Službeno započelo formiranje zemljišne knjige katastarske općine Dusina

ponedjeljak , 05.12.2016.U prisutnosti ministra pravosuđa Ante Šprlje, ravnatelja Državne geodetske uprave Danka Markovinovića i gradonačelnika Ante Pranića, danas je u prostorijama suda u Vrgorcu i službeno započelo formiranje zemljišne knjige za katastarsku općinu Dusina. Radi se o prostoru koji obuhvaća naselja Dusina, Veliki Prolog, Milošiće, Umčane, Draževitiće, Podprolog i Vina površine 32,6 kvadratnih kilometara i s oko 24 tisuće čestica. Unutar tog prostora nalazi se oko 300 hektara obradive površine na području polja Rastok i oko 900 hektara obradive površine na području polja Jezero koje su iskorištene preko 90% za sadnju vinove loze, jagoda, voćki i povrtlarskih kultura.

Odluka o katastarskoj izmjeri na području Grada Vrgorca za K.O. Dusinu donesena je 3. siječnja 2007. godine i u nju je uloženo 9,5 milijuna kuna od čega je 75% financirala država, a ostalo Splitsko-dalmatinska županija. Izvršeno je geodetsko snimanje terena gdje su građani obilježavali svoje parcele, međutim rezultati katastarske izmjere nisu izloženi na javni uvid niti je pokrenut postupak formiranja zemljišne knjige. Postupak je u potpunosti zastao od 2010. godine. Godine 2015. tada predsjednik Gradskog vijeća Ante Pranić inicirao je peticiju građana koju je sa skoro 800 potpisa predao sudu u Metkoviću i time se projekt ponovno pokrenuo nakon dugog razdoblja čekanja.

Formiranjem knjige poljoprivrednici će moći upisati stvarne vrijednosti obradivih površina u ARKOD i ostvariti mogućnost dobivanja raznih poticaja i potpora. Omogućava se okrupnjivanje poljoprivrednih parcela što je osnova za moderni pristup bavljenju poljoprivredom. Nositelji obiteljskih poljoprivrednih domaćinstava mogu aplicirati projektima za sredstva Europskog poljoprivrednog fonda za ruralni razvoj (EAFRD). Brojni poduzetnici koji trenutno pokazuju želju za ulaganjem u poljoprivredu mogu znatno lakše doći do dozvola za osnovnu infrastrukturu pogona (vinarija, skladišta, hladnjača). Također, Grad Vrgorac je nedavno donio izmjene i dopune Prostornog plana Grada Vrgorca čime je omogućio građanima ostvarivanje prava na veće površine za redovnu uporabu zgrade, ali i lakšu gradnju proizvodnih pogona za poljoprivrednu djelatnost. Rješavanjem imovinsko-pravnih odnosa olakšava se i realizacija projekta odvodnje viška voda iz Vrgorskog polja i Rastoka. Hrvatske vode će moći upisati sve odvodne kanale, a Grad Vrgorac nerazvrstane ceste i zadružne domove za koje je već ishodovao uporabne dozvole.

- Proces izrade zemljišne knjige zapravo vrijedi 84 milijuna kuna. Jer pola čestica se svakodnevno koristi od strane građana, a ako znamo da rješavanje imovinsko-pravnih odnosa za jednu česticu košta oko 7000 kuna za potrebe geodetskih elaborata i sudskih troškova, onda je matematički jasno koliko građani ovime dobivaju. Službenim početkom postupka sve to stanovnici područja K.O. Dusina dobivaju za nula kuna i sve će imovinsko-pravne odnose moći riješiti za samo jedan dan, rekao je prilikom susreta s Šprljom i Markovinovićem gradonačelnik Pranić.

Vrgorčani žele europskim novcem obnoviti fasade svojih višestambenih zgrada

nedjelja , 04.12.2016.U Višenamjenskoj dvorani Grada Vrgorca predstavnici Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost i Ministarstva graditeljstva i prostornoga uređenja Ivana Milan, Mladen Ilijević i Božena Pastuoović održali su u četvrtak 1. prosinca radionicu o načinu prijave na novi natječaj za energetsku obnovu višestambenih zgrada.
Naime, iz Operativnog programa „Konkurentnost i kohezija“ do 2020. godine Hrvatskoj je za tu namjenu na raspolaganju 70 milijuna eura. U tijeku je natječaj za prvi krug korištenja sredstava u iznosu od 147 milijuna kuna koje je 17. listopada raspisalo Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja. No, novi izvor financiranja podrazumijeva prilagodbu dosadašnjih uvjeta, pa upravitelji zgrada i predstavnici stanara moraju detaljno proučiti objavljeni javni poziv, kako bi što uspješnije kandidirali za moguće subvencije. Taj posao olakšat će im upravo Fond, odnosno njegov Sektor za energetsku učinkovitost koji će im biti na raspolaganju u pripremi projekta i kompletiranju opsežne dokumentacije. Stručni tim Fonda također će biti dostupan upraviteljima i predstavnicima stanara za individualna savjetovanja te će im dati detaljne upute za pripremu, ali i kasniju provedbu i praćenje projekata.
Gradonačelnik Pranić zahvalio se predstavnicima Fonda za energetsku učinkovitost i zaštitu okoliša za održavanje današnje radionice u Vrgorcu i istaknuo kako je procedura prijave stanarima zgrada sada zasigurno jasnija. Cilj je obnavljanjem fasada stvoriti sliku boljeg Vrgorca, za što se nude brojne mjere i njihova sredstva. Nakon što za desetak dana s radom započne ured koji je opremljen zajedno s LAG-om Adrion i u kojemu će raditi mladi Vrgorčani zaposleni iz mjere HZZ-a „mladi za EU“, građani će u mjerama za obnovu fasada moći dobiti svu administrativnu pomoć i to besplatno. Kako se moglo vidjeti na radionici, a i u danima nakon nje, predstavnici stanara već su započeli prikupljati potpise suglasnosti za aplikaciju na ove projekte jer namjeravaju iskoristiti natječaje u siječnju i u svibnju 2017. kojima će moguće dobiti do 60% subvencije za vrijednost radova za obnovu fasada.

Bili ste pripadnik "Crnostrika" i imate ratnih fotografija? Radi se izložba, javite nam se!

četvrtak , 01.12.2016.U sklopu obilježavanja skore 25. obljetnice postrojavanja 156. vrgorsko-makarske brigade Hrvatske vojske planiran je opsežan program u Makarskoj, a pridružuje mu se i Vrgorac. Naime, Grad Vrgorac i Gradska knjižnica Vrgorac u sklopu svoga dijela programa rade na skromnoj izložbi ratnih fotografija 3. bojne 156. brigade, poznatim „Crnostricima“.

Organizacija izložbe je na vrhuncu, pa koristimo pozvati sve veterane 3. bojne da se jave ukoliko kod kuće imaju ratnih fotografija bojne (ili novinskih članaka, dokumenata i drugog) kako bi ih se moglo skenirati i prikazati na izložbi. Fotografije će vlasnicima biti vraćane odmah nakon skeniranja, a na izložbi će biti naveden vlasnik svake fotografije. Izložba se radi skromnim sredstvima, ali od srca i jako nam je važna kvantiteta, ali i kvaliteta fotografija.

Ukoliko ste u mogućnosti doprinijeti izložbi možete se sa svojim fotografijama javiti u Grad Vrgorac (službenik Teo Dodig), Gradsku knjižnicu (knjižničar Jure Divić) ili na facebook stranicu Vrgorac nekad (Branko Radonić).

Molimo za hitnost, jer nemamo još mnogo vremena do zaključenja organizacije izložbe koja će, prema rasporedu programa Udruge 156. brigade, biti otvorena 18. prosinca.

Unaprijed hvala.

Osmrtnice Fidelu Castru osvanule u Vrgorcu

nedjelja , 27.11.2016.Fidel Alejandro Castro Ruz, kubanski revolucionar i diktator, umro je 25. studenoga u Havani u 91. godini. Izrazi sućuti u tu karipsku državu dolaze iz svih krajeva svijeta, pa tako i iz Vrgorca. Naime, u nedjelju ujutro su na ulicama Vrgorca, ali i, kako nam je javljeno, u Kotezima, Ravči, Planoj i Kokorićima, osvanule oblijepljene osmrtnice u čast preminulom kubanskom vođi.
Na osmrtnicama, u čijemu zaglavlju stoji zvijezda petokraka i poznata fotografija Fidela Castra gdje drži kubansku cigaru, stoji da se s tugom u srcu javlja radničkoj klasi, svim narodima i narodnostima da nas je u 91. godini napustio posljednji drug, Fidel Castro. Izvještava se da CK SK Republike Kube organizira ispraćaj dragog vođe na Dan Republike 29. studenoga u Havani, a da se sljedbenicima voljenog druga u Vrgorcu može izraziti sućut ispred zgrade CK opštine Vrgorac od 11 do 12 sati. Kao ožalošćeni navode se proleteri svih zemalja. Autori osmrtnice, vrgorski poštovatelji Fidela Castra, zasad nisu poznati.

Sveta Kata se vraća na velika vrata

subota , 26.11.2016.Sveta Katarina Aleksandrijska, svetica koja se štuje u Vrgorcu od 1690. godine - jer je na njezin dan Vrgorac oslobođen od Osmanlija nakon 200 godina njihove vlasti - ponovno se vraća među svoje Vrgorčane na velika vrata!

Oduvijek se stara zaštitnica ove župe štovala u našemu gradu, možda najviše od svih svetaca, ali posljednjih desetljeća kao da je to malo zapostavljeno. Vjernici su se zato aktivirali, izradili svetičin kip kojega je blagoslovio papa Franjo te je održana Trodnevnica koja je svoj vrhunac doživjela sinoć velikom procesijom vjernika kakva odavno nije viđena u našemu gradu.

Tijekom procesije, ali i kroz sve dane Trodnevnice, vjernici Vrgorca i sela njegove župe u velikom su broju pohodili župnu crkvu Navještenja Blažene Djevice Marije i predvođeni župnikom fra Ivicom Omazićem i njegovim kolegama iz drugih župa Vrgorske krajine molili svoju sveticu za boljitak svojih obitelji, našega grada i domovine. Zaista, u naš kraj se ponovno vratila prekrasna stara tradicija, i neka kroz naredne generacije poživi što dulje!

REBALANS DRŽAVNOG PRORAČUNA Vrgorac dobiva 1,43 milijuna kuna od države

četvrtak , 24.11.2016.Neki dan smo izvijestili da je Vlada Republike Hrvatske na svojoj sjednici održanoj u Vukovaru donijela odluku da će vratiti dio državne pomoći za 35 brdsko-planinskih gradova i općina koja im je oduzeta za vrijeme vlade Zorana Milanovića.

Odlučeno je tako da će biti vraćeno 11 milijuna kuna, a danas doznajemo da će od toga iznosa na Vrgorac otpasti lijepa suma od 1,431.142 kune što će Gradu Vrgorcu svakako pomoći o prevladavanju teške financijske krize u kojoj se njegov proračun nalazi. Poplaćat će se brojni naslijeđeni dugovi pa bi grad mogao malo lakše prodisati početkom 2017. godine.

Sredstva će biti uplaćena nakon što rebalans Državnog proračuna bude izglasan u Hrvatskom saboru.

Sud odlučio: Savjetnik Pandžić je nezakonito otpušten i mora ga se vratiti na posao u gradskoj upravi

srijeda , 23.11.2016.Gradonačelnik Ante Pranić izvijestio je javnost da je u gradsku upravu stigla presuda Upravnog suda u Splitu kojom se poništava odluka bivšeg gradonačelnika Rudolfa Grljušića od 5. listopada 2015. kojom je bivši savjetnik gradonačelnika Ivica Pandžić razriješen dužnosti.

Naime, još 2010. godine bivši gradonačelnik Boris Matković za svoga savjetnika je zaposlio bivšeg predsjednika HDZ-a Ivicu Pandžića. Nakon što je novi HDZ-ov gradonačelnik Rudolf Grljušić preuzeo dužnost 2015. godine, odlučio je da više ne želi imati profesionalnog savjetnika pa je Pandžića razriješio dužnosti. Ovaj je međutim tužio Grad Vrgorac i sud je rješenje o otkazu poništio zbog pravnih propusta samog otkazivanja radnog odnosa.

Prema tumačenju suda, bivši gradonačelnik u svome obrazloženju se nije pozvao na propis temeljem kojeg je Pandžić razriješen dužnosti savjetnika. Također nije poštivan otkazni rok u zakonskom trajanju u kojem je bivši savjetnik trebao uživati naknadu plaće. Sukladno navedenom, Pandžić je još uvijek savjetnik gradonačelnika, ali ovaj nezavisnog Pranića, a uz to trebat će mu isplatiti sve plaće iz prethodnog razdoblja. Kako navodi gradonačelnik Pranić, Grad nema pravu na žalbu protiv rješenja suda. Kako ni Pranić ne želi profesionalnog savjetnika Pandžića, on će mu u najkraćem roku također dati otkaz. Za nadati se samo da će to ovaj put biti izvršeno u skladu s propisima.

Rabočani obnovili spomenik podignut u čast mještanima stradalima u Drugom svjetskom ratu

utorak , 22.11.2016.Mještani Ravče kod Vrgorca posljednja dva mjeseca rade na uređenju javnog prostora u blizini područne škole i stare seoske česme. Ovih dana je postavljena metalna ograda s pripadajućim ulaznim vratima, podšišani su borovi, a uskoro kreće sređivanje okolnih zidova. Ponovno je uređen i mjesni spomenik palim borcima i žrtvama fašističkog terora. Na spomeniku se nalaze imena 24 Rabočana stradalih u Narodnooslobodilačkoj vojsci tijekom rata, kao i imena četvero mještana, civilnih žrtava najvećeg sukoba u ljudskoj povijesti. Radove koordinira dugogodišnji predsjednik Vijeća Mjesnog odbora Ravča Gojko Trlin, a ukupna investicija koju pokrivaju sami mještani iz sela i dijaspore iznosi 25 tisuća kuna.

Vrgorac više neće plaćati tuđe gubitke - od nove godine kreće naplata vode susjednim gradovima i općinama na kontrolnim satovima na granicama Vrgorca

ponedjeljak , 21.11.2016.Grad Vrgorac posljednjih nekoliko mjeseci aktivno radi na smanjenju svih mogućih rashoda i gubitaka gradske tvrtke Komunalno. Na red je tako stigla i kontrola isporučene vode susjednim općinama i gradovima.

Vrgorac upućuje vodu prema općinama Pojezerje, Podgora, Zagvozd i Ljubuški te Gradu Pločama, odnosno njezinim naseljima Staševici, Crpali i Spilicama. Ljubuški je pristao na reprogramiranje duga, a općina Podgora će sanirati dio vodovoda u iznosu 40 tisuća kuna mjesečno. No, kako se može doznati iz gradske uprave, trenutno najveći problem je isporuka vode prema Pločama. Naime, Grad Vrgorac je ugradio kontrolni sat na granici sa Staševicom i utvrdio da preko njega mjesečno prijeđe 15.000 kubičnih metara vode, ali se fakturiraju i naplati samo 2.500, odnosno samo šestina! Prema gradonačelniku Praniću, takvo stanje je neodrživo i pita se zašto vodoopskrbu toga prostora uopće vrši Grad Vrgorac, kada Ploče imaju svoju tvrtku za vodoopskrbu.

- Na području prema Pločama u godinu dana imali smo 112 kvarova i puknuća raznih profila. Kada se to pretvori u materijalni trošak, godišnji popravci iznose oko 200 tisuća kuna. Tu nisu uključeni troškovi amortizacije i struje zbog pumpanja vode koje se nefakturira. Matematički gledano to je za Komunalno trošak koji nam ne treba. Zato će od 1. siječnja 2017. doći do korekcije odnosa sa graničnim gradovima i općinama. Želimo uvesti naplatu vode na kontrolnim satovima na granicama Grada Vrgorca sa susjednim gradovima i općinama.
Meni su građani Grada Vrgorca na prvom mjestu, a neka gradonačelnici i načelnici susjednih gradova i općina nađu modele financiranja troškova na svojim područjima, kaže gradonačelnik Pranić.

Postavlja se pitanje zašto je Grad Vrgorac u prošlosti uopće pristao servisirati gubitke isporuke vode okolnim općinama i gradovima kada time izravno radi protiv svoga interesa? Izvoz vode je za pohvalu, ali računi moraju biti čisti jer Vrgorac nema novca za pokrivanje tuđih dugova.

<< Arhiva >>

Blog.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice Blog.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice Blog.hr kliknite na gumb "Slažem se".Slažem se