Volim Slatko http://blog.dnevnik.hr/volimslatko

ponedjeljak, 13.11.2017.

Keksići punjeni orasima i nutelom

Uh, znam, nema me dugo, priznajem, "pojela" me sezona, još se oporavljam i pokušavam naspavati i dovesti stvari u red (kuća, obaveze, djeca, blog). Imam nekoliko odličnih recepata korisnice Slavi69 sa coolinarike čijeg profila više nema, nažalost. Žao mi je šta ih nisam sve saćuvala. Dakle Slavi gdje god bila i šta god radila ovih nekoliko tvojih recepata će ovdje živjeti zauvijek.




Pa krenimo

SASTOJCI
400g brašna
200g ledenog maslaca narezanog na listiće
1 jaje
150g šećera
prstohvat soli



FILA
200g grubo sjeckanih oraha
2 velike pune žlice nutele

DEKORACIJA
malo otopljene tamne čokolade
cca 100 g veći komadići oraha ili polovice

Zamijesiti tijesto, najbolje ledenim rukama, brzo da se ne bi kasnije mrvilo. Zamotati tijesto u prozirnu foliju i staviti u frižider.


Promiješati orahe i nutelu, gustoća, taman da se sve skupa drzi zajedno, tj da se ne mrvi.



E sad ako ste velika picajzla i želite da vam je svaka loptica u gram ista važite je a ako niste toliko savršeni i želite se zabaviti sa djecom uzimajte kuglice veličine oraha, (ruke možete i lagano navlaziti vodom, ja ih perem svako 5 kuglica) koju zatim spljoštite drugim dlanom i na sredinu stavite filu od oraha i nutele. Tada opet to pažljivo zamotate i formirajte kuglu te uvaljajte u krupne orahe ili utisnite polovicu oraha. Slazite na pek papir i kad ih sve riješite stavite peći na 180C oko 20 minuta (znate i sami svoju pečnicu). Ovisno o veličini ispadne vam od 30 kom na više čistog zadovoljstva



Kad su hladni ukrasite ih šarama otopljene čokolade i probajte pojesti samo jedan. U limenoj posudi mogu stajati i više od dva tjedna.

Oznake: Keks, orasi, Božić, Uskrs, fina hrana, slatko

13.11.2017. u 08:10 • 8 KomentaraPrint#^

ponedjeljak, 30.01.2017.

Medena Kata

Stari klasik koji me oduševio prošle godine. Vjerujem da vas ima još takvih samo ni ne znate. Probajte pa javite .




Kore
2 jaja
40g maslaca
2 žlice meda, neutralnog
3 žlice mlijeka
150 g šećera
450g brašna
1 mala žličica sode bikarbone

Krema
3 dcl mlijeka
3 vrhom pune žlice oštrog brašna
1 vanili šećer
200g maslaca
200g šećera
PREMAZ
pekmez od šljiva, slatko od višanja



Prvo kore


Jaje, maslac, med, mlijeko i šećer zajedno zagrijati da se rastope.

Brašno prosijati, dodati drugo jaje i sodu.

Rastopljenu smjesu dodati brašnu i umijesiti tijesto.

Brzo razvaljati 4 kore i peći ih na okrenutom limu oko 10 min na 180 C.
Veličina kora je najveći pleh od pečnice.

Savjet za sve kore;
Ja ih valjam na papiru za pećenje a gornji dio prekrijem prianjajučom folijom. Kad razvaljam na željenu veličinu samo maknem gornji dio i baratam sa cijelim papirom. I tako sa svakom posebno.

Krema


Brašno i vanilin šećer pomiješati s malo mlijeka i ukuhati u preostalo mlijeko u koje ste dodali šećer.

Dodati maslac i dobro izmiješati.

Polumlaku polovicu kreme premazati po prvoj kori, zatim staviti drugu koru, namazati pekmezom, zatim treću koru, namazati ostatkom kreme i poklopiti zadnjom korom. Lagano pritisnuti i ostaviti da omekša do idućeg dana.

Pekmez obično koristim svoj, domaći, mora biti malo gušći, ali odlično paše i nadjev od višanja od Podravke.

Uživajte u svojim kolačićima.

Oznake: pita, Božić, Uskrs, medena pita, slatko, desert

30.01.2017. u 16:27 • 6 KomentaraPrint#^

četvrtak, 26.01.2017.

Avokado mufini

Imala ja doma avokado, taman je onako sazrio, fino, među bananama a nije mi se jelo, pitam se šta ću sad? I tako ja naletjeh na jedan strani blog i sve mi se svidilo, mada sam bila skeptićna jer nisam vjerovala da mogu da budu zeleni. Mislila sam ma 100% je stavila zeleni boju i sad nas folira. I krenem ja u izradu mafina. Priprema i samo pećenje relativno brzo gotovo. Ajmo na degustaciju?!?! Kad ono svi oduševljeni, koliko su meki i sočni, čak i drugi dan, meki i sočni.



1 šalica = 200ml
1 1/2 cup mekog brašna
1 1/2 žličica praška za pecivo
1/2 žličica sode bikarbone
prstohvat soli
3/4 cup šećera
2 jaja
1 zreli avokado
3/4 cup ulja
2/3 cup mlijeka




Ugrijte pećnicu na 180C.

Miksajte jaja (posolite) sa šećerom, dugo, 5-7 minuta.

Za to vrijeme prosijte brašno, sodu i prašak za pecivo.

Avokado pomiješajte sa uljem(ja sam stavila maslinovo a vi možete i suncokretovo) i usitnite štapnim mikserom u pastu. Dodajte mlijeko.

Lagano povežite jaja sa avokadom i promiješajte te špatulom umiješajte brašno.

Stavite smjesu u košarice i pecite oko 15 min.

Punite košarice za mufine



I mislim da nije stavila nikakvu boju, avokado da baš jednu lijepu zelenu boju koja se vidi kad se mufin zagrize.


Za kremu koristite šta volite, kod mene je bilo slatko vrhnje sa mileramom, tako ga najviše volim.

Dobar tek!

Oznake: muffin, avokado, slatko, desert

26.01.2017. u 17:38 • 2 KomentaraPrint#^

utorak, 10.05.2016.

Pohana bazga u umaku od jagoda



Možda niste znali ali bazgu možete i pohati, evo i kako.

5 većih cvjetova bazge



Smjesa za pohanje kao za palačinke
1 jaje
1 vanilin šećera
50 ml mlijeka
60 ml bijelog vina
100g Pšeničnog oštrog brašna
1 žličica naribane limunove korice
prstohvat soli

ulje za prženje

sos od jagoda

300g jagoda
2 žlice šećera (po ukusu)



Cvjetove operite pod mlazom vode i dobro osušite na papiru.

Jaje izmiješajte s vanilin šećerom, dodajte mlijeko, vino, brašno, limunovu koricu, sol i sve dobro izmiješajte. Smjesa mora biti kao za palačinke.

Osušene cvjetove bazge umočite u pripremljenu smjesu i pržite u vrućem dubokom ulju do zlatnožute boje.



Jagode operite i narežite na manje komadiće. Dodajte šećera te sve zajedno kratko prokuhajte, Smjesu možete ispasirati ili ostaviti jagode u komadićima.

Po tanjuru staviti umak od jagode i na njega pohanu bazgu. Sve zajedno malo poprašiti šećerom u prahu.

Oznake: pohano, bazga, vege, slatko, desert

10.05.2016. u 16:58 • 1 KomentaraPrint#^

subota, 06.02.2016.

Donuts

Desert



Kako je još uvijek vrijeme od krafnica, da nisu obične, neka budu sa sirom i Američke sa rupom ;-)

SASTOJCI
500 g glatkog brašna
˝ vrećice praška za pecivo
1 vrećica suhog kvasca
1 žličica soli
100 g šećera
2 jaja
250 g kremastog sira (ricotta, mascarpone ili svježi sir)
50 g maslaca
1 žličica naribane korice limuna
100 ml mlijeka
40 g maslaca

Ocaklina
100 g čokolade
2 žlice ulja



Brašno pomiješajte s praškom za pecivo, kvascem, soli i šećerom.

Dodajte razmućena jaja, sir, otopljeni maslac, naribanu koricu limuna i toplo mlijeko te povežite u mekano tijesto.
Mijesite tijesto dok vam se ne počne odvajajati od posude. Da budem iskrena meni to moj samostojeći Kenwood sve odradi sam ;-) ja samo zadnji tuch i to je to.
Razvaljajte tijesto na 1.5 - 2 cm i režite odgovarajućim sjekaćem. Ne zaboravite na rupe u sredini.
Moj sjekač vanjski je promjera 8 cm a unutarnji 2cm.
Stavite ih na papir za pečenje i pustite da se dižu 20 minuta. Pecite na 180 C oko 15-20 minuta.
Kad se ohlade premažite ih otopljenom čokoladom i posipajte mrvicama po želji.

Po želji ovo tijesto možete i peći u ulju.

Oznake: donuts, američke krafne, slatko, maškare, tijesto sa sirom

06.02.2016. u 19:42 • 4 KomentaraPrint#^

četvrtak, 04.02.2016.

Krafne punjene sirom

Desert



Baš je vrijeme od krafni, al isto tako i vrijeme kad se drži dijeta ;-) ........evo jednih tradicionalno Švicarskih, originalan naziv: Ziegerkrapfen, punjene su sirom, te bademima i zamirisane koricom agruma, uz neodoljiv cimet. Navodno su izum časnih sestara iz klostera. Postoje različiti nacini pripreme, ovo je varijanta sa sirom.
Recept je od unikatice sa coolinarike



SASTOJCI;

200g mekog brašna
125g hladnom maslaca
prstohvat soli
1 žličica šećera
200g svježeg sira

U prosijano brašno dodati šećer i sol te hladan maslac narezan na listiće. Izmrviti rukama pa dodati 200g svježeg sira. Napraviti kuglu, zamotati je u prozirnu foliju i staviti na hlađenje 2 sata. Razvaljati tijesto na pobrašnjenoj podlozi i preklapati kao za lisnato tijesto. Proces preklapanja ponoviti 3-4 puta.



PUNJENJE;

150 grama svježeg sira
75 grama badema
100 grama šećera
ribana korica pola limuna
1 zlicica cimeta


Sjedinite sve sastojke, ako je jako suh dodajte malo mlijeka(to se zna desiti kod domaćeg dobro ocijeđenog sira, ovaj kupljen je poprilično mokar). Nadjev mora biti čvrst da ne iscuri prilikom pečenja.



ZA UVALJATI KRAFNICE

Šećer i cimet


Tijesto razvaljati u pravokutnik i režite na kocke veličine 10x 10. U sredinu svake kocke stavite malo nadjeva, namažite rubove vodom ili bjelanjkom, preklopite u trokut te stisnite krajeve prstom i vilicom.



Pecite ih na umjereno laganoj vatri u ulju par minuta s jedne i druge strane. Izvadite na papirnati ubrus da popiju višak masnoće i uvaljajte ih u mješavinu šećera i cimeta.
Od ove mase sam dobila 16 komada.

Trokutiće isto tako možete peći u pečnici.

Ako zamijenite slatki nadjev slanim ( svježi sir, jaje, sol) dobit ćete odlične slane guštalice. Moji klinci ih jako vole i slane i slatke i često im budu marenda u školi. Također možete staviti marmeladu koja nije jako tečna.

Oznake: krafne, maškare, poklade, slatko

04.02.2016. u 15:51 • 1 KomentaraPrint#^

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.

< studeni, 2017  
P U S Č P S N
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      

Studeni 2017 (1)
Svibanj 2017 (2)
Travanj 2017 (3)
Ožujak 2017 (4)
Veljača 2017 (4)
Siječanj 2017 (5)
Studeni 2016 (3)
Listopad 2016 (1)
Lipanj 2016 (2)
Svibanj 2016 (3)
Travanj 2016 (5)
Ožujak 2016 (4)
Veljača 2016 (6)
Ožujak 2012 (2)
Studeni 2011 (2)
Listopad 2011 (3)

Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
OYO.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv

Linkovi


Instagram



Facebook Volim slatko


Cool chef mjeseca 07/2015 na Coolinarici


Linkovi

DORUČAK
Zobeno čokoladna kaša sa lješnjacima
Domaća granola sa orašastim plodovima


Predjela
Čašice sa avokadom i dimljenim lososom/tunom
ČVARCI
Rolana punjena salama

Juhe i variva
Leća sa batatom
Varivo sa mesnim okruglicama
Domaća krem juha od gljiva


Glavna jela
QUICHE
Quiche sa sirom i tikvicama

MLJEVENO MESO
BBQ BOMBICE OD LUKA I MLJEVENOG MESA

RIBA
Riba na šalši
Bakalar na crveno
Pljeskavice od srdela


Salate

DIJETNI DESERTI
Kuglice od zobene kaše

SIROVI DESERTI, RAW
Sirove energetske pločice
Raw triple chocolate truffle cake ili sirova trostruko čokoladna torta
Energetske raw kuglice od suhog voća
Sirovi avokado kolač sa jagodama

PITE
Medena Kata


KEKSI
Homemade Grancereale
Orah vanili kiflice
Krašuljci
Zagrebački poljupci
Keksi punjeni orasima i nutelom

DESERTI
Lisnata štrudla sa jabukama
Jednostavna pita od jabuka
Pohana bazga u umaku od jagoda
Najbolje londonerice
TIRAMISU


EXTRA DESERTI
Tart mousse
Limun kolačić
Orah krempite

TORTE
Lagana limun torta


MUFINI
Čokoladni mufin
Avokado mufini

KRAFNE
Donuts
Fritulice
Krafne punjene sirom

ROLADE
Rolada od oraha i kiselog vrhnja


SOKOVI I SIRUPI
Sirup od bazge


DŽEMOVI
Džem od jagode i chia sjemenki
USKRS
Jaja bojana crnim vinom
PUTOVANJA
Rim

Kontakt

https://www.facebook.com/volim.slatko.9/

lilusic@inet.hr
098-166 4008

Trogir





Blogovi koje volim posjetiti
RUČAK KOD MUCIKE

Blog.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice Blog.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice Blog.hr kliknite na gumb "Slažem se".Slažem se