30

ponedjeljak

ožujak

2015

činkice

zadnjih par vikenda doručkujem američke palačinke, ako se jedenje oko podneva još naziva doručkom, isprobavam recepte, i ove su mi zasad najbolje od svih koje sam isprobala

za 12 palačinkica vam treba:

1 šalica brašna
1 žlica šećera
1/2 žličice praška za pecivo
1/2 žličice sode bikarbone
1/4 žličice soli

to sve stavite u manju posudu, vilicom malo promiješajte





1 jaje, razdvojiti žumanjak o bjelanjka i od bjelanjka istući snijeg

u drugoj posudi pomiješati žumanjak
1 šalicu + 1 žlicu mlaćenice (buttermilk) - možete i tekući jogurt staviti ako hoćete
1 žličicu ekstrakta vanilije
1 žlicu otopljenog maslaca ili nekog ulja

dodati u smjesu brašnastu smjesu, promiješati tek toliko da se poveže i na kraju lagano umiješati snijeg od bjelanjka

peći na laganoj vatri na tavi premazanoj masnoćom, oko 1-2 minute sa svake strane

poslužite s čim god želite

27

petak

ožujak

2015

browniesi s višnjama


jučer mi se nije dalo kuhati ručak nego sam radila kolač...dođe mi tako ponekad

ovo u naslovu sad dođe kao dupla množina, ne mogu smisliti kako nazvati taj kolač na hrvatskom jednom rječju, tako da ga ni neću prevoditi, kolač od čokolade može biti svakakav, ovako odmah znaš o čemu se radi


brz i jednostavan za pripremu, pa ako vam se jede nešto čokoladno sutra, krenite


otopite na pari ili u mikrovalnoj, kako vam je lakše, 300 g čokolade i 175 g maslaca




dok se to otapa, izvažite 120 g šećera (koristila sam neki smeđi, organski, raw, fair trade, vi koristite koji hoćete i koji imate, ja sam samo ovaj našla u ormariću)

pri ruci nek vam se nađe i 4 jaja, 1 žličica ekstrakta vanilije, 85 g mljevenih badema (oraha, lješnjaka...što imate), 1/2 žličice soli i 1 žličica sode bikarbone, višanja u količini za staviti na smjesu prije pečenja, oko 150 g


kad su se čokolada i maslac otopili, promiješajte ih kuhačom da se smjesa poveže, dodajte šećer i miješajte koju minutu, u smjesu umiješajte jedno po jedno jaje i na kraju lagano umiješajte mljevene bademe pomiješane sa soli i sodom bikarbonom

izlijte smjesu u kvadratni kalup 23x23 cm, ako ga nemate, ulijte u neki drugi slične površine, i pecite na 180°C oko 30 minuta, treba ostati sočno


23

ponedjeljak

ožujak

2015

mini pite s mascarponeom i jagodama

nije me dugo bilo, dođe to tako, jednostavno ti se ne da natipkati par riječi...fali mi nekakvo direktno istresanje misli u tipkovnicu, uploadanje fotki mislima i slično

treba napraviti tih par klikova :D

ovo je jedan bezreceptni recept...takvi recepti su obično vezani uz činjenicu da ako nešto iz hladnjaka ne potrošiš u dogledno vrijeme jer uskoro prolazi rok trajanja, postoji velika šansa da završi u smeću

jučer je trebalo potrošiti mascarpone, maslac i jagode

pa krenimo

ubacite u multipraktik 125 g brašna, 115 g hladnog na kockice isjeckanog maslaca i prstohvat soli, par pritisaka gumba i pretvorit će se u mrvice, dodajte 2-3 žlice vode (bolje prvo manje), još jedan do dva pritiska na gumb da se poveže i to je to (naravno da možete sve to ručno, ali meni se nije dalo)
prebacite nastali uradak na plastičnu foliju, formirajte nekakav disk i s tijestom u hladnjak



dok se tijesto hladi, napravite nadjev

ubacite u zdjelu 250 g mascarponea, ostatak slatkog vrhnja koji ste našli u hladnjaku, cca 0,5 dl, 2-3 žlice šećera u prahu, žličicu ekstrakta vanilije, žlicu ruma...za početak...dodajte još po ukusu ako treba
sve lijepo promiješajte i spremite u hladnjak



ako nije prošlo pola sata otkad ste tijesto stavili u hladnjak, napravite kratku pauzu u pripremi, zapalite cigaretu, popijte kavu, što god...

kad se tijesto dovoljno ohladilo/stisnulo, razvaljajte ga na pobrašnjenoj dasci i izrežite 12 krugova promjera cca 10 cm
krugove složite u kalupe za muffine, malo dno izbockajte vilicom i stavite natrag u hladnjak nek se opet prohladi dok se ne ugrije pećnica....sad se sjetite i upaliti pećnicu, na 200°C



kad se pećnica zagrije, ubacite lim s budućim piticama, smanjite temperaturu na 185°C i pecite ih oko 15 minuta, provjeravajte da vam ne izgore, valjda vidite nešto kroz vrata pećnice

kad su se pitice ispekle, odmah iz izvadite iz kalupa i stavite na rešetku da se ohlade



kad su se posve ohladile, možete krenuti s punjenjem

izvadite nadjev iz hladnjaka, operite jagode i krenite



ravnomjerno rasporedite nadjev da ga u svim piticama bude podjednako (otprilike 1 žlica nadjeva po piti)

jagode narežite kako vam dođe, svaka pita može izgledati drugačije, ne trebaju biti uniformirane

kad ih napunite, ne trebate čekati, možete odmah krenuti s degustacijom


<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>

Blog.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice Blog.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice Blog.hr kliknite na gumb "Slažem se".Slažem se

Blog.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice Blog.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice Blog.hr kliknite na gumb "Slažem se".Slažem se