Imenovano Partnersko vijeće za razradu Strategije razvoja Grada Vrgorca u razdoblju 2016-2020.

srijeda , 28.09.2016.Grad Vrgorac imenovao je danas Partnersko vijeće za razradu Strategije razvoja Grada Vrgorca za razdoblje 2016-2020. U trinaestočlano volontersko tijelo imenovani su: Ante Pranić, Alen Katavić, Goran Franić, Ante Mihaljević-Pilač, Željka Opačak, Miljenko Pivac, Zvonimir Pervan, Miljenko Pervan, Goran Ćulav, Alen Govorko, Geni Dropulić, Sanja Maršić i Tvrtko Jelavić. Iz popisa imena vidljivo je da su zastupljeni gospodarstvenici, obrtnici, poljoprivrednici, hotelijeri, predstavnici MUP-a, HEP-a, katastra, turističke zajednice, komunalca i udruga. Također, donesen je Poslovnik rada, a na prvoj sjednici idući tjedan razrađivat će se analiza stanja koju je izradio Ekonomski fakultet u Splitu na 153 stranice.

Kako ističu u Gradu Vrgorcu, Strategija razvoja prvi je ovakav dokument koji na jednom mjestu analizira stanje razvoja i predlaže razvojne pravce za sve ključne sektore razvoja grada sukladno metodologiji i praksi koja se koristi kod izrade strateških dokumenata u Europskoj uniji. Partnerko vijeće razrađuje Strategiju razvoja Grada Vrgorca do konačnog prijedloga koji se usvaja na Gradskom vijeću. Usvaja se za razdoblje od 2016 do 2020. godine. To je temeljni dokument za apliciranje projekata prema EU fondovima, a iz gradske uprave pozivaju sve građane koji bi željeli sudjelovati u kreiranju Strategije da se jave u tajništvo Grada Vrgorca.

DOLAZE BAGERI Započinju radovi na dovršetku kanalizacije u Vrgorcu - sve plaćaju Hrvatske vode!

ponedjeljak , 26.09.2016.Komunalno Vrgorac i Hrvatske vode potpisali su danas ugovor vrijedan 1,6 milijuna kuna o nastavku gradnje gradske kanalizacije u Vrgorcu. Rezultat je to pregovora gradskih vlasti sa spomenutom državnom tvrtkom posljednjih par mjeseci. Ugovorom je predviđeno da projekt u cijelosti financiraju Hrvatske vode i da on uključuje radove V. faze na izgradnji kanalizacije i pripremne radove za završetak izgradnje i puštanja u probni rad kolektora na Roljevcu.

Radovi bi trebali početi već idući tjedan, a u ovoj fazi uključuju izgradnju kanalizacijskog sustava Vukovarske ulice, spojeve Ulice Tina Ujevića i Domobranske ulice te izgradnju pretpumpne stanice sa opremanjem ispod benzinske postaje INA. Izgradnjom ove pretpumpne stanice konačno će se moći riješiti problem odvodnje oborinske vode u Ulici hrvatskih velikana, odnosno Pijaci.

Ova faza radova izvodit će se do 30. studenoga, a ostatak radova do konačnog završetka projekta u 2017. godini. Radovi će zasigurno stvoriti manje probleme u prometu u Vrgorcu u narednom razdoblju, ali dugoročna korist za naš grad od ovoga projekta je nemjerljiva.

Prije 72 godine nad vrgorskim nebom stradao slovenski pilot Leopold Ankon

nedjelja , 25.09.2016.Slovenski pilot Leopold Ankon, pripadnik Avijacije NOVJ i britanskog Kraljevskog ratnog zrakoplovstva (RAF) poginuo je na današnji dan 1944. godine u akciji iznad vrgorskog neba.

Leopold Ankon rođen je 15. lipnja 1910. godine u Lavrici kraj Ljubljane. Kao vojni pilot preletio je svojim hidroavionom na Srednji Istok poslije kapitulacije Jugoslavije u travnju 1941. godine te nastavio borbu u savezničkim redovima. Kolege piloti su za njega govorili da je „temeljiti i mirni Slovenac, odvažan i velik rodoljub“. Nakon uspostavljanja kontakta Saveznika i jugoslavenskih partizana te uspostave baze na Visu, Ankon je postao pripadnik Prve lovačke eskadrile NOVJ, koja je djelovala u sastavu 352. eskadrile britanskog Kraljevskog zrakoplovstva (RAF), odnosno njegove formacije Balkan Air Force. Ta se jedinica u zadnjoj fazi Drugog svjetskog rata borila na nebu iznad Jugoslavije uzlijećući najčešće s partizanskog aerodroma na Visu.

Dana 25. rujna 1944. godine Ankon je svojim Spitfireom poletio s Visa. Jedan izvor navodi kako su toga dana vremenske prilike bile izrazito nepovoljne, prevladavala je magla i naoblaka s mjestimičnim padalinama. Na zahtjev stožera 281. krila BAF-a da dva zrakoplova izvide meteorološku situaciju i istovremeno napadnu neki pogodan njemački cilj, dobrovoljno su se javili piloti Ankon i Đuro Tomšić. Dostupni izvori navode kako je Ankon bio u akciji mitraljiranja njemačke vojne kolone na cesti Vrgorac-Metković, nakon čega je izgleda uslijed magle izgubio orijentaciju, udario u tlo na predjelu između planina Sveti Mihovil i Šibenik nedaleko Zavojana i poginuo. Nesreći je svjedočila jedna zavojanska pastirica koja je otišla na mjesto pada zrakoplova i pokopala tijelo nesretnog pilota. Godine 1988. godine u Zavojanima je održana vojna komemoracija na kojoj su posmrtni ostaci poginulog pilota preneseni u zavojansko groblje, gdje se nalaze i danas.

Prije dvije godine za Ankonovu priču smo saznali nakon što nas je kontaktiralo dvoje slovenskih povjesničara koji su bili u potrazi za posljednjim počivalištem spomenutog pilota.

Sprave za vježbanje tvrtke Coca-Cola Hrvatska svečano puštene u rad u Vrgorcu

srijeda , 21.09.2016.Na rubu teniskog igrališta Osnovne škole „Vrgorac“svečano su danas puštene u rad sprave za vježbanje koje je Vrgorcu donirala Coca-Cola Hrvatska u sklopu projekta „Pokret za radost“. Ispod sprava postavljen je specijalni tepih kojega je radi dječje sigurnosti nabavio Grad Vrgorac. Ukupna investicija ovoga projekta s dodatnim tepisima iznosi oko sto tisuća kuna.

Svečanom otvorenju nazočili su: predstavnik Coca-Cole Hrvatska Bruno Jelić, gradonačelnik Vrgorca Ante Pranić, ravnatelj Osnovne škole „Vrgorac“ Krešimir Kuran i bivši rukometni reprezentativac i veleposlanik projekta „Pokret za radost“ Mirza Džomba. Program je vodila radijska voditeljica Ružica Markotić. Pred nekoliko stotina građana, mahom osnovnoškolaca i srednjoškolaca vrpcu su svečano prerezali Bruno Jelić i Vrgorčanin Vicko Kuzmanić. Brojna djeca odmah su iskušala sprave, a nadamo se da će im to biti što češća praksa. Inače, prostor igrališta sa spravama je osvijetljen po noći i pod nadzorom kamera iz Osnovne škole „Vrgorac“ i Srednje škole „Tin Ujević“, što će zasigurno utjecati na njihovu sigurnost.Odluka o mjestu smještaja sprava donesena je nakon glasanja 172 građana na facebook stranici „Aktivni aktivci aktivne zone“ koje je trajalo od četvrtka 14. do nedjelje 17. srpnja. Za lokaciju kod škole glasalo je 95 ljudi ili 55%, a za onu u parku 77 ili 45%.

Podsjetimo, Coca Cola donira Vrgorca komplet sprava koje uključuju eliptični trener, volane za ruke, paralelne prečke, zračnu hodalicu, trovisinsko vratilo i dvostruku klupu za pilates, a zaslužene su glasanjem građana na mrežnoj stranici www.pokretzaradost.hr od 15. travnja do 15. lipnja 2016. U dva mjeseca na stranici Coca-Cole zabilježeno je 376.273 glasova. Najviše glasova je skupila Hrvatska Kostajnica, a nakon nje, redom: Vrgorac, Cres, Imotski, Drniš, Vis, Komiža, Slunj, Pleternica i Knin. Navedeni gradovi su sprave za vježbanje zaslužili zahvaljujući velikom angažmanu svojih građana. Tako je u Vrgorcu pokrenuta velika virtualna mobilizacija kroz facebook grupu „Aktivni aktivci aktivne zone“ koja je u kratko vrijeme okupila nekoliko tisuća članova i izborila Vrgorcu 2. mjesto na natječaju, odmah iza Hrvatske Kostajnice.

U Vrgorskoj krajini 53% turista više nego lani

utorak , 20.09.2016.Na području Grada Vrgorca ostvareno je u prvih osam mjeseci 2016. godine 4.665 noćenja. Iako ta brojka nije ni blizu usporediva s Makarskim primorjem, vrijedi istaknuti da ona označuje porast od 53% noćenja u usporedbi s istim razdobljem 2015. godine. Vrijedi spomenuti i da je 2015. godina bila 150% bolja u noćenjima od 2014. godine!

Trenutno je na području Vrgorske krajine 18 registriranih smještajnih objekata, mahom kuća za odmor i luksuznih vila, što je ogroman broj kada se zna da se prije samo tri godine turizam Vrgorca svodio na hotel i etno-selo Prvan i OPG Borovac. Nadamo se i vjerujemo u daljnji rast turizma na našem području. Ne možemo se natjecati s masovnim kupališnim turizmom Makarskog primorja, ali očito su kuće za odmor dobro rješenje u kojemu Vrgorčani traže svoj dio turističkog kolača.

- Turistička svijest u Vrgorcu se budi, a turisti od kojih je tradicionalno najveći broj Nijemaca, Francuza, Belgijanaca i ove godine pojačano i Poljaka, iznimno su zadovoljni. Ovaj profil turista traži drugačije destinacije, miran odmor, domaću gastronomiju, mogućnost istraživanja, ali oduševljava ih krajolik i blizina iznimnih turističkih destinacija Splita, Dubrovnika i cijele Makarske rivijere. S terena dobivamo informacije da su jako zadovoljni i vrgorski iznajmljivači koji se oko svakog gosta iznimno trude, što se u konačnici cijeni i odražava na rezultatima, kaže nam direktorica Turističke zajednice Grada Vrgorca Željka Opačak.

Veterani obilježili 25. obljetnicu formiranja 2. voda 1. satnije 3. bojne 156. brigade

subota , 17.09.2016.Povodom 25. obljetnice formiranja i postrojavanja, u Kokorićima su u subotu 17. rujna okupili veterani 2. voda 1. satnije 3. bojne 156. vrgorsko-makarske brigade Hrvatske vojske. Okupio ih je njihov ratni zapovjednik Tomislav-Mićo Pervan, inače dugogodišnji predsjednik Mjesnog odbora Kokorići.

Vod je osnovan 14. rujna 1991. godine navečer, odmah nakon što je u Vrgorac stiglo naoružanje zaplijenjeno u pločanskoj kasarni JNA u operaciji „Zelena tabla – Male Bare“. Tomislav Pervan kaže kako se ljudstvo voda još ranije prijavilo za vojsku i da se preko 80% radilo o dragovoljcima, a formirali su vod nakon što je zaslugom Ante Dujmovića ovim, tadašnjim mladićima stiglo naoružanje iz Ploča.

- Toga dana okupila su nas se trideset i dvojica. Naš prvi zapovjednik bio je Jano Barbir iz Draževitića, a nakon što je on poginuo, zapovjedništvo sam s ponosom preuzeo ja. Kasnije smo popunjavani dodatnim ljudstvom. Ove godine okupio sam vod, većina je stigla, a dogodine želim na jedno mjesto dovesti cijelu moju vrgorsko-splitsku satniju, da se zajedno prisjetimo časnih vremena borbe za obranu Hrvatske, kaže nam vidno zadovoljni Tomislav Pervan.

On i njegovi suborci družili su se popodne u konobi etno-sela Kokorići. Prisjećali su se zajedničkih akcija i bratstva stvorenog u ratu, održali minutu šutnje za sve u ratu poginule i u miru umrle suborce, a kasnije su uz čašicu buninskog vina zapjevali domoljubne pjesme. Pridružio im se i gradonačelnik Vrgorca Ante Pranić. Za potrebe fotografiranja veterane je postrojio njihov zapovjednik Pervan. Sve službeno, kao i u ratu, kaže nam.

Dok smo razgovarali sa Tomislavom Pervanom, prišao nam je veteran Marko Gašpar iz Umčana držeći u ruci vrlo zanimljiv i vrijedan povijesni dokument napisan njegovom rukom 31. ožujka 1992. godine na kojemu se, kako kaže, nalaze imena 13 mladih dragovoljaca Vrgorčana koji osvjetlali čast Vrgorske krajine i kojima je imao čast zapovijedati. Uz Gašpara, tu još: Ivica Grljušić, Nikša Delić, Ante Radonić-Rora, Rade Tolj, Rade Barać, Mladen Barać, Nedo Grljušić, Jurica Grljušić, Tiho Beus, Damir Granić, Srećko Tolj i Dražen Filipović. Uz njih stigla je u Kokoriće i većina ostalih pripadnika voda.

25. obljetnica operacije "Zelena tabla - Male bare" i sudjelovanje Vrgorčana

srijeda , 14.09.2016.Na današnji dan prije točno 25 godina započela je Operacija „Zelena tabla – Male bare“ kojom su hrvatski vojnici i policajci oslobodili vojne objekte JNA u Pločama i došli u posjed golemih količina naoružanja i streljiva koje će itekako koristiti Hrvatskoj vojsci u prvom razdoblju rata na dalmatinskim bojištima.

Jugoslavenska narodna armija u proljeće 1990. godine kreće u akciju razoružavanja Teritorijalne obrane u Hrvatskoj. TO je tada posjedovala značajne količine naoružanja u brojnim općinama Hrvatske. Skladišta JNA na Maloj bari (dio pločanske kasarne) kod Ploča prikupila su 4.374 komada naoružanja i to iz TO Makarska (1.300 cijevi), TO Metković (1.250 cijevi), TO Ploče (1.024 cijevi) i TO Vrgorac (8.00 cijevi). Osim toga skladište je bilo puno ručnih bacača, minobacača 60 mm i 82 mm, strojnica Browning, PZO topova, puškomitraljeza i drugog naoružanja koje je pripadalo Teritorijalnoj obrani navedenih općina.

Kako u svojoj knjizi o Domovinskom ratu na naretvanskom području piše Jakša Raguž, već u kolovozu 1991. godine provedena su izviđanja, kojima je utvrđeno da su skladišta slabo branjena, ali da je bilo kakva akcija na neutraliziranju kasarne JNA dolazila samo u obzir ako u isto vrijeme budu uključeni svi njezini objekti i to kako bi se spriječila intervencija snaga JNA u obrani skladišta. Osmišljen je tako plan akcije koji je uključivao zauzimanje skladišta od 16 objekata kao i ostalih vojnih objekata u gradu i luci. U vojarni Stanko Parmać bilo je tada 70 ljudi, u skladištima dvadesetak, a u ratnoj luci 6 minolovaca sa 150 oficira i vojnika. Plan operacije neutraliziranja snaga JNA u Pločama završen je 9. rujna 1991. godine i uključivao je pripadnike ZNG-a, specijalce, diverzante Narodnu zaštitu, lučke gardiste i policajce iz Metkovića, Ploča, Splita i Vrgorca kojima je zapovijedao general Petar Šimac. Dana 14. rujna u 18:30 sati policija je blokirala Jadransku magistralu od Makarske do Rogotina kako bi čuvala bokove napadnih snaga u akciji od intervencije kopnenih snaga JNA iz okolice, ponajviše Splita. Istovremeno su u punu pripravnost stavljeni domovi zdravlja i prekinute telefonske veze u cijelom području. Malo iza 19 sati prekinula je opskrba električnom energijom u cijeloj dolini Neretve, da bi desetak minuta kasnije predstavnici hrvatskih snaga dali ultimatum za predaju posadi JNA u skladištima na Maloj bari. Nakon kraćih pregovora, hrvatske snage su ušle u Male bare i odmah počele tovariti opremu i naoružanje. Nastavak akcije u ostalim objektima JNA u Pločama nije išao tako glatko pa je poziv hrvatske strane za predajom dočekan pucnjavom od strane zapovjedništva i tehničke radionice. Zbog miniranog prilaza, hrvatske snage nisu mogle tako jednostavno pristupiti objektima, a slično je bilo i u luci, gdje se s minolovaca pucalo po hrvatskim snagama i samom gradu. Negdje u isto vrijeme, zapovjedništvo JNA u Pločama usprkos blokadi uspjelo je uspostaviti kontakt sa zapovjedništvom Vojnopomorske oblasti u Splitu koje je zajedno s viškim zapovjedništvom uputilo zračnu pomoć. Do 22:30 sati iz skladišta su hrvatski vojnici i policajci već izvukli tridesetak kamiona oprema i naoružanja, a malo nakon toga Ploče su nadletjela dva zrakoplova JNA i izbacila svjetleće bombe. To je onemogućilo daljnji napad na vojarnu i luku, ali je prebacivanje oružja iz skladišta na Malim barama nastavljeno. Iako je bilo planirano da se minolovci ne uništavaju, kako se nije imalo drugoga izbora, hrvatske snage su ih napale, tri su zapaljena, a četvrti je bio onesposobljen. Uskoro potom ponovno su doletjeli zrakoplovi JNA i krenuli s raketiranjima, a kroz noć njihovi napadi su nastavljeni. Stigle su i pomorske snage JNA u obliku raketne topovnjače te dva raketna i dva torpedna čamca. Cilj im je bilo prekidanje čelične sajle postavljene u luci koja je trebala spriječiti minolovce da isplove prema otvorenom moru, a djelovale su i prema gradu. Torpedni čamci uspjeli su prekinuti sajlu pa je 11 plovila isplovilo u Neretvanski kanal nakon čega su pucale po hrvatskim snagama u luci. Kroz 16. rujna nastavljeni su i napadi zrakoplova na Male bare i okolne ceste. Istoga dana započeti su pregovori dviju strana. JNA je tražila oslobađanje 12 svojih oficira koje su hrvatske snage zarobile dan ranije. Nakon što je zahtjevu udovoljeno, napadi na grad su prestali. Ratni brodovi jugoslavenske mornarice potom su više puta uplovili u grad odvozeći preostale vojnike i oficire JNA, dokumentaciju te oružje i gorivo iz skladišta Tatinje. Hrvatske snage preuzele su 17. rujna preuzele i preostale objekte JNA. Uklanjanje JNA iz Ploča onemogućavalo je bilo kakve kombinacije za presijecanje Hrvatske u dolini Neretve. U spomen na ovu akciju, 14. rujna se slavi dan Grada Ploča.

Procjenjuje se da je iz skladišta u Maloj bari izvučeno 4.800 pušaka, 20 protuavionskih topova, 190 puškomitraljeza, 500 pištolja, te velika količina raznih drugih vrsta oružja i streljiva. U ostalim objektima JNA u Pločama zaplijenjeno je 120 kamiona i drugih vrsta vozila, 84 topa 20 i 40 mm, te velike količine streljiva za pješačko naoružanje kao i velike količine granata i mina (oko 350 tona). Kako se procjenjuje da su do tada hrvatske snage u Dalmaciji posjedovale oko 3500 pušaka, osvajanje skladišta i kasarne u Pločama bilo je od gotovo neprocjenjive važnosti za naoružavanje mlade hrvatske vojske na dalmatinskim ratištima u daljnjim borbama protiv JNA i pobunjenih Srba. Oružjem iz kasarne, mahom kalašnjikovima i drugim naoružana je i Vrgoračka satnija koja je 1. studenoga ušla u redove 4. gardijske brigade.

Svi navedeni podaci o tijeku operacije su više-manje poznati zainteresiranoj javnosti, ali ovdje vrijedi istaknuti da je praktički sve do prije nekoliko godina bio gotovo zaboravljen doprinos Vrgorčana operaciji „Zelena tabla – Male bare“. Naime, u njoj su sudjelovali i pripadnici Policijske postaje Vrgorac i nekoliko dragovoljaca koji nisu bili vezani za spomenutu postaju. Da bi se u potpunosti shvatila golema važnost njihova angažmana treba imati na umu da je u vrijeme akcije Hrvatska nominalno još uvijek bila dio Jugoslavije i stvari su se mogle itekako zakomplicirati na milijun raznih načina. Međutim, usprkos tome, Vrgorčani su se zajedno s Neretvanima rame u rame uključili u napad.

Prije nekoliko godina Vrgorčani su prvi put pozvani na obilježavanje obljetnice akcije u Pločama i zajedno su postrojeni pod tablom „Vrgorac“. Tog rujna 1991. godine vrgorski policajci Zdenko Mihaljević, Ante Franić, Ivica Primorac, Mustafa Hrnčić, Marko Erceg, Ivica Tolić, Miodrag Ilić, Veseljko Erceg, Zlatko Vujčić, Ivica Barać i Petar Šalinović upućeni su iz Vrgorca u Ploče. Zapovjednik policijske postaje Milenko Glamuzina opskrbio ih je s određenim količinama naoružanja, a osim njih, u akciji su sudjelovali i drugi vrgorski dragovoljci koji nisu službeno nisu djelovali pod postajom, poput Ante Dujmovića i Željka Borovca. Imena koja objavljujemo dobili smo od samih branitelja, pa se unaprijed ispričavamo ako smo koga izostavili. Ako takvih ima, pozivamo ih da nam to jave. U svakom slučaju, u jednoj od prvih akcija hrvatskih snaga na našem području sudjelovali su i Vrgorčani i za ponadati se da će neki od njih u budućnosti detaljnije opisati svoj angažman kako bi podaci bili sačuvani za povjesničare.

foto: Dubrovački list

POGLED S GRADINE Što Parlamentarni izbori znače za Vrgorac?

ponedjeljak , 12.09.2016.Rezultati Parlamentarnih izbora jasno navode na zaključak da će HDZ i Most nezavisnih listi nakon određenih pregovora formirati zajedničku vladu, i to na temelju slične snage kakvu su imali nakon izbora prije deset mjeseci. Što takav rasplet izbora na državnoj razini znači za političku situaciju u Vrgorcu, gdje je nositelj vlasti Mostu bliska Nezavisna lista mladih uz podršku SDP-a i HNS-a?

Rezultati parlamentarnih izbora na području Vrgorca pokazuju pad popularnosti i HDZ-a i SDP-a te popriličan rast Nezavisne liste mladih. Još kada se saznalo da Ante Pranić ide na listu Mosta u X. izbornoj jedinici bilo je jasno da on nema snagu za osvajanje mandata u Hrvatskom saboru. Usprkos tome, Pranić se na to ipak odlučio, čak i formirao stožere s obje strane Biokova te uložio vlastiti novac u izbornu kampanju nadajući se preferencijalnim glasovima. Nije on to učinio da bi osvojio saborsko mjesto, već da bi učvrstio svoj položaj u konglomeratu političkih opcija koje čine Most nezavisnih lista, poglavito u Dalmaciji, uz bok Petrovu, Grmoji, Kovačiću i Bulju.

Oslanjajući se na veze s Mostovim ministrima u prošloj vladi, najviše Orepićem, Panenićem i Šprljom, Pranić je ne samo uspješno srušio dugogodišnju HDZ-ovu vlast u Vrgorcu, već na toj istoj pomoći temeljio i prvo razdoblje svoga mandata na mjestu gradonačelnika, a to želi raditi i dalje. Dobro procjenjujući da će Most ponovno biti jezičac na vagi, gradonačelnik Vrgorca je ušao u izbornu kampanju kako bi formiranjem nove vlade mogao naplatiti uslugu u vidu realizacije raznih projekata bitnih za Vrgorac pomoću Vlade čija će mu vrata opet otvoriti, ovaj put još moćniji Mostovi ministri. Uz svako svoje traženje prema Mostu, Pranić će sa sobom „ponijeti“ 25% glasova, od čega većinom preferencijalnih, koliko je jučer osvojio u Vrgorcu, što je jedan od najboljih rezultata Mosta u Dalmaciji.

Iz navedenoga je jasno da je Pranić u Vrgorcu pravi pobjednik izbora, ne samo zato što je jedini ostvario rast u odnosu na prošle izbore, već i zato što će nakon formiranja vlade HDZ-a i Mosta upravo on biti najjači predstavnik te koalicije u Vrgorcu. To će se dogoditi ne samo zbog Pranićeve očito vidljive sposobnosti u stvaranju kontakata i veza od lokalne do državne razine, već i zbog toga što vrgorski HDZ ima ozbiljnih kadrovskih problema i naprosto nema osobu koja niti blizu može parirati gradonačelniku.

S druge strane, Praniću može dobrim dijelom parirati Bobanac, ali kako je on na izlaznim vratima, jasno je da SDP-u prijeti rasulo ako ne posloži svoje redove i krene u ponovni „zagrljaj“ sa svojom bazom koja usprkos naletima NLM-a i dalje opstaje, ali je pitanje dokad. Zbog potpuno nedjelotvornog HDZ-a, jedini pravi politički korektiv NLM-u u Vijeću trenutno je SDP u koaliciji s HNS-om i ako bi ta stranka dalje slabila, to bi poremetilo postojeću osjetljivu ravnotežu na političkoj sceni Vrgorca koja je za naš grad itekako potrebna. Most na državnoj razini u koaliciji s HDZ-om, a na lokalnoj razini sa SDP-om je vrlo razumna kombinacija koja ostavlja otvorenima sve kombinacije, a činjenica je da osiromašeni Vrgorac trenutno nema luksuz da si zatvara bilo kakva vrata. Ma što netko ostrašćen ideologijom mislio o tome.

Nadalje, ovi izbori su pokazali potpuni potop i nestanak obje pravaške opcije u našemu gradu, uz ranije samovoljni nestanak HSS-a. Vrgorac dakle ima tri političke opcije vrijedne spomena, od kojih dvije stare trpe snažne udarce s bokova od najmlađe s kojom SDP mora surađivati kako bi izbjegao povratak HDZ-a na vlast. Zbog toga nema nikakve dileme da će HDZ i SDP morati pročistiti svoje redove i uvesti nove osobe koje će moći parirati NLM-u, Pranićevoj radnoj energiji i njegovim vezama s MOST-ovim ministrima i saborskim zastupnicima, inače je realno za očekivati njihovo daljnje slabljenje. HDZ više ne može računati na lažne birače kao nekad, a SDP će bez hitnog pomlađivanja članstva ubrzo upasti u grdne probleme. I zaključno, ovi izbori su još jednom pokazali koliko su državni izbori važni i za političke procese u Vrgorcu i ne smije ih se uzimati zdravo za gotovo. Pogotovo kad znamo da su lokalni izbori već slijedeće godine.

PARLAMENTARNI IZBORI U VRGORCU: HDZ 1.513, Most 820, SDP 812 glasovaNa izborima za zastupnike u Hrvatskom saboru 11. rujna na području Grada Vrgorca bilo je upisano 5.610 birača. Na 26 biračkih mjesta pristupilo ih je ukupno 3.408 ili 60,75%, od čega je važećih glasova bilo 3.332 ili 97,77%, a broj nevažećih 76 ili 2,23%.
Najviše glasova osvojila je koalicija HDZ-HDS, i to 1.513 ili 45,40% glasova. Najviše preferencijalnih glasova na toj listi osvojio je Damir Krstičević (782 ili 51,68%), dok je druga bila mr. sc. Marija Vučković (130 ili 8,59%).
Most nezavisnih lista osvojio je 820 ili 24,6% glasova. Najviše preferencijalnih glasova na toj listi osvojio je gradonačelnik Vrgorca Ante Pranić (588 ili 71,7%), dok je drugi bio Božo Petrov (103 ili 12,56%).
Narodna koalicija predvođena SDP-om osvojila je 812 ili 24,36%. Najviše preferencijalnih glasova na toj listi osvojio je Boris Lalovac (272 ili 33,49%), dok je drugi bio HNS-ovac Srđan Gjurković sa 87 ili 10,71%.
Redoslijed ostalih listi je slijedeći: pravaška koalicija oko HSP AS (38 ili 1,14%), koalicija oko Živog zida (38 ili 1,14%), Koalicija za premijera (18 ili 0,54%), koalicija oko HSP-a (18 ili 0,54%), A-HSP (17 ili 0,51%), HSP 1861 (13 ili 0,39%), Pametno (12 ili 0,36%), Blokirani (11 ili 0,33%), koalicija oko NL Stipe Petrina (11 ili 0,33%), SRP (8 ili 0,24%) i HBPS (3 ili 0,09%).
Zanimljivo je da je pobjednik izbora u Vrgorcu i X. izbornoj jedinici, Damir Krstičević, izgubio izbore u svome selu. Tako je u Umčanima Most osvojio 40 glasova, SDP 39, a HDZ tek 25.
Usporedbom s prošlim Parlamentarnim izborima 2015. godine vidimo da je na ovim izborima bilo upisano 245 birača manje te izašlo 6,12% manje birača. HDZ-ova koalicija je ovaj put dobila 462 glasa manje, a SDP-ova koalicija 241 glas manje. Ali zato je na njihovim izgubljenim glasovima profitirao Most nezavisnih lista sa 174 glasa više nego prošli put. Damir Krstičević dobio je na prošlim izborima 1.249 preferencijalnih glasova, a ovaj put 782, što je 467 manje.

<< Arhiva >>

Blog.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice Blog.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice Blog.hr kliknite na gumb "Slažem se".Slažem se