Volim Slatko http://blog.dnevnik.hr/volimslatko

subota, 27.05.2017.

Zagrebački poljupci

Fini prhki keksići, neodoljivog izgleda i još ljepšeg okusa. Kod mene obavezno kad treba ukrasiti tacnu a bome i kad treba počastiti. Uz dodatak neke domaće marmelade ili džema to bude vrhunska delicija. Navodno su tradicionalni keksići ali ja nisam išla u potragu, usvojila sam ih odmah.



Sastojci

Tijesto
200 g oštrog brašna
100 g prženih mljevenih lješnjaka,( oraha, badema)
200 g maslaca ili margarina
50 g šećera
3 žumanjka

Šaum
3 bjelanjka
280 g šećera

Punjenje
Domaći žele ili razne domaće marmelade, po mogućnosti kiselije



Spojite tijesto u kompaktnu masu, stavite u prozirnu foliju i u frižider na minimum pola sata.



Kad se ohladi razvaljajte ga na oko pola centimentra i vadite krugove te slažite u pleh na pek papir.
Pecite oko 15 minuta na 180C. Ohladite.



ŠAUM
Na parnu kupelj stavite bjelanjke u koje dodajete šećer i miksajte, otprilike oko 10 - 15 minuta.
Kad se šaum ohladi stavite ga u dresir vrećicu i keksićima napraviti ogrlicu.
Ostaviti da se osuši barem 24 sata. Sredinu napuniti marmeladom, džemom ili želeom.

Oznake: Keksići, Uskrs, tacne, Božić, marmelada

27.05.2017. u 19:35 • 4 KomentaraPrint#^

ponedjeljak, 30.01.2017.

Medena Kata

Stari klasik koji me oduševio prošle godine. Vjerujem da vas ima još takvih samo ni ne znate. Probajte pa javite .




Kore
2 jaja
40g maslaca
2 žlice meda, neutralnog
3 žlice mlijeka
150 g šećera
450g brašna
1 mala žličica sode bikarbone

Krema
3 dcl mlijeka
3 vrhom pune žlice oštrog brašna
1 vanili šećer
200g maslaca
200g šećera
PREMAZ
pekmez od šljiva, slatko od višanja



Prvo kore


Jaje, maslac, med, mlijeko i šećer zajedno zagrijati da se rastope.

Brašno prosijati, dodati drugo jaje i sodu.

Rastopljenu smjesu dodati brašnu i umijesiti tijesto.

Brzo razvaljati 4 kore i peći ih na okrenutom limu oko 10 min na 180 C.
Veličina kora je najveći pleh od pečnice.

Savjet za sve kore;
Ja ih valjam na papiru za pećenje a gornji dio prekrijem prianjajučom folijom. Kad razvaljam na željenu veličinu samo maknem gornji dio i baratam sa cijelim papirom. I tako sa svakom posebno.

Krema


Brašno i vanilin šećer pomiješati s malo mlijeka i ukuhati u preostalo mlijeko u koje ste dodali šećer.

Dodati maslac i dobro izmiješati.

Polumlaku polovicu kreme premazati po prvoj kori, zatim staviti drugu koru, namazati pekmezom, zatim treću koru, namazati ostatkom kreme i poklopiti zadnjom korom. Lagano pritisnuti i ostaviti da omekša do idućeg dana.

Pekmez obično koristim svoj, domaći, mora biti malo gušći, ali odlično paše i nadjev od višanja od Podravke.

Uživajte u svojim kolačićima.

Oznake: pita, Božić, Uskrs, medena pita, slatko, desert

30.01.2017. u 16:27 • 6 KomentaraPrint#^

ponedjeljak, 14.03.2016.

Jaja bojana crnim vinom






Ne znam za vas ali ja jako volim prirodna bojila, općenito i za kolače a kamoli za jaja. Kad sam kod prijateljice Maje vidjela ova jaja kuhana u Zagorskom šmarnu (crnom domaćem vinu) ostala sam zabezeknuta i zauvjek zaljubljena u ovu laku tehniku. Uz dužnu počast jajima bojanim u ljuskama luka, ova su još bolja, vjerojatno zbog toga jer bliješte na suncu a ja jako volim blještavo, cirkone, swarovski, dijamante ;-), brilijante ;-) Ima već neko vrijeme da sam objavila ovaj recept na Coolinarici ali mislim da nije bas bio viđen, ili je možda ljudima preskup radi vina. Probajte i nećete požaliti.




Evo ovako, treba vam posuda u kojoj ćete kuhati, ne mora biti stara jer se lako opere.


Potrebna su vam:
jaja - količina koju želite
crno vino - da prekrijete jaja




Kod mene je domaće, Babić i bude baš gust i lijepo ga se nalelujaš ;-)
Stavite jaja u posudu i prekrijte ih vinom. Kada zavrije kuhajte oko 5 minuta, pokrijte posudu i ostavite, ja ostavim preko noći.
Ujutro ih samo stavite na krpu da se osuše i možete ih složiti u košaricu. Kada sunćeve zrake dođu do jaja tada počinje ples blještavila.
Nije ih potrebno mazati nikakvom mašću, kristali koji nastaju kuhanjem su dovoljni.
Ako vam koje i pukne slobodno ga pojedite jer od malo vina vam neće biti ništa.
Znam iz pouzdanih izvora da i buteljirano vino daje krasnu boju i kristale, ukoliko nemate domaćeg.


Ovdje su još i jaja bojana tehnikom krep papira.


Evo i jaja iz 2016. "Izblajhaju" se kuhanjem u octu i vodi. I tada se kupaju, najmanje 24 sata, ovisi o jačini boje koju želite u kuhanom ljubičastom kupusu sa malo octa. Prednost je prelijepa boja a mana je da ocat jako oslabi ljusku jajeta pa puca. Ako možete nabaviti bijela jaja bilo bi najbolje.





Evo i bijelih, blago zelenih i normalnih žutih jaja, domaći uzgoj, sve prirodno.




Oznake: jaja, Uskrs, bojanje jaja, prirodno bojanje jaja

14.03.2016. u 18:37 • 9 KomentaraPrint#^

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.

< svibanj, 2017  
P U S Č P S N
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31        

Svibanj 2017 (2)
Travanj 2017 (3)
Ožujak 2017 (4)
Veljača 2017 (4)
Siječanj 2017 (5)
Studeni 2016 (3)
Listopad 2016 (1)
Lipanj 2016 (2)
Svibanj 2016 (3)
Travanj 2016 (5)
Ožujak 2016 (4)
Veljača 2016 (6)
Ožujak 2012 (2)
Studeni 2011 (2)
Listopad 2011 (3)

Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
OYO.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv

Linkovi


Instagram



Facebook Volim slatko


Cool chef mjeseca 07/2015 na Coolinarici


Linkovi

DORUČAK
Zobeno čokoladna kaša sa lješnjacima
Domaća granola sa orašastim plodovima


Predjela
Čašice sa avokadom i dimljenim lososom/tunom
ČVARCI
Rolana punjena salama

Juhe i variva
Leća sa batatom
Varivo sa mesnim okruglicama
Domaća krem juha od gljiva


Glavna jela
QUICHE
Quiche sa sirom i tikvicama

MLJEVENO MESO
BBQ BOMBICE OD LUKA I MLJEVENOG MESA

RIBA
Riba na šalši
Bakalar na crveno
Pljeskavice od srdela


Salate

DIJETNI DESERTI
Kuglice od zobene kaše

SIROVI DESERTI, RAW
Sirove energetske pločice
Raw triple chocolate truffle cake ili sirova trostruko čokoladna torta
Energetske raw kuglice od suhog voća
Sirovi avokado kolač sa jagodama

PITE
Medena Kata


KEKSI
Homemade Grancereale
Orah vanili kiflice
Krašuljci
Zagrebački poljupci

DESERTI
Lisnata štrudla sa jabukama
Jednostavna pita od jabuka
Pohana bazga u umaku od jagoda
Najbolje londonerice
TIRAMISU


EXTRA DESERTI
Tart mousse
Limun kolačić
Orah krempite

TORTE
Lagana limun torta


MUFINI
Čokoladni mufin
Avokado mufini

KRAFNE
Donuts
Fritulice
Krafne punjene sirom

ROLADE
Rolada od oraha i kiselog vrhnja


SOKOVI I SIRUPI
Sirup od bazge


DŽEMOVI
Džem od jagode i chia sjemenki
USKRS
Jaja bojana crnim vinom
PUTOVANJA
Rim

Kontakt

https://www.facebook.com/volim.slatko.9/

lilusic@inet.hr
098-166 4008

Trogir





Blogovi koje volim posjetiti
RUČAK KOD MUCIKE

Blog.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice Blog.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice Blog.hr kliknite na gumb "Slažem se".Slažem se