Google
Traži cijeli WWW Pretraži vratnik.blog.hr Pretraži vratnik.mojblog.hr

< siječanj, 2006 >
P U S Č P S N
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          


Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
Novaplus.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv

Uključi/isključi komentare

Opis bloga

Kao učitelj informatike, moram imati blog ;-)

A krenut ćemo s razmišljanima o sustavima za e-učenje, npr. Moodle.

Linkovi

drugi blogovi


pokušaji blog-dodataka (začina)



www.Breiter.ch - Google Optimierung und Marketing - Schweiz



referer referrer referers referrers http_referer

Button Creator for Free

Web Blog Pinging Service

Firefox Flicks!

17.01.2006., utorak

Pretražite što ste napisali

Google vam omogućuje da jednostavno napravite "tražilicu" za svoju web-stranicu (odnosno web-site) ili za svoj blog. Evo pogledajte gore na vrh ovog bloga (kod naslova "e-učenje"). Kako jednostavno? Pa evo, u 4 koraka:

Najprije na ovoj stranici prihvatite uvjete i odaberite "Customize Google..."

1. Odaberite prvu opciju i unesite vašu domenu (jednu ili više, odvojene točka-zarezom) koja će se pretraživati (npr. vratnik.blog.hr).

2. Unesite domenu za pretraživanje i uredite izgled bloga. Svakako je najvažnije ono pod "SiteSearch Option": adresa vašeg bloga/stranice. Možete staviti i svoj logo i urediti boje tražilice da se uklapa u vašu stranicu. Pomoću "Preview" provjerite odgovara li vam.

3. Unesite svoje podatke

4. Rezultat je gotov HTML kod koji možete ubaciti na bilo koje mjesto Npr. u jedan od boxeva (iako je malo preširoko). Ja sam se odlučio za zaglavlje.
10.01.2006., utorak

Pametan blog

Philo je djevojka (?) koja na svom blogu ima zbilja korisnih stvari o blogu.

Tako npr. možete naučiti kako učiniti svoj blog dostupnijim (povećati broj posjeta), prikazati blog ili stranicu različito u različitim browserima, zaštititi od krađe vaše ruko- i umotvorine, te kako "oplemeniti" dizajn svog bloga, a i mnogo toga drugoga...
04.01.2006., srijeda

BLOG - što je to zapravo?

Po čemu je blog posebna vrsta (=čudna biljka)?

Za razliku od novinskih članaka i uobičajenih web-stranica, blog (ili: weblog) odlikuju slijedeće značajke (ukratko prema ovom prikazu):


* kronološki posljednji (najnoviji) "post" (napis?) nalazi se na početku stranice. To je neuobičajen slijed čitanja, ali su najnovije informacije na početku i odmah vidimo je li se što promijenilo od zadnjeg posjeta stranici.

* autori često dodaju sadržaj, nekad i više puta dnevno.

* ne sadrži (samo) neutralne i sređene podatke, nego duhovite i sarkastične napomene.

* nastaje dugačka stranica (kobasica), bez tematske strukture. Sugovornici (koji ostavljaju komentare) mogu se međusobno nadopunjavati, pri čemu ostaje zabilježen tijek rasprave ("log").

* svaki post/komentar sadrži ime, odnosno nadimak (pseudonim) autora i vrijeme kad je post objavljen (timestamp). Autori postova/komentara i vlasnik bloga mogu mijenjati i brisati ono što su napisali.

* dodatni podaci i materijali (slike, glazba...) se u pravilu nalaze na drugomu mjestu na internetu, a u blogu su samo linkovi na njih.

* posebnim softverom jednostavno je oblikovati i mijenjati izgled bloga

* još jednostavnije je pisati i objavljivati tekstove na blogu

* za blog vam je potreban samo pristup internetu i web-preglednik (browser, preporučam Mozilla Firefox). Gdjegod je moguće tekstove objavljivati i putem e-maila.
Firefox logo

Uglavnom, moglo bi se zaključiti da je blog vrlo moderna zasebna vrst teksta, čak umjetnička vrsta ili forma. Možda će se jednog dana neki blogovi uspoređivati s korespondencijom između njemačkoga književnika Johanna Wolfganga von Goethe i Charlotte von Stein, kojoj je Goethe napisao preko 1700 pisama, u kojima srećemo pjesme, opise prirode, crteže i odlomke iz dnevnika.

Jedan od najpoznatijih blogova uopće je InstaPundit. Njegov autor, Glenn Reynolds, je sveučilišni profesor prava u Tennesseeju, a usput se bavi glazbom i glazbenom produkcijom.

Eto, dopunite što nedostaje ili ispravite što je krivo.
Dakako, svjestan sam da je ovo sasvim netipičan post za jedan tipični blog ;-)
03.01.2006., utorak

Novo vrijeme i zemlja snova

Vjerovali ili ne, eto nas u dvijetisućeišestoj! Krajnje je vrijeme za prestanak nedoumica u kojemu stoljeću i tisućljeću živimo ;-) Doduše, da se prijelaz stoljeća (fin de siécle, Jahrhundertwende) dogodio tek brojčano, kalendarski i birokratski, možemo vidjeti na svakom koraku :-(

ADSL je odnedavno dostupan na Ličkom Osiku. Kad ćemo ga dobiti u školu, ne zna se :-(

Mislite da smo spremni za Europu? Što kažete na ovo: 2 mobitela LG B2050 i notebook Elitegroup besplatno (plaća se jedino ca. 50 Eura za priključak, jednokratno). Uz 2 x 1.200 besplatnih SMS poruka i dvije prepaid kartice s po 10 Eura na poklon!

Usporedba cijena (naročito flatrate) ADSL-a kod nas i u Europi otkriva još drastičnije razlike...