Ponovno se formira Mandolinski orkestar Vrgorac

četvrtak , 17.08.2017.Grad Vrgorac, Gradska glazba 'Ljudevit Bačić' i Osnovna škola 'Vrgorac' zajednički kreću u projekt ponovnog formiranja Mandolinskog orkestra. Radi se o glazbenoj skupini koja je u zadnjih desetak godina svojim nastupima uspješno promicala Vrgorac diljem Dalmacije, ali je na koncu došlo do njezina gašenja uslijed financijskih i kadrovskih problema. To se uskoro planira promijeniti, čemu je dokaz jutrošnji sastanak na kojemu su sudjelovali gradonačelnik Ante Pranić, ravnatelj Osnovne škole Krešimir Kuran, voditelj Gradske glazbe Ivica Markotić i nekadašnji voditelj Mandolinskog orkestra Tomislav Herceg.

Projekt će biti uključen u Kurikulum Osnovne škole 'Vrgorac' za narednu školsku 2017/2018. godinu, financirat će ga Grad Vrgorac kroz Glazbenu školu, a probe će se izvoditi u prostorijama Osnovne škole u popodnevnim satima. Sudionici sastanka se nadaju da će mladi Vrgorčani iskoristiti ovu priliku i uz mentorstvo stručnih učitelja steći osnovne glazbene vještine koje će kroz probe s vremenom nadograđivati u koriste sebe i svoga grada.

Preminuo je Stanko Trlin, najstariji Vrgorčanin

ponedjeljak , 07.08.2017.Danas je u 102. godini, mirno u krugu svojih najbližih u obiteljskom domu na Ravči preminuo Stanko Trlin, najstariji stanovnik Vrgorske krajine.

Stanko je rođen 1916. godine na Ravči. S roditeljima se u selu od malih nogu bavio poljoprivredom. Veteran je Drugog svjetskog rata, a poslije rata, 1954. godine oženio se svojom Ivom, rođenom 1927. godine. Živjeli su skromno, sirotinjski, od poljoprivrede, kako su navikli od djetinjstva, podižući svoje troje djece. Ta skromnost u svemu, te miran i staložen pristup su zasigurno jedni od razloga Stankove dugovječnosti.

Sprovod pokojnog Stanka održat će se u srijedu u 18 sati na mjesnom groblju Ravča, a sućut se obitelji može izraziti od 17 sati.

Vrgoračke novine su u više navrata pisale o Stanku i njegovom životu pa koristimo priliku uputiti iskrenu sućut njegovoj obitelji, rođacima, prijateljima i poštovateljima. Počivao u miru Božjem.

ANTE PRANIĆ: Porez na nekretnine će građane koštati više od postojeće komunalne naknadeU Hrvatskoj se ovih dana ponovno razbuktala rasprava o uvođenju poreza na nekretnine. Iako Vlada Republike Hrvatske uvjerava da se gotovo ništa neće promijeniti izvan okvira trenutne komunalne naknade, udruga Lipa prikupila je preko 115 tisuća potpisa nezadovoljnih građana koji se protive uvođenju novoga nameta. Načelnik općine Primošten Stipe Petrina već se usprotivio porezu i najavio da ga mještanima svoje općine neće naplaćivati. U raspravu se uključio i gradonačelnik Vrgorca Ante Pranić koji u svojemu priopćenju ističe kako ministar financira Zdravko Marić preko leđa općina i gradova želi dobiti unificiranu mapu svih nekretnina u Hrvatskoj koja će biti osnova za uvođenje vrijednosnog poreza na nekretnine (pravog poreze na nekretnine) koji će građane koštati više od postojeće komunalne naknade.

- Ako se zbilja želi komunalna naknada pretvoriti u nenamjenski prihod grada ili općine dovoljno je bilo promijeniti par članaka u Zakonu o komunalnom gospodarstvu. Hoće li vrijednost poreza na nekretnine biti ista kao i komunalna naknada? Neće, jednostavnom usporedbom Zakona o lokalnim porezima i Zakona o komunalnom gospodarstvu. Posebno će na udaru biti neizgrađeno građevinsko zemljište. Sadašnjim Zakonom o komunalnom gospodarstvu koji definira vrijednost komunalne naknade koeficijent namjene (Kn) za neizgrađeno građevinsko zemljište iznosi 0.05, a novim Zakonom taj koeficijent se definira na vrijednost 0.5. Nadalje uvode se dodatna dva koeficijenta. Koeficijent stanja (Ks) koji može ići na vrijednost 1.2 i koeficijent dobi (Kd) koji, između ostalog, iznosi 1.1 za objekte sagrađene od 1988. do 2005. godine koeficijent, odnosno 1,2 za objekte sagrađene od 2006. godine do danas. Dodatna dva koeficijenta koja su veća od 1, jednostavnom matematičkom operacijom dolazimo do zaključka da će za istu kvadraturu veći biti porez na nekretnine nego komunalna naknada. Smisao ovog poreza je unificiranje rješenja svih gradova i općina u Hrvatskoj koji će „sutra“ poslužiti za pravi porez na vrijednost nekretnine. Baš zato se uvode dodatna dva koeficijenta koja mogu usmjeriti okvirnu buduću vrijednost nekretnine. Pametno osmišljena strategija u kojoj gradovi i općine moraju provesti novi Zakon inače gubimo kompletan prihod 2018 godine, a da ne govorim o prekršajnim odredbama. Sigurno starije osobe u nekom našem selu ne psuju ovih dana Marića nego Pranića kada na kućnu adresu dostavimo formulare, kazao je Pranić.

Splitsko-makarski nadbiskup mons. Marin Barišić premjestio don Marina Marčića u Muć Donji - u Stilja i Orah dolazi don Ivan Đonlić

utorak , 11.07.2017.Splitsko-makarski nadbiskup mons. Marin Barišić objavio je dekrete o razrješenjima i imenovanjima svećenika Splitsko-makarske nadbiskupije, koji stupaju na snagu 21. kolovoza 2017. godine.

Usprkos željama Vrgorčana, a posebno mještana Stilja, Prapatnica i Oraha, na popisu premještenih svećenika nalazi se i dugogodišnji župnik župa sv. Marka evanđelista – Orah i sv. Ivana Krstitelja – Stilja don Marin Marčić. On je razriješen dosadašnjih službi i imenovan župnikom župe Male Gospe – Muć Donji. Župnikom u župama Orah i Stilja imenovan je don Ivan Đonlić, dosadašnji župni vikar u župi Presvetoga Srca Isusova na Visokoj u Splitu.

Ova vijest došla je dan prije najavljenog sastanka župljana Stilja i Oraha s nadbiskupom Barišićem na koji će biti ponesena peticija s tisuću potpisana mještana kojom se traži da don Marčić ostane u Vrgorskoj krajini. Može li se nakon objave nadbiskupova dekreta biti ikakvih promjena, to ćemo uskoro saznati.

Potres od 3,3 po Richteru zatresao Vrgorac

nedjelja , 09.07.2017.Mještane Vrgorske krajine u nedjelju (9. srpnja) ujutro u 7:51 sati iz sna je probudio manji potres jačine 3,3 po Richterovoj ljestvici. Euro-mediteranski seizmološki centar (EMSC) izvijestio je da je potres imao epicentar sedam kilometara južno od Vrgorca (južni obronci Rilića), te da se dogodio (hipocentar) na dubini od dva kilometra. Iako na terenu srećom nisu zabilježene nikakve materijalne štete, sama činjenica da je potres imao epicentar nedaleko Vrgorca i na relativno maloj dubini bila je dovoljna da društvene mreže zažare od komentara zabrinutih građana. Dan ranije i kroz nedjelju zabilježeni su i brojni potresi na Balkanu i Apeninima, što je očito posljedica stalnog pomicanja Euroazijske litosferne ploče uslijed sudaranja s Afričkom pločom.


320 zastarjelih rasvjetnih tijela u Vrgorcu mijenja se LED-rasvjetom

petak , 07.07.2017.Uskoro u realizaciju kreće projekt zamjene 320 rasvjetnih tijela u centru Vrgorca. Riječ je o zamjeni postojećih rasvjetnih tijela sa energetski učinkovitijom i ekološki prihvatljivijom LED rasvjetom. Trošak izvođenja radova te nabavka i postavljanje LED rasvjetnih tijela je na izvođaču/supotpisniku ugovora koji će se izabrati putem javne nabave. Izvođač po potpisu Ugovora o energetskoj usluzi treba u roku 30 dana izraditi Projekt energetske učinkovitosti, o svom trošku te zatim u roku od tri mjeseca izvesti sve radove rekonstrukcije na Javnoj rasvjeti, dok Grad Vrgorac nema nikakvih troškova.

Tokom trajanja Ugovora s Gradom izvođač je dužan zamijeniti neispravna LED rasvjetna tijela, a ako navedeno ne ispuni plaćat će ugovornu kaznu. Grad Vrgorac ne plaća troškove za održavanje javne rasvjete, a izvođač se naplaćuje iz nastalih ušteda u vidu naknade.

Grad Vrgorac tokom prve dvije godine plaća samo 50% naknade, a visina naknade ovisi o rezultatima javne nabave i najpovoljnijoj ponudi. Ovaj model je najpovoljniji za Grad Vrgorac te ne traži nikakva financijska opterećenja po Grad Vrgorac štoviše dolazi do dijeljenja ušteda, a lokalna samouprava nema troškove održavanja, ali zato će dolaziti manji računi za trošak električne energije.

Prema tehničkom izračunu s obzirom na procijenjeni ekonomski vijek trajanja rasvjetnih tijela, po isteku ugovora, Grad Vrgorac će koristiti energetski učinkovitu javnu rasvjetu naredne četiri godine bez većih izdataka. Procijenjena vrijednost projekta je oko 1.500.000 kuna. Ovakav oblik projekta su već provele lokalne samouprave poput Ludbrega, Vrbovca, Dubrovnika i drugih. Voditelj projekta je gradski službenik Alen Katavić.

Magistar inženjer elektrotehnike Miljenko Polić novi je direktor Komunalnog

četvrtak , 06.07.2017.Gradonačelnik Ante Pranić donio je odluku o smjeni dosadašnjeg direktora gradske tvrtke Komunalno d.o.o. Vrgorac Alena Govorka. Na njegovo mjesto je imenovao Miljenka Polića iz Oraha, magistra inženjera elektrotehnike koji je posljednje četiri godine radio na Fakultetu elektrotehnike, strojarstva i brodogradnje u Splitu kao asistent specijaliziran za regulaciju električnih strojeva i energetsku elektrotehniku. Dosadašnji direktor Govorko prelazi na mjesto voditelja financijsko-nabavnog odjela tvrtke.

Obrazlažući imenovanje, gradonačelnik Pranić rekao je da je jedan od najvećih problema Komunalnog sadašnji koncept prepumpavanja koji zahtjeva milijunske godišnje troškove električne energije. I baš zato je novi direktor imenovan iz elektrotehničke struke.
- Pred novim direktorom su veliki problemi. Iako smo određene dugove vratili, a dio milijunskih dugova reprogramirali, još postoje dugovi prošlosti koji prijete likvidnosti trgovačkog društva. Osim dugova postoje problemi naplate vode i velikih gubitaka u mreži. U tijeku su i tri nove investicije: obnova crpnih stanica, tehnička dokumentacija kanalizacije Dusina-Milošići i rekonstrukcija pročišćivača otpadnih voda u Vrgorcu. Očekujem uvođenje reda, rada i smanjenja rashoda, a sve u cilju smanjenja cijene vode za sve stanovnike našeg kraja, rekao je Pranić.

Novi direktor Polić ističe kako mu je gradonačelnik u više navrata govorio o problemima tvrtke Komunalno i ponudio mu da se prihvati dužnosti direktora.
- Kako sam radoholičar te volim izazove odlučio sam se prihvatiti ovog zahtjevnog zadatka. Ako budem jedna od prvih lasta u trendu povratka u Vrgorac bit će mi jako drago. Znate i sami da je o povratku, u frazama, jako popularno govoriti, ali se nitko ne odluči za taj potez. Evo ja sam se odlučio i nadam se da ću predanim radom stabilizirati i unaprijediti tvrtku na zadovoljstvo svih, rekao je Polić. Na pitanje je li nakon prvih radnih dana skenirao postojeće stanje, Polić ističe kako se prvog radnog dana bavio problemom hidropaka u Kljenku, a održao je i radne sastanke u Ljubuškom i Splitu u Hrvatskim vodama zbog realizacije sredstava za biopročistač otpadnih voda.

- Uz same brojeve kojih će zasigurno biti mnogo u izvještajima želim sa svakim zaposlenikom ponaosob razgovarati o njihovom viđenju svog radnog mjesta, zamjerkama i poboljšanjima. Do kraja ovoga tjedna se kreće u realizaciju plana naplate potraživanja od kupaca i razvoj plana pokrivanja dugovanja prema dobavljačima. Također je potrebna reorganizacija određenih dijelova poslovanja u svrhu povećanja efikasnosti. Za manje od mjesec dana kreće rekonstrukcija crpnih stanica Kljenak 1 i Kljenak 2 te Prapatnice 2. Do kraja godine bi trebali završiti radovi na rekonstrukciji pročistača otpadnih voda. Od početka slijedeće godine je planirano njegovo puštanje u pogon. Također očekujemo i prve korisnike u gospodarskoj zoni Ravča. Namjeravam provesti precizan izračun cijena vode po zonama oslonjenim na crpne stanice. Potrebno je izraditi kompletan katastar vodovoda kako bi u svakom trenutku imali informacije o vrsti cijevi te mogli planirati daljnje poboljšanje infrastrukture. Također je potrebno legalizirati sve objekte crpnih stanica i vodosprema što bi omogućilo i povlačenje novaca iz europskih fondova. Još je rano govoriti o stanju koje sam zatekao jer je potrebno napraviti dubinske analize. Posla će biti mnogo, ali vjerujem da ima mjesta za unapređenje poslovanja u realnom roku, rekao nam je u podužem komentaru novi direktor Komunalnog Miljenko Polić.

Varaždinski pjesnik Ernest Fišer dobitnik nagrade "Tin Ujević" za zbirku pjesama "Preludij za anginu pektoris"

srijeda , 05.07.2017.Na zaključnoj večeri Tinovih dana u Vrgorcu književnom nagradom „Tin Ujević“ Društva hrvatskih književnika nagrađena je zbirka pjesama „Preludij za anginu pektoris“ varaždinskog pjesnika Ernesta Fišera, izdana ove godine u nakladi izdavačke kuće „Tonimir“ i Ogranka Matice hrvatske Varaždin. Nagradu su mu uručili novi predsjednik DHK-a Đuro Vidmarović i gradonačelnik Vrgorca Ante Pranić.

Prosudbeno povjerenstvo Društva hrvatskih književnika u sastavu mr. sc. Božidar Petrač, Drago Čondrić i Davor Šalat u izboru najbolje zbirke pjesama objavljene u proteklih godinu dana nije imalo lagan zadatak jer je na natječaj za nagradu „Tin Ujević“ pristiglo čak 69 zbirki pjesama. Obrazlažući svoju odluku, član prosudbenog povjerenstva i lanjski dobitnik nagrade Drago Čondić istaknuo je kako u Fišerovoj novoj štokavskoj poeziji, osobito u „Preludiju za anginu pectoris“, prevladava otvoren civilizacijski pesimizam sve do jasnih apokaliptičnih dijagnoza i emotivnih kolorita. Zgroženost rasapom svijeta i posvemašnjom prevlašću političkog, oligarhijskog zlosilja, gotovo do razmjera nekog pandemonija, nameće se kao njegov osnovni nutarnji nagovor na poeziju. Pjesnik, suočen sa zlom od najopćenitije do najosobnije razine, to više cijeni temeljne ljudske vrijednosti na svim razinama i ponovno otkriva na prvi pogled gotovo poništene nadonosne oaze. To su ljubav, vjera, unutarnji duhovni svijet, onkrajni uskrsli život, nanovo ispunjeni jezik, poezija, zatim „ljubav za stvarnu zemlju“ i odanost domovini, obitelj kao „najuža domovina“, Bachova glazba. Značenjska i emotivna usmjerenja Fišerova lirskoga junaka ili pjesmovne svijesti jedinstvena su integracija zavidne poetske kulture i iznimne eksplicitnosti. Svijest je to koja iz cjelokupnog životnog iskustva, poznavanja književne oblikotvornosti i moralnog imperativa koji nalaže neku novu vrstu literarnog angažmana, krajnje otvoreno, bez ikakvih kalkulacija, želi proživljavati, promišljati i komentirati cjelinu suvremenog života.

Dodijeljeno je i priznanje učeniku 6. razreda Osnovne škole „Ivan Benković“ Dugo Selo Mateju Mavrić (mentorica Martina Gracin) za najbolji likovni rad u kategoriji od petoga do osmoga razreda na likovno-literarnom natječaju „Tin i ja“ Osnovne škole „Vrgorac“.

Program zaključne večeri Tinovih dan svojim su nastupima obilježili klapa Goromita, gitarist Deni Erceg i violinistica Monika Beus. Voditeljica Ružica Markotić, kao i nagrađeni pjesnik Fišer čitali su pjesme publici od pedesetak najvjernijih ljubitelja poezije u našemu gradu.

Riješeni imovinsko-pravni odnosi u ulici 3. bojne gdje se želi graditi zgrade POS-a i Vatrogasni dom

utorak , 04.07.2017.Gradska uprava Vrgorca izvijestila je kako je nakon šest mjeseci rada uspjela riješiti imovinsko-pravne odnose u ulici 3. bojne 156. brigade nedaleko šumarije gdje se planira graditi zgrade POS-a i vatrogasni dom. Problem je stajao neriješen godinama jer davno imenovana ulica nikada nije bila pravno formirana. Nakon rješavanja imovinsko-pravnih odnosa gradska uprava ide s izradom projektne dokumentacije i ishođenjem građevinske dozvole za ulicu jer ju želi prijaviti na mjeru 7.2.2. za nerazvrstane ceste u fondovima Europske unije.

<< Arhiva >>

Blog.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice Blog.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice Blog.hr kliknite na gumb "Slažem se".Slažem se