Vremenska prognoza - Vremenska prognoza za 7 dana

nedjelja, 02.05.2010.

O UV indeksu

Povećane količine UV zračenja koje stižu do tla i modni trend lijepoga tena, čine prijeko potrebnim da se javnost izvijesti jednostavnim, svima razumljivim informacijama o stupnju opasnosti od UV zračenja. Zajedničkim djelovanjem Svjetske zdravstvene organizacije (World Health Organization - WHO), Svjetske meteorološke organizacije (World Meteorological Organization - WMO), Programa Ujedinjenih naroda za okoliš (United Nations Environment Programme - UNEP) i Međunarodne komisije za zaštitu od neionizirajućeg zračenja (International Commission on Non-Ionizing Radiation Protection - ICNIRP) stvorena je nova veličina - UV INDEKS.

UV indeks je broj koji pokazuje stupanj opasnosti od UV zračenja. Što je on veći, veća je i opasnost od štetnog djelovanja UV zračenja.
UV indeks:

* STUPANJ OPASNOSTI OD UV ZRAČENJA
* POVEZAN JE S UČINCIMA NA KOŽU
* PROGNOZIRA SE ZA SUTRAŠNJI DAN
* POTREBNO JE PODUZETI ZAŠTITNE MJERE
* VEĆI UV INDEKS, VEĆA OPASNOST

Kako se određuje UV indeks?

UV indeks je parametar koji se izračunava pomoću kompjutorskih modela.

1. Za izračun je ponajprije potrebno poznavati akcijski spektar. Akcijski spektar je funkcija koja opisuje relativnu djelotvornost UV zračenja za pojedine valne duljine u izazivanju određene biološke reakcije. Budući da su opekline najčešći štetni učinak na ljudskoj koži, za izračun UV indeksa koristi se eritemalni akcijski spektar CIE, koji opisuje reakcije kože na UV zračenje.
2. Zatim je potrebno odrediti energiju UV zračenja po valnim duljinama, da se dobije energetski spektar.
3. Izračunava se umnožak akcijskog i energetskog spektra i integrira (sumira) za sve valne duljine. Tako se dobiva biološki djelotvorno ozračenje.
4. Biološki djelotvorno ozračenje se integrira (sumira) za određeni vremenski period izlaganja suncu kako bi se dobila djelotvorna UV doza.
5. Djelotvorna UV doza se osrednji za promatrani vremenski interval i pomnoži s faktorom 40 kako bi se dobila brojčana vrijednost koja predstavlja UV indeks.

Kao i UV zračenje, UV indeks se mijenja i tokom dana i tokom godine.

Procjene UV indeksa za sredinu ljeta, za vedar dan, pokazuju da od 12 do 14 sati postoji vrlo visoka opasnost od UV zračenja. Sat vremena prije i sat nakon toga kritičnog perioda opasnost je visoka. Ujutro u 9 i 10 sati, te poslijepodne u 16 i 17 sati opasnost je umjerena, dok rano ujutro i kasno poslijepodne ne postoji gotovo nikakva opasnost od UV zračenja.

Promatranjem vedrih dana tokom cijele godine utvrđeno je da najveća opasnost prijeti u svibnju, lipnju, srpnju i kolovozu, kada je UV indeks vrlo visok. Visoke vrijednosti su u travnju i rujnu, a umjerene u ožujku i listopadu. Tijekom zimskih mjeseci UV indeks je minimalan i nije potrebna posebna zaštita, osim za skijaše i ljude koji borave u planinama.

Opisane vrijednosti su samo procjena UV indeksa za područje Hrvatske, što ne znači da u posebnim uvjetima jake refleksije UV indeks ne može biti i veći.

02.05.2010. u 00:33 • 0 KomentaraPrint#

nedjelja, 11.04.2010.

Vremenska prognoza za Hrvatsku za 05.03.2010

U noći i ujutro oblačno, na južnom Jadranu još malo kiše, a na istoku zemlje i u unutrašnjosti Dalmacije i snijega. Tijekom dana postupno razvedravanje sa zapada, a mjestimične su slabe oborine još moguće uglavnom u Lici i Gorskome kotaru te na krajnjem jugu. Vjetar slab i umjeren, ponegdje i jak sjeverni i sjeverozapadni, u gorskim predjelima sjeveroistočni. Na Jadranu će puhati jaka i olujna bura s orkanskim udarima, slabjet će. Temperatura zraka između -2 i 4, u gorskoj Hrvatskoj i malo niža, a na Jadranu od 3 do 9°C. Prema kraju dana osjetno zahladnjenje.

11.04.2010. u 00:56 • 0 KomentaraPrint#

četvrtak, 01.04.2010.

Jadran

Udari bure, a na otvorenom moru srednjeg i južnog Jadrana udari sjevernog i sjeverozapadnog vjetra 35-60 čvorova. More na otvorenom 4-5. Ponegdje je moguć neverin.

SITUACIJA
Ciklona iznad srednje i južne Italije premješta se preko Jadrana dalje na jugoistok.

VREMENSKA PROGNOZA ZA JADRAN ZA PRVIH 12 SATI
Bura posvuda u jačanju na 12-24, ponegdje do 32, a na južnom Jadranu još u početku jugo 10-20 čvorova. Na otvorenom moru srednjeg i južnog Jadrana sjeverni i sjeverozapadni vjetar 18-28, mjestimice do 36 čvorova. More 3-4, na otvorenom 4-5. Vidljivost 10-20 km. Oblačno, mjestimice kiša i pljuskovi s grmljavinom, uglavnom na južnom i srednjem Jadranu, a u Velebitskom kanalu još u početku moguć snijeg nošen burom.

VREMENSKA PROGNOZA ZA DALJNJIH 12 SATI
Djelomično razvedravanje, još ujutro na južnom i dijelu srednjeg Jadrana ponegdje kiša. Umjerena do jaka bura, na otvorenom moru sjeverozapadni vjetar, u drugom dijelu dana će na krajnjem sjeveru Jadrana slabiti. More malo do umjereno valovito, na otvorenom valovito, a na južnom Jadranu ponegdje i jače valovito. Hladnije.

01.04.2010. u 00:11 • 0 KomentaraPrint#

utorak, 30.03.2010.

Hrvatska prognoza

Oblačno s oborinama. Na Jadranu kiša, na jugu i obilnija, uz mogućnost za grmljavinu. U nizinama unutrašnjosti kiša će postupno prelaziti u susnježicu i snijeg, a u gorskim predjelima snijeg. Moguće je ponegdje stvaranje snježnog pokrivača debljine do 5cm, u višem gorju i 20cm. Vjetar slab i umjeren, ponegdje i jak sjeveroistočni. Na srednjem i južnom Jadranu umjereno i jako jugo s olujnim udarima, slabjet će. Na sjevernom jaka i olujna bura s orkanskim udarima, proširit će se do večeri i na srednji Jadran. Temperatura zraka uglavnom između -1 i 5, na Jadranu od 5 do 10, na srednjem i južnom do 15°C.

30.03.2010. u 00:13 • 0 KomentaraPrint#

četvrtak, 18.03.2010.

Riječni protok

Riječni protok određuje se na rijekama, u pravilnim vremenskim razmacima i prema potrebi u izvanrednim situacijama, hidrometrijskim krilom, terenskim mjerenjima, a podaci se unose u računalo, provjeravaju i arhiviraju. Uvode se i automatizirani uređaji koji izravno i kontinuirano dostavljaju podatke u okviru informacijskog sustava.

Vodostaj rijeka i jezera određuje se na rijekama i jezerima fiksnim vodomjernim letvama. Vodostaje očitavaju neprofesionalni motritelji, upisuju u dnevnik motrenja, a nakon završetka mjerenja dnevnik poštom dostavljaju u Hidrološki odjel DHMZ-a. Podaci o vodostaju unose se u računalo, provjeravaju i arhiviraju. Uvode se i automatizirani uređaji koji su povezani u informacijski sustav i služe za operativne svrhe (obrana od poplava) i prikupljanje podataka.

Otjecanje se određuje računski i služi za operativne potrebe i naknadne analize Brzina struje dobiva se instrumentalno i računski, terenskim mjerenjima. Podaci se unose u računalo, provjeravaju i pohranjuju, a služe za operativne potrebe i naknadne analize. Automatskim uređajima povezanim u informacijski sustav provodi se kontinuirano mjerenje.

Razina podzemne vode mjeri se u fiksnim bunarima. Motritelji tri puta dnevno mjere razinu i podatke zapisuju u dnevnik, koji na kraju mjeseca poštom dostavljaju u DHMZ, gdje se podaci unose u računalo, kontroliraju i pohranjuju. Koriste se i automatizirani uređaji povezani u informacijski sustav koji kontinuirano mjere visinu podzemne vode, a podaci služe za operativne i naknadne potrebe.

18.03.2010. u 01:42 • 0 KomentaraPrint#

srijeda, 10.03.2010.

BIOMETEOROLOGIJA - INDEKS OSJETA UGODE

Osjet ugode čovjeka uvjetovan je toplinskom ravnotežom između tijela i okoline, a ovisi o nizu meteoroloških i nemeteoroloških čimbenika. Na nemeteorološke čimbenike osjeta ugode, kao što su aktivnost ili odjevenost, čovjek može u većoj ili manjoj mjeri utjecati. Međutim, ne može promijeniti utjecaj atmosfere u kojoj živi. Zato posebnu pozornost valja posvetiti meteorološkim faktorima koji utječu na osjet ugode.

Uz temperaturu, koja zasigurno ima vrlo važnu, ponekad i presudnu ulogu, na osjet ugode utječu i strujanje zraka, njegova vlažnost i zračenje Sunca i okoline. Strujanje zraka pospješuje odvođenje topline s površine tijela. Zato vjetar ljeti može ublažiti osjećaj vrućine, a zimi pojačati osjet hladnoće. Jedan od vrlo učinkovitih načina obrane organizma od prekomjernog zagrijavanja jest znojenje, jer se isparavanjem znoja s površine kože troši toplina, pa se time tijelo hladi. Međutim, o količini vlage u zraku ovisi i njegova sposobnost da primi vlagu isparenu s tijela. Ako u zraku ima mnogo vlage, isparavanje znoja bit će otežano. Zato su visoke temperature i velika vlažnost ljeti vrlo neugodne i javlja se osjet sparine.

Za ocjenu osjeta ugode ovdje se koristi kombinirani biometeorološki pokazatelj, tzv. indeks (toplinske) ugode koji se izračunava iz podataka vanjske temperature zraka, relativne vlažnosti zraka i brzine vjetra. Osjet ugode klasificiran je u devet kategorija: od iznimno hladnog, kojemu je pridijeljena oznaka -4, preko ugodnoga s oznakom 0, do iznimno vrućega s oznakom +4. U tablici je uz svaki pojedini osjet ugode naznačena i odgovarajuća oznaka te odjeća koja se preporuča da bi se ljudski organizam zaštitio od nepovoljnih atmosferskih utjecaja.

Naznačene preporuke odnose se na okolnosti u "hladu" (nismo izravno izloženi sunčanim zrakama) i kada ne mirujemo nego hodamo brzinom 3.2 kilometra na sat, što bismo mogli smatrati laganom šetnjom.

Na karti je za različita mjesta u Hrvatskoj prema prognoziranim vrijednostima osjeta ugode u 12 sati UTC tekućega dana prikazana preporučena odjeća, a na grafikonu dnevni hod osjeta ugode za tekući i naredna dva dana. Prognoza osjeta ugode temelji se na meteorološkim podacima prognoziranim prema prognostičkom mezomodelu Aladin-Hrvatska.

10.03.2010. u 00:52 • 0 KomentaraPrint#

utorak, 09.03.2010.

"Računalna" ili "kompjutorska", prognoza

"Računalna" ili "kompjutorska", prognoza vremena izravan je rezultat jednog prognostičkog modela. Znak vremena određen je iz prognoze količine naoblake, te vrste i količine oborine određenog dana. Ako se pojavljuje kiša ili snijeg, to ne znači da će padati cijeli dan, nego barem u jednom njegovom dijelu. Pritom se srednja naoblaka i ukupna količina oborine izračunavaju iz četiri uzastopna prognostička šestsatna termina (6, 12, 18 i 00 UTC). Najviša i najniža temperatura zraka također su izravan rezultat modela, bez ispravaka prognostičara.

Dosadašnje praćenje ostvarenja prognoza pokazalo je da temperatura izravno uzeta iz modela odstupa od stvarnih vrijednosti mnogo više od službenih prognoza meteorologa (što naravno ima svoje razloge). Stoga te sedmodnevne prognoze valja shvatiti tek kao trend vremena, tj. najavu dana u kojima se očekuju zatopljenja i/ili zahladnjenja, kao i oborine. Također, ne smije se zanemariti pouzdanost prognoza koja je sve manja, što je prognostičko razdoblje dulje.

09.03.2010. u 00:27 • 0 KomentaraPrint#

subota, 06.03.2010.

PROGNOZA VREMENA

PROGNOZA VREMENA ima svakojakih - kratkoročnih, srednjoročnih, dugoročnih. Subjektivnih i objektivnih. Dostupne su na mnogim internet stranicama, ali kojekakve kvalitete. Na WEB stranicama DHMZ-a pružena vam je mogućnost svakodnevnog praćenja, ne samo "subjektivnih" prognoza meteorologa za danas i sutra za Hrvatsku, posebice za Jadran i Zagreb, već i objektivnih "računalnih" sedmodnevnih prognoza za niz mjesta u Hrvatskoj i svijetu.

Prve svaki dan pišu prognostičari, na temelju rezultata više prognostičkih modela i svog iskustva. Isto tako određuju i znak vremena koje će prevladavati pojedinog dana na određenom području.

06.03.2010. u 00:39 • 0 KomentaraPrint#

petak, 05.03.2010.

Vrijeme i prognoza..

Aladin prizemne karte vjetra i tlaka ALADIN - jedan od najpreciznijih meteo modela za prognoziranje vjetra i tlaka. Taj numerički mezo-meteorološki model se pokreće dva puta dnevno: u ponoć i podne po UTC-u (ljeti to su naših 2h i 14h, zimi 1h i 13h). Prva prikazana karta je prognoza vjetra i tlaka nakon 6h od starta prognoze. Preko izbornika možete pogledati karte prognoza za slijedeća 3 dana (+72h). Naravno, točnost prognoze je najveća za prvi prikazani termin i s vremenom opada. Osim karte za cijelu Hrvatsku i BIH, dostupne su dinamičke adaptacije za Istru i Kvarner, Zadarsko područje, Splitsko područje i Dubrovačko područje. Detaljnije na posebnim stranicama: ALADIN i prognoza vjetra - 10 dana.

Vremenska prognoza za 7 dana

05.03.2010. u 03:37 • 0 KomentaraPrint#

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.

< svibanj, 2010  
P U S Č P S N
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            

Svibanj 2010 (1)
Travanj 2010 (2)
Ožujak 2010 (6)

Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
OYO.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv

Opis bloga

Vremenska prognoza - Vremenska prognoza za 7 dana

Blog.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice Blog.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice Blog.hr kliknite na gumb "Slažem se".Slažem se