Volim Slatko http://blog.dnevnik.hr/volimslatko

subota, 18.02.2017.

Rolana punjena salama - Party finger sneack

Uh kako ja volim jesti a više od toga volim pripremati male slane zalogajčiće koji su neizostavan dio svake zabave, rođendana, vjenčanja ili bilo kakvog početka nekog obroka sa predjelom. Odličan finger food, tj. hrana na zalogaj koja se jede prstima i koja mami svojim bojama, okusima, izgledom a u večini slučaja i eksplozijom okusa. Tokom naših partyja sam ih pripremala mnogo i puno sam naučila o njima, znam da ljudi budu oduševljeni kad je sve lijepo posloženo i ukusno a mnogi su iznenađeni kombiniranjem nekih namirnica. S vremenom ću ih napisati dosta, pogotovo one koje bi ponovila.




Evo jedne salame koju možete napraviti dan ili dva ranije i pred zabavu samo narezati i posložiti na krekere.


SASTOJCI
150g čajne salame, tanko rezane
250g sirnog namaza
punjene masline
kukuruz

Krekeri



Odrežite dva komada prianjajuće folije.
Na prvi komad folije stavite sirni namaz i prekrijte drugom folijom. Lagano prstima ili oklagijom tapkajte po foliji kao da tanjite tijesto i probajte napraviti pravokutnik debljine cca 2-3 mm. Pomozite si dizanjem i spuštanjem folije, budite kreativni.
Maknite gornju foliju i počnite slagati salamu. Da bi sve bilo jako uredno i moglo se kasnije rolati salama MORA biti TANKO narezana. Najbolje je uzeti neku čajnu, zimsku, kant ili slično. Prvo prekrijte prvi red pa sve do vrha. Ovo na slici sam potrošila 150 g, možda su klinci pojeli koju šniticu.



kad završite sa slaganjem i kad ste prekrili sav sirni namaz ponovo poklopite prianjajućom folijom i zagladite. Spojite rubove folije i preokrenite masu tako da vam salama bude dolje a sir gore. Maknite foliju sa sira.

Na sir poslazite narezane punjene masline, kukuruz ili nešto po svojoj volji, samo nemojte da bude debelo. Malo utapkajte da se drži. Sad krenite rolati. Pomozite si sa donjom folijom da vam ne ostaje zraka između. Kad zamotate salamu sve tamotajte u foliju i stavite u frižider.
Za dobar rez morate imati oštar nož. Režite šnitice od cca 7 mm i slažite na krekere.
u frižideru u foliji može stajati i nekoliko dana.


Gosti će vam biti oduševljeni.

Oznake: party, finger food, salama, sir, zabava

18.02.2017. u 16:27 • 5 KomentaraPrint#^

četvrtak, 09.02.2017.

Krašuljci

Čak ni ne znam jesam li ikada probala one kupljene, ali ovi homemade su delikatesa samo takva. I moji klinci ih već znaju sami napraviti, pa se onda hvale i nose u školu, pa na plivanje i dijele okolo, i kekse i recept ;-)
Probajte ih i vi!




3 šalice (2 dcl) brašna, pola pola
1 šalica šećera +1 vanili šećer
1 prašak za pecivo
250g maslaca(margarina)
2 jaja
150g čokolade za kuhanje
korica 1 limuna



Ja obično stavljam pola oštro pola meko ;-).

Prosijte brašno sa praškom za pecivo, dodajte šećer i vanili šećer ili aromu vanilije, naribajte koricu eko limuna, nasjeckajte čokoladu, lagano ulupajte jaja i meki maslac te zamijesite tijesto i ostavite ga par minuta da odmori.
Pravite kuglice veličine oraha i slažite na papir za pečenje.
Pecite oko 10 minuta na 180C.





Oznake: keksi, krašuljci, čokolada, party

09.02.2017. u 16:29 • 9 KomentaraPrint#^

petak, 03.02.2017.

ČVARCI

Da vam budem iskrena baš zaslužuju da im podarim velika slova. Nešto tako jednostavno, priprosto, a istovremeno tako fino i hranjivo da kad bi mi ponudili kavijar ili čvarke ja bi izabrala čvarke ;-)
Već dugo razmišljam o tome da ih napravim, iz razloga šta u ovih 12 godina, otkada sam se preselila, nikad nisam uspjela dobiti onaj okus čvaraka koji su radili moji. Zagorski čvarki u Dalmaciji, hmmmm, malo morgen, osim ak se sama ne uhvatim posla.
Po uputstvima mog oca Marijana koji ih sam radi i svi mu se dive. Ove godine za Božić, tj. 2016. smo poželjeli čvarke i dobili smo ih.
Moji klinci kad vide, viću mama kokice, kokice a ni film nam ne treba.





Da napravite čvarke treba vam :

oko 5 kg masnog tkiva
5 žlica mlijeka
1 razom puna žlica soli
1 žlica masti
pritiskalica za krumpir

Masno tkivo narežemo na kockice i sve stavimo u lonac koji ima dobro dno. Posolimo, stavimo mlijeka i malo rastopljene masti, (da nam ne zagori dok ne počne puštati svoju mast), miješati često.

Kad počnu plivati u svojoj masti i kad se fino isprže, tj. dobiju onu lijepu rumenu boju, ja ih stavljam u pritiskalicu za krumpir i stisnem ih dosta tj. ocijedim svu mast i oni budu hrskavi. A po meni su tu uvijek padali u vodu svi čvarci. Zašto? Jer kad zagrizeš čvarak koji nije stisnut po ustima imaš samo mast a ovako oni budu baš hrskavi, ne pretvrdi. Po potrebi ih još malo posolim, ali su ukusniji ako su odmah slani kako treba.

Mast pospremiti u staklenke.

Dobijete otprilike oko 1 kg čvaraka i oko 3l domaće masti



E sad sjećam se da je u vrijeme kad su to moji radili uvijek bilo i malo prošarane slanine, e ta mi je bila najbolja. Kad jedete čvarke i naletite na komadiće mesa, ma to je neprocijenjivo a ne imati manjak na računu ;-)

Ove godine sam i ja ubacila komadiće sa malo mesa ;-) Moji su se klinci totalno oduševili.

I SAVJET
Ako niste znali masno tkivo možete i zamrznuti i kada vam nestane masti i zaželite se čvaraka samo izvadite iz dubokog, odledite i sve po receptu. Moj otac tako radi već godinama (i ljeti kad mu pofali masti, on samo isprži 3,4,5 kg i evo i čvaraka i masti). Ove godine sam pravila već dva puta i još ću jednom, jer imam još jednu turu u zamrzivaću.

Oznake: čvarci, čvarak, svinjetina, party

03.02.2017. u 16:39 • 3 KomentaraPrint#^

nedjelja, 17.04.2016.

Quiche sa sirom i tikvicama

Najbolji, najbolji quiche koji sam probala. Uvijek kad ga pravim pogotovo ako imam goste svi su oduševljeni, čak ga i moj muz voli koje je izbirljiv šta se hrane tiće (uh da zna da ga spominjem burninmad). Odličan je i topao i hladan.








Recept je sa coolinarike od moje drage Veteran tj, od Tee koja me sinjala na plaži i tako smo se upoznale ......Od tada raste naše prijateljstvo i kulinarske ludosti ponekad. Ja sam recept samo mrvicu prilagodila sebi. Kalup u kojem pečem je onaj za pite sa pomičnim dnom fi 30. Nećete požaliti ako ga isprobate.


SASTOJCI:

TIJESTO

30dag brašna
10dag maslaca
200 gr kiselog vrhnja ili milerama
1 prašak za pecivo
1/2 žličice soli



Maslac utrljajte u brašno da dobijete mrvičasto tijesto. Dodajte ostale sastojke i brzo zamjesite tijesto. Zamotajte ga u prozirnu foliju i stavite u frižider oko sat vremena.

Ovisi o kalupu kakvog koristite namažite ga masnoćom ili stavite na papir za pečenje. Tijesto razvaljajte da bude veće od ruba.


NADJEV
250gr svježeg sira
1 jaje
150gr milerama
200gr tikvica
100gr kuhane šunke
1/2 žličice soli
prstohvat papra
4-5 rajčica



Po tijestu narežite tikvice na kolute i složite u jednom redu po cijelom tijestu.



Sir, (ako je jako grudast izmiksajte ga štapnim mikserom uz dodatak malo milerama),ovdje su mogućnosti otvorene, možete koristiti svježi sir, onda razne krem sirne namaze, tipa Abc, ili skutu.....možete koristiti i kozji kao u originalu tako ćete dobiti još više na kvaliteti quicha.
Znaći sir izmješajte sa jajem, mileramom, soli i paprom. Polovinu smjese premažite preko tijesta. Po siru rasporedite kuhanu šunku. Sad quiche nadjenite ostatkom sira. Po vrhu posložite šnite rajčica ili polovice sherry rajčica. Vanjske rubove tijesta presavinite prema unutra.





Pecite ga na 180 C oko 45 minuta. Pričekajte da se malo prohladi i navalite.
Tea znaš koliko volim tvoje slatke recepte, ovaj mi je broj 1 zauvijek od slanih.


Oznake: tart, quiche, Slano, party, Food

17.04.2016. u 21:08 • 7 KomentaraPrint#^

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.

< svibanj, 2017  
P U S Č P S N
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31        

Svibanj 2017 (2)
Travanj 2017 (3)
Ožujak 2017 (4)
Veljača 2017 (4)
Siječanj 2017 (5)
Studeni 2016 (3)
Listopad 2016 (1)
Lipanj 2016 (2)
Svibanj 2016 (3)
Travanj 2016 (5)
Ožujak 2016 (4)
Veljača 2016 (6)
Ožujak 2012 (2)
Studeni 2011 (2)
Listopad 2011 (3)

Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
OYO.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv

Linkovi


Instagram



Facebook Volim slatko


Cool chef mjeseca 07/2015 na Coolinarici


Linkovi

DORUČAK
Zobeno čokoladna kaša sa lješnjacima
Domaća granola sa orašastim plodovima


Predjela
Čašice sa avokadom i dimljenim lososom/tunom
ČVARCI
Rolana punjena salama

Juhe i variva
Leća sa batatom
Varivo sa mesnim okruglicama
Domaća krem juha od gljiva


Glavna jela
QUICHE
Quiche sa sirom i tikvicama

MLJEVENO MESO
BBQ BOMBICE OD LUKA I MLJEVENOG MESA

RIBA
Riba na šalši
Bakalar na crveno
Pljeskavice od srdela


Salate

DIJETNI DESERTI
Kuglice od zobene kaše

SIROVI DESERTI, RAW
Sirove energetske pločice
Raw triple chocolate truffle cake ili sirova trostruko čokoladna torta
Energetske raw kuglice od suhog voća
Sirovi avokado kolač sa jagodama

PITE
Medena Kata


KEKSI
Homemade Grancereale
Orah vanili kiflice
Krašuljci
Zagrebački poljupci

DESERTI
Lisnata štrudla sa jabukama
Jednostavna pita od jabuka
Pohana bazga u umaku od jagoda
Najbolje londonerice
TIRAMISU


EXTRA DESERTI
Tart mousse
Limun kolačić
Orah krempite

TORTE
Lagana limun torta


MUFINI
Čokoladni mufin
Avokado mufini

KRAFNE
Donuts
Fritulice
Krafne punjene sirom

ROLADE
Rolada od oraha i kiselog vrhnja


SOKOVI I SIRUPI
Sirup od bazge


DŽEMOVI
Džem od jagode i chia sjemenki
USKRS
Jaja bojana crnim vinom
PUTOVANJA
Rim

Kontakt

https://www.facebook.com/volim.slatko.9/

lilusic@inet.hr
098-166 4008

Trogir





Blogovi koje volim posjetiti
RUČAK KOD MUCIKE

Blog.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice Blog.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice Blog.hr kliknite na gumb "Slažem se".Slažem se