Vranjic kraj Splita

četvrtak, 21.09.2006.

Neki su ZA neki PROTIVnapisao: Duško ČIZMIĆ MAROVIĆ, SD 18.04.2006.

Slučaj vranjičkog Salonita na najstrašniji mogući način u sebi sabire sva najveća zla hrvatske tranzicije: ugroženost radnika, zloupotrebe vlasnika, nemoć građana i neodgovornost vlasti. ’Slobodna’ je o svemu pisala na vrijeme, istinoljubivo i žestoko: o više od 200 onih koji su umrli od azbestoze, i o više od 200 tisuća onih koji su ugroženi od azbesta; pisala je o državnim dužnosnicima protiv kojih su podnesene prijave USKOKU za zločinačko udruživanje oko Salonita. "Tičju gripu su razbubali na velika zvona, zato šta je u pet godin na deset iljad kilometri udaljenosti umrlo 50 ljudi, a ovde, isprid nosa, ljudi umiru leva-leva, i niko ništa. Molin ove iz Zavoda za zdravstvo da nan reču šta nan je činit. Oćemo li sanirat tu tvornicu i dobro je zakopat, a dok je ne zakopamo, oćemo li ić s maskama po gradu, ili ćemo Šarca zvat na odgovornost radi uznemiravanja javnosti? Jer, kad on stavi naslov 'Azbestoza ubija Splićane', to je za opću mobilizaciju ili za opću zajebanciju", piše Čićo Senjanović.
I zaista, Hrvatska se hvali da je Europi dala primjer kako treba s ptičjom gripom. A Vranjic? Promet i upotreba azbesta trebalo je zabraniti pred godinu dana. Zbog raznih pritisaka zabrana je najprije prolongirana do početka 2006., da bi - navodno zbog interesa zaposlenih - ministar zdravstva dopustio da se radnici i građani nastave trovati dok ne potroše zalihe azbesta. Tko je odgovoran za azbest i sudbinu radnika? Premijer Sanader je tek u siječnju ove godine obećao rješenje kojim bi se sačuvala radna mjesta, te poštovala zaštita okoliša. Što je dosad napravio? A što njegov brat, župnik u Solinu? Što njegov prezimenjak, župan? Na koji je način splitsko-makarska nadbiskupija oprimjerila brigu HBK za okoliš? Što je glavni državni odvjetnik Bajić poduzeo da prijave oko mutnih poslova u vranjičkom Salonitu USKOK do sada riješi? Koji je dalmatinski saborski zastupnik zaprijetio ostavkom? S kojim pravom hrvatska država tjera svoje građane da umiru od azbestoze kako ne bi skončali od gladi?

21.09.2006. u 20:29 • 1 KomentaraPrint#

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.< rujan, 2006 >
P U S Č P S N
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30  


Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
OYO.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv


Komentari da/ne?

Ukratko o mistu

Vranjic je poluotok smješten sjeverno od Splitskog poluotoka, pokraj ušća rijeke Jadro. Prema najnovijim otkrićima hidroarheologa, smatra se da Vranjic datira iz prapovijesti.Toma Arhiđakon u 13.st. spominje Vranjic, kojega zove Hurania, kao otok, opisujući kako su Mlečani porušili kaštel nadbiskupa Bernarda na njemu, dok je u splitskom rukopisu Tomina kodeksa naknadno rukom dopisano: "Huragniz". Nazivaju ga i "Mala Venecija", a u mjestu se snimao i TV serija "Malo Misto". Susjedni otocic Sv. Barbare (zvan Barnarinac) u Kaštelanskom zaljevu, nekada omiljeno kupaliste Vranjičana, ali i Splićana, i danas okuplja mlade ljeti, u organizaciji eko-udruge "Barbarinac" iz Vranjica, koja tu ljeti organizira pravu feštu na dalmatinski način, želeći prije svega takvim akcijama učniti nešto više za taj mali otočić! Prema popisu 2001. u mistu zivi 1.196 ljudi!

Spjev "Biedna Mara"

Udova se Vranjica podigla
Uzdišući iz tihana mora,
Oko sebe gleda sretna brda,
Kako sjaju vedra i vesela,
Pa se moru oko sebi tuži;

A more joj u tihom talašcu
Nješto šapće, reko bi je tješi.
Ali puste na jednom radosti!
Sad se i njoj sunce ukazalo,
Sad je i nju sunce ukrasilo,
Sad u moru svoju ljepost gleda
Ko djevojka krasna u zrcalo.

Luka Botić, 1855.g.
Number of online users in last 3 minutes