Pivci u gradnju dva pogona u Gospodarskoj zoni „Ravča“ kod Vrgorca u naredne dvije godine ulažu više od 15 milijuna eura

petak , 17.03.2017.Gradonačelnik Vrgorca Ante Pranić i direktor Mesne industrije „Braća Pivac“ Ivica Pivac potpisali su u petak 17. ožujka u vrgorskoj gradskoj upravi ugovor o kupoprodaji tri parcele Gospodarske zone „Ravča“ u Majićima kod Vrgorca ukupne površine 32.695 četvornih metara. Na tom prostoru Pivci planiraju izgraditi modernu pršutanu vrijednu 10 milijuna eura ukupne površine više od 9.500 četvornih metara. Gradnja objekta započinje početkom 2018. godine, a trebala bi biti gotova za manje od godinu dana. Nakon toga jedna od najvećih mesnih industrija u državi namjerava u drugoj fazi premjestiti pogon iz samog Vrgorca u Gospodarsku zonu „Ravča“ u što bi se uložilo dodatnih pet milijuna eura. U pršutanu će se uvesti nove tehnologije i standardizirati proizvodnja i kvaliteta dalmatinskog pršuta, pancete, buđole i pečenice. Ova ulaganja dio su šireg investicijskog ciklusa Grupacije Pivac vrijednog 200 milijuna kuna kojim žele – kako je naglasio direktor proizvodnje tvrtke Darko Markotić tijekom svečanog potpisivanja kupoprodajnog ugovora – spojiti hrvatski sjever i jug. Naime, uz pogon za sušenje pršuta na Ravči, u Pivčevoj tvrtci „Vajda“ u Čakovcu gradi se pogon klaonice, a isto tako, na području Slavonije rastu kapaciteti tova svinja, koji su sad na razini od 100 tisuća komada godišnje, što se u roku dvije do tri godine namjerava udvostručiti.

IVICA PIVAC: Želimo udvostručiti proizvodnju pršuta i srodne trajnokomadne robe

Govoreći o samoj investiciji na području Vrgorca, direktor Mesne industrije Ivica Pivac je naglasio kako je tvrtka došla u fazu kada su im kapaciteti premaleni za ispunjavanje poslovnih planova u narednih nekoliko godina.
- Mi potječemo iz Vrgorca i želimo dati doprinos održavanju i poticanju proizvodnje u našemu kraju. Zbog toga nam je drago da je nakon deset godina Gospodarska zona „Ravča“ napokon pokrenuta kako bi mogli početi graditi. Ulaganje na Ravči sastojat će se od dvije faze. Prvo gradimo pršutanu, a nakon toga planiramo preseliti pogon iz Vrgorca jer na tom mjestu se više ne možemo širiti. Kroz dvije godine u gradnju oba pogona ćemo uložiti petnaestak milijuna eura, rekao je Pivac. Na novinarsko pitanje o broju novih radnih mjesta, Pivac je istaknuo kako trenutna proizvodnja pršuta, pečenice, kraškog vrata i druge srodne robe iznosi 2.500 tona i da je namjera te količine povećati na preko pet tisuća tona.
- Koliko će novih radnika zbog toga biti zaposleno ovisit će o samoj proizvodnji. Mi smo već sada na 60% nacionalne proizvodnje pršuta i druge trajnokomadne robe, a hoćemo li postati monopolist kao Agrokor u pitanju vode, nisam siguran, ali mislim da to ne bi bilo dobro. Koristit ćemo suvremene tehnologije, radimo novi pogon kako bi on bio profitabilniji, a to je moguće ako se smanje troškovi za istu proizvodnju. Kada nam se proizvodnja udvostruči, jasno je da će to tražiti zapošljavanje novih radnika. Zasad ih u pršutani imamo 70, a zaposlili bi još tridesetak, što je za Vrgorac velika brojka. Također, na tu povećanu proizvodnju nadovezuju se dodatna zapošljavanja u obradi, pakiranju i distribuciji, konstatirao je Pivac.

ANTE PRANIĆ: Vrgorac može postati jak proizvodno-logistički centar Dalmacije

Gradonačelniku Vrgorca Anti Praniću kupoprodajni ugovor s Pivcima kruna je kratkog osmomjesečnog mandata na čelu Tinova grada tijekom kojega je uspio pokrenuti izgradnju zamrle Gospodarske zone „Ravča“, osnovane davne 2004. godine. Svečano potpisivanje ugovora iskoristio je kako bi naglasio veliki razvojni potencijal Zone zbog svih pogodnosti koje pruža i odlične lokacije u neposrednoj blizini autoceste A1, između Splita i Dubrovnika, u okolici luke Ploče, Makarskog primorja i zapadne Hercegovine.
- Prije godinu dana dočekala nas je skoro pa bezizlazna situacija u tako važnoj investiciji za naš kraj. Uspjeli smo posložiti imovinsko-pravne odnose, pronašli smo pet milijuna kuna za radove i maksimalno ih ubrzali kako nas ulagači ne bi čekali. Drago mi je što su našu brzinu, konkretnost rješavanja problema, odnos gradske uprave prema investitorima i razvojni potencijal Gospodarske zone „Ravča“ prepoznali u Mesnoj industriji „Braća Pivac“. Mi Vrgorčani znamo koliko ova tvrtka znači za gospodarski razvoj našega kraja, a vjerujemo da će dolazak Pivca privući i nove investitore. Uz njih su zasad još dva već počela graditi pogone, a treći izrađuje projektnu dokumentaciju. Ako se investicije u Gospodarskoj zoni nastave ovim tempom, Vrgorac može postati jak proizvodno-logistički centar Dalmacije, istaknuo je Pranić i dodao da će se sredstva zarađena na prodaji zemljišta investitorima u iznosu od 700 tisuća kuna iskoristiti za izradu projektne dokumentacije druge faze Gospodarske zone Ravča. - Prije osam mjeseci imali smo popunjenost prve faze zone površine 12 hektara u udjelu od samo pet posto, a nakon ovih investicija imamo oko 85%. Mi već idemo u izmjene urbanističkih planova kako bi investitorima omogućili proširenje pogona u drugoj fazi zone. Za nju ćemo tražiti i novac europskih fondova, rekao je Pranić.

Razvoj Gospodarske zone „Ravča“ bi trebao potaknuti gradnju tunela Ravča-Drvenik

Zanimljivo je da su Pivac i Pranić kupoprodajni ugovor za zemljište na u Zoni potpisivali kemijskim olovkama s otisnutim natpisom „spojna cesta Ravča-Drvenik“. - Baš ta spojna cesta izlazi na samu Gospodarsku zonu. Za taj projekt smo prije mjesec dana dobili lokacijsku dozvolu i nadamo se da će nadležna državna ministarstva usmjeriti svoju energiju prema tom značajnom gospodarskom projektu za Grad Vrgorac i srednju Dalmaciju kojim bi se povećao razvojni potencijal naše zone ne samo za Makarsko primorje, već i za srednjodalmatinske otoke, zaključio je Pranić.

MILKA BEUS: Gospodarska zona „Ravča“ je odskočna daska u stvaranju povoljne poduzetničke klime vrgorskog kraja

Nakon potpisivanja ugovora gradonačelnik Ante Pranić, njegov zamjenik Mile Herceg i direktor proizvodnje Mesne industrije „Braća Pivac“ Darko Markotić zaputili su se u Gospodarsku zonu „Ravča“ pogledati parcele koje su Pivci upravo kupili. Pridružila im se i 31-godišnja Milka Beus, direktorica novoosnovanog Poduzetničkog centra Vrgorac. Ova je ustanova pokrenuta kako bi Gradu Vrgorcu, njegovim ustanovama i tvrtkama te poduzetnicima pomagala pri aplikaciji i provedbi EU projekata. A što je najvažnije, Poduzetnički centar će upravljati Gospodarskom zonom „Ravča“.
- Mi iz Poduzetničkog centra Vrgorac ćemo biti na raspolaganju svim poduzetnicima, posebno u vođenju Gospodarske zone „Ravča“ koja predstavlja odskočnu dasku u stvaranju povoljne poduzetničke klime. Primarni cilj nam je promovirati Gospodarsku zonu, djelovati na način da poduzetnicima predstavimo što smo spremni ponuditi, a ne samo čekati da nam pokucaju na vrata. Zona Ravča je zbog svojeg prometnog položaja i povoljnosti za poduzetnike koje pruža brdsko-planinsko područje već prepoznata, što vidimo u poslovnoj odluci jedne od vodećih hrvatski tvrtki. Sad se samo trebamo istim načinom truditi predstaviti taj biser i ostalim poduzetnicima koji nisu toliko upoznati s našim područjem, rekla nam je Beus.

REBALANS Gradski proračun povećan za tri milijuna kuna

ponedjeljak , 13.03.2017.Na posljednjoj sjednici Gradskog vijeća vijećnici su raspravljali o rebalansu Gradskog proračuna čiji je rast predviđen u iznosu od tri milijuna kuna (oko 15%) na ukupni iznos od 23,3 milijuna kuna. Povećanje sredstva vidljivo je u stavkama obnove fasade na zgradi Dječjeg vrtića „Pčelica“ financirane europskim novcem (1,2 milijuna), prodajom zemljišta (1,28 milijuna), sredstvima Ministarstva kulture za obnovu Elezovih kuća (300 tisuća kuna) i zimskim održavanjem cesta na temelju sredstava dobivenih od HAC-a (110 tisuća kuna).

Vijećnik NLM-a Erceg konstatirao je da je gradonačelnik Ante Pranić još jednom ugodno iznenadio građane svojim radom. - Rast proračuna od tri milijuna kuna možemo zahvaliti rekordno brzoj prodaji parcela u Gospodarskoj zoni Ravča i zalaganjem gradonačelnika i njegovih suradnika u kompletiranju projektne dokumentacije za fondove Europske unije, rekao je Erceg.

Vijećnika HDZ-a Grljušića najviše je zainteresirala stavka za obnovu fasade vrtića europskim novcem. - Nisam protiv ovoga projekta, svakako sam za njega, ali imam informacije iz ministarstva da dokumentacija nije upotpunjena, nije sve čisto. Podržat ćemo ovu točku, ali ćemo pratiti kako će se ova i druge stavke u proračunu realizirati, rekao je Grljušić. Gradonačelnik Pranić je na to rekao kako je bio u bio u Fondu za zaštitu okoliša gdje su pregledali svu dokumentaciju i rekli da je uredna. – Također, ovih dana smo dobili dopis gospodina Majdančića iz Fonda gdje stoji da je dokumentacija prošla prvu fazu kontrole. Stoga, ne znam s kime vi to kontaktirate, rekao je Pranić. Njegov zamjenik Herceg zatražio je od vijećnika Grljušića da ukoliko ima saznanja o problemima s dokumentacijom da to kaže pa da će gradska uprava sve popraviti, a Grljušić može slobodno preuzeti zasluge. - Valjda je vrtić važan svima nama, bez obzira tko je HDZ, SDP ili NLM, rekao je Herceg. Njegov stranački kolega Erceg zatražio je od Grljušića da kaže koja to služba u ministarstvima izvještava vijećnika i građane o projektnoj dokumentaciji, a ne gradonačelnika. – Vidim da vijećnik ima informacije iz prve ruke, pa molim ime i broj telefona te službe, rekao je Erceg.
- Moja informacija je iz druge ruke i doznao sam ju prije pola sata. Ja sigurno neću kao SDP u prošlom mandatu komunicirati sa državnom vlasti preko Gradskog vijeća. Mi imamo svoje kanale, svoje ljude i tamo se možemo raspitati što se može napraviti. Nisam direktno kontaktirao, a kad saznam detalje, rado ću izvijestiti Gradsko vijeće, rekao je Grljušić.

Na spomen bivše SDP-ove vlasti reagirao je predsjednik Gradskog vijeća i SDP-ovac Rade Bobanac riječima kako je SDP iz Vrgorca sa državnim vlastima u prošlom mandatu komunicirao preko službenih gradskih tijela, a ne privatnim kanalima.
- Službeni kanal Grada je Gradsko vijeće kao predstavničko tijelo građana. Sve što je s naše strane trebalo ići prema nadležnim ministarstvima išlo je preko Gradskog vijeća. I mislim da bi tako trebalo biti u budućnosti, a ne nekim privatnim i stranačkim kanalima, rekao je Bobanac.

Pivci kupuju 32.695 četvornih metara zemljišta u Gospodarskoj zoni 'Ravča' i grade moderan proizvodni pogon!

četvrtak , 09.03.2017.Mesna industrija „Braća Pivac“ kupuje tri parcele u Gospodarskoj zoni „Ravča“ ukupne površine 32.695 četvornih metara na kojima će se izgraditi veliki proizvodni pogon vrijedan desetke milijuna kuna! Izvijestio je danas javnost o tome projektu gradonačelnik Ante Pranić, vidno zadovoljan ovom ogromnom investicijom koja potječe upravo iz Vrgorca.

Pivci su tako iskazali interes za dolazak u Gospodarsku zonu „Ravča“ prije par mjeseci, a gradska uprava je odmah pokrenula svu potrebnu pravnu proceduru kako bi se prodaja što prije ostvarila i gradnja pogona započela. Danas je u gradskoj upravi otvorena natječajna dokumentacija za prodaju ovog zemljišta u kojoj su Pivci naveli plan svoje milijunske investicije. Odluka o prihvaćanju zaključka prodaje ide na sutrašnje Gradsko vijeće, a sljedeći tjedan bi trebao biti službeno potpisan ugovor nakon kojeg će biti prezentirane pojedinosti najveće gospodarske investicije na području Grada Vrgorca posljednjih desetljeća.

Gradska uprava izradila prometni elaborat - uvodi se red na prometne i pješačke površine u Vrgorcu

srijeda , 08.03.2017.Gradska uprava Vrgorca izradila je prometni elaborat i prateću odluku kojima se regulira promet u Vrgorcu i njima se konačno uvodi red na prometnim i pješačkim površinama. Pješaške površine desetljećima su zapriječene nepropisnim parkiranjima i u tom pogledu vlada opći nered.
Također, u Gradu kažu kako je ovaj elaborat temeljni preduvjet za dolazak autoškole u Vrgorac. Time će se konačno izbjeći da mladi Vrgorčani putuju u Makarsku i Metković na vožnje i polaganje vozačkog ispita.

Gradu Vrgorcu odobreno 300 tisuća kuna za obnovu Elezovih kuća

utorak , 07.03.2017.Gradu Vrgorcu odobrena je lanjska prijava na Program zaštite i očuvanja nepokretnih kulturnih dobara za 2017 godinu. Time će se u Gradski proračun za potrebe nastavka obnove Elezovih kuća u predstojećim danima sliti 300 tisuća kuna. Obnova Elezovih kuća traje s prekidima već godinama i to financirana sredstvima Ministarstva kulture, a proteklih dana veći objekt Elezgovih kuća dobio je krov i oluke, a radovi se nastavljaju i dalje. Završetkom obnove Vrgorac će dobiti reprezrentativan prostor u središtu grada za kojega se može samo poželjeti da bude korišten u cilju konačnog otvorenja muzeja Vrgorske krajine, što Vrgorcu neophodno treba.

Započela izrada zemljišne knjige katastarske općine Dusina za fizičke osobe

srijeda , 01.03.2017.Nakon što je kroz siječanj Grad Vrgorac upisao vlasništvo nad svim nekretninama i nerazvrstanim cestama na koje polaže pravo u katastarskoj općini Dusina, u zadnjim danima veljače započeo je proces sređivanja imovinsko-pravnih odnosa za fizičke osobe na tom području kroz izradu zemljišne knjige. Prvi vlasnici zemljišta i nekretnina su već pozvani da podnesu dokaze o vlasništvu kako bi postupak trajao što kraće. Proces je krenuo iz Podprologa sukladno numeraciji izmjere.

Gradska uprava ovom prilikom je pozvala sve vlasnike zemljišta ili nekretnina na području katastarske općine Dusina koji imaju namjeru aplicirati za novac europskih fondova ili planiraju nešto graditi da se jave svojim mjesnim povjerenicima ili direktno gradskoj upravi kako bi ishodili potrebni zemljišnoknjižni izvadak. Mjesni povjerenici su: Petar Dropulić (Podprolog), Ivan Franić (Veliki Prolog), Jurica Franić (Vina), Mate Gašpar (Umčane), Živko Barbir (Draževitići) i Damir Vukosav (Dusina).

Kiosk Tiska se vraća u Vrgorac!

utorak , 28.02.2017.Gradska uprava izvijestila je danas javnost da se u Vrgorac vraća kiosk „Tiska“ koji je s Trga mudrosti uklonjen 2015. godine. Naime, Grad Vrgorac i privatni vlasnik dugo su se sporili za prostor na kojemu je kiosk stajao desetljećima, još od trafike „Vjesnika“ u kojoj je radio veliki vrgorski svjetski putnik Mate Šimunović zvani Svjetski. Nakon što je Grad izgubio sudski spor, kiosk je trebalo premjestiti na drugu lokaciju. Kako njegov vlasnik, zagrebačka tvrtka „Tisak“, nije uspjela od Grada dobiti drugu adekvatnu lokaciju, objekt je odvezen iz Vrgorca 10. prosinca 2015. godine, a Vrgorac spao samo na jedan kiosk.

Početkom ove godine gradska vlast krenula je u pregovore s „Tiskom“ za povratak trafike, postignut je dogovor i danas je na adresu Grada stigao zahtjev tvrtke za postavljanjem kioska u Vrgorcu. Za tu namjenu Grad Vrgorac uknjižio je površinu od potrebnih 8,55 kvadratnih metara na suprotnoj strani istog trga prema ulici Hrvatskih velikana i tu će se postaviti montažno postolje na koje će kiosk biti smješten.

Vrgorac postaje veliko gradilište

nedjelja , 19.02.2017.Unatoč uvijek burnoj političkoj situaciji, Vrgorcu ovih dana predstoji pokretanje nekoliko važnih infrastrukturnih projekata, od prodaje velikih građevinskih površina u Gospodarskoj zoni Ravča do raspisivanja natječaja za prodaju parcela za gradnju stambenih objekata u novoj ulici kralja Tomislava i pokretanja postupka izgradnje dviju stambenih zgrada u Vrgorcu kroz projekt POS-a.
Na desetoj sjednici Gradskog vijeća Vrgorca održanoj u petak 17. veljače gradonačelnik Ante Pranić iz Nezavisne liste mladih prezentirao je točku o prodaji građevinskog zemljišta u Gospodarskoj zoni Ravča nakon čega su vijećnici dali suglasnost za prodaju građevinskih čestica 57, 58 i 59 u Gospodarskoj zoni ukupne površine 32.550 tisuća kvadratnih metara.

INVESTITORI ŽELE IZGRADITI PROIZVODNE HALE

- Uspjeli smo imovinsko-pravno očistiti prostor u dva dana. Namjena ovih parcela je proizvodna i vjerujemo da ćemo uprihoditi značajna sredstva u proračun, a što je najvažnije već imamo zainteresirane investitore. Proceduru maksimalno ubrzavamo, a natječaj ide za nekoliko dana. Ukoliko kupac čestica 57 i 58 bude isti, imat će mogućnost spajanja obiju čestica u jednu tijekom gradnje proizvodnog pogona, rekao je vidno zadovoljan Pranić ostajući tajnovit kod imena investitora, uz naznaku da će nakon protjecanja natječaja saznati imena svih zainteresiranih.
Ispred Kluba NLM-a vijećnik Ljubomir Erceg je rekao kako je izuzetno zadovoljan brzinom kojom gradska vlast stavlja Gospodarsku zonu Ravča u funkciju, posebno dovođenjem zainteresiranih investitora.
- Nije nam jasno zbog čega se čekalo sve ove godine i zašto se dosad ništa nije moglo napraviti, a u šest mjeseci nove vlasti je papirnato uređena zona, izgrađen ulaz i prodano preko pola parcela. Ne znamo je li to zato što je gradonačelnik Pranić izuzetno sposoban, ili su oni prije njega bili izuzetno nesposobni, rekao je Erceg.

PRODAJE SE DEVET PARCELA ZA GRADNJU KUĆA I JEDNA ZA PROIZVODNU DJELATNOST

Na vijeću je donesena i odluka o raspisivanju natječaja za prodaju građevinskog zemljišta, odnosno devet parcela za stambenu izgradnju putem javnog natječaja u Ulici kralja Tomislava. Elaboratom o procjeni vrijednosti nekretnina određene su početne cijene. Ukupna minimalna vrijednost koju Grad može zaraditi na tim parcelama iznosi čak 810 tisuća kuna. Prethodno ovom prijedlogu, Grad Vrgorac je nakon 25 godina riješio imovinsko-pravne odnose s državom na ovom području te aplicirao projekt ceste u ulici na mjeru 7.2.2, a kanalizaciju, oborinsku odvodnju i vodovodnu mrežu na Fond za sufinanciranje projekata jedinica lokalne samouprave Ministarstva regionalnog razvoja. Na prodaju je stavljena i građevinska parcela za proizvodnu namjeru u istočnom dijelu Vrgorca, ispod vinarije Pilač, za iznos od 220 tisuća kuna.

POKREĆE SE PROJEKT POS-ovih ZGRADA

Na sjednici se raspravljalo i uključenju Grada Vrgorca u program društveno poticane stanogradnje – POS. Vrgorac već ima jednu zgradu izgrađenu po ovom programu prije nekoliko godina, a sada se želi izgraditi još dvije u istočnom dijelu grada, nedaleko od Šumarije, ukoliko za njih bude interesa građana. Kako je istaknuo gradonačelnik Pranić, cilj uključenja u program POS-a je da se građanima omogući zadovoljavanje stambenih potreba i poboljšanje kvalitete stanovanja izgradnjom stambenih jedinica uz poticaj javnih sredstava i mogućnost obročne otplate po pristupačnijim uvjetima od tržišnih u pogledu kamata i rokova otplate. Vijećnik NLM-a Ljubomir Erceg u svojoj je raspravi upozorio na problematiku nepravednog bodovanja prijavitelja za ove stanove tijekom gradnje prošle zgrade, a koje se tiču stručne spreme i broja djece zainteresiranih građana, na što je od gradonačelnika dobio uvjeravanje da su ti problemi uklonjeni.

STRANKE OSTAJU BEZ GRADSKOG FINANCIRANJA

Osim točaka koje se tiču infrastrukturnih projekata vijećnicu su raspravljali i o dodjeli financijskih sredstva za rad stranaka u Vrgorcu za 2017. godinu. Za razliku od Makarske koja će za svoje stranke u ovoj godini potrošiti 110 tisuća kuna, Vrgorac je ta sredstva sveo na najmanju moguću zakonsku mjeru, što je nastavak lanjske odluke koju je nova vlast donijela nakon preuzimanja dužnosti. Grad Vrgorac planira ove godine svim strankama podijeliti ukupno 182 kune i 40 lipa, odnosno 15 kuna i 20 lipa mjesečno. Sredstva će na mjesečnoj bazi biti raspodijeljena sukladno broju vijećnika koje svaka stranka ima u Gradskom vijeću, odnosno 1 kunu po vijećniku, a 1,10 kuna po vijećnici. Pa će tako NLM uprihoditi 6,20 kuna mjesečno, HDZ četiri kune, SDP dvije kune, a HNS, HSP AS i HSS svaki po kunu. Tako će stranke u Vrgorcu dobiti priliku da se stvarno volonterski bore za interese građana u predstojećem izbornom razdoblju. Ranijih godina, svaka stranka je po vijećniku dobivala 200, a po vijećnici 220 kuna, što je na godišnjoj razini iznosilo najmanje 36 tisuća kuna.
- Strankama dajemo minimum da bi zadovoljili zakone, slično kao i lani. Time sprječavamo plaćanje kazne za naknade koje bi dodijelili, a ne bi mogli isplatiti. Novca nema i potrebno je da i stranke podnesu svoj dio tereta, rekao je gradonačelnik Pranić.

HDZ-ovci BOJKOTIRALI SJEDNICU

Deseta sjednica Gradskog vijeća Vrgorca je usprkos velikom broju točaka dnevnog reda, trajala jedva sat vremena. Razloge za to treba tražiti u izostanku cijele oporbe u obliku šest vijećnika HDZ-a i HSP-a AS. Oni su odlučili bojkotirati sjednicu nezadovoljni otpuštanjem troje djelatnika Dječjeg vrtića „Pčelica“, a koji su ujedno i članovi HDZ-a, nakon provedene sistematizacije u toj ustanovi. Zbog toga je na sjednicu stiglo šest vijećnika NLM-a, dva vijećnika SDP-a i jedan HNS-ovac koji su imajući kvorum mogli donositi važeće odluke.

STRANČARI VOLONTERSKI Grad Makarska u 2017. daje svojim strankama 110.000, a Vrgorac 182,4 kune

četvrtak , 16.02.2017.Grad Makarska iz svoga proračuna će u 2017. godini za rad političkih stranaka podijeliti popriličan iznos od 110 tisuća kuna ili 9.166 kuna mjesečno. Sredstva će biti raspodijeljena proporcionalno broju vijećnika koji svaka od sedam stranaka ima u Gradskom vijeću Makarske. Najviše će dobiti SDP i HDZ.

Istovremeno, u Gradu Vrgorcu je situacija drastično drugačija. Naime, nove gradske vlasti su još lani nakon preuzimanja dužnosti odlučile srezati sredstva za rad političkih stranaka na minimalnu razinu, a slična odluka će se donijeti i na sutrašnjoj sjednici Gradskog vijeća. Naime, Grad Vrgorac planira ove godine svim strankama podijeliti ukupno 182 kune i 40 lipa, odnosno 15 kuna i 20 lipa mjesečno! Sredstva će na mjesečnoj bazi biti raspodijeljena sukladno broju vijećnika koje svaka stranka ima u Gradskom vijeću. Pa će tako NLM uprihoditi 6,20 kuna mjesečno, HDZ četiri kune, SDP dvije kune, a HNS, HSP AS i HSS svaki po kunu.

Grad Makarska koji ima proračun sedam do osam puta veći do vrgorskog, za stranke će ove godine podijeliti 603 puta više novca nego Vrgorac. Tako će stranke u Vrgorcu dobiti priliku da se stvarno volonterski bore za interese građana u predstojećem izbornom razdoblju.

<< Arhiva >>

Blog.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice Blog.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice Blog.hr kliknite na gumb "Slažem se".Slažem se