Volim Slatko http://blog.dnevnik.hr/volimslatko

ponedjeljak, 24.04.2017.

Pljeskavice od srdela

Mislim da je ovo jedino jelo koje sam uspjela izvući iz onog našeg kuharskog showa a da mi se sviđa. Istina ima već 14 dana pa ni ne stignem gledati, vjerojatno bih sad pred kraj pokupila više toga ali šta je tu je.



SRDELA, kraljica mora, plava riba, izrazito zdrava a nadasve jeftina. Kod mene je često na jelovniku, Iz pečnice, na suhoj tavi, uvaljana u krušne mrvice i zaćinske trave, sa pomama, na gradele, na savor, ma ima ih sigurno još nekako a da nisam spomenula.
Ponekad je odkostim a ponekad samo maknemo ljuske i utrobu. za ovaj recept potrebno ih je ocistiti i od ljusaka i utrobe i kostiju. Znaći trebaju nam samo fileti. ima sigurno slika na netu kako se to radi, ja ne mogu to raditi i slikati se, hehehe Možda da nekog uhvatim pa da me snima, al kad to radim obično se svi razbježe. Znaći date mužu da ih ocisti i ako on nema strpljenja onda ih vi otkostite, lako je.
Uzmete ribu u ruku i nožem zasijecite po gornjem dijelu kosti, ona je meka pa možete pomoći i prstima. Kad je jedna strana kosti čista od mesa stavite nož uz drugi rub kosti i polako odvajajte. Prstima maknete kost sve do repne peraje i nju u ovom slučaju. Ma lako je al malo zamorno i dosadno ;-)

SASTOJCI:
1 kg srdela
1 mali luk
2-3 češnja češnjaka
mala vezica peršina
2-3 šnite kruha namoćene u toplo mlijeko
sol, biber
1 eko limun korica



Filete ribe stavite na dasku i lagano sjeckajte većim nožem. Ja volim da se vide komadići ribe a ne da je skroz u pasti smrvljeno. Nasjeckajte luk i češnjak te peršin i kruh namoćite u toplo mlijeko, te ga ocijedite, dodajte začine i limun koricu (eko), te sve promiješajte rukama i nožem da se spoji. Napravite oko 8 loptica koje ćete prilikom stavljanja na ulje spljoštiti u pljeskavicu. Pecite sa obje strane par minuta.



Kako sam ja radila burgere zamijesila sam tijesto od bijelog i pirovog brašna te napravila bublice tj. male kajzerice. Na prerezanu bublicu sam stavila (svakom po želji), majonezu, ajvar ili kečap, pljeskavicu od srdele, malo biljčica poriluka, malo sira i sa strane fete prženog patliđana i mini rajčice. dalo bi se tu još svašta staviti, razne zelene salate, ali moj je frižider bio prazan ;-)
Mi smo ih smazali samo tako, dobar tek.

Oznake: pljeskavica, srdela, riba, posno, post, fishburger

24.04.2017. u 14:24 • 6 KomentaraPrint#^

nedjelja, 16.04.2017.

Rim, vječni grad

Ima već neko vrijeme da ja jaaaako želim vidjeti Rim uživo, osjetiti tu ljepotu i taj grad. Gledala sam ga često na tv-u ili na filmovima i uvijek se divila fontanama, građevinama, spomenicima i nisam mogla zamisliti da je to uživo još ljepše, glamuroznije, veličanstvenije ......i onda jednom odgledala ANGELS & DEMONS sa odličnim Tom Hanksom u glavnoj ulozi i tada je odluka pala....prvom prilikom moram otići u Rim.....Nije baš da je prva prilika bila tako brza, prošle su skoro dvije godine od konačne odluke, ali isplatilo se toliko čekati.
Ne želim pisati o povijesti Rima, imate na netu i u knjigama sve šta želite znati, ovo je više moj osvrt na Rim kao grad.
Nekoliko dana prije puta bila sam na mahove euforična pa razočarana, jer nisam znala šta me čeka.
Hotel smo rezervirali nekoliko mjeseci ranije, kasnije smo saznali da u Italiji treba tražiti hotele sa 4 zvjezdice jer sve ostalo je jao.....i nas je dočekala soba u kojoj je falilo žbuke na zidovima, televizija bez daljinskog, svjetlo na noćnom ormariću bez žarulje, dva spojena poljska kreveta koja su za uzglavlje imala samo naslonjenu metalnu ukrasnu šipku na zidu......al ono u Rimu smo pa nećemo se puno zadržavati u sobi.....Doručak,suhi tost, bez tostera, maslac i marmelada, te kroasani punjeni falšom nutelom, smrznuti jogurt kava i čaj....

Znaći uglavnom smo se hranili po restoranima u užem centru gdje smo i bili smješteni, ima ih mnogo i večinom imaju lošu hranu koju spreme ujutro i onda podgrijavaju u mikrovalnim pečnicama te poslužuju. Mislim da sam tamo jela najgoru pizu ikada, u jednom finom restoranu sa dugom tradicijom, pizu sa šunkom i bivoljom mozarelom koja je sva plivala u vodi, uz to tijesto bljutavo i neukusno. Nije im ni pasta nešto bolja, ili sam ja prezahtjevna ....Najbolje sta sam jela bilo je u jednom kineskom restoranu, e tu smo se ubili doslovno, svaki je imao po 5 sljedova, bez pašte, bez one rajčice iz konzerve i bez onih teških začina



Biznis sa vodom je i tamo zaživio i oni je masno naplačuje bez obzira šta na mnogim mjestima u gradu ima malih česmi iz kojih teće pitka voda iz njihove rijeke Tiber.
Samo da znate boravišna pristojba je 4 eura po glavi i danu. Kuglica sladoleda također 4 eura. Sve se naplačuje, wi fi ni za lijek, tek u nekim boljim restoranima, svaka znamenitost je minimalno 30 eura. Tako da ako želite sve glavne znamenitosti vidjeti i ući u njih napunite novčanik, tj. najjeftinije je kupovati karte on line.

.



Prvo pozitivno iznenađenje, velik, ogroman dio zemlje je obrađen za razliku od nas


Basilica di Santa Maria Maggiore






Nisam znala da li da se bojim ili da budem sigurna, izgleda je ovo realnost svih velikih gradova....uz obavezno skeniranje cijelog tijela prilikom svakog ulaza u neki veći objekat ili baziliku


Colosseum



Roman Forum


Altare della Patria


Castel Sant'Angelo


St. Peter's Basilica i trg


Vatican Museums





Spanish Steps - mala gužva


Trevi Fountain


Trg republike


Santa Maria degli Angeli e dei Martiri


Talijanska željeznica vozi čak 300km /h za tili ćas si u Napoliju


Pompei


Krater Vezuva


Grad je predivan, najljepši koji sam vidjela i posjetila, a putovala sam poprilićno. A sada idemo raditi, sezona je počela.

Oznake: Rim, putovanje

16.04.2017. u 20:15 • 7 KomentaraPrint#^

četvrtak, 06.04.2017.

Energetske raw kuglice od sušenog voća

Moram priznati da sam se lagano zaljubila u ove raw slastice i uvijek težim da imam nešto takvo u kući kad me uhvati, manija i ludilo za slatkim. Vjerujem da ove sasvim obićne i svakodnevne namirnice imate i sami u kući tako da ovdje nema izgovora, nemam to gdje kupiti i slično. Mislim sve se to može i tako pojesti bez sjeckanja, meljanja i kuglanja te namakanja u čokoladu ali ja baš ovo volim. Ovdje će dobro doći jedan dobar sjecko, kod mene opet Bullet, (mogli bi mi i plačati koliko ga reklamiram), on mi se pokazao stvarno najboljim za raw slastice a nemam onaj skupi pravi multipraktik, još.




SASTOJCI


100g suhih smokava
100g suhih šljiva
100g suhih brusnica
100g suhih marelica
100g datulja medjool
korica i fileti 1 bio naranče
3 žlice sirovi kakao
3 žlice kokosovog ulja
ili
100g tamne čokolade



Naribajte koru naranče, ogulite je i bacite svo bijelo. Meso naranče isfiletirajte i stisnite sav sok koji ostane u bijelom.
Svo veće suho voće narežite na manje komadiće i dobrim multipraktikom sameljite.
Ja sam tu dodala još malo limunove kore i limun soka jer mi je trebalo za lakše miksanje.
Ostavite preko noći u frižideru da se okusi malo prožmu, a i ne morate. Pravite kuglice veličine oraha i umačite ih u smjesu rastopljenog kokosovog ulja i kakaa, te uvaljajte u kokos



Meni druga bolja varijanta samo u otopljenu tamnu čokoladu.




Oznake: raw, energetske kuglice, bez šećera, bez glutena, vege, paleo, sušeno voće, kuglice

06.04.2017. u 15:34 • 7 KomentaraPrint#^

četvrtak, 23.03.2017.

Domaća krem juha od gljiva

Koja je to sreća bila kod mog mlađeg kad je vidio da radim svoju domaću juhu od gljiva. Odmah je komentirao da će to biti juha za anđele. Prvi ju je puta kušao u nekom hotelu, naravno onu iz vrečice i ostao oduševljen, a ja ni sama ne znam zašto mi je toliko trebalo da napravim svoju domaću verziju. Baš sam u dubokom imala lisičarke, u spremištu, suhe shi take i crne trube, a u dučanu kupila vrganje, šampinjone, bukovače i jablanovaće. Ja ne poznajem bas gljive u šumi (vjerojatno bi prepoznala muharu jer je baš lijepa ) i to bi se bojala brati i jesti bez dobrog poznavatelja istog. Evo imam člana obitelji koji je ležao u bolnici kraj nekog tko je umirao od trovanja gljivama i nema šanse da ih jede, ni najobičnije šampinjone iz dućana.
Naravno da vi ne trebate imati toliko vrsta gljiva, meni se baš zalomilo da ih ima malo više ali i od obićnih šampinjona bude super zasitna i odlična krem juha. Pa ajmo probat to napisat ;-)




Sve suhe gljive namočite u toplu vodu oko 30 minuta. Njih ne treba biti puno, 50g i dati će odličnu aromu.




Sastojci
oko 500 g gljiva (šta svježih, šta suhih)
1 luk
2 češnja češnjaka
1 žlica kukuruznog škroba (gustina)
100ml vrhnja za kuhanje
sol, biber i domaća mješavina začina (vegeta), peršin
1, 5 l vode
1 žlica masti ili maslinovo ulje, ili po želji




Na masnoći dobro prodinstati luk i u to dodati nasjeckane svježe gljive te i njih podušiti, tj prodinstati da puste svoje sokove. Dodati soli i bibera te mješavinu zaćina i nasjeckani peršin i češnjak. Sve zajedno dinstati neko vrijeme dodati nasjeckane suhe gljivei nakon par minuta žlicu gustina. Promiješati te dodati vodu u kojoj su se suhe gljive moćile te ostatak nadolijte vode ili nekog temeljca ako imate.
Kuhajte neko vrijeme i tada sve štapnim mikserom usitnite i dodajte vrhnje za kuhanje. Probajte okuse te ih doradite po želji, pustite da zavri i nakon toga uživajte u najboljoj juhi od gljiva ikada.




Moj je mlađi bio oduševljen a svoje je oduševljenje prenio i na starijeg brata. Njih su dvojica dva dana za ručak i večeru samo tu juhu jeli i namakali kruh. Nisam ni ja zaostala za njima.Onog četvrtog člana koji se boji gljiva nismo ni nagovarali da proba ;-) Tjeraju me da je radim barem jednom tjedno (nemam uvijek tako bogatu mješavinu gljiva pa vam velim da su i obični šampinjoni super za juhu) i onda baš uživaju u njoj. Ako ste u prilici svakako probajte.
Želimo vam dobar tek!
Dobar tek.


Oznake: gljive, juha, domaća juha od gljiva, šampinjoni, vrganji, jablanovaća, shi take, bukovaća, lisičarka, crna truba

23.03.2017. u 11:27 • 21 KomentaraPrint#^

utorak, 14.03.2017.

Orah krempita

Ej ljudi, ne znam kako kod vas ali svi oko mene su ludi za krempitama. Ja kao tvorac tih istih moram raditi točno po naputcima moja tri velika i mala mušketira, nema odstupanja, nema dodanog limuna ili narančine kore, nema slatkog vrhnja, nema čokoladnog pokrivača, nema keksa ako pofali lisnato. E ovaj put vam neću pisati taj recept nego jedan meni jako drag, a i njima, hahaha, jako sličan klasičnim krempitama, ali ipak sa odmakom i to u obliku beze kora koje su od oraha i u ovom slučaju bez glutena.



ZA KORE

5 bjelanjaka
100 g šećera
120 g mljevenih oraha
prstohvat soli

KREMA

5 žumanjaka
75 g šećera
50g pudinga od vanilije
350 ml mlijeka
1/2 mahune vanilije ili 1 burbon vanilija
100g maslaca
200ml slatkog vrhnja



Jaja sobne temperature odvojiti na bjelanjke i žumanjke.
Bjelanjke tući sa prstohvatom soli i polako dodavati šećer te ga utući u čvrst snijeg. Dodati orahe i ručno promiješati.
Na veliku tepsiju od šporeta staviti papir za pečenje i lagano ga posuti šećerom u prahu. Po njemu rasporediti smjesu za beze koru te staviti peći na 180 C sa ventilatorom 10 minuta. Kad je pečena prebacimo koru na čisti papir za pečenje posut šećerom u prahu i maknemo papir sa kojem se kora pekla.


Krema

U zašećerenom, aromatiziranom vanilijom, mlijeku, zakuhamo puding sa žumanjcima, Kad se zgusne maknemo sa vatre i dodamo maslac te dobro izmiješamo da se sve poveže. Prekrijemo kremu prianjajućom folijom da se ne stvori kora te ohladimo. Slatko vrhnje utućemo u šlag te umiješamo u ohlađenu smjesu i dobro promiješamo.


Kore prerežemo na pola, na prvu koru stavimo filu i prekrijemo drugom korom. Par sati na hlađenje pa uživancija uz kavu.



NAPOMENE
Klasičan puding sadrži od 35-40g praška, ovisi o proizvođaću, ako želite verziju bez glutena dodajte gustin, tj kukuruzni škrob, ako ne želite otvarati drugu vrečicu pudinga ili razliku nadodajte u oštrom brašnu.
Ako želite da vam količina kolača bude kao velika tepsija onda kore x 2 a krema x 3, tj na 1 l mlijeka stavita 250g šećera, 10 žumanjaka, 150g pudinga vanilije, 250g maslaca i 400ml slatkog vrhnja i vanilija.

Oznake: bez glutena, kremšnite, krempite, vanilija, orah beze

14.03.2017. u 16:17 • 9 KomentaraPrint#^

petak, 10.03.2017.

Bakalar na crveno

Već je 12 g da živim u Trogiru i moram priznati da sam oduvjek voljela ribu ali za neke stvari jednostavno treba proći vremena i tek tada se s njima uhvatiš u koštac. Ja kao zagorka, odrasla večinom na mesu, LOL, ribu sam oduvjek voljela,a nije se baš redovito spremala kod nas. Zato to sada nadoknađujem, na sve načine. Dugo sam po restoranima i domaćim kuhinjama isprobavala bakalar na sve moguće načine, dok nisam došla do onog šta mi totalno odgovara. Da se razumijemo, svaka kuća svoj recept ima i ono, o ukusima se ne raspravlja, zato ja svoju verziju bakalara na crveno pišem danas da imam zauvijek. A možda još nekog inspiriram da ga skuha i promijeni mišljenje o ovom super jelu na žlicu, hahaha opet na žlicu.




Kupite bakalar cca 500g to kod mene bude za dva puta, nas je četvero i svi ga volimo.
Latinski naziv mu je Gadus morhua i to treba pisati na deklaraciji, kad ga već plačate kao suho zlato nek vam onda ne podmetnu neku imaitaciju.
Svi bakalari imaju intenzivan miris, no pravi miriše jako, ali zdravo, bez arome plijesni. Loš miris može značiti da riba nije dobro osušena. Znalci objašnjavaju da se pravi može prepoznati namakanjem u vodi. On tone, a “kopije” se napuhnu i plivaju na vodi.
Ja još gledam da su peraje okrenute prema gore i da je rep kao metla.I naravno da je bez oštećenja



SASTOJCI
bakalar
cca 1 kg krumpira
1 luk iliti kapula
2-3 ljutike
3 češnja češnjaka
stručak peršina
stručak vlasca
1 žlica crvene paprike
! žličica koncentrata rajčice
sol biber, maslinovo ulje,
po želji chilija
domaću vegetu-o njoj ću još pisati



Bakalar moćim u hladnoj vodi 3 dana, svakodnevno, čak i nekoliko puta dnevno mjenjajući čistu vodu, to se posebno odnosi na ljeto.

Stavim ga kuhati cijelog te kuham oko 20 minuta. Izvadim da se malo prohladi te ga očistim od svih kosti i kože. (Znam da ima onih koji to ne rade, i kuhaju ga odmah sa kožom i kostima ali meni takav jednostavno nije sjeo, i ima totalno drugačiji okus.). Obično uzmem većeg, od oko 500-600g i tada polovicu očišćenog mesa zamrznem da imam za dva puta. Ako vam se sviđa voda u kojoj je kuhano slobodno i nju upotrebljavate. Neki ljudi od te vode naprave juhu, meni nikako ne odgovara pa je izbjegavam.



E sve ovo može biti napravljeno i ranije bar u mom receptu, tek sad kreće ono pravo kuhanje bakalara.

Nasjeckam luk, ljutiku i češnjak, te 2/3 peršina i vlasca, krumpir narezan na ploške i po njemu bakalar. Stavim soli, mrvu bibera, domaću vegetu, crvenu suhu papriku, i ja uvijek imam domaći paradajz smrznuti al dostojna zamjena mu je koncentrat ako ga podnosite. Mala žličica je dovoljna, ne treba prevladati u jelu, samo da upotpuni. Sve to zaliti domaćim maslinovim uljem, promiješati drvenom kuhačom i zaliti vodom (ili vodom u kojoj se bakalar kuhao) tek da sve prekrije. Sad upalite vatru i kuhajte dok krumpir nije kuhan. Poravnajte sa začinima, natoćite si domaćeg crnog Babića i uživajte.

Oznake: bakalar, riba, na žlicu, posno, Post i nemrs

10.03.2017. u 08:41 • 10 KomentaraPrint#^

utorak, 07.03.2017.

Varivo sa mesnim okruglicama

Kako vi stojite sa cijelim ručkom spremljenim u jednoj teći? I još k tome na žlicu? Jel ih volite ili ih izbjegavate u širokom luku?
Moji mušketiri i mali i veliki ovo obožavaju, a ja sam sretna jer nakon ovog kuhanja nemam puno suđa za pranje a i nitko ne gunđa. A da ne govorim koliko su variva zdrava. Pa ajmo da vam pokažemkako ja to radim.





SASTOJCI


1kg krompira
1 poriluk
2 mrkve
malo celera
1 žlica paradajz pirea
sol ,vegeta origano ,ulje

za mesne okruglice
400g mljevenog mesa, ja preferiram puretinu ali odlično ide sve po želji
1 jaje
2 žlice prezli ili zobene posije
1 ćen češnjaka
pola luka
biber
sol
čili (po želji)
malo brašna za uvaljat kuglice


Prvo napravim smjesu za okruglice. Nasjeckati na sitno, sitno pola luka i češnjaka te dodati u meso uz jaje, prezle ili zobene pahuljice ili posije (to ja radi sebe da bude light verzija) te dodati začine. Ako volite ljuto slobodno u meso dodajte čili. Promiješajte smjesu i ostavite da malo odstoji.



U dublju širu posudu stavite na ulje(mast) prepeći kuglice od mesa, veličine oraha, koje ste uvaljali lagano u brašno, ( to vam je za kasnije da ne trebate raditi zapršku a da malo zgusnete varivo). Prepecite sa svih strana, dodajte sjeckani poriluk, te mrkvu i celer nasjeckane na manje kockice. Lagano propržite te dodajte krumpir narezan na veće kocke. Stavite začine, pire od rajčice te lagano okrenite kuhačom i zalijte toplom vodom da prekrijete sav krumpir i još malo više.. Voda će otopiti sve okuse sa dna posude i obogatiti vaše varivo. Kuhajte otprilike pola sata. Ako vam se čini da nije dovoljno gusto u varivo možete dodati i grašak i prokuhati još par minuta.
Poslužite uz salatu i čašu vina ;-)
Dobar tek

Oznake: varivo, ručak, mesne okruglice, krumpir, na žlicu

07.03.2017. u 11:45 • 16 KomentaraPrint#^

subota, 18.02.2017.

Rolana punjena salama - Party finger sneack

Uh kako ja volim jesti a više od toga volim pripremati male slane zalogajčiće koji su neizostavan dio svake zabave, rođendana, vjenčanja ili bilo kakvog početka nekog obroka sa predjelom. Odličan finger food, tj. hrana na zalogaj koja se jede prstima i koja mami svojim bojama, okusima, izgledom a u večini slučaja i eksplozijom okusa. Tokom naših partyja sam ih pripremala mnogo i puno sam naučila o njima, znam da ljudi budu oduševljeni kad je sve lijepo posloženo i ukusno a mnogi su iznenađeni kombiniranjem nekih namirnica. S vremenom ću ih napisati dosta, pogotovo one koje bi ponovila.




Evo jedne salame koju možete napraviti dan ili dva ranije i pred zabavu samo narezati i posložiti na krekere.


SASTOJCI
150g čajne salame, tanko rezane
250g sirnog namaza
punjene masline
kukuruz

Krekeri



Odrežite dva komada prianjajuće folije.
Na prvi komad folije stavite sirni namaz i prekrijte drugom folijom. Lagano prstima ili oklagijom tapkajte po foliji kao da tanjite tijesto i probajte napraviti pravokutnik debljine cca 2-3 mm. Pomozite si dizanjem i spuštanjem folije, budite kreativni.
Maknite gornju foliju i počnite slagati salamu. Da bi sve bilo jako uredno i moglo se kasnije rolati salama MORA biti TANKO narezana. Najbolje je uzeti neku čajnu, zimsku, kant ili slično. Prvo prekrijte prvi red pa sve do vrha. Ovo na slici sam potrošila 150 g, možda su klinci pojeli koju šniticu.



kad završite sa slaganjem i kad ste prekrili sav sirni namaz ponovo poklopite prianjajućom folijom i zagladite. Spojite rubove folije i preokrenite masu tako da vam salama bude dolje a sir gore. Maknite foliju sa sira.

Na sir poslazite narezane punjene masline, kukuruz ili nešto po svojoj volji, samo nemojte da bude debelo. Malo utapkajte da se drži. Sad krenite rolati. Pomozite si sa donjom folijom da vam ne ostaje zraka između. Kad zamotate salamu sve tamotajte u foliju i stavite u frižider.
Za dobar rez morate imati oštar nož. Režite šnitice od cca 7 mm i slažite na krekere.
u frižideru u foliji može stajati i nekoliko dana.


Gosti će vam biti oduševljeni.

Oznake: party, finger food, salama, sir, zabava

18.02.2017. u 16:27 • 5 KomentaraPrint#^

utorak, 14.02.2017.

Tiramisu

Ma nije da baš slavim Valentinovo, ali ako se moja bolja polovica ne sjeti onda bude 1:0 za mene hehehehe, ma to su neke male ženske lukavštine da ga ipak "natjeram" da kupi neki cvjetak i potpomogne nekom domaćem ili lokalnom obrtu.



Vjerujem da ste ga već velika većina vas probali ali nije na odmet da i ja stavim svoj recept koji uvijek uspije i obično odnese sve pohvale. Mala novost kod mene je ta da u polovicu, bez obzira da li se radi o torti, kolaču ili slastici u čašama, stavim i neko crveno voće. Tada tiramisu, možda ga ne bi ni smjela tako nazvati, ide do jedne sasvim nove dimenzije. Galaktičke dimenzije u kojoj uživaju sva čula i naježi vam se koža.



E to želim danas postići.......
HAPPY VALENTINE S DAY <3 <3 <3





SASTOJCI

4 žumanjca
100gr šećera
500gr mascarpone sira
350 ml slatkog vrhnja
2 veća pakovanja piškota Savoardi (48 komada)
250 ml kuhane jake crne kafe
100 ml mlijeka
100 ml ruma
Tamni kako za posipati

200g crvenog voća (maline, jagode, šumsko voće)
1-2 žlice meda


Da bi dobili woow efekat tiramisu uvijek radite dan ranije. Njemu treba da se prožme i natopi i to jednostavno nije to ako se odmah kuša.

Žumanjke sa šećerom tući na parnoj kupelji dobrih 10-12 minuta. Dobijete gustu finu kremu koju poklopite prozirnom folijom i ostavite da se ohladi. Ujedno je to svo kuhanje kod ovog kolača.

Ja uzavrijem vodu i napravim malo jaču Nes kavu, možete i espreso i tursku. Ulijem rum i mlijeko i pustim da se ohladi.
Zavisi o obliku u kojem radite tiramisu, bila to torta ili ćete rezati na kocke ili pak slagati u čaše toliko ćete potrošiti i piškota.

Smrznuto voće i med ugrijte u mikrovalnoj i pustite da se ohladi.




KREMA
Istući slatko vrhnje u šlag u to dodati mascarpone sir te kremu od žumanjaka i šećera. Sve dobro izmiksati.

Ova krema je odlična i sa pravim slatkim vrhnjem i sa biljnim. Nema velike razlike u okusu a ja sam osoba koja inaće više koristi pravo slatko vrhnje. Ako stavljate pravo onda prilikom miksanja vrhnja u šlag dodajte malo šećera po želji, u biljno nije potrebno.

SLAGANJE
Piškote umačite u mješavinu kave, ruma i mlijeka i slažite prvi red. Na to stavite pola kreme i lijepo poravnajte nožem da sve prekrijete. Složite na to još jedan red natopljenih piškota. Prekrijte drugom polovicom kreme, sve lijepo zagladite da se piškoti ne vide. Obilato pospite prosijanim kakaom po vrhu, i na hlađenje.



NAPOMENA
Ako radite sa voćem stavite ga na drugi red piškota pa sve prekrijte kremom. Najbolje to ispadne kad radite u čašama jer vam tada ništa neće iscuriti van i svi će se sokovi lijepo prožeti. U nedostatku voća slobodno stavite neku fini fini đem od malina, jagoda ili šumskog voća, Bude izuzetno fino



E sad dobar vam tek, sretno Valentinovo i volite se još i više uz ovaj voćni tiramisu <3

Oznake: tiramisu, torta, kolač, krema, talijanska kuhinja, ljubav, desert u čaši

14.02.2017. u 14:00 • 4 KomentaraPrint#^

četvrtak, 09.02.2017.

Krašuljci

Čak ni ne znam jesam li ikada probala one kupljene, ali ovi homemade su delikatesa samo takva. I moji klinci ih već znaju sami napraviti, pa se onda hvale i nose u školu, pa na plivanje i dijele okolo, i kekse i recept ;-)
Probajte ih i vi!




3 šalice (2 dcl) brašna, pola pola
1 šalica šećera +1 vanili šećer
1 prašak za pecivo
250g maslaca(margarina)
2 jaja
150g čokolade za kuhanje
korica 1 limuna



Ja obično stavljam pola oštro pola meko ;-).

Prosijte brašno sa praškom za pecivo, dodajte šećer i vanili šećer ili aromu vanilije, naribajte koricu eko limuna, nasjeckajte čokoladu, lagano ulupajte jaja i meki maslac te zamijesite tijesto i ostavite ga par minuta da odmori.
Pravite kuglice veličine oraha i slažite na papir za pečenje.
Pecite oko 10 minuta na 180C.





Oznake: keksi, krašuljci, čokolada, party

09.02.2017. u 16:29 • 9 KomentaraPrint#^

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.

< travanj, 2017  
P U S Č P S N
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30

Travanj 2017 (3)
Ožujak 2017 (4)
Veljača 2017 (4)
Siječanj 2017 (5)
Studeni 2016 (3)
Listopad 2016 (1)
Lipanj 2016 (2)
Svibanj 2016 (3)
Travanj 2016 (5)
Ožujak 2016 (4)
Veljača 2016 (6)
Ožujak 2012 (2)
Studeni 2011 (2)
Listopad 2011 (3)

Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
OYO.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv

Linkovi


Instagram



Facebook Volim slatko


Cool chef mjeseca 07/2015 na Coolinarici


Linkovi

DORUČAK
Zobeno čokoladna kaša sa lješnjacima
Domaća granola sa orašastim plodovima


Predjela
Čašice sa avokadom i dimljenim lososom/tunom
ČVARCI
Rolana punjena salama

Juhe i variva
Leća sa batatom
Varivo sa mesnim okruglicama
Domaća krem juha od gljiva


Glavna jela
QUICHE
Quiche sa sirom i tikvicama

MLJEVENO MESO
BBQ BOMBICE OD LUKA I MLJEVENOG MESA

RIBA
Riba na šalši
Bakalar na crveno
Pljeskavice od srdela


Salate

DIJETNI DESERTI
Kuglice od zobene kaše

SIROVI DESERTI, RAW
Sirove energetske pločice
Raw triple chocolate truffle cake ili sirova trostruko čokoladna torta
Energetske raw kuglice od suhog voća

PITE
Medena Kata


KEKSI
Homemade Grancereale
Orah vanili kiflice
Krašuljci

DESERTI
Lisnata štrudla sa jabukama
Jednostavna pita od jabuka
Pohana bazga u umaku od jagoda
Najbolje londonerice
TIRAMISU


EXTRA DESERTI
Tart mousse
Limun kolačić
Orah krempite

TORTE
Lagana limun torta


MUFINI
Čokoladni mufin
Avokado mufini

KRAFNE
Donuts
Fritulice
Krafne punjene sirom

ROLADE
Rolada od oraha i kiselog vrhnja


SOKOVI I SIRUPI
Sirup od bazge


DŽEMOVI
Džem od jagode i chia sjemenki
USKRS
Jaja bojana crnim vinom
PUTOVANJA
Rim

Kontakt

https://www.facebook.com/volim.slatko.9/

lilusic@inet.hr
098-166 4008

Trogir





Blogovi koje volim posjetiti
RUČAK KOD MUCIKE

Blog.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice Blog.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice Blog.hr kliknite na gumb "Slažem se".Slažem se