IN MEMORIAM ANTE GALIĆ (1937.-2016.) Ostavio je trag u prosvjeti, politici i kulturi Vrgorske krajine kroz posljednjih pola stoljeća

subota , 22.10.2016.Nakon duge i teške bolesti jutros je u 79. godini preminuo Ante Galić, umirovljeni nastavnik, bivši gradonačelnik Vrgorca, suprug, otac i djed.

Ante Galić rođen je 1937. godine u Vrgorcu. Veći dio svoga radnog vijeka proveo je na dužnosti nastavnika likovne kulture u Osnovnoj školi u Vrgorcu, gdje je radio od ranih 60-ih do 90-ih godina 20. stoljeća. U tom vremenu oženio je svoju Dragicu i postao otac četiriju kćeri – Antonije, Gabrijele, Miljenke i Petre.

Godine 1995. izabran je za posljednjeg načelnika Općine Vrgorac, i to iz redova Hrvatske demokratske zajednice, a nakon što je Vrgorac 1997. godine odlukom Sabora postao grad, Galić je njegov prvi gradonačelnik, i to kroz 1997. i 1998. godinu. S te dužnosti odlazi u mirovinu.

U svom radnom vijeku Galić je bio vijećnik HDZ-a u Skupštini Splitsko-dalmatinske županije, kao i dugogodišnji član Matice hrvatske. Uz političke i prosvjetne dužnosti, aktivan je i na kulturnom polju. Bio je više puta član organizacijskog odbora Tinovih dana i član stručnog povjerenstva literarno-likovnog natječaja „Tin i ja“ Osnovne škole „Vrgorac“.

Njegov posljednji društveni angažman dogodio se početkom 2016. godine kada se na poziv Gradskog vijeća i gradonačelnika Vrgorca uključio u inicijativu za realizaciju projekta brze ceste Ravča-Drvenik. Ante Galić bio je istaknuti član plejade Vrgorčana onog starog Vrgorca koji već lagano blijedi u našem pamćenju.

Barba Ante će ostati zapamćen po tragu kojega je ostavio u prosvjeti, politici i kulturi Vrgorske krajine u posljednjih pola stoljeća.

Izražavamo sućut obitelji, rodbini, prijateljima i poštovateljima preminulog Galića. Počivao u miru Božjem.

(BR)

Nenajavljena kontrola HZZ-a zatekla sve radnike na javnim radovima u Vrgorcu na svojim radnim mjestima

srijeda , 12.10.2016.Kontrola Hrvatskog zavoda za zapošljavanje bila je danas u Vrgorcu u nenajavljenoj inspekciji kako bi provjerila ispunjavanje radnih obveza radnika koji su zaposleni na javnim radovima prije nekoliko mjeseci.

Kontrola je utvrdila da su svi radnici bili na svojim radnim mjestima, uz iznimku jednog radnika koji je bio opravdano odsutan radi posjeta liječniku.
Podsjetimo, slična kontrola bila je i u Imotskom u drugoj polovici rujna, ali dobar dio radnika nisu pronašli na svojim radnim mjestima pa su uslijedili raskidi ugovora.

Tijekom obilaska u Vrgorcu, kontrola HZZ-a je imala uvid na rezultate rada 30 radnika na javnim radovima, kao npr. u parku gdje je obnovljen dječji kutak i sve sprave premještene na jedno mjesto, obojene i popravljene, dok je ostatak parka očišćen i uređen. Pohvala svim radnicima na izuzetno kvalitetno odrađenim poslovima kroz proteklih nekoliko mjeseci.

VRGORAC POSTCARDS

ponedjeljak , 03.10.2016.If you have old postcards of Vrgorac (Dalmatia, Croatia), please contact us via e-mail adress: vrgorcanin@gmail.com . We are interested in buying or borrowing for scanning old postcards of Vrgorac from austro-hungarian and kingdom Yugoslavia period. Also, please contact us if you have old postcard of village Kozica (Vrgorac area). If you can't send us an original postcard, a scan of both sides of postcards (bigger resolution, with scanned edges of postcard) will be adequate.
More on: https://www.facebook.com/Vrgoracnekad/

Imenovano Partnersko vijeće za razradu Strategije razvoja Grada Vrgorca u razdoblju 2016-2020.

srijeda , 28.09.2016.Grad Vrgorac imenovao je danas Partnersko vijeće za razradu Strategije razvoja Grada Vrgorca za razdoblje 2016-2020. U trinaestočlano volontersko tijelo imenovani su: Ante Pranić, Alen Katavić, Goran Franić, Ante Mihaljević-Pilač, Željka Opačak, Miljenko Pivac, Zvonimir Pervan, Miljenko Pervan, Goran Ćulav, Alen Govorko, Geni Dropulić, Sanja Maršić i Tvrtko Jelavić. Iz popisa imena vidljivo je da su zastupljeni gospodarstvenici, obrtnici, poljoprivrednici, hotelijeri, predstavnici MUP-a, HEP-a, katastra, turističke zajednice, komunalca i udruga. Također, donesen je Poslovnik rada, a na prvoj sjednici idući tjedan razrađivat će se analiza stanja koju je izradio Ekonomski fakultet u Splitu na 153 stranice.

Kako ističu u Gradu Vrgorcu, Strategija razvoja prvi je ovakav dokument koji na jednom mjestu analizira stanje razvoja i predlaže razvojne pravce za sve ključne sektore razvoja grada sukladno metodologiji i praksi koja se koristi kod izrade strateških dokumenata u Europskoj uniji. Partnerko vijeće razrađuje Strategiju razvoja Grada Vrgorca do konačnog prijedloga koji se usvaja na Gradskom vijeću. Usvaja se za razdoblje od 2016 do 2020. godine. To je temeljni dokument za apliciranje projekata prema EU fondovima, a iz gradske uprave pozivaju sve građane koji bi željeli sudjelovati u kreiranju Strategije da se jave u tajništvo Grada Vrgorca.

DOLAZE BAGERI Započinju radovi na dovršetku kanalizacije u Vrgorcu - sve plaćaju Hrvatske vode!

ponedjeljak , 26.09.2016.Komunalno Vrgorac i Hrvatske vode potpisali su danas ugovor vrijedan 1,6 milijuna kuna o nastavku gradnje gradske kanalizacije u Vrgorcu. Rezultat je to pregovora gradskih vlasti sa spomenutom državnom tvrtkom posljednjih par mjeseci. Ugovorom je predviđeno da projekt u cijelosti financiraju Hrvatske vode i da on uključuje radove V. faze na izgradnji kanalizacije i pripremne radove za završetak izgradnje i puštanja u probni rad kolektora na Roljevcu.

Radovi bi trebali početi već idući tjedan, a u ovoj fazi uključuju izgradnju kanalizacijskog sustava Vukovarske ulice, spojeve Ulice Tina Ujevića i Domobranske ulice te izgradnju pretpumpne stanice sa opremanjem ispod benzinske postaje INA. Izgradnjom ove pretpumpne stanice konačno će se moći riješiti problem odvodnje oborinske vode u Ulici hrvatskih velikana, odnosno Pijaci.

Ova faza radova izvodit će se do 30. studenoga, a ostatak radova do konačnog završetka projekta u 2017. godini. Radovi će zasigurno stvoriti manje probleme u prometu u Vrgorcu u narednom razdoblju, ali dugoročna korist za naš grad od ovoga projekta je nemjerljiva.

Prije 72 godine nad vrgorskim nebom stradao slovenski pilot Leopold Ankon

nedjelja , 25.09.2016.Slovenski pilot Leopold Ankon, pripadnik Avijacije NOVJ i britanskog Kraljevskog ratnog zrakoplovstva (RAF) poginuo je na današnji dan 1944. godine u akciji iznad vrgorskog neba.

Leopold Ankon rođen je 15. lipnja 1910. godine u Lavrici kraj Ljubljane. Kao vojni pilot preletio je svojim hidroavionom na Srednji Istok poslije kapitulacije Jugoslavije u travnju 1941. godine te nastavio borbu u savezničkim redovima. Kolege piloti su za njega govorili da je „temeljiti i mirni Slovenac, odvažan i velik rodoljub“. Nakon uspostavljanja kontakta Saveznika i jugoslavenskih partizana te uspostave baze na Visu, Ankon je postao pripadnik Prve lovačke eskadrile NOVJ, koja je djelovala u sastavu 352. eskadrile britanskog Kraljevskog zrakoplovstva (RAF), odnosno njegove formacije Balkan Air Force. Ta se jedinica u zadnjoj fazi Drugog svjetskog rata borila na nebu iznad Jugoslavije uzlijećući najčešće s partizanskog aerodroma na Visu.

Dana 25. rujna 1944. godine Ankon je svojim Spitfireom poletio s Visa. Jedan izvor navodi kako su toga dana vremenske prilike bile izrazito nepovoljne, prevladavala je magla i naoblaka s mjestimičnim padalinama. Na zahtjev stožera 281. krila BAF-a da dva zrakoplova izvide meteorološku situaciju i istovremeno napadnu neki pogodan njemački cilj, dobrovoljno su se javili piloti Ankon i Đuro Tomšić. Dostupni izvori navode kako je Ankon bio u akciji mitraljiranja njemačke vojne kolone na cesti Vrgorac-Metković, nakon čega je izgleda uslijed magle izgubio orijentaciju, udario u tlo na predjelu između planina Sveti Mihovil i Šibenik nedaleko Zavojana i poginuo. Nesreći je svjedočila jedna zavojanska pastirica koja je otišla na mjesto pada zrakoplova i pokopala tijelo nesretnog pilota. Godine 1988. godine u Zavojanima je održana vojna komemoracija na kojoj su posmrtni ostaci poginulog pilota preneseni u zavojansko groblje, gdje se nalaze i danas.

Prije dvije godine za Ankonovu priču smo saznali nakon što nas je kontaktiralo dvoje slovenskih povjesničara koji su bili u potrazi za posljednjim počivalištem spomenutog pilota.

Sprave za vježbanje tvrtke Coca-Cola Hrvatska svečano puštene u rad u Vrgorcu

srijeda , 21.09.2016.Na rubu teniskog igrališta Osnovne škole „Vrgorac“svečano su danas puštene u rad sprave za vježbanje koje je Vrgorcu donirala Coca-Cola Hrvatska u sklopu projekta „Pokret za radost“. Ispod sprava postavljen je specijalni tepih kojega je radi dječje sigurnosti nabavio Grad Vrgorac. Ukupna investicija ovoga projekta s dodatnim tepisima iznosi oko sto tisuća kuna.

Svečanom otvorenju nazočili su: predstavnik Coca-Cole Hrvatska Bruno Jelić, gradonačelnik Vrgorca Ante Pranić, ravnatelj Osnovne škole „Vrgorac“ Krešimir Kuran i bivši rukometni reprezentativac i veleposlanik projekta „Pokret za radost“ Mirza Džomba. Program je vodila radijska voditeljica Ružica Markotić. Pred nekoliko stotina građana, mahom osnovnoškolaca i srednjoškolaca vrpcu su svečano prerezali Bruno Jelić i Vrgorčanin Vicko Kuzmanić. Brojna djeca odmah su iskušala sprave, a nadamo se da će im to biti što češća praksa. Inače, prostor igrališta sa spravama je osvijetljen po noći i pod nadzorom kamera iz Osnovne škole „Vrgorac“ i Srednje škole „Tin Ujević“, što će zasigurno utjecati na njihovu sigurnost.Odluka o mjestu smještaja sprava donesena je nakon glasanja 172 građana na facebook stranici „Aktivni aktivci aktivne zone“ koje je trajalo od četvrtka 14. do nedjelje 17. srpnja. Za lokaciju kod škole glasalo je 95 ljudi ili 55%, a za onu u parku 77 ili 45%.

Podsjetimo, Coca Cola donira Vrgorca komplet sprava koje uključuju eliptični trener, volane za ruke, paralelne prečke, zračnu hodalicu, trovisinsko vratilo i dvostruku klupu za pilates, a zaslužene su glasanjem građana na mrežnoj stranici www.pokretzaradost.hr od 15. travnja do 15. lipnja 2016. U dva mjeseca na stranici Coca-Cole zabilježeno je 376.273 glasova. Najviše glasova je skupila Hrvatska Kostajnica, a nakon nje, redom: Vrgorac, Cres, Imotski, Drniš, Vis, Komiža, Slunj, Pleternica i Knin. Navedeni gradovi su sprave za vježbanje zaslužili zahvaljujući velikom angažmanu svojih građana. Tako je u Vrgorcu pokrenuta velika virtualna mobilizacija kroz facebook grupu „Aktivni aktivci aktivne zone“ koja je u kratko vrijeme okupila nekoliko tisuća članova i izborila Vrgorcu 2. mjesto na natječaju, odmah iza Hrvatske Kostajnice.

U Vrgorskoj krajini 53% turista više nego lani

utorak , 20.09.2016.Na području Grada Vrgorca ostvareno je u prvih osam mjeseci 2016. godine 4.665 noćenja. Iako ta brojka nije ni blizu usporediva s Makarskim primorjem, vrijedi istaknuti da ona označuje porast od 53% noćenja u usporedbi s istim razdobljem 2015. godine. Vrijedi spomenuti i da je 2015. godina bila 150% bolja u noćenjima od 2014. godine!

Trenutno je na području Vrgorske krajine 18 registriranih smještajnih objekata, mahom kuća za odmor i luksuznih vila, što je ogroman broj kada se zna da se prije samo tri godine turizam Vrgorca svodio na hotel i etno-selo Prvan i OPG Borovac. Nadamo se i vjerujemo u daljnji rast turizma na našem području. Ne možemo se natjecati s masovnim kupališnim turizmom Makarskog primorja, ali očito su kuće za odmor dobro rješenje u kojemu Vrgorčani traže svoj dio turističkog kolača.

- Turistička svijest u Vrgorcu se budi, a turisti od kojih je tradicionalno najveći broj Nijemaca, Francuza, Belgijanaca i ove godine pojačano i Poljaka, iznimno su zadovoljni. Ovaj profil turista traži drugačije destinacije, miran odmor, domaću gastronomiju, mogućnost istraživanja, ali oduševljava ih krajolik i blizina iznimnih turističkih destinacija Splita, Dubrovnika i cijele Makarske rivijere. S terena dobivamo informacije da su jako zadovoljni i vrgorski iznajmljivači koji se oko svakog gosta iznimno trude, što se u konačnici cijeni i odražava na rezultatima, kaže nam direktorica Turističke zajednice Grada Vrgorca Željka Opačak.

Veterani obilježili 25. obljetnicu formiranja 2. voda 1. satnije 3. bojne 156. brigade

subota , 17.09.2016.Povodom 25. obljetnice formiranja i postrojavanja, u Kokorićima su u subotu 17. rujna okupili veterani 2. voda 1. satnije 3. bojne 156. vrgorsko-makarske brigade Hrvatske vojske. Okupio ih je njihov ratni zapovjednik Tomislav-Mićo Pervan, inače dugogodišnji predsjednik Mjesnog odbora Kokorići.

Vod je osnovan 14. rujna 1991. godine navečer, odmah nakon što je u Vrgorac stiglo naoružanje zaplijenjeno u pločanskoj kasarni JNA u operaciji „Zelena tabla – Male Bare“. Tomislav Pervan kaže kako se ljudstvo voda još ranije prijavilo za vojsku i da se preko 80% radilo o dragovoljcima, a formirali su vod nakon što je zaslugom Ante Dujmovića ovim, tadašnjim mladićima stiglo naoružanje iz Ploča.

- Toga dana okupila su nas se trideset i dvojica. Naš prvi zapovjednik bio je Jano Barbir iz Draževitića, a nakon što je on poginuo, zapovjedništvo sam s ponosom preuzeo ja. Kasnije smo popunjavani dodatnim ljudstvom. Ove godine okupio sam vod, većina je stigla, a dogodine želim na jedno mjesto dovesti cijelu moju vrgorsko-splitsku satniju, da se zajedno prisjetimo časnih vremena borbe za obranu Hrvatske, kaže nam vidno zadovoljni Tomislav Pervan.

On i njegovi suborci družili su se popodne u konobi etno-sela Kokorići. Prisjećali su se zajedničkih akcija i bratstva stvorenog u ratu, održali minutu šutnje za sve u ratu poginule i u miru umrle suborce, a kasnije su uz čašicu buninskog vina zapjevali domoljubne pjesme. Pridružio im se i gradonačelnik Vrgorca Ante Pranić. Za potrebe fotografiranja veterane je postrojio njihov zapovjednik Pervan. Sve službeno, kao i u ratu, kaže nam.

Dok smo razgovarali sa Tomislavom Pervanom, prišao nam je veteran Marko Gašpar iz Umčana držeći u ruci vrlo zanimljiv i vrijedan povijesni dokument napisan njegovom rukom 31. ožujka 1992. godine na kojemu se, kako kaže, nalaze imena 13 mladih dragovoljaca Vrgorčana koji osvjetlali čast Vrgorske krajine i kojima je imao čast zapovijedati. Uz Gašpara, tu još: Ivica Grljušić, Nikša Delić, Ante Radonić-Rora, Rade Tolj, Rade Barać, Mladen Barać, Nedo Grljušić, Jurica Grljušić, Tiho Beus, Damir Granić, Srećko Tolj i Dražen Filipović. Uz njih stigla je u Kokoriće i većina ostalih pripadnika voda.

<< Arhiva >>

Blog.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice Blog.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice Blog.hr kliknite na gumb "Slažem se".Slažem se