6000 PRATITELJA VRGORAČKIH NOVINA

petak , 13.01.2017.Facebook stranica Vrgoračkih novina premašila je brojku od 6000 pratititelja! U devetoj godini postojanja naše udruge oduševljeni smo razinom povjerenja koju dobivamo od naših pratitelja, čemu je dokaz i 60 tisuća posjetitelja naše stranice na tjednoj bazi, a u pojedinim tjednima i gotovo dvostruko. Istovremeno naš blog ima 900 tisuća posjeta ukupno dosad, a stranica Vrgorac nekad 2700 pratitelja!

Vrgoračke novine su dosad, pa će tako i odsad, sve svoje mogućnosti i skromne resurse ulagati u pravodovno, profesionalno, konstruktivno i istinito informiranje građana Vrgorske krajine o najvažnijim događajima koji utječu na oblikovanje njihova života. Taj zadatak nije nimalo lagan u ovim tmurnim vremenima kada su pojmovi istine i argumenta postali trivijalna i relativna stvar koju svatko tumači kako njemu paše, uopće ne vodeći računa na koji način svojom pisanom ili izgovorenom riječi utječe na građane. Nama na prvom mjestu nisu političke stranke i privatni interesi, već isključivo Vrgorac, njegovi građani i njegova budućnost. Drugoga grada nemamo niti ga želimo. Vrgorac je grad ogromnog potencijala i mi u svoj grad vjerujemo!

Od svoga osnutka 2008. godine Vrgoračke novine su se uvijek trudile biti na raspolaganju građanima. Izdavali smo novine, organizirali tribine, izložbe, koncerte i humanitarne akcije. Od 2009. vodili smo facebook-profil, a od 2014. stranicu. Sve (osim 10 kuna za novine) besplatno za građane. Svakodnevno na svojoj stranici i blogu informiramo građane s najnovijim vijestima iz našega kraja. Koliko smo bili uspješni to pokazujete upravo vi dragi čitatelji svojom podrškom. Nema kontinenta na svijetu iz kojega nas ne pratite! Hvala vam na podršci i kritici, nismo najpametniji, svakodnevno učimo jer želimo stalno biti bolji.

Mreža Vrgoračkih novina nije samo njezina redakcija, mreža Vrgoračkih novina su svi građani Vrgorca koji to žele biti, svi oni koji su jednom ili više puta poslali nam neku fotografiju ili javili nam za neku vijest u svojoj zajednici i putem nas preko medija njom izvijestili javnost. A takvih je dosad bilo na stotine! U današnju veličinu naše stranice utkan je i vaš trud. Zato Vam svima hvala i nadamo se i daljnoj suradnji.

Vrgorac živi vječno!

Redakcija Vrgoračkih novina

Tvrtka Sonnen Klar iz Gradca kupila dvije parcele u Gospodarskoj zoni „Ravča“

nedjelja , 08.01.2017.Grad Vrgorac i tvrtka Sonnen Klar d.o.o. iz Gradca potpisali su 5. siječnja ugovor kojim je spomenuta tvrtka kupila dvije građevinske parcele u Gospodarskoj zoni Ravča ukupne površine 9.375 kvadratnih metara.
Tvrtka Sonnen Klar se bavi turizmom i žele proširiti poslovanje na pružanje usluga drugim hotelima sa područja Makarskog primorja. U GZ Ravča investitor ima namjeru izgraditi praonicu većeg kapaciteta i trgovinu sa skladištem za prodaju hotelske opreme. Kako doznajemo od gradonačelnika Ante Pranića, ukupna vrijednost ulaganja prema poslovnom planu iznosi između 4 i 5 milijuna kuna. Investitor je kupio dvije susjedne parcele zbog mogućnosti njihovog ujedinjavanja i gradnje objekta od tri tisuće kvadratnih metara. Izgradnja objekta kreće kroz 2017. godinu, a početak rada se može očekivati u prvom dijelu 2018. godine čime bi se otvorilo osam radnih mjesta.
Pranić najavljuje i nove investicije otkrivajući da postoji zanimanje stranih investitora sa područja EU za gradnju tvornice poljoprivrednog repromaterijala zbog blizine doline Neretve i tvornice alkoholnih pića zbog blizine luke Ploče. Zahuktavanje aktivnosti u Gospodarskoj zoni „Ravča“ iskorišteno je ovih dana i za potrebno obilježavanje i reklamiranje iste za što se pobrinula vrgorska tvrtka MB Spot postavljanjem panoa.

Država prepušta Gradu Vrgorcu šest građevinskih parcela u budućoj Ulici kralja Tomislava

subota , 07.01.2017.Županijsko Državno odvjetništvo RH u Dubrovniku prihvatilo je zahtjev Grada Vrgorca za mirno rješavanje spora predlaganjem nagodbe kojom bi se priznalo pravo vlasništva Gradu Vrgorcu na šest građevinskih parcela na području prigradskog naselja Škulja. Ovim se ostvaruje najava gradske uprave od prije dva mjeseca vezana za buduću Ulicu kralja Tomislava.
Grad Vrgorac u budućoj ulici ima u vlasništvu tri parcele, a sa šest novih koje će država prepisati Gradu, dobit će se 3.650 kvadratnih metara stambene površine, što je itekako opipljiva vrijednost. Kako nam kaže gradonačelnik Ante Pranić, građevinske površine su poravnane i djelomično uređene, ali stoje neiskorištene dvadeset i pet godina, iako u Vrgorcu ne postoje adekvatne lokacije za građenje stambenih objekata.
Zadnji dan zakonskog roka 23. prosinca prošle godine Grad Vrgorac prijavio je uređenje buduće Ulice kralja Tomislava koja prolazi između navedenih građevinskih parcela na mjeru 7.2.2. „Ulaganja u građenje nerazvrstanih cesta“ Agencije za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju. Radi se zapravo o sredstvima europskih fondova i ova mjera omogućava stopostotno sufinanciranje izgradnje.
- Riječ je o projektu kojeg smo uspjeli napraviti i ishoditi dozvole u manje od dva mjeseca! Nakon nagodbe i potpunog rješavanja imovinsko-pravnih odnosa biti će raspisan natječaj za prodaju svih parcela sa sustavom bodovanja u kojem će prednost imati mlade obitelji do 35 godina koje nemaju riješeno stambeno pitanje. Osim ovog projekta stambenog zbrinjavanja, pripremamo projekt POS-ovih zgrada u Vrgorcu sa kojim ubrzo izlazimo u javnost. Sve ovo radimo samo s jednim motivom – želimo zadržati mlade obitelji u Vrgorcu, rekao nam je gradonačelnik Pranić.

Gradska uprava ishodila uporabnu dozvolu za kolodvor

četvrtak , 29.12.2016.Gradska uprava Vrgorca uspjela je u rekordnom roku ishoditi uporabnu dozvolu Gradskog kolodvora. Radi se o procesu za koji se odavno u Vrgorcu govorilo kako se ne radi o operaciji mozga, ali ju ipak dosad nitko nije uspio provesti. Gradski kolodvor Vrgorac ima prometnu površinu od preko 5000 kvadratnih metara i u zadnjih dvadeset godina otkad postoji, na njemu se nije zarađivalo ni kune od dolazaka i odlazaka mnogih autobusa, stajaćih perona ili prodaje karata. Gradska uprava ne planira otvoriti novo trgovačko društvo koje će upravljati objektom, već samo pokušati licencirati Gradsku Čistoću za obavljanje djelatnosti upravljanja gradskim kolodvorom. Proces licenciranja i kategorizacije nije ni malo jednostavan, ali ako bi namjera uspjela, Gradska Čistoća bi ovom dodatnom djelatnosti mogla osigurati znatne prihode i normalno funkcionirati.

Inače, ideja legalizacije kolodvora i njegova konačnog zarađivanja nije od jučer. Još 2012. godine vijećnik SDP-a Rade Bobanac je na Gradskom vijeću predlagao peronizaciju kolodvora i davanje istog na brigu Komunalnom (prije odvajanja Čistoće). Na jednom od odbora Gradskog vijeća Bobančev je prijedlog prošao i uz podršku tada HDZ-ova vijećnika Ivice Vukosava Lalina. Kako na kraju vladajući nisu prihvatili Bobančev prijedlog, a unutar HDZ-a se dogodio sukob jer se neposlušnom vijećniku zamjerila podrška SDP-ovu prijedlogu, Vukosav je tada dao ostavku na sve dužnosti u Gradskom vijeću, ali i stranci.

Kolodvor su prije dvadesetak godina zajedno započeli graditi Općina Vrgorac i prijevoznička tvrtka Jadrantrans. Ta je tvrtka na koncu propala i posao je ostao nedovršen. Onda je, da bi to ruglo dovela u red, Općina Vrgorac sredinom devedesetih godina izvela određene radove, ali u drugačijem prostornom rasporedu od planiranog. Zbog toga je bilo nemoguće dobiti uporabnu dozvolu na temelju izvornog projekta koji nije izveden do kraja. Sada su svi problemi uklonjeni i dozvola ishođena.

PRORAČUN VRGORCA ZA 2017. IZNOSIT ĆE 20,4 MILIJUNA KUNA!

srijeda , 28.12.2016.Dok u raznim hrvatskim gradovima ovih dana padaju proračuni, u Vrgorcu je nakon dugog razdoblja nestabilnosti relativno bezbolno izglasan rebalans Gradskog proračuna za 2016. i prijedlog Proračuna za 2017. godinu. Rasprava je, za razliku od nekih prethodnih sjednica, protekla u relativnom redu i bez podizanja tonova iako je predsjednik Gradskog vijeća Rade Bobanac (SDP) izrekao dvije opomene vijećniku Rudolfu Grljušiću (HDZ) i jednu gradonačelniku Anti Praniću (NLM) i to zato što su jedan drugom često upadali u riječ.

Na početku sjednice vijećnici su raspravljali o izmjenama i dopunama Gradskog proračuna za 2016. godinu koji je prije nekoliko mjeseci prvi put izglasan nakon što je novi gradonačelnik stupio na dužnost. Proračun se odnosi na prva tri mjeseca 2016. godine u vrijeme gradonačelnika Rudolfa Grljušića kada je trajala Odluka u prijevremenom financiranju, pa potom na tri mjeseca uprave vladinog povjerenika Budimira i pola godine novog gradonačelnika Pranića. Izmjenama i dopunama proračun je smanjen za 275 tisuća kuna (1,65%) i iznosit će 16.345.000 kuna. Razlozi smanjenja uglavnom se odnose na prolongiranje korištenja kreditnih sredstava HBOR-a za financiranje izgradnje prve faze poduzetničke zone Ravča i smanjenja ostvarenja kapitalnih pomoći iz županijskog proračuna. U rebalansu su povećana sredstva za održavanje komunalne infrastrukture za 640.500 kuna, na iznos od 2,43 milijuna. Proračun za izgradnju komunalne infrastrukture smanjen je, u spomenutoj izgradnji Zone, sa 5,22 na 3,14 milijuna kuna. Proračun za odgoj i obrazovanje povećan je za 588 tisuća kuna i to za potrebe plaća i troškova Dječjeg vrtića „Pčelica“. Kultura i umjetnost su rebalansom izgubili 257 od 901 tisuću kuna, a proračuna sporta je povećan, i to s 388 na 406 tisuća kuna. Stavka financiranja udruga građana narasla je sa 740 na 780 tisuća kuna, dok je socijala narasla sa 1,49 na 1,9 milijuna kuna i to uglavnom za potrebe socijalne zaštite i financiranja javnih radova. Obrazlažući svoj prijedlog rebalansa, gradonačelnik Pranić rekao je da je njegova administracija izvukla maksimum s obzirom na stanje koje su zatekli tijekom preuzimanja vlasti.

U nastavku sjednice raspravljalo se o Prijedlogu Gradskog proračuna za 2017. godinu u iznosu od 20,4 milijuna kuna. U njemu su predviđeni prihodi poslovanja od 18,99 milijuna kuna, od čega 3,86 milijuna prihoda od poreza, 10,8 milijuna pomoći iz proračuna, 0,52 milijuna prihoda od imovine i 3,79 milijuna prihoda od prodaje roba i usluga. Tu je i 0,89 milijuna preostalog kredita HBOR-a za Gospodarsku zonu Ravča. U pojedinim stavkama ističu se 3,6 milijuna za troškove gradske uprave (Jedinstveni upravni odjel), 1,51 milijun za održavanje komunalne infrastrukture (od čega čak 700 tisuća za održavanje javne rasvjete), 9 milijuna za gradnju objekata i uređaja komunalne infrastrukture, od čega dobar dio kroz financiranje putem domaćih i europskih fondova za rekonstrukciju gradskih ulica (2,55 milijuna), uređenje i opremanje Gospodarske zone Ravča (1,69 milijuna), energetsku obnovu zgrade vrtića (1,1 milijuna), izgradnju i opremanje Poduzetničkog centra (1,5 milijuna) i slično. Za socijalnu skrb i zdravstvo novi proračun predviđa sredstva 1,8 milijuna kuna, od čega veći dio za financiranje javnih radova. Kultura je dobila svega 675 tisuća kuna, od čega je za kulturna zbivanja određeno svega 100 tisuća kuna, a ostalo za Gradsku knjižnicu, Gradsku glazbu i obnovu Elezovih kuća, što se već godinama financira sredstvima Ministarstvima kulture. Za program sporta je bilo predviđeno 133 tisuće kune, od čega 120 za HMNK Vrgorac i 13 za Kick-boxing Sveti Jure, što je kasnije amandmanom HNS-a povećano na 38 tisuća kuna. Uz to, 200 tisuća kuna određeno je da rad Doma športova. Ukupno je sportu na koncu pripalo 358 tisuća kuna.

Na Prijedlog Gradskog proračuna HDZ je uložio devet amandmana kojima je tražio prodaju službenog vozila Grada, financiranje izbora za mjesne odbore, povećavanje proračuna za DVD Vrgorac, nasipanje poljskih putova, izgradnju spomenika za žrtve rata Dusine i Velikog Prologa i slično. Problem kod tih amandmana proizlazi iz činjenice što su uglavnom tražili da se sredstva za njihovo financiranje izdvoje iz stavke izgradnje i opremanja Poduzetničkog centra. Radi se o projektu za koji će se tražiti namjenska europska sredstva i koji se ne mogu trošiti za druge svrhe. Jedan amandman HDZ-a je Pranić ipak prihvatio i to onaj koji se tiče prenamjene 30 tisuća kuna za izgradnju prijamne kapele (mrtvačnice) u Mijacima. Gradonačelnik je prihvatio i amandman HNS-ova vijećnika Romana Tolja da se pomoć Kick-boxing klubu „Sveti Jure“ poveća sa 13 na 38 tisuća kuna zbog iznimnih rezultata njegovih članova na brojnim domaćim i međunarodnim turnirima.

Usporedba Gradskog proračuna Vrgorca za 2016. i 2017. godinu

utorak , 27.12.2016.U prilogu su iznosi za najvažnije programe Gradskog proračuna u 2016. i 2017. godini. Proračun za 2016. trošio se u mandatu gradonačelnika Rudolfa Grljušića, vladinog povjerenika Budimira i gradonačelnika Ante Pranić. Novi proračun je isplanirao gradonačelnik Ante Pranić. Valja napomenuti da u novom proračunu za 2017. Grad zauzima novi stav i uglavnom ništa ne planira graditi svojim novcem, već će financirati projektnu dokumentaciju i aplicirati projekte za domaće i europske fodnove. To je najviše vidljivo kod programa gradnje komunalne infrastrukture. U proračunu za 2017. u zagradama se nalaze promjene nakon gradonačelnikova prihvaćanja vijećničkih amandmana. Naime, 30.000 kuna uzeto je iz održavanja komunalne infrastrukture i prebačeno u gradnju komunalne infrastrukture jer je gradonačelnik prihvatio HDZ-ov amandman da se ta sredstva iskoriste ne za održavanje javnih površina, već za izgradnju prihvatne kapele u Mijacima. Potom, 25.000 kuna je uzeto iz rashoda Jedinstvenog upravnog odjela i prebačeno u stavku Kick-boxing kluba "Sveti Jure", što je bio prihvaćeni amandman HNS-a.
Inače, proračun za 2017, kao što je vidljivo, iznosit će 20,4 milijuna kuna. Proračun za 2016. je potrošen i ovako izgleda u konačnom obliku, dok ovoga za 2017. tek treba zaraditi i trošiti i ovo je samo plan za kojega se gradska vlast nada da će u najvećoj mjeri biti ispunjen.

Proračun Vrgorca za 2017. - Europski i državni novac za gradnju komunalne intrastruktureDeveta sjednica Gradskog vijeća Vrgorca održana je u četvrtak 22. prosinca i na njoj je izglasan rebalans Gradskog proračuna za 2016. i Gradski proračun za 2017. godinu. Ovdje prenosimo detalje iz najvažnije stavke – Programa gradnje objekata i uređaja komunalne infrastrukture na području Grada Vrgorca za 2017. godinu koji je planiran na iznos od preko devet milijuna kuna (9.005.000 kn).

Veći dio sredstava za ovaj program tražit će se putem apliciranja projekata za domaće i europske fondove, razne natječaje i mjere, a ne kao dosad, kako je istaknuo vijećnik NLM-a Ljubomir Erceg, prosjačenjem županijskim i državnim institucijama. Jer ako nemate spreman projekt, novac vam više nitko neće pokloniti. Gradonačelnik Ante Pranić rekao je da Grad Vrgorac svojim sredstvima više neće graditi jer novca nema, već će samo financirati projektnu dokumentaciju i tražiti novac od fondova. I ono što od projekata prođe, to će se i realizirati.

Kako je istaknuto u Prijedlogu Programa, on će se puniti putem komunalne naknade (650.000), komunalnog doprinosa (500.000), sufinanciranjem iz županijskog proračuna (580.000), sufinanciranjem iz državnog proračuna (1.000.000), europskim sredstvima (4.400.000), kreditnim zaduženjem (890.000) i ostalim prihodima Grada (985.000).

A spomenutih devet milijuna će se, ukoliko svi projekti prođu natječaje, potrošiti na slijedeći način:

REKONSTRUKCIJA GRADSKIH ULICA
- Izrada projektne dokumentacije ulice 3. bojne 156. brigade – 20.000
- Izgradnja dijela ulice kralja Tomislava – 1.450.000
- Izgradnja Ulice pod Glavicom – 830.000
- Rekonstrukcija šetnice Vukovarske ulice – 50.000
- Rekonstrukcija šetnice ulice Hrvatskih velikana – 200.000
UKUPNO: 2.550.000 kuna

REKONSTRUKCIJA VODOOPSKRBE
- Rekonstrukcija i izgradnja vodoopskrbne mreže – 500.000
UKUPNO: 500.000 kuna

UREĐENJE I OPREMANJE PODUZETNIČKE ZONE
- Rješavanje imovinsko-pravnih odnosa u Poduzetničkoj zoni – 130.000
- Izgradnja pristupne ceste – 1.130.000
- Nadzor – 30.000
- Uređenje parcela u vlasništvu Grada Vrgorca – 60.000
- Građevinski radovi na naponskoj mreži – 340.000
UKUPNO: 1.690.000 kuna

IZGRADNJA JAVNE RASVJETE
- Izgradnja javne rasvjete – 20.000
UKUPNO: 20.000 kuna

RJEŠAVANJE IMOVINSKO-PRAVNIH ODNOSA GRADSKE IMOVINE
- Rješavanje imovinsko-pravnih odnosa gradske imovine – 15.000
UKUPNO: 15.000 kuna

PROJEKT ENERGETSKE OBNOVE VRTIĆA
- Energetska obnova vrtića – 1.100.000
UKUPNO: 1.100.000 kuna

PROJEKT OBNOVE SPORTSKE DVORANE
- Projekt rekonstrukcije sportske dvorane – 350.000
UKUPNO: 350.000 kuna

UREĐENJE IZVORIŠTA STINJEVAC I BUTINA
- Uređenje izvorišta Stinjevac i Butina – 30.000
UKUPNO: 30.000 kuna

PROJEKTNA DOKUMENTACIJA ZA ŠIROKOPOJASNI INTERNET
- Projektna dokumentacija za širokopojasni Internet – 20.000
UKUPNO: 20.000 kuna

IZGRADNJA I OPREMANJE PODUZETNIČKOG CENTRA
- Izgradnja i opremanje Poduzetničkog centra – 1.500.000
UKUPNO: 1.500.000 kuna

SANACIJA I ZATVARANJE ODLAGALIŠTA AJDANOVAC
- Izrada projektne dokumentacije za sanaciju i zatvaranje odlagališta otpada Ajdanovac – 50.000
- Izrada plana sanacije i zatvaranja odlagališta Ajdanovac – 40.000
UKUPNO: 90.000 kuna

IZGRADNJA PRIJAMNIH KAPELA PO MJESNIM ODBORIMA
- Izgradnja mrtvačnice u Podprologu – 100.000 kuna
UKUPNO: 100.000 kuna

IZGRADNJA IGRALIŠTA
- Izgradnja igrališta ispred dječjeg vrtića u Vrgorcu – 500.000
- Izgradnja igrališta na sportskom centru u Velikom Prologu – 100.000
UKUPNO: 600.000 kuna

IZGRADNJA RECIKLAŽNOG DVORIŠTA
- Projekt izgradnje reciklažnog dvorišta – 50.000
UKUPNO: 50.000 kuna

REKONSTRUKCIJA I NADOGRADNJA GRADSKE TRŽNICE
- Projekt rekonstrukcije gradske knjižnice – 10.000
- Nadogradnja gradske tržnice – 80.000
UKUPNO: 90.000 kuna

IZGRADNJA OBORINSKE ODVODNJE
- Izgradnja oborinske odvodnje Grada Vrgorca – 300.000
UKUPNO 300.000 kuna

* Na sjednici je gradonačelnik naknadno prihvatio amandman HDZ-a da se 30.000 kuna dodijeli za potrebe izgradnje prijamne kapele u Mijacima, pa je time Program gradnje objekata i uređaja komunalne infrastrukture povećan za navedeni iznos.

Bakalar na Badnjak

subota , 24.12.2016.Treću godinu zaredom Udruga Vrgoračke novine dijelila je blagdanski bakalar na Badnjak Vrgorčankama i Vrgorčanima. Hvala svima koji su došli po svoju porciju ili su ponijeli lončiće za bakalar kojim su htjeli počastiti svoje bližnje na blagdanskom ručku. Podijelili smo sve što smo imali, četiri prepuna lonca s preko 200 porcija izvrsnog norveškog bakalara. Željko Vuković i njegov tim su ga vrhunski skuhali, a mi smo ga dijelili našim Vrgorčanima. Hvala i našim umirovljenicima koji su nam u svemu bili pri ruci, a posebno našoj Željki i Turističkoj zajednici na velikoj pomoći! Skupili smo lijepu svotu novca koja je otišla u dobre ruke. Hvala svima još jednom!

Vrgorčani se izložbom fotografija i novinskih članaka prisjetili svojih „Crnostrika“

nedjelja , 18.12.2016.Nakon Makarske 17. prosinca, drugi dan obilježavanja 25. obljetnice postrojavanja 156. makarsko-vrgorske brigade svečano je obilježen u Vrgorcu u nedjelju 18. prosinca odakle je potekla njezina 3. bojna „Crnostrik“. Sve je započelo u nedjelju ujutro Svetom misom u župnoj crkvi Navještenja Blažene Djevice Marije u Vrgorcu koju je predvodio župnik fra Ivica Omazić. Potom su okupljeni veterani brigade i predstavnici gradske vlasti položili vijence i zapalili vijence za sve poginule branitelja kod Spomenika hrvatskim braniteljima na istoimenom trgu u Vrgorcu. Vrhunac obilježavanja bilo je otvaranje izložbe ratnih fotografija i novinskih članaka od 3. bojnoj „Crnostrik“ u novoj zgradi Osnovne škole „Vrgorac“ u Vrgorcu. Izložba o 3. bojnoj, koju su u ratu činili Vrgorčani, je organizirana u svega dva tjedna i čini je 125 ratnih fotografija, 26 novinskih članaka, 3 teksta i 2 ratne oznake, ukupno 156 priloga. Izdan je i prigodni katalog, a sve je financirao Grad Vrgorac. Materijale za postav donirali su sami veterani bojne i drugi građani, a izložbu su osmislili i postavili ratni fotoreporter bojne i novinar Jure Divić, gradski službenik Teo Dodig i lokalni povjesničar Branko Radonić. Izdan je i prigodni katalog.
Na početku manifestacije odsvirana je državna himna i održana minuta šutnje za sve poginule Hrvatske branitelje. U uvodnom slovu pred oko stotinu posjetitelja, voditeljica programa Željka Opačak prisjetila se ratnog puta 3. bojne „Crnostrik“ i naglasila da je organiziranje prvih postrojbi Hrvatske vojske u Vrgorcu vezano za Samostalnu Vrgoračku satniju ZNG-a koja je osnovana 28. lipnja 1991. godine, a potom naoružana oružjem i streljivom nakon uspješne akcije Hrvatske vojske „Zelena tabla – Male Bare“ u Pločama u rujnu 1991. godine. U nastavku rata pripadnici Vrgoračke satnije borili su se u sklopu 156. makarsko-vrgorske brigade i 4. gardijske brigade kao i u postrojbama policije. Makarsko-vrgorska brigada postrojena je 21. prosinca 1991. godine, a kao pukovnija djelovala je do 2. veljače 1996. godine kada su njezini posljednji pripadnici povučeni s južnih hrvatskih granica. Kroz 3. bojnu „Crnostrik“ u Domovinskom ratu je prošlo nekoliko stotina Vrgorčana, a zajedno s Makaranima, Omišanima, Splićanima i drugim pripadnicima 156. brigade, jedinica je sudjelovala u obrambenim i oslobodilačkim operacijama na dubrovačkom području i zapadnoj Hercegovini.Gradonačelnik Ante Pranić rekao je kako je ponosan na borbu Vrgorčana u Domovinskom ratu te da mu je drago što je Grad Vrgorac bio pokrovitelj obilježavanja 25. obljetnice brigade i bojne. Poželio je da mladi Vrgorčani u većem broju sudjeluju u ovakvim manifestacijama, da pogledaju izložbu i prisjete se ratnog puta svojih očeva i djedova.
Ratni pomoćnik zapovjednika 156. brigade i jedan od organizatora ZNG-a u Vrgorcu Vicko Šalinović u danima pred otvaranje izložbe održao je nekoliko edukativnih predavanja učenicima Osnovne škole „Vrgorac“ i Srednje škole „Tin Ujević“ o povijesti 156. brigade, a na otvaranju izložbe se prisjetio ratnog puta 3. bojne i svih njezinih poginulih i ranjenih boraca. Podsjetio je okupljene da je značajan broj pripadnika brigade i bojne prerano napustio ovaj svijet poslije rata, a među njima u posljednje vrijeme dva značajna vrgorska branitelja – ratni zapovjednik Vrgoračke satnije Stjepan Nižić i prvi zapovjednik 3. bojne „Crnostrik“ Mladen Jelavić.Prvi zapovjednik 156. brigade Ante Urlić stigao je u Vrgorac i kao izaslanik ministra branitelja. Rekao je da se osjeća neizmjerno ponosnim što je zapovijedao tako hrabrom skupinom ljudi koji su činili jednu od najboljih pričuvnih brigada Hrvatske vojske. - Mogli ste na obilježavanju obljetnice brigade u Makarskoj vidjeti tri stotine njezinih pripadnika u stroju. Malo koja jedinica se može pohvaliti takvom srčanošću i organiziranošću kao naša 156. brigada. U ratu smo išli gdje god nas je hrvatska država poslala, od Vrlike i Sinja, preko Neretve i Konavoskih brda. Svugdje smo izvršili zadatke koje smo dobili i na to možemo biti ponosni. Šešelj je rekao da će brati mandarine u Neretvi, ali 156. brigada i druge naše jedinice su mu pomrsile račune. Domovina je obranjena i oslobođena i pamtimo ta vremena s ponosom. Pamtimo s ponosom sve naše suborce koji su stradali u Domovinskom ratu i svim drugim ratovima od stoljeća sedmog naovamo, jer stara poslovica kaže da opstaje narod koji pamti svoju povijest, koji čuva i štuje svoje ime, rekao je Urlić koji je nakon toga svečano otvorio izložbu.Tijekom prigodnog domjenka okupljeni veterani, članovi njihovih obitelji i drugi građani pogledali su izložbu, brojni su prepoznali svoje suborce, očeve i prijatelje na fotografijama. Bilo je mnogo emocija i prisjećanja na vremena kada se u ratnom vihoru stvarala i branila Republika Hrvatska. Izložba će biti otvorena mjesec dana u prostorijama škole, a građani će ju moći pogledati svaki dan tijekom trajanja radnog vremena ustanove.

<< Arhiva >>

Blog.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice Blog.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice Blog.hr kliknite na gumb "Slažem se".Slažem se