Volim Slatko http://blog.dnevnik.hr/volimslatko

utorak, 14.02.2017.

Tiramisu

Ma nije da baš slavim Valentinovo, ali ako se moja bolja polovica ne sjeti onda bude 1:0 za mene hehehehe, ma to su neke male ženske lukavštine da ga ipak "natjeram" da kupi neki cvjetak i potpomogne nekom domaćem ili lokalnom obrtu.



Vjerujem da ste ga već velika većina vas probali ali nije na odmet da i ja stavim svoj recept koji uvijek uspije i obično odnese sve pohvale. Mala novost kod mene je ta da u polovicu, bez obzira da li se radi o torti, kolaču ili slastici u čašama, stavim i neko crveno voće. Tada tiramisu, možda ga ne bi ni smjela tako nazvati, ide do jedne sasvim nove dimenzije. Galaktičke dimenzije u kojoj uživaju sva čula i naježi vam se koža.



E to želim danas postići.......
HAPPY VALENTINE S DAY <3 <3 <3





SASTOJCI

4 žumanjca
100gr šećera
500gr mascarpone sira
350 ml slatkog vrhnja
2 veća pakovanja piškota Savoardi (48 komada)
250 ml kuhane jake crne kafe
100 ml mlijeka
100 ml ruma
Tamni kako za posipati

200g crvenog voća (maline, jagode, šumsko voće)
1-2 žlice meda


Da bi dobili woow efekat tiramisu uvijek radite dan ranije. Njemu treba da se prožme i natopi i to jednostavno nije to ako se odmah kuša.

Žumanjke sa šećerom tući na parnoj kupelji dobrih 10-12 minuta. Dobijete gustu finu kremu koju poklopite prozirnom folijom i ostavite da se ohladi. Ujedno je to svo kuhanje kod ovog kolača.

Ja uzavrijem vodu i napravim malo jaču Nes kavu, možete i espreso i tursku. Ulijem rum i mlijeko i pustim da se ohladi.
Zavisi o obliku u kojem radite tiramisu, bila to torta ili ćete rezati na kocke ili pak slagati u čaše toliko ćete potrošiti i piškota.

Smrznuto voće i med ugrijte u mikrovalnoj i pustite da se ohladi.




KREMA
Istući slatko vrhnje u šlag u to dodati mascarpone sir te kremu od žumanjaka i šećera. Sve dobro izmiksati.

Ova krema je odlična i sa pravim slatkim vrhnjem i sa biljnim. Nema velike razlike u okusu a ja sam osoba koja inaće više koristi pravo slatko vrhnje. Ako stavljate pravo onda prilikom miksanja vrhnja u šlag dodajte malo šećera po želji, u biljno nije potrebno.

SLAGANJE
Piškote umačite u mješavinu kave, ruma i mlijeka i slažite prvi red. Na to stavite pola kreme i lijepo poravnajte nožem da sve prekrijete. Složite na to još jedan red natopljenih piškota. Prekrijte drugom polovicom kreme, sve lijepo zagladite da se piškoti ne vide. Obilato pospite prosijanim kakaom po vrhu, i na hlađenje.



NAPOMENA
Ako radite sa voćem stavite ga na drugi red piškota pa sve prekrijte kremom. Najbolje to ispadne kad radite u čašama jer vam tada ništa neće iscuriti van i svi će se sokovi lijepo prožeti. U nedostatku voća slobodno stavite neku fini fini đem od malina, jagoda ili šumskog voća, Bude izuzetno fino



E sad dobar vam tek, sretno Valentinovo i volite se još i više uz ovaj voćni tiramisu <3

Oznake: tiramisu, torta, kolač, krema, talijanska kuhinja, ljubav, desert u čaši

14.02.2017. u 14:00 • 4 KomentaraPrint#^

ponedjeljak, 13.06.2016.

Najbolje londonerice

Danas je poseban dan, i veseo i tužan. Na današnji dan sam upoznala mog muža, ima već 13 godina, i danas bi bio mojoj majci rođendan. Al nje više nema, prošlo je malo više od godine dana da nas je napustila..... Ovo su bile njene omiljene londonerice, kojima se uvijek vraćam i koje uvijek svakog obore s nogu.



SASTOJCI

TIJESTO

210 g oštrog brašna
140 g maslaca ili margarina
60 g šećera u prahu
2 žumanjka



FILA
5 bjelanjaka
210 g šećera
250 g oraha
marmelada od šljiva, marelica-ja uvijek koristim svoje domaće marmelade





Tijesto umijesiti od navedenih sastojaka i pustiti pola sata da odmori.

Ako vam ostane vremena od spremanja fila skuhajte si kavu (ovo je pod obavezno ;-)........

Nakon odmora razvaljati tijesto u tepsiju u kojoj čete peći, moja je ona srednja od klasičnog šporeta (30x18).

Preko tijesta namazati marmeladu po želji.

Napraviti snijeg od bjelanjaka i u to polako dodavati šećer. Kad je šaum gotov u njega staviti 2/3 oraha i ručno promiješati.

Filu staviti preko tijesta i marmelade i ravno je namazati. Po tome posuti ostatak od mljevenih oraha!

Staviti peći na 180 stupnjeva- moja je sa ventilatorom, 25-30 minuta

Oznake: londonerice, kolač, orah, bjelanjak, orasi

13.06.2016. u 17:12 • 8 KomentaraPrint#^

utorak, 23.02.2016.

Limun kolačić

U želji da isprobamo neki fansy kolačić od mlade slastičarke Tee Mamut i da usput posjetimo Perivoj i uživamo u njegovoj ljepoti, nastao je ovaj moj limun kolačić. Njen je izvrstan ali moj je još bolji ;-)



Sastojci:
3 jaja
6 žlica vruće vode
15 dkg šećera
korica 1 limuna
15 dkg mekog brašna
prstohvat soli



Bjelanjke tućemo sa mrvom soli i polako dodajemo šećer. Tućemo ih dok ne postanu čvrsti i sjajni. Dodajemo žumanjak jedan po jedan i svakog miješamo po 1,5-2 minute. Dodamo koru od eko limuna( ja imam svoje domaće). Pripremimo prosijano brašno i vruću vodu. Dodajemo u smjesu jaja i šećera od dva puta i lagano miješamo.

Stavimo peći u okrugli pleh fi 20, ako ste vješti da ga prerežete na 4 biskvita ili fi 24 na 2 biskvita ili u pravokutni plehić 28x18. Od toga sam dobila 9 pravokutnih komada kolača i malo ostataka koje su klinci odmah pojeli .
Pecite na 180 sa ventilatorom. Provjerite čačkalicom.



KREMA:

500ml mlijeka
2 velike pune žlice oštrog brašna
25 dkg šećera
20 dkg maslaca
Sok i koricu 2 limuna (eko obavezno)
Badem u listićima za dekoraciju oko 80g



U hladnom mlijeku razmutite brašno, dodajte šećer te stavite kuhati na laganu vatru. Kuhajte dok se ne zgusne prebacite u drugu posudu i dodajte maslac limunovu koricu i sok. Sve dobro promiješajte i prekrijte prijanjajućom folijom. Dobro ohladite. Prije upotrebe ga izmiksajte.

Bademe u listićima lagano tostiramo na tavi.

Ohlađen biskvit razrežemo na 9 pravokutnika i svaki prerežemo na pola. Stavimo tanak sloj kreme u sredinu i cijelog ga omažemo sa kremom. Uvaljamo stranice kolača u tostirane bademe. Tako sve do zadnjeg.
Kolačiće dobro ohladimo. Kremu stavimo u vrečicu za dekoriranje sa tankim nastavkom za pravljenje valova od šlaga ili kreme.
Kad se kolači dovoljno ohlade u valovima nanesemo kremu po vrhu kolača. E sad ona je stavljala i nekakve latice, koje nismo uspjele odgonetnuti ali i bez njih kolač je totalno božanstven i osvježavajuć. Za ljubitelje limuna pravi pogodak.



Baza ovog kolača mi je bila mamina limun torta obložena mljevenim orasima, koju je ona često znala raditi. Tada u ono vrijeme mi nije bila nešto a danas bi dala sve na svijetu da je može napraviti i da zajedno uzivamo u njoj. Ali neke su stvari nemoguće.

Oznake: kolač, limun kolač, limun, limun torta

23.02.2016. u 15:11 • 14 KomentaraPrint#^

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.

< travanj, 2018  
P U S Č P S N
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30            

Travanj 2018 (1)
Veljača 2018 (2)
Siječanj 2018 (1)
Prosinac 2017 (1)
Studeni 2017 (2)
Svibanj 2017 (2)
Travanj 2017 (3)
Ožujak 2017 (4)
Veljača 2017 (4)
Siječanj 2017 (5)
Studeni 2016 (3)
Listopad 2016 (1)
Lipanj 2016 (2)
Svibanj 2016 (3)
Travanj 2016 (5)
Ožujak 2016 (4)
Veljača 2016 (6)
Ožujak 2012 (2)
Studeni 2011 (2)
Listopad 2011 (3)

Linkovi


Instagram



Facebook Volim slatko


Cool chef mjeseca 07/2015 na Coolinarici


Linkovi

DORUČAK
Zobeno čokoladna kaša sa lješnjacima
Domaća granola sa orašastim plodovima


Predjela
Čašice sa avokadom i dimljenim lososom/tunom
ČVARCI
Rolana punjena salama

Juhe i variva
Leća sa batatom
Varivo sa mesnim okruglicama
Domaća krem juha od gljiva


Glavna jela
QUICHE
Quiche sa sirom i tikvicama

MLJEVENO MESO
BBQ BOMBICE OD LUKA I MLJEVENOG MESA

RIBA
Riba na šalši
Bakalar na crveno
Pljeskavice od srdela


Salate

DIJETNI DESERTI
Kuglice od zobene kaše

SIROVI DESERTI, RAW
Sirove energetske pločice
Raw triple chocolate truffle cake ili sirova trostruko čokoladna torta
Energetske raw kuglice od suhog voća
Sirovi avokado kolač sa jagodama

PITE
Medena Kata


KEKSI
Homemade Grancereale
Orah vanili kiflice
Krašuljci
Zagrebački poljupci
Keksi punjeni orasima i nutelom
Prutići od kave (Caffe-stangen)
Božićni keksi
Štangice od lješnjaka
Walkers shortbread cookies
Keksi od sira


DESERTI
Lisnata štrudla sa jabukama
Jednostavna pita od jabuka
Pohana bazga u umaku od jagoda
Najbolje londonerice
TIRAMISU




EXTRA DESERTI
Tart mousse
Limun kolačić
Orah krempite

TORTE
Lagana limun torta


MUFINI
Čokoladni mufin
Avokado mufini

KRAFNE
Donuts
Fritulice
Krafne punjene sirom

ROLADE
Rolada od oraha i kiselog vrhnja


SOKOVI I SIRUPI
Sirup od bazge


DŽEMOVI
Džem od jagode i chia sjemenki
USKRS
Jaja bojana crnim vinom
PUTOVANJA
Rim
Rt Ploča

Kontakt

https://www.facebook.com/volim.slatko.9/

lilusic@inet.hr
098-166 4008

Trogir


mytastehr.com





Blogovi koje volim posjetiti
RUČAK KOD MUCIKE