ONI SU BILI PRVI Nekadašnji učenici prve generacije Gimnazije "Tin Ujević" Vrgorac proslavili 50. obljetnicu mature!

subota , 24.06.2017.Učenici prve generacije Gimnazije „Tin Ujević“ proslavili su u subotu 24. lipnja 50. obljetnicu svoje mature. Okupili su se u Osnovnoj školi „Vrgorac“, na čijemu je drugome katu tada djelovala Gimnazija koja je u prvoj školskoj godini 1963./1964. upisala 84 učenika u dva odjeljenja, svaki po 42 učenika. Razrednik 1.A bio je Josip Velić, a 1.B Ivan Jakšić. Prvi ravnatelj Gimnazije bio je Josip Ožić-Bašić, rodom iz Rašćana. Nastavnički kadar dolazio je u početku iz raznih dijelova Hrvatske te Bosne i Hercegovine.

S vremenom, broj učenika prve upisane generacije gimnazijalaca se zbog opsežnosti gradiva smanjivao, pa je u trećemu razredu došlo do spajanja razreda kojima je razrednik od tada Ivan Jakšić. Do mature je stiglo njih 27, a maturi je izvanredno pristupilo još njih dvoje, pa je prva generacija maturanata Gimnazije „Tin Ujević“ školske godine 1966./1967. brojala ukupno 29 učenika. Šest ih je maturiralo odličnom ocjenom, četvero vrlo dobrom, a ostalih 19 dobrom ocjenom. Gotovo svi učenici su završili fakultete, a čak 16 ih je steklo visoku stručnu spremu te devetero višu stručnu spremu.

Maturanti prve generacije Gimnazije „Tin Ujević“ 1967. godine bili su: Senka Bulog, Albina Dropulić, Iva Dropulić, Milica Dropulić, Senka Galić, Josip Gašpar, Milka Granić, Danica Jelavić, Lena Jelavić, Stanko Jelavić, Ante Kalajžić, Ivo Klinac, Tonči Lendić, Ivica Pavlović, Marija Pervan, Milivoj Pervan, Rosanda Pervan, Tereza Pervan, Ante Radalj, Marija Radić, Milena Rakić, Mladen Rakić, Neven Rakušić, Neda Šalinović, Pero Šoljak, Jozo Tolić, Pobjeda Kežman, Miće Volarević i Mili Vuleta.

Nastavnici prve generacije maturanata bili su: Josip Ožić-Bašić (ravnatelj), Nada Gnječ, Ivan Jakšić, Marko Jelavić, Mirzo Krpo, Gašpar Malčić, Ivan Markotić, Dusja Martinac i Josip Velić.

Vrgorski ćupter proglašen nematerijalnim dobrom Republike Hrvatske

utorak , 20.06.2017.Ministarstvo kulture Republike Hrvatske donijelo je 8. lipnja Rješenje kojim se utvrđuje da umijeće pripreme ćuptera/kumpeta – tradicijske slastice od mošta iz Makarskog primorja, Imotske krajine i Vrgorske krajine od sada ima svojstvo nematerijalnog kulturnog dobra u skladu sa Zakonom o zaštiti i očuvanju kulturnih dobara. Predmetno kulturno dobro upisat će se u Registar kulturnih dobara Republike Hrvatske – listu zaštićenih kulturnih dobara pod brojem Z-6954, a utvrđene su i mjere zaštite ćuptera, radi njegova budućeg čuvanja od nestajanja.

Ovo proglašenje rezultat je prijedloga grupe građana i ustanova s područja Makarskog primorja, Imotske krajine i Vrgorske krajine, a njih ukupno šesnaest sada postaju nositelji zaštite. Iz Vrgorca su to povjesničar Branko Radonić, domaćice Snježana Radonić i Anđelka Jukić koje su dale recepte i proizvode ćupter, profesorica Nataša Zmijarević, kao predstavnica smjera kuharstva Srednje škole Tina Ujevića iz Vrgorca i Turistička zajednica Grada Vrgorca na čelu sa Željkom Opačak.

Vrgorac se zaista može ponositi ovom zaštitom i ne sumnjamo da će to doprinijeti još boljoj ponudi ove starinske slastice od mošta na ovogodišnjoj Biklijadi, ali i kroz cijelu godinu. Neka to bude prvi korak zaštite od nestanka jednog važnog primjera naše baštine kojemu su se, često kao jedinoj slastici, veselile generacije naših predaka.

Ljubomir Erceg je novi predsjednik Gradskog vijeća Vrgorca

petak , 09.06.2017.Na konstituirajućoj sjednici Gradskog vijeća Vrgorca održanoj jutros, vijećnik Nezavisne liste mladih, stomatolog iz Vrgorca Ljubomir Erceg izabran je za predsjednika Gradskog vijeća Vrgorca. On je u Vijeće ušao kao zamjena izabranom vijećniku NLM-a Andreju Rakiću, a na čelno mjesto vrgorskog parlamenta izabran je rukama sedam vijećnika NLM-a i dva vijećnika SDP-a.
Za potpredsjednice Gradskog vijeća izabrane su vijećnice profesorica biologije i kemije Ivana Vujčić iz Dugih Njiva (SDP) i liječnica Nada Jelavić sa Velikog Prologa (HDZ).
Ljubomir Erceg bio je vijećnik NLM-a i u prošlom mandatu Gradskog vijeća, a na dužnost predsjednika Gradskog vijeća dolazi nakon završenog mandata Rade Bobanca (SDP). Izborom predsjednika Gradskog vijeća definirana je nova vladajuća većina, a nju će činiti ukupno devet vijećnika NLM-a i SDP-a, dok će HDZ biti oporba.

IN MEMORIAM Mila Pivac (1929.-2017.)

srijeda , 07.06.2017.Noćas je u dobi od 88 godina preminula Vrgorka Mila Pivac. Rođena je 1929. godine u Kljenku u obitelji Mate i Marice Prnić. Nakon Drugog svjetskog rata udala se za Milenka Pivca, rođenog Zavojanca, s kojim je 1952. godine otvorila mesnicu u Vrgorcu. Taj je obrt osnova kasnije Mesne industrije „Braća Pivac“ koju su pokrenuli njihovi sinovi Tonči, Ivica i Neven. Uz sinove, bračni par Pivac imao je i kćer Milenu.

Tijekom Drugog svjetskog rata, Mila je zajedno s majkom Maricom, sestrama Danicom i Anđelkom te drugim mještanima Kljenka prošla golgotu evakuacije dalmatinskog zbjega pred njemačkim okupatorom preko Biokova i punkta u Baćini na slobodni teritorij partizanskog Visa, a odatle u Italiju i na koncu u Egipat, gdje je u izbjegličkim logorima El Khatatba i El Shatt na Sueskom kanalu dočekala kraj rata. Dva brata su joj poginula na Sutjesci.

Počivala u miru Božjem.

Vrgorac dobio Teslin supercharger!

utorak , 06.06.2017.U petak 2. lipnja je u Vrgorcu krenula s radom super-punionica za električne automobile, tzv. supercharger američke tvrtke Tesla. Smještena je na parkiralištu hotela Prvan, a investicija je vrijedna oko 2,5 milijuna kuna. Projekt je izveden u rekordnom roku uz značajan angažman ne samo tvrtke Tesla, već i poduzetnika Zvonimira Pervan i gradske uprave koja je svoj dio odradila po hitnom postupku. U nedjelju 4. lipnja Tesla je na svojoj internetskoj stranici tesla.com i službeno uvrstila Vrgorac na popis svjetskih gradova sa ovakvim punionicama. Izgradnjom ove punionice, u srednjoj Dalmaciji će superchargere imati samo Dugopolje i Vrgorac, a južnije od Vrgorca nitko. Svaki automobil tvrtke Tesla imat će na svojim kartama ucrtan i Vrgorac i upute kako doći do njega za sve one koji trebaju punjenje svoga vozila.

Gradnja punionice u Vrgorcu dio je plana tvrtke Tesla da se duž prometnih pravaca u Slavoniji i Dalmaciji podignu ovakvi objekti, a koji je tvrtka otkrila medijima prije još dvije godine. Izgradnjom ove punionice tik do autoceste A1 Zagreb-Ploče, Vrgorac će dospjeti na kartu svih Teslinih automobila u Europi, što će biti od velikog značenja za ovaj grad. Posebno kada se zna da južnije od Dugopolja ne postoji niti jedna punionica za električne automobile. U Gradu Vrgorcu tajnoviti su o detaljima projekta, ali usklađuju prostorno-plansku dokumentaciju kako bi Tinov grad što prije dobio punionicu, a samim time i svoju markicu na mapi svakog Teslinog automobila u Europi. A dok se automobili pune, njihovi vlasnici će moći uživati u turističkoj ponudi i gastronomiji vrgorskog kraja kraja, kako je običaj u nekim drugim krajevima.

Prošao projekt energetske obnove zgrade Dječjeg vrtića „Pčelica“ u Vrgorcu

petak , 02.06.2017.Projektni prijedlog Grada Vrgorca „Energetska obnova Dječjeg vrtića Pčelica Vrgorac“ za zgradu vrtića udovoljava svim uputama za prijavitelje. Dakle, Vrgorac je prošao drugu fazu postupka dodjele bespovratnih sredstava Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost za energetsku obnovu vrtića, sakupivši ukupno 87 bodova. Ukupna predviđena vrijednost kompletne obnove iznosi 2.389.175,15 kuna. Prihvatljivi izdaci iznose 1.550.698,13 kuna, od čega je Gradu Vrgorcu bespovratno dodijeljeno 670.703,15 kuna. Razliku od 1.718.472 kuna Grad prijavljuje na javni poziv Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU, sufinanciranje provedbe EU projekata, a taj poziv omogućava sufinanciranje razlike u vrijednosti 70% i na njega će se lokalna samouprava prijaviti čim potpiše ugovor sa Fondom za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost. Time bi dobili 1.202.930,40 kuna. Konačnu razliku od 515.541,60 kuna Grad namjerava platiti iz vlastitih sredstava, tj. iz komunalnog doprinosa građevinskih dozvola investitora iz Gospodarske zone Ravča.

Prolazak ovog projekta rezultat je djelovanja gradske uprave kroz posljednjih 11 mjeseci, a počelo se od nule. Ishođene su uporabne dozvole, riješeni imovinsko-pravni odnosi, uplanjena zgrada, pripremljen i plaćen projekt energetske obnove i energetskog certificiranja. Nakon svega projekt je prijavljen u roku.
- Ovo je početak realizacije našeg predizbornog Programa „Vrgorački preporod“. Iako su neki vijećnici na Gradskom vijeću govorili da ovaj projekt neće proći, sve je uredno. Žao mi je što naši mališani čekaju tridesetak godina obnovu zgrade vrtića. Ovo je jako dobra priča, a tek smo počeli, kaže nam gradonačelnik Ante Pranić.

POGLED S GRADINE Pranić dominira, ali nema drugog čovjeka, HDZ je izgubio izbore jer se radikalizirao, a SDP izgubio vezu s biračkom bazom

petak , 26.05.2017.Iza nas su vjerojatno najzanimljiviji, a istovremeno financijski najsiromašniji i najmirniji lokalni izbori od stjecanja hrvatske neovisnosti 1991. godine. Vrgorac se ovaj put utopio u svojoj anonimnosti baveći se samim sobom, bez upletanja izvana, što je i najzdravija situacija.

Gradonačelnički kandidat Nezavisne liste mladih Ante Pranić osvojio je rekordnih 60,68% glasova birača, što je i više nego što je HDZ-ov kandidat Boris Matković osvojio na izborima 2009. godine (55,79%) kada je bio na vrhuncu moći. Istovremeno, Pranićeva stranka je osvojila također rekordnih sedam od petnaest vijećnika u Gradskom vijeću Vrgorca, a to je dosad polazilo za rukom samo HDZ-u, i to tek na pojedinim izborima.

Dakle, Ante Pranić je nadmoćni pobjednik ovih izbora, a pobjeda je konačan pečat uspjeha projekta Nezavisne liste mladih, koji su on i njegovi prijatelji pokrenuli u proljeće 2013. godine. Od neiskusnog bučnog mladića koji je htio biti konstruktivan s HDZ-om, Pranić se prometnuo u ozbiljnog političara i stranačkog vođu (ali i dalje tremaša u kritičnim trenucima) koji zna što govori i čije se mišljenje i aktivnost traže i izvan granica Vrgorca. Počevši s dva vijećnika 2013. godine, NLM je izrasla u najveću vrgorsku stranku sa sedam vijećnika. Taj uspjeh nije došao preko noći, već Pranić i njegovi suradnici posljednje četiri godine stalno grade mrežu nezavisnih aktivista u Vrgorskoj krajini i pred svake izbore su se pojačavali novim zvučnim imenima.

Jezgru NLM-a čini danas dvadesetak ljudi, i to ne bilo kakvih, već uglavnom sposobnih aktivista i radnika koji uživaju veliko povjerenje stanovnika mjesnih odbora u kojima žive. Kroz svaki izborni ciklus tih je ljudi bivalo sve više, a pritom su bivali sve hrabriji i uspješniji u sudaru s HDZ-ovim seoskim agitatorima koji su dosad dominirali u većem dijelu vrgorskih mjesnih odbora. Tajna uspjeha NLM-a nije samo u aktivistima, već i u Pranićevoj sposobnosti da Vrgorčanima – izmorenima neuspješnim HDZ-ovim lokalnima vlastima – ponudi nadu da Vrgorac ima snage konačno krenuti naprijed. Građanima kojima je više navrh glave lijeve i desne ideologije, nametnuo se kandidat kojemu su jedina ideologija projektna dokumentacija i bageri, a dok ustaše i partizani golicaju maštu i podižu temperaturu svakom razgovoru, te teme prosječnom stanovniku Vrgorca neće na stol donijeti ručak niti platiti njegovom djetetu školarinu za naredni semestar studija. Dok je Pranić govorio o projektima koji će otvoriti radna mjesta za mlade obitelji, brojni Vrgorčani čija djeca tek odrastaju ili studiraju i rade u nekom drugom gradu počeli su sanjariti o njihovom ostanku ili povratku, i vlastitom uživanju u starosti u blizini svojih unuka, umjesto da ovi odrastaju u Splitu, Zagrebu ili Irskoj i vide bake i djedove samo za Božić. I upravo zato su svi ti ljudi izabrali Pranića, i to ne samo svi nezavisni, SDP-ovci i HNS-ovci, već i brojni HDZ-ovci. On je u većem ili manjem postotku dobio glasove svih stranaka koje egzistiraju na vrgorskom političkom nebu i ima se pravo nazivati gradonačelnikom svih.

Međutim, ovako visoka pobjeda Ante Pranića skriva strukturne probleme Nezavisne liste mladih. Njezin predsjednik je glavna i zapravo jedina točka homogenizacije stranke. Jer kada stranka nominalno nema ideologije (iako je dominantno ipak desnije orijentacije), onda ona u cijelosti ovisi o ljudima s imenom i prezimenom. A u tom slučaju moramo se zapitati što se događa sa strankom u situaciji kada se Ante Pranić prehladi. Tko je u tome slučaju njegova zamjena koja će imati jednaku privlačnu silu na stranačke aktiviste i simpatizere najrazličitijih „boja i dezena“? Odgovor na to pitanje stranka će morati pronaći u naredne četiri godine tijekom kojih će imati dovoljno vremena za učvršćenje stranačke strukture i izgradnju snažnih Pranićevih zamjenika. Ako se ovim manjkavostima ozbiljno ne pozabave, doći će u probleme.

HDZ je s druge strane doživio rekordan poraz, da ne kažemo fijasko. Stranka koja je 2009. dominirala i na izborima za Gradsko vijeće (51,29%) i izborima za gradonačelnika (55,79%), spala je na ovima izborima na 37,83% glasova za Gradsko vijeće i 35,10% glasova na izborima za gradonačelnika (Nikolina Andačić). Dok su 2009. godine osvojili devet vijećnika, na ovima su jedva doprli do šest. Kriza u HDZ-u nije od jučer, nju pratimo već posljednjih pet godina, još od vremena kada se rekordni gradski proračun iz 2009. godine počeo drastično smanjivati, a broj gladnih usta za zaposlenjem i drugim povlasticama ostao isti ili bivao veći.

Međutim, pravi pad je počeo otkako se povukla stara garda (Matković, Pandžić), a sve konce počeo povlačiti Željko Primorac i njegov tim. Pred naletom NLM-a koji se nije dao navući na HDZ-ove ideološke zamke, da bi pobijedio, HDZ je morao učiniti sve da značajno proširi svoju političku platformu kako bi ona uključivala ne samo desni centar, već i umivenu ekstremnu desnicu i centar, istovremeno zadovoljavajući sve stranačke frakcije koje su u HDZ-u uglavnom teritorijalne i demografske prirode. Ukratko rečeno, HDZ je na sebi morao provesti zajedništvo koje je obećavao svima nama. A ne samo da to nisu uspjeli učiniti, već su se radikalizirali do te mjere da su umjerenije aktiviste, simpatizere i birače gurnuli u naručje Ante Pranića (u većoj mjeri) i NLM-a (u manjoj mjeri).

Dok je Pranić govorio o projektnoj dokumentaciji i strategiji razvoja, oni su nametali temu o imenu parka, dok je Pranić prodavao parcele u Gospodarskoj zoni, HDZ-ovi radikali su prodavali izlizane priče o komunistima i Jugoslaviji. Osim toga, ne imajući izbora, za gradonačelnicu su kandidirali relativno nepoznatu kandidatkinju, a njezina, kao i stranačka kampanja su bile vrlo loše, blijede i neprepoznatljive, za razliku od nekih prošlih vremena. Bilo bi doduše pogrešno kriviti kandidatkinju Andačić za poraz, kada je i sama stranka prošla lošije nego ikad.

Kao rezultat povijesnog poraza očekivali smo ostavke cjelokupnog vodstva stranke – jer nije lako HDZ-u u jednom gradu Dalmatinske zagore u godini dana dvaput izgubiti lokalne izbore – ali ih zasad nismo dočekali. Što se prije dogode, to bolje za tu stranku koju razdiru međusobne frakcijske borbe a zasad na vidiku nema jedne i više osoba koje će se svima nametnuti svojim autoritetom, a istovremeno i umjerenošću privlačnoj masama. HDZ-ov radikalizam u samom vodstvu stranke i na terenu među agitatorima samo je voda na mlin Praniću i dok mu je konkurencija takva, gradonačelnik Vrgorca se ne mora bojati za svoju političku budućnost.

Lijeva koalicija na ovim izborima je osvojila svega dva vijećnika, jednog manje nego prije godinu dana, što pokazuje da su SDP i HNS od lani izgubili čak trećinu glasača, što je udarac kakvoga stranke vrlo teško podnose. A sudeći prema predizbornoj kampanji koje zapravo nije bilo, SDP svoja 453 glasa može zahvaliti samo tvrdokornosti i odanosti svojih glasača lijevoj ideologiji i stranci. Ući u izbornu kampanju bez predsjednika i njegovih najbližih suradnika je apsolutna politička ludost, jer SDP-ovi birači uz ideologiju uvijek traže prepoznatljivo i vjerodostojno lice koje će podržati. Dosad je to bio Rade Bobanac kao predsjednik stranke i kandidat za gradonačelnika, a kako njega sad nije bilo, kao jedino logično rješenje biračima se pokazao Pranić i, što je zanimljivo, dijelom i njegova stranka.

Isto tako, zbog vrlo tanke kampanje koja se svela na jedan predizborni plakat, dok u isto vrijeme nije „odrađen“ teren i nije održan nikakav politički skup, dio SDP-ovaca uopće nije izašao na izbore. Dok je lani SDP imao najbolju izbornu kampanju od koje su mnogi „prepisivali“ (štoviše HDZ je na ovim izborima „posudio“ SDP-ovu lanjsku parolu „Zajedno za Vrgorac“) i barem dijelom odrađen teren, stranka je na ovim izborima spala na blijedu kopiju same sebe. SDP-u se dogodilo ono što smo prognozirali još 2010. godine. Imajući na čelu snažnog predsjednika, a bez istaknutog i prepoznatljivog drugog i trećeg čovjeka, nakon što glavni ode, stranka se u očima prosječnog birača pretvara u amorfnu masu, ni sjenu nekadašnje snage. Krivnja za to je u velikoj mjeri na Bobancu, ali i na onima koji su ostali, a čiju ambiciju i jezik ne prati organizacijska i radna sposobnost u stranci i kampanji kao ni aktivizam na terenu, u bazi. Baza postoji i dalje, ali je izgubila vezu sa strankom, pa se ili u cijelosti pasivizirala ili priklonila Praniću.

SDP (a i HDZ) treba temeljitu reorganizaciju sukladno političkoj klimi u kojoj Vrgorac trenutno živi, a koju je nametnuo upravo Pranić. Ona se temelji na mladosti, stručnosti i organizacijskim vještinama, jer to prolazi, a svega toga SDP-u trenutno nedostaje. Što prije konsolidira svoje redove i popuni ih ljudima koje baza cijeni (kao u slučaju NLM-a), to bolje za stranku koja je na lokalnoj, ali i regionalnoj i državnoj razini u velikoj krizi.

Tražimo stare razglednice Vrgorca/We are looking for old postcards of Vrgorac

četvrtak , 25.05.2017.Otkupljujemo stare razglednice Vrgorca izdane do 1941. godine, dakle u vrijeme Austro-Ugarske i prve Jugoslavije. Zanimaju nas i stare razglednice sela Kozica. Zainteresirani se mogu javiti putem e-mail adrese: vrgorcanin@gmail.com .

We are buying old postcards of Vrgorac issued till 1941, in austro-hungarian and first Yugoslavia period. We are also looking for old postcards of village Kozica. If interested, you can contact us via e-mail adress: vrgorcanin@gmail.com .

Ante Pranić dobio 60,68% glasova i osvojio četverogodišnji mandat gradonačelnika Vrgorca

utorak , 23.05.2017.Na nikad mirnijim lokalnim izborima u Vrgorcu, petima u posljednjih pet godina, dosadašnji gradonačelnik Vrgorca i kandidat Nezavisne liste mladih Ante Pranić i njegov zamjenik Mile Herceg pomeli su suparnike osvojivši rekordnih 2.273 glasa ili 60,68%! Kandidatkinja koalicije HDZ-HSLS Nikolina Andačić osvojila je 1.315 glasova ili 35,10%, a kandidatkinja HSP-a AS Valentina Grbavac 92 glasa ili 2,46%. Glasalo je ukupno 3.744 glasača ili 67,29%, od čega su bila 83 nevažeća.

Na izborima za Gradsko vijeće Vrgorca Nezavisna lista mladih osvojila je 1.637 glasova ili 44,71%, HDZ-HSS 1.385 ili 37,83%, SDP-HNS 453 ili 12,37%, HSP AS 103 ili 2,81%, a HSU 83 glasa ili 2,26%. Na tim izborima glasalo je 3.746 glasača ili 67,33%, a nevažećih je bilo 66.
Sukladno osvojenim glasovima, NLM će u Gradskom vijeću imati sedam vijećnika, dakle jedan više nego u proteklom mandatu, HDZ će imati šest kao i ranije, ali ovaj put bez HSP-a AS, a koalicija SDP-HNS dva, dakle jedan manje nego dosad jer je otpao HNS. HSP AS i HSU su ostali ispod praga i nisu osvojili vijećnika. Dosad su vladajuću većinu u Gradskom vijeću činili NLM, SDP i HNS, a odsad će to činiti NLM i SDP s ukupno devet od petnaest vijećnika. U Gradskom vijeću će tako sjediti vijećnici samo tri stranke (NLM, HDZ, SDP).

Rezultati ovih redovnih lokalnih izbora pokazuju tektonske pomake na političkoj sceni Vrgorca od posljednjih redovnih izbora 2013. godine. Tada je HDZ-ov kandidat za gradonačelnika Boris Matković osvoji 51,19% glasova, SDP-ov Rade Bobanac 31,48%, a NLM-ov Mirko Vuković 14,79%. Tada su HDZ i partneri osvojili osam vijećnika, SDP pet, a NLM dva. Kroz troje prijevremene izbore 2014., 2015. i 2016., zaključno s ovim redovnima, NLM je narastao za rekordnih pet vijećnika, a HDZ i SDP pali za po tri vijećnika.

Izborni dan u Vrgorcu, protekao je, kako smo rekli, mirno i bez incidenata. Već u popodnevnim satima moglo se u NLM-ovom izbornom stožeru zamijetiti veliki optimizam koji je stalno bio hranjen podacima o izlaznošću koji su slali aktivisti sa 26 biračkih mjesta u Vrgorskoj krajini. Odmah iza 19 sati kod stožera na Pijaci u Vrgorcu počeli su se okupljati simpatizeri NLM-a, ali i SDP-a, HNS-a i drugih, dok su se iza zatvorenih vrata u miru prikupljali podaci o rezultatima iz svih sela. Već nakon pola sata postalo je jasno da je Pranićeva nadmoć u glasovima tolika da će suparnice teško pobijediti. On je stoga izašao pred svoje glasne simpatizere i zahvalio im na podršci.
- S ovoga mjesta, u svoje ime i ime svoga zamjenika i vijećnika NLM-a, vam nemam što puno obećavati osim da ćemo u slijedeće četiri godine raditi od jutra do mraka. U budućnosti su pred nama veliki izazovi, budite strpljivi jer ništa se ne može dogoditi preko noći. Izborni rezultat danas je puno bolji nego prije deset mjeseci što pokazuje da smo na dobrom putu. U svome slavlju budite dostojanstveni, a sutra je novi radni dan. Od svih djelatnika Grada očekujem da u sedam sati ujutro budu na svojim radnim mjestima kako bi nastavili raditi, rekao je Pranić. Proslava se nastavila do iza ponoći. Iste večeri kontaktirali smo i poraženu kandidatkinju Andačić koja je kratko poručila da čestita pobjednicima na pobjedi i nada se da će opravdati povjerenje Vrgorčana.

Boban i Bulj poravnati u Vrgorcu

Rezultati izbora za splitsko-dalmatinskog župana u Vrgorcu su slijedeći: Blaženko Boban 37,78%, Miro Bulj isto 37,78%, Arsen Bauk 16,72%, Luka Roguljić 2,56% i Petroslav Sapunar 1,87% glasova. Na izborima za splitsko-dalmatinsku županijsku skupštinu rezultati su: HDZ-HSS 38,81%, MOST 35,45%, SDP-HNS 12,72%.

<< Arhiva >>

Blog.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice Blog.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice Blog.hr kliknite na gumb "Slažem se".Slažem se