pristupnica potrebnih za osnivanje podružnice. Naime, pojedinci su bili odsutni zbog ranijih obveza, a dio članova vrgorske podružnice Sindikata umirovljenika Hrvatske se učlanio u HSU, ali nisu mogli biti prisutni osnivanju stranke jer su na izletu u Bosni. Uz članove stranke, osnivačkoj skupštini je kao gost prisustvovao vijećnik Nezavisne liste mladih Ante Pranić, turistički djelatnik Zvonimir Pervan, te medijski predstavnici HINA-e i Vrgoračkih novina.

U Osnovnoj školi 'Vrgorac' osnovana učenička zadruga 'Bušin'

ponedjeljak , 06.10.2014.



Već godinama se u Osnovnoj školi Vrgorac govori o potrebi osnivanja učeničke zadruge, i nakon dugih priprema, projekt je napokon krenuo u realizaciju. Upravo je osnovana Učenička zadruga „Bušin“, kojoj je voditeljica nastavnica kemije Ivana Vujčić. Zadruga će djelovati na nekoliko polja putem svojih sekcija. Likovno-keramičarsku sekciju voditi će nastavnica njemačkog jezika Đeni Mihaljević, sekciju stvaralačkog prekrojavanja voditi će nastavnica hrvatskog jezika Tonka Jelavić, dok će Male vrtlare mentorirati Ivana Vujčić. U budućnosti je moguće osnivanje i novih sekcija, ovisno o tehničkim mogućnostima škole i interesu učenika.
Zadruga je ponijela ime Bušin, prema ljekovitoj mediteranskoj biljci koja raste u našim krajevima.
Svrha zadruge je poticanje učenika na druženje i praktični stvaralački rad. Plan je organizirati razne promotivne prodaje proizvoda učeničke zadruge prilikom raznih blagdana i praznika, te predstavljanje rada zadruge na županijskoj smotri učeničkih zadruga, a ako tu bude uspjeha, i na državnoj smotri. Svaka sekcija će brojiti desetak učenika, a u njihov rad svojim savjetima i drugom pomoći može se uključiti bilo koji pojedinac, tvrtka ili institucija.
Tako su se početkom listopada iskazali djelatnici Gradske čistoće donacijom pedesetak sadnica raznih biljaka, koje su u suradnji s učenicima 5.c razreda posadili u vrtu ispred nove zgrade škole.
Novoj učeničkoj zadruzi želimo puno sreće u budućem radu.

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>